Dodaj do ulubionych

Dlaczego banki zdzierają z nas skórę?

22.03.06, 02:39
USA - prowizja związana z prowadzeniem konta checking: 0
Prowizja za wypłaty w bankomatach mojego banku: 0
Opłata za kartę debetową VISA: 0
Opłata za Visę credit: 0 (jakaś drobna opłata może być, jeśli w ciągu roku nie
ma żadnej transakcji, ale trudno sobie taką sytuację wyobrazić).
A do tego, w podzięce za posiadanie u nich konta, bank oferuje mi DARMOWE
usługi notarialne, zero opłat za czeki podróżne itp.

No, ale w Polsce jesteśmy tak bogaci, że dajemy z siebie zdzierać.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jurek Ten mily pan sam sobie zaprzecza. Jezeli banki IP: *.hsd1.ma.comcast.net 22.03.06, 03:11
      rzekomo maja wyzsze koszty z metnych powodow, ktore wymienia, to fakt, ze
      osiagnely tak duze zyski (moze jakies miedzynarodowe porownanko skrupulatny
      zurnalisto?)i to raczej zblizone w stosunku do obrotow swiadczylby o jakies
      zmowie oligopolistycznej. Tak by powiedzial jakis zdolny marksista.
      Koncentracja (konsolidacja) kapitalu konkurencji nie sprzyja wg wszelkich
      teorii ekonomicznych
      • Gość: Jurek Ten mily pan to autor artykulu a nie Pedro IP: *.hsd1.ma.comcast.net 22.03.06, 03:13
        • Gość: TReneR Re: Ten mily pan to autor artykulu a nie Pedro IP: 218.80.226.* 22.03.06, 06:41
          W Polsce;
          - oplata za prowadzenie konta - 0
          - oplata za karte bankomatowa VISA Electorn - 0
          - oplata za karte kredytowa - 0
          - przelewy internetowe krajowe - 0

Nie rozumiem wiec skad te oplaty?! Wystarczy wybrac odpowiedni bank!!
          • zkoza Re: Ten mily pan to autor artykulu a nie Pedro 22.03.06, 08:27
            Gość portalu: TReneR napisał(a):

> W Polsce;
            > - oplata za prowadzenie konta - 0
            > - oplata za karte bankomatowa VISA Electorn - 0
            > - oplata za karte kredytowa - 0
            > - przelewy internetowe krajowe - 0
            >
            > Nie rozumiem wiec skad te oplaty?! Wystarczy wybrac odpowiedni bank!

Jaki to bank?
            U mnie prowadzenie konta to 5 zł. Z kary kredytowej nie korzystam, to nie wiem.
            Ale konto jest oprocentowane
            (skromnie, ale zawsze 1-2 zl miesiecznie z tego jest), za wydanie karty
            bankomatowej - 0 zl i w sumie rocznie za usługi bankowe place nie wiecej niz 15
            euro rocznie.

A pan z PiS-u zajalby sie podatkiem Belki, bo to duzo wieksze obciazenia niz
            prowizje bankowe.
            • Gość: ef14 Re: Ten mily pan to autor artykulu a nie Pedro IP: 157.25.155.* 22.03.06, 09:30
              ten bank to na przykład mbank. rocznie moje koszty związane z prowadzeniem tam
              rachunku są równe 17 Euro. 58 PLN za kartę kredytową i 1 PLN miesięcznie za
              polecenie zapłaty. a oprocentowanie na rachunkach powiązanych
              (bezpłatnych)dochodzi do 3,6 %.
            • Gość: L Lukasbank e-konto pro IP: *.ien.com.pl / *.ien.com.pl 22.03.06, 10:26
              Lukasbank e-konto pro jeżeli średnie saldo miesięczne wynosi min. 5 000 zł.:

- oplata za prowadzenie konta - 0
              - oplata za karte bankomatowa VISA Electron - 0
              - oplata za karte kredytowa Visa Maxima Plus - 0 (bank dawał extra 50 zł.)
              - przelewy internetowe krajowe - 0
              - bezpłatny token
              - oprocentowanie konta - 3%

• business3 Nie żartuj - kto ma saldo 5000zł? Kowalski ??? 22.03.06, 10:56
                Nie żartuj - kto ma saldo 5000zł? Kowalski ???
                • hummer Jak cię nie stać na e-konto pro 22.03.06, 11:24
                  business3 napisał:

> Nie żartuj - kto ma saldo 5000zł? Kowalski ???

To bank zedrze z ciebie 1 zł miesiecznie za używanie karty przy e-koncie. Przy regularnych wpływach dostaniesz 1 zł. Jeśli płacisz kartą powyżej 300 zł łącznie miesiecznie kolejna złotówka w kieszeni. Do tego sensowne oprocentowanie konta.
                  Wyzysk jak jasna cholera. :-)
              • fat_cat blokowac 5000PLN miesiecznie na RORze? 22.03.06, 11:33
                Przeciez to bez sensu, pakujac te same pieniadze w fundusze, masz rocznie od
                kilkuset do paru tysiecy zlotych zysku. Tutaj masz 150PLN (za te 3%) + kilka
                bonusow. Twoj zysk jest wiec moim zdaniem watpliwy (za to bank zyskuje na pewno)
                • Gość: betasz Re: blokowac 5000PLN miesiecznie na RORze? IP: 5.6.1D* / 136.8.152.* 22.03.06, 12:09
                  fat_cat napisał:

> Przeciez to bez sensu, pakujac te same pieniadze w fundusze, masz rocznie od
                  > kilkuset do paru tysiecy zlotych zysku. Tutaj masz 150PLN (za te 3%) + kilka
                  > bonusow. Twoj zysk jest wiec moim zdaniem watpliwy (za to bank zyskuje na
                  pewno
                  Tylko niewielu może przeznaczyć 5000 zł na fundusze. Nawet jeżeli tyle zarabia
                  i jest to wpływ na rachunek, to wydaje te pieniądze na tzw. "życie" i spłaty
                  kredytów. Przynajmniej znakomita większość naszego społeczeństwa. Mało kto ma
                  wolne środki na inwestowanie w fundusze.
            • Gość: rocco Bandyckie banki IP: 217.96.36.* 22.03.06, 10:52
              Bank Pekao SA pobiera z mojego konta 8,5 złotego miesięcznie z ubezpieczeniem
              mimo , że nie trzymam żadnych pieniędzy. Naliczył już mi w ten sposób kilkaset
              złotych debetu. Czy to nie bandytyzm? Ubezpieczenie konta na którym nie ma kasy?
              • Gość: majk_bank Re: Bandyckie banki IP: 195.20.110.* 22.03.06, 13:21
                ale w tej sytuacji mozesz miec pretensje tylko do siebie, ze nadal masz ten
                rachunek i placisz ciezka kase za nic, jest wolny rynek, zamknij konto i otworz
                tam gdzie taniej...proste
                pozdr.
                • Gość: Kotku Re: Bandyckie banki IP: *.dip.t-dialin.net 22.03.06, 15:53
                  Pojedz na wies, albo do miatsa powiatowego, zaloz konto w mbanku, a potem wez w
                  tym mbanku kredyt, albo zalatw cokolwiek co wymaga tam wizyty. Wyobraz sobie, ze
                  jestes jeszcze na dodatke majacym juz pierwsze problemy z poruszanime sie
                  emerytem. Takie przykladyu mozna se ... ja tez mam konto w banku internetowym,
                  ale to zadna miara mozliwosci prowadzenia rachunkow w tym kraju.
                  • biber Re: Bandyckie banki 19.05.06, 11:22
                    Nie rozumiem Mam koto w mBanku od trzech lat. W tym okresie przeniosłem kredyt
                    odnawialny z PKO BP, wystąpiłem o kredyt gotówkowy (otrzymałem), wystąpiłem o
                    kartę kredytową (otrzymałem) no i oczywiście normalnie krzystam z konta. Ani
                    razu (nawet zakładając konto) nie złożyłem wizyty w jakiejkolwiek siedzibie
                    mBanku! Wszystko odbywało się za pośrednictwem Internetu (składanie wniosków) i
                    poczty (przesyłanie dokumentów).
            • Gość: Michal Re: Ten mily pan to autor artykulu a nie Pedro IP: *.dip.t-dialin.net 24.03.06, 14:10
              Wiadomosc tylko dla zkoza: to LukasBank konto internetowe, przy dochodach
              miesiecznie powyzej 2.000,oo
          • Gość: Tommaso Re: Ten mily pan to autor artykulu a nie Pedro IP: *.kkcmkp.pl 22.03.06, 13:35
            Zgadza się. Ale oprocentowanie długu na karcie kredytowej w tym samym banku
            19.9-34.9%, nie jak w USA 5.6-13.9%, a kredyt komercyjny w Polsce praktycznie
            nie schodzi poniżej 15% (w USA w zależności od historii kredytowej i stażu 3-
            9%). Chodzi o koszty kredytu, a nie obsługi konta, bo na tym banki zarabiają
            najwięcej.
            • Gość: WojTex Re: Ten mily pan to autor artykulu a nie Pedro IP: 216.206.75.* 22.03.06, 16:41
              No kolego, z tym oprocentowaniem na kartach w USA to niescisle sie wyrazasz.
              Oczywiscie jest takie niskie oprocentowanie ale tylko dla osob z tzw. "dobrym
              kredytem" i zwylke tymczasowo. Jak przeczytasz warunki z tylu podania o karte i
              zwlaszcza te malym druczkiem to zobaczysz ze 19.99 plus prime rate to nie
              najmniejsza jakie moga cie dotkanac. Kata kredytowa to najlatwiejsza forma
              uzyskania kredytu ale za to najdrozsza.
      • onyx_70 Re: Ten mily pan sam sobie zaprzecza. Jezeli ban 22.03.06, 08:25
        Bank nie jest instytucją charytatywną lecz przedsiębiorstwem do zarabiania
        pieniędzy, tak jak każde inne przedsiębiorstwo

Gość portalu: Jurek napisał(a):

> rzekomo maja wyzsze koszty z metnych powodow, ktore wymienia, to fakt, ze
        > osiagnely tak duze zyski (moze jakies miedzynarodowe porownanko skrupulatny
        > zurnalisto?)i to raczej zblizone w stosunku do obrotow swiadczylby o jakies
        > zmowie oligopolistycznej. Tak by powiedzial jakis zdolny marksista.
        > Koncentracja (konsolidacja) kapitalu konkurencji nie sprzyja wg wszelkich
        > teorii ekonomicznych
        • business3 Re: Ten mily pan sam sobie zaprzecza. Jezeli ban 22.03.06, 10:58
          Nikt nie broni bankom zarabiać, ale zdzierać - tak. Jeśli mam na koncie jakiekolwiek pieniądze + to nie powinno być ŻADNYCH prowizji!

onyx_70 napisał:

> Bank nie jest instytucją charytatywną lecz przedsiębiorstwem do zarabiania
          > pieniędzy, tak jak każde inne przedsiębiorstwo
          >
          > Gość portalu: Jurek napisał(a):
          >
          > > rzekomo maja wyzsze koszty z metnych powodow, ktore wymienia, to fakt, z
          > e
          > > osiagnely tak duze zyski (moze jakies miedzynarodowe porownanko skrupulat
          > ny
          > > zurnalisto?)i to raczej zblizone w stosunku do obrotow swiadczylby o jaki
          > es
          > > zmowie oligopolistycznej. Tak by powiedzial jakis zdolny marksista.
          > > Koncentracja (konsolidacja) kapitalu konkurencji nie sprzyja wg wszelkich
          >
          > > teorii ekonomicznych
        • Gość: Jurek Wspanialy argument, ale nie na temat. To ile bank IP: *.hsd1.ma.comcast.net 22.03.06, 14:13
          zarabia w stosunku do przeprowadzonych operacji jest rezultatem konkurencji. Im
          wieksza, tym bardziej korzystaja klienci
        • Gość: A ten czytelnik jest instytucja bezmyslna IP: *.dip.t-dialin.net 22.03.06, 15:56
          skoro banki maja wysokie zyski (stopa zwrotu z kapitalu jest tam wyzsza niz w
          Starej Europie), to raczej trudno tlumaczyc wysokosc prowizji malym
          ubankowieniem rynku. Jakby mialy zbyt wysokie koszty na klienta to mialyby
          wysokie prowizje i niskie zyski. Ten kolega ma racje, a Autor bredzi.
      • Gość: znawca Re: Ten mily pan sam sobie zaprzecza. Jezeli ban IP: 62.233.145.* 22.03.06, 14:20
        Pamietacie jak NBP wszedł z lokatami , jakie było marudznie banków może
        powinien z RORami a wszelkie fuzje są dla właścicieli z korzyścią natomiast na
        tą korzyść składają się klienci ( mniejszy wybór ) i pracowników (zwolnienia)
    • buszek3 w Polsce banki biora % od kwoty przekazu !!! 22.03.06, 03:20
      Jest to zdzierstwo/lichwa/kradziez, obojetne jak to nazwac... Zamiast
      zaksiegowac np. otrzymany przekaz 1000 USD czy w innej walucie pobierajac stala
      oplate za operacje bankowa w wysokosci np 20 PLN., polskie banki pobieraja
      dodatkowo procent/ulamek procenta od wysokosci tranzakcji.. Tego nie ma w kilku
      znanych mi z praktyki krajach Europy Zachodniej. Strach pomyslec (mysle o
      kliencie) gdyby przekaz byl na kwote idaca w miliony USD...
    • Gość: zxc Re: Dlaczego banki zdzierają z nas skórę? IP: *.adsl.inetia.pl 22.03.06, 06:22
      moim zdaniem powód jest inny: deficyt budrzetu co rok wynosi 30 mld zł z czego
      ok połowę zapewniają mu banki. Tak więc najlepszym (najwiekszym i
      najbezpiczniejszym ) klientem poskich banków jest rząd. To po co mają się
      martwić o maluczkich? To normalne że indywidualni klienci ich nie obchodzą.
      • Gość: mw Re: Dlaczego banki zdzierają z nas skórę? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.06, 08:00
        Przecież pieniądze dla rządu mają właśnie od tych indywidualnych.
        • Gość: irex Re: Dlaczego banki zdzierają z nas skórę? IP: *.toya.net.pl 22.03.06, 15:02
          Dla rządu? Banki mają pieniądze, ale dla siebie od rządu choćby za obsługę długu
          publicznego, za inkaso zobowiązań budżetu.
      • Gość: mihau2000 true n/t IP: 87.207.82.* 22.03.06, 08:33
      • Gość: Grzesiek poza tym PKO BP to bank panstwowy IP: .1P3D* / 194.75.37.* 22.03.06, 09:04
        dlaczego rzad przez swoich przedstawicieli nie obnizy prowizji w tym banku?
        Oczywiscie to prawda co napisales - banki kupuja obligacje i moga spokojnie
        olac indywidualnych klientow, bo najwiecej zarabiaja na obligacjach, ktorych
        kazdy rzad wypuszcza coraz wieksza liczbe.
    • Gość: szeląg Re: Dlaczego banki zdzierają z nas skórę? IP: *.internet.v.pl 22.03.06, 07:46
      w takim razie dlaczego państwowy pko bp rżnie klientów podobnie jak banki
      komercyjne?
      • Gość: klient Re: Dlaczego banki zdzierają z nas skórę? IP: *.SERVER / *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.06, 08:08
        Moze PKO BP da przykład i obnizy swoje opłaty - przyciągnie klientów wzrosna
        obroty...żyćnie umierać.
        • Gość: gosc Re: Dlaczego banki zdzierają z nas skórę? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.06, 08:50
          otoz to, jak na razie to pko bp postanowil wprowadzic prowizje za pobranie
          pieniedzy z konta w okienku. i kto tu podwyzsza oplaty...
        • Gość: slowfox Re: Dlaczego banki zdzierają z nas skórę? IP: *.chello.pl 22.03.06, 09:01
          PKO BP nie obniży prowizji, bo musi mieć kasę na zakup obligacji państwowych.
          Nasze pieniądze wędrują do budżetu i łatają dziury - ZUS-y, KRUS-y, doradcy
          ministrów liczonych na setki, nierentowne państwowe zakłady. Kiedyś nasze dzieci
          to zadłużenie będą spłacać, bo przecież państwo te długi będzie kiedyś musiało
          wykupić. Zysk gwarantowany ! Istne perpetuum mobile...
        • Gość: ajmax A po co ma obniżać? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.03.06, 09:42
          Ma tylu jeleni, ustawiają się w kolejce, to po co ma obniżać?
          Żeby był jeszcze większy tłok?
    • 1309alek Re: Dlaczego banki zdzierają z nas skórę? 22.03.06, 08:34
      Po co wszyscy analitycy robia wode z mozgu obywatelom naszego kraju.Skoro
      bankina calym swiecie biora male prowizje to dlaczego nasze biora tak duze,no
      bo trzeba placic wysokie pensje dyrektorom ,prezesom ,zarzadom i calej masie
      panienek od parzenia kawy,kiedy to sie skonczy .Liczylem ze Pan Kaminski zrobi
      porzadek ,ale juz widze ze sie mylilem ,bo pomimo groznej miny coraz bardziej
      widac uleglosc do tych co panu mariuszowi placa w URM.
      • jmwaw Re: Dlaczego zbiera sie komisja sejmowa 22.03.06, 08:44
        Prawda stara jak swiat. Z dwoch podupkow jest jedna dupa ale z dwoch
        polglowkow, co ja mowie, 5, 6 i wiecej nie uzbiera sie na jedna glowe w komisji
        sejmowej aby rozwiklac sprawa chocby oplat i prowizji. Ale mozna "ciemny lud"
        nabrac, ze to DLA NICH zbiera sie komisja aby ulzyc doli. Glowny cel tj.
        odwrocenie uwagi od swoich grzechow zostanie spelniony.
    • Gość: ask Więcej konkurencji to niższe ceny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 08:35
      Tak się uczy w szkołach na uczelniach a tu opowiadacie jakieś inne
      fantasmangorie. Tak Wam każą wciskać nam kaszanę, jak mawiają niektórzy.
      Właśnie jakimś dziwnym trafem w Polsce za mało jest operatorów w telefonii
      komórkowej, za mało podmiotów bankowych i w wielu dziedzinach naszej
      gospodarki. No i wszystko droższe. Niech mi tu kosztów czy cen jednostkowych
      nie porównują wprost do zachodnich ale porównają np. do średniej pensji, wtedy
      mam prawdziwy wskaźnik ekonomiczny. No i kardynalne pytanie dlaczego
      wyprzedziły nas już Rumunia i Bułgaria ? "Ja się Wos pytom gdzie jest ten
      górnik z kopalni Bytom ?" - a to już dawny tekst z kabaretu
      • Gość: Paweł Kierski Re: Więcej konkurencji to niższe ceny IP: *.arcabit.com 22.03.06, 10:53
        O "analizie jednoczynnikowej" może też uczyli? Bo jest jeszcze coś takiego, jak
        koszty stałe - przy większej koncentracji jest mniejszy koszt stały w
        przeliczeniu na klienta. Szczegółów nie znam, ale może faktycznie dla banków
        próg wielkości, powyżej którego spadają prowizje jest dość wysoki?
        Teza o korzystaniu przez Polaków z najdroższych w obsłudze usług też nie jest
        od rzeczy - zobaczcie te kolejki ludzi w oddziałach PKO BP opłacających
        rachunki...
        • Gość: Pawelek Re: Więcej konkurencji to niższe ceny IP: *.dip.t-dialin.net 22.03.06, 17:29
          Nie mozna miec na raz zbyt wysokich kosztow i rekordowo - w porownaniu z stara
          europa - wysokich zyskow. Jesli jest wyzszy niz w starej UE zwrot na kapitale i
          wysokie ceny, to raczej nie koszty winduja ceny.
    • Gość: kalafior Re: Dlaczego banki zdzierają z nas skórę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 08:46
      jeżeli ktoś bardzo chce aby z niego zdzierano skórę to jego prywatna sprawa.
      Posłom-entuzjastom komisji proponuję przyjżenie się PKOBP który to bank, jak na
      porządny państwowy bank przystało ,goli klientelę równo; do gołej skóry.
      Piszącym zaś żałosne posty o wysokich cenach usług proponuję poszperanie w
      ofertach banków. I nie pisanie głupot.
    • Gość: przymusowy_klient A do tego wyjątkowo chamska i ordynarna obsługa. IP: *.slomarketing.com 22.03.06, 08:51
      Takiego stosunku do klienta jak w polskich bankach to nie spotykało się nawet w
      czasach najczarniejszego PRLu nawet w najbardziej zarobaczonym \"mięsnym\".
      W razie krytycznej uwagi jedna i ta sama śpiewka \"nie podoba się u nas, to won
      do konkurencji\". Do tego dochodzi praktyczne zmuszanie przez pracodawców do
      zakładania sobie kont osobistych, tak by banki miały kogo bezkarnie i po chamsku
      okradać.
      • Gość: Leszcz A miales kiedys konto w Europejskim kraju???? IP: *.dip.t-dialin.net 22.03.06, 17:30
    • firaneczka Re: Dlaczego banki zdzierają z nas skórę? 22.03.06, 08:53
      Wystarczy dobrze poszukać:
      > USA - prowizja związana z prowadzeniem konta checking: 0
      u mnie też 0
      > Prowizja za wypłaty w bankomatach mojego banku: 0
      u mnie też 0 w bankomatach banku BZWBK i Euronet
      > Opłata za kartę debetową VISA: 0
      także 0
      > Opłata za Visę credit: 0 (jakaś drobna opłata może być, jeśli w ciągu roku nie
      > ma żadnej transakcji, ale trudno sobie taką sytuację wyobrazić).
      płatna 38 zł w tym jeżeli średni miesieczny wydatek większy niż 1500zł to zwracają całą sumę.
      > A do tego, w podzięce za posiadanie u nich konta, bank oferuje mi DARMOWE
      > usługi notarialne, zero opłat za czeki podróżne itp.
      niestety tego w standardzie nie mam;/
      jednak dostęp do banku 24h/7dni w tyg za pomocą telefonu, internetu, wap.

jeżeli ktoś jest zainteresowany to proszę kliknąc niżej
      Chcesz założyć/porównać konta? Możliwość zminimalizowania opłat:)
    • Gość: Grzesiek UK IP: .1P3D* / 194.75.37.* 22.03.06, 09:02
      Barclays: zadnych oplat za karte debetowa, zadnych oplat za karte kredytowa, do
      tego jeszcze Barclays jest w sojuszu z innymi bankami na swiecie i jesli w USA
      uzywasz bankomatow Bank of America (czyli rowniez Fleet Bank) nie placisz
      zadnej prowizji przy korzystaniu z brytyjskiej karty Barclays. Wniosek:
      koncentracja bardzi duza, wrecz tworzaca sojusze miedzynarodowe bankow a
      prowizje mniejsze niz u nas.
      • Gość: Osiolku Re: UK IP: *.dip.t-dialin.net 22.03.06, 17:32
        A co ma wspolnego koncentracja na danym rynku z sojuszem miedzynarodowym.
        Wlasnie UK i USA sa krajami o najnizszej koncetracji sektora bankowego wsrod
        gospodarek rozwinietych
    • jkwt A kiedy komisja w sprawie cen chleba? 22.03.06, 09:13
      Przecież bank jak każdy ma swobodę kształtowania cen. Klient wybiera.
      Władza kracza jedynie w przypadkach zmowy cenowej lub wykorzystywaniu pozycji
      monopolistycznej lub dominującej.
    • Gość: roro drobna uwaga IP: *.pekao.com.pl 22.03.06, 09:17
      jako przykład podawana jest Holandia, ale tam największymi graczami na rynku
      bankowym są banki holenderskie -ABN, ING Rabobank..
      Autor podaje jako przykłady Słowację gdzie jest jeszcze większy udział niż u
      nas ale tam są i tak wyższe opłaty niż u naszych zachodnich sąsiadów również
      wymienianych w przykadzie.
      • cynik9 Re: drobna uwaga 22.03.06, 10:54
        Gość portalu: roro napisał(a):

> jako przykład podawana jest Holandia, ale tam największymi graczami na rynku
        > bankowym są banki holenderskie -ABN, ING Rabobank..

czy to ma byc sugestia ze "krajowe" banki, w tym miedzynarodowe giganty jak ABN
        czy ING oferuja Holendrom nizsze ceny w ramach patriotyzmu?
        Szkoda ze Heineken nie wpadl na ten pomysl :-((
        • Gość: Leszczu Re: drobna uwaga IP: *.dip.t-dialin.net 22.03.06, 17:33
          I Holandia to maly kraj
    • Gość: Lolek po prostu w Polsce banki moga olewac klientow IP: 195.190.143.* 22.03.06, 09:20
      gdy panstwo jest glownym klientem bankow, ktory zawsza pozycza od nich duze
      kwoty to dlaczego banki maja rozpieszczac tych malych?
      przy tak dobrym stalym kliencie wszystkich innych mozna traktowac jak wrzody
      wiadomo gdzie;
      jak pis chce by banki traktowaly klientow lepiej, niech zlikwiduje deficyt i
      przestanie pozyczac, wtedy banki beda musialy szukac klientow
      • cynik9 Re: po prostu w Polsce banki moga olewac klientow 22.03.06, 11:07
        Gość portalu: Lolek napisał(a):

> gdy panstwo jest glownym klientem bankow, ktory zawsza pozycza od nich duze
        > kwoty to dlaczego banki maja rozpieszczac tych malych?
        > przy tak dobrym stalym kliencie wszystkich innych mozna traktowac jak wrzody
        > wiadomo gdzie;
        > jak pis chce by banki traktowaly klientow lepiej, niech zlikwiduje deficyt i
        > przestanie pozyczac, wtedy banki beda musialy szukac klientow

Absolutna racja! Jezeli wspolna kase populistycznie trwoni sie na prawo i lewo,
        na emerytury gornicze, becikowe, 3 miliony mieszkan PiSu, swiatynie OB, awanture
        w Iraku i tysiace innych studni bez dna, to panstwo musi sie albo zadluzac albo
        podniesc podatki. I wybiera generalnie to pierwsze, co z kolei stanowi eldorado
        dla bankow, znacznie bardziej oplacalne niz drobni pataletajacy sie pod nogami
        klienci.
    • Gość: Andrzej FX PiS-owski aparatczyk Zawisza wie najlepiej... IP: 213.42.2.* 22.03.06, 09:27
      Gdy słucha się fachowców a potem Leppera ekonomii Artura Zawiszę włos sie jeży.
      Skąd w PiS taka koncentracja dyletantów?
    • Gość: gm Re: Dlaczego banki zdzierają z nas skórę? IP: *.zdnet.com.pl 22.03.06, 09:35
      Mozliwosci posiadania konta o odpowiadajacym mi profilu sa duże i to prywatne
      jak i firmowe.Trzeba sie tylko zainteresować i wybrac cos odpowiedniego.
      Wystarczy tylko zerwac z przyzwyczajeniami i pogodzic sie z internetem. Z
      bankiem na szczescie slubu sie nie bierze
      • Gość: Leszczu Powiedz to swojej babci IP: *.dip.t-dialin.net 22.03.06, 17:34
    • Gość: IJ a konta dla osób prowadzących działalność gosp? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 09:36
      Tutaj to dopiero jest zdzierstwo, a takie konto trzeba mieć obowiązkowo przy
      prowadzeniu działalności gospodarczej. Np w PKO BP miesięczna opłata za
      internetowy dostęp do konta to 150 zł (dla spółki z o.o, nie wiem jak jest dla
      osób fizycznych)
      • Gość: gm Re: a konta dla osób prowadzących działalność gos IP: *.zdnet.com.pl 22.03.06, 10:18
        w mBanku 0zł w MultiBanku 9zł/miesiac
    • Gość: pakamera Re: Dlaczego banki zdzierają z nas skórę? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.06, 09:41
      Nie wiem czy autor artykułu rozróżnia SKOKI od Banków spółdzielczych ?
      SKOKI zwolnione z podatku dochodowego, bez nadzoru bankowego i mając
      odpowiednia otoczke polityków powinny być non profit zaś banki spółdzielcze
      wrzucono do wspólnego worka z bankami komercyjnymi nie dając im szans na
      organizowanie swojej działaności poprzez non profit. I najdziwniejsze jest to
      iż pomimo totalnego ich gnojenia ich od 1990 r. nadal działają od 150 lat i
      maja spory kawałek rynku. Wcale nie marginalny jak pisze autor. I są polskie a
      więc nasze...
    • Gość: przeciętny Re: Dlaczego banki zdzierają z nas skórę? IP: *.man.rsk.pl 22.03.06, 09:44
      no bo z czym pójdziesz do banku jak ledwo starcza na życie a tam czeka cię
      kolejny haracz żydowskie prowizje i drakońskie oproc. kredytów
    • Gość: tom Re: Dlaczego banki zdzierają z nas skórę? IP: *.bb.online.no 22.03.06, 09:45
      dziwne
      skad te kwoty ????
      LukasBank e-konto:
      prowadzenie-0 pln
      visa electron- 1pln/mc
      przeelewy krajowe-0pln
      jak placisz karta >ok 1000 pln/mc dostajesz bonus 1pln wiec zlotowa za karte
      sie wyrownuje :)
      wplywy ok 2000 pln/mc Bonus 1 pln
      wynika z tego, ze przy normalnym uzytkowaniu konta 12 zl rocznie do przodu wiec
      prowadzenie konta kosztuje mnie ok. -(minus)3euro
      nie liczac innych odsetek :)
      skad oni maja te dane??
      moze od moherkow ktore trzymaja renciny w RM Bank :):)
      • Gość: xyz Re: Dlaczego banki zdzierają z nas skórę? IP: 217.96.13.* 22.03.06, 10:25
        Moj drogi, te kwoty, z zycia. Aksamitne kapelusze o tym niestety nie mowia. Z
        tego co piszesz, najprawdopodobniej jestes tzw. "przelotnym" klientem tego
        banku. Narazie dostales "marchewke" na zachete. Na twoim miejscu przeczytalbym
        warunki prowadzenia rachunku. :)))) Kiedy bedziesz stalym klientem, to dowiesz
        sie ile bedzie cie to kosztowalo. Na poczatek wszystkim klientom takie banki
        jak Lukas daja darmowe uslugi. Przeczytaj umowe z bankiem, to dowiesz sie, ile
        bedzie cie kosztowalo, np. wznowienie kart, prowizje od innych uslug.
        • dgr Re: Dlaczego banki zdzierają z nas skórę? 22.03.06, 15:12
          Czy jezeli jestem od trzech lat klientem Lukas Banku i moje opłaty są zerowe,
          to czy też jestem klientem przelotnym ?
          • Gość: Przelotny kliencie Zajrzyj do raportow rocznych bankow i zobacz IP: *.dip.t-dialin.net 22.03.06, 17:37
            ile kasy kosza z prowizji. Moze se tam papierowe prowizje wpisuja co???
            • dgr Re: Zajrzyj do raportow rocznych bankow i zobacz 22.03.06, 19:43
              Wiesz, generalnie mam w dupie co jest napisane w raportach. Dla mnie
              istotniejszą informacją jest wyciąg który dostaję co miesiąc. I dopóki nie widzę
              żadnych prowizji pobieranych przez bank ( a dokładnie rzecz biorąc saldo
              prowizji za prowadzenie konta i bonusów za jego korzystanie jest równe zero), to
              dla mnie jest o'k. Dla jasności dodam że nie mam na myśli odsetek, które są
              dopisywane.
    • piwenko metoda jest prosta - klienci moga zmusic banki do 22.03.06, 10:11
      metoda jest bardzo prosta, sprawdzona w innych branzach

klienci bankow musza zaczac bojkotowac jeden wybrany bank
      np.

wszystcy klienci banku BPH (BPH jest tu tylko przykladem)
      (wszyscy oczywiscie tego nie zrobia
      ale dla skutecznosci wystarczy jakies 20-30%)
      przenosza swoje konta do innego banku

i BPH zaczyna miec powazne klopoty, moze nawet zniknie z rynku
      bo zaden bank czegos takiego nie przetrzyma
      bank udziela kredytow głównie ze złożonych depozytów
      i środków obrotowych a nie z własnych pieniędzy
      jak straci depozyty, to zbaankrutuje

jak bankowcy nie odpuszcza po pierwszym banku
      to klienci biora sie za naastepny
      az banki odpuszcza....

proste i bardzo skuteczne

• Gość: Eryk Re: metoda jest prosta - klienci moga zmusic bank IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.06, 10:19
        Dobre, tylko jak to przeprowadzić?
        • cynik9 Re: metoda jest prosta - klienci moga zmusic bank 22.03.06, 11:21
          Gość portalu: Eryk napisał(a):

> Dobre, tylko jak to przeprowadzić?

o ile dalej pojdzie jak idzie w Polsce, to wkrotce vicepremier Lepper
          zaproponuje Centralna Komisje Antylichwiarska, desygnujac jednoczesnie pos.
          Hojarska na jej szefa. Komisja stworzy 5000 nowych miejsc pracy dla urzednikow
          ktorych zadaniem bedzie zrobiazgowa kontrola stawek bankowych i ustalanie ich
          dopuszczalnych widelek w skali calego kraju. Nabor kandydatow do regionalnych
          biur CKL ma byc glownym punktem programu walki z bezrobociem nowego rzadu
          Jaroslawa K.
          • Gość: Do_Cynik Naucz sie ortografii IP: *.dip.t-dialin.net 22.03.06, 17:38
      • Gość: rookie7 Re: metoda jest prosta - klienci moga zmusic bank IP: *.kp.pl 22.03.06, 10:28
        jasne, tylko zapomniales ze jak masz np kredyt w bph to musisz miec u nich
        konto i nie mozesz ot tak sobie zbojkotowac banku (a oplata za prowadzenie to
        jesli dobrze pamietam prawie 10zl/miesiac).
        • Gość: Maniek Re: metoda jest prosta - klienci moga zmusic bank IP: *.acn.waw.pl 22.03.06, 10:41
          Dlaczegu musisz? Ja mam kartę kredytową w BPH i oprócz tego właśni rachunku kredytowego nie mam żadnego innego w BPH. Za kartę silver ze zdjęciem nie zapłaciłem ani grosza i trzy pierwsze miesiące bez odsetek...
      • myslacyszaryczlowiek1 Re: metoda jest prosta - klienci moga zmusic bank 22.03.06, 11:08
        Niestety polacy są leniwi i trudno zmieniają przyzwyczajenia przynajmieja tak
        sądzę po sobie.
        Korzystam z PZU przy OC. chociaż wiem że bym zapłacił taniej ale kiedyś się
        sparzyłem na.. już nie pamiętam ale chyba Westa.
        Nie korzystam z Tele 2 bo nie chce mi się płacić dwóch rachunków, a poza tym
        może bym zyskał ze 3- 5 zł. W dodatku denerwują mnie domokrążcy ktorzy
        sztuczkami psychologicznymi wciskają kit. Lepiej podziałało by i taniej wyszło
        np. przez pierwszy miesiąc rozmowy lokalne za darmo, a za drugi 50%. niż
        wydawanie na domokrążców 50 zeta od umowy.

• Gość: tomeczek Re: metoda jest prosta - klienci moga zmusic bank IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 13:35
        piwenko napisał:

> klienci bankow musza zaczac bojkotowac jeden wybrany bank
        > np.
        > wszystcy klienci banku BPH (BPH jest tu tylko przykladem)
        > (wszyscy oczywiscie tego nie zrobia
        > ale dla skutecznosci wystarczy jakies 20-30%)
        > przenosza swoje konta do innego banku
        >
        > i BPH zaczyna miec powazne klopoty, moze nawet zniknie z rynku
        > (...)
        > jak bankowcy nie odpuszcza po pierwszym banku
        > to klienci biora sie za naastepny
        > az banki odpuszcza....
        >
        > proste i bardzo skuteczne

... do momentu, gdy zostanie juz tylko jeden bank i wszyscy będziemy mieć tam
        konta. Wtedy dopiero sie zacznie golenie+strzyżenie klientów! :))
    • Gość: marcin Wpadnijcie na Wegry to pozncie co to są drogie ban IP: *.offset.hu 22.03.06, 10:51
      Heh, wpadnijcie na Wegry to pozancie co to są drogie banki.
      Wypłata z bankomatu , który jest w Twoim banku kosztuje 0,3 % zawsze.
      Prowadzenia konta też nie jest nigdzie za darmo.
      Heh, a podatki są jeszcze lepsze. 47% oddaje państwu.
      I pomimo to że jestem rzobity tymi podatkami,to utrzymuje mnie to że całkiem
      nieźle zarabiam. No ale to 47% potrąceń to lekka przesada.
      pozdr

• Gość: Paweł Kierski Re: Wpadnijcie na Wegry to pozncie co to są drogi IP: *.arcabit.com 22.03.06, 10:54
        Jak zsumujesz wszystkie polskie podatki, czyli ZUS też (wiem - formalnie
        składka, ale nie dajmy się zwodzić propagandzie 8-) ), to wyjdzie podobnie,
        jeśli nie nieco więcej...
        • Gość: Daarnor Re: Wpadnijcie na Wegry to pozncie co to są drogi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.06, 11:59
          W Polsce oddajemy (znajdując się w 1. progu podatkowym) 80% tego, co zarabiamy
          netto.
          Pracodawca wypłaca nam 1000 zł.
          A w sumie przelewa o 800 zł więcej:)

Ale może opozycja doprowadzi wreszcie do spełnienia obiecanek Partii Władzy i
          obniży trochę podatki:)

Ciągle ufam (uf... uffff...).

Daar
    • Gość: kluska dlatego IP: *.CNet2.Gawex.PL 22.03.06, 11:03
      bo utrzymuje je polski rzad sprzedajac im obligacje
    • fat_cat Dyletanctwo dziennikarza czy manipulacja? 22.03.06, 11:12
      Porownywanie koncentracji rynku bankowego Czech, Slowacji i Holandii do rynku
      polskiego nie ma sensu, bo wielkosc tych krajow jest calkiem inna! To zupelnie
      normalne, ze 5 najwiekszych bankow w malym panstwie jest w stanie kontrolowac
      80% rynku. Natomiast w państwie wielkosci Polski to nie jest normalne, bo nasz
      rynek jest po prostu znacznie wiekszy. Szkoda, ze nie podaliscie jeszcze
      stopnia koncentracji w Monako, Luksemburgu i Andorze jako dowodu, ze
      koncentracja moze byc jeszcze wieksza.

Warto byloby, gdyby Pan redaktor sie nad tym zastanowil przed napisaniem
      artykulu. Chyba, ze chodzi tylko o udowodnienie tezy, ze u nas koncentracja
      rynku nie jest zbyt wysoka - wtedy faktycznie suche procenty beda najlepsze,
      pewnie 90% ludzi to lyknie bez zastanowienia.
      • cynik9 Re: Dyletanctwo dziennikarza czy manipulacja? 22.03.06, 11:32
        fat_cat napisał:

> Porownywanie koncentracji rynku bankowego Czech, Slowacji i Holandii do rynku
        > polskiego nie ma sensu, bo wielkosc tych krajow jest calkiem inna! ...... nasz
        > rynek jest po prostu znacznie wiekszy.

wiec wielkosc kraju czy rynek? nie jestem taki pewny czy rynek uslug bankowych
        w rozwinietej Holandii, przy populacji rownej +/- polowie Polski, jest mniejszy
        niz u nas.... przynajmniej obecnie.
        • Gość: Daarnor Re: Dyletanctwo dziennikarza czy manipulacja? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.06, 12:01
          Rynek usług bankowych w Holandii (wartościowo) jest kilkunastokrotnie większy
          niż w Polsce:)

Dyletanctwo krytyków dziennikarzy GW nie ma granic:)

Daar
          • fat_cat Re: Dyletanctwo dziennikarza czy manipulacja? 22.03.06, 16:42
            Wydaje mi się, że w tym wypadku należałoby brać pod uwagę nie wartość lecz
            ilość klientów do obslużenia. Holendrow jest 16mln, Polakow 38mln. Masz jakieś
            dane jeśli chodzi o ilość rachunków bankowych w Holandii i w Polsce?
        • Gość: Panie Cynik Re: Dyletanctwo dziennikarza czy manipulacja? IP: *.dip.t-dialin.net 22.03.06, 17:55
          Liczy sie liczba obywateli, tak najogolniej rzecz ujmujac. Jak Pan spojrzysz tak
          przecietnie na kraj, to raczej lepsza miara jest liczba ludnosci/ Przynajmniej
          jak sie mierzy detal, bo koszty pracy i wszelkie ich pochodne (ziemia, budynki)
          pozostaja w mniej wiecej stalej relacji do wynagrodzen, a wiec srodkow bedacych
          na rachunkach. Czesc stala stanowia koszty informatyki, ktore dla gospodarke o
          nizszej wydajnosci maja wyzszy udzial, ale one nie sa glowna skladowa kosztow
          bankowych. Wystarczy spojrzec na koncetracje sektora bankowego mierzaona jakas
          rozsadna miara - nie zadne tam ile procent 5 najwiekszych bankow, to falsztwa
          miara (Wezmy przyklad 50% 5 najwiekszych. I wersja pierwszy bank 42%, czery
          nastepne po 2%, reszta po 1. II wersja pierwszych 5 po 10% pozostale po 1%. Czy
          to sa takie same rynki????). I tu mozna znalezc ranking wedlug HHI, z korego
          wyaznie widac, ze im wiekszy kraj tym koncentracja mniejsza. A tak serio to
          powinno sie mierzyc koncetracje na danym rynku i na tej podstawie twierdzic czy
          jest problem z koncetracja czy go nie ma.
    • Gość: Grot 2000 Re: Dlaczego banki zdzierają z nas skórę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 11:37
      Ile zarabiają Prezesi i zarządy tych banków, czy ich płace są adekwatne do
      nakładu pracy, wg mnie jest to złodziejstwo w biały dzień.
      Kwach nie zezwolił ich opodatkować 50% stawką, to załatwili mu posądę na
      uniwersytecie katolickim założonym przez Jezuitów.
      Ciekawy jestem ile mu zapłaca i czy nie będzie wykładał na uczelniach
      papieskich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka