Dodaj do ulubionych

Visa Electron czy Maestro?

IP: 195.205.13.* 02.11.01, 10:24
Zamierzam zmienić bank. Jednym z kryteriów jest rodzaj wydawanej karty
elektronicznej. Czy macie jakieś negatywne doświadczenia z Visą Electron? Która
z tych kart jest Waszym zdaniem lepsza? Z góry serdeczne dzięki za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • knowosad Re: Visa Electron czy Maestro? 02.11.01, 12:18
      To zależy. W USA nic w sklepie nie kupisz na Maestro. VISA - OK nawet Electron.
      Miałem ten kłopot osobiscie. W europie chyba nie ma róznicy.
      Mimo wszystko jeśli masz zamiar podróżować wybierz ten bank, który da ci także
      kartę tłoczoną - najlepiej VISA. Może być MasterCard. Chodzi o autoryzacje
      karty jak systen banku lezy lub są kłopoty w łączności międzybankowej.
      Przykład miałem osobiście: meldowanie się w hotelu na Florydzie.Koledzy, którzy
      mieli VISA Gold otrzymali autoryzację, mimo awarii w systemie VISA. Ja musiałem
      przekonywać (o północy) panienkę, że też mam pieniążki. Uwierzyła, ale tylko na
      2 dni.
      Tak a propo: Karty Gold maja wtedy tę zaletę, że będą autoryzowane mimo awarii
      w systemie (tzw. flaga VIP). Mają tez wyższy floor-limit, czyli zgoda na
      transakcję bez autoryzacji. Proszę nie mylić z kradzieżą, bo zwykle łatwiej
      na takich kartach o reklamowanie i zgłaszanie kradziezy. Bank bierze większą
      odpowiedzialność, sprawdzone w CITIBANKU.
      • Gość: Zuza Re: Visa Electron czy Maestro? IP: *.*.*.* 08.11.01, 15:11
        Fakt, w USA maestro nie dziala, Visa (PKO SA) i owszem, takze Electron (moja z
        Inteligo)
    • Gość: matt Re: Visa Electron czy Maestro? IP: *.unn.ac.uk 08.11.01, 17:43
      generalnie nie ma wiekszej roznicy miedzy electornem a maeastro (to tak jak
      visa czy mastercard). Jednakze w anglii jesli juz nie akceptuje sie electron'a
      to czasami akceptowana jest maestro.Ale wogole nie za czesto zdarza sie zeby
      nie akceptowali electron'a. Jednak najlepszym rozwiazaniem jest Visa (classic,
      gold jesli sie ma wystarczajace zasoby finansowe) albo mastercard.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka