Gość: Magda IP: 217.153.180.* 04.12.06, 14:04 Czy od sprzedaży nowych kosmetyków na allegro w niewielkich ilościach - wartość ok 1500 zł miesięcznie - jestem zobowiązana do zapłaty podatku? Wartość jednego kosmetyku to ok 150 zł. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jimmi Re: Sprzedaż na allegro - podatek IP: *.chello.pl 04.12.06, 14:57 jezeli to systematyczna sprzedaz to tak oraz dodatkowo Vat jezeli czasami cos sprzedaz to tylko dochodowy aktualnie US biora sie i to bardzo intensywnie za handlujacych na allegro, bo to jedna wielka szara strefa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Sprzedaż na allegro - podatek IP: 217.153.180.* 05.12.06, 11:02 Jeśli zarabiam 200 zł na kosmetykach miesięcznie to mam płacić vat? zresztą, ja nie prowadzę działalności gospodarczej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaqkaba Re: Sprzedaż na allegro - podatek IP: 194.150.166.* 06.12.06, 15:17 Gość portalu: Magda napisał(a): > Jeśli zarabiam 200 zł na kosmetykach miesięcznie to mam płacić vat? zresztą, ja > > nie prowadzę działalności gospodarczej... Tak. Masz płacić VAT. Nie trzeba mieć zarejestrowanej działalności aby być płatnikiem VAT-u. Jest co prawda zwolnienie podmiotowe przy rocznych obrotach poniżej 10 000 euro ale wymaga to złożenia odpowiedniego pisemka w US. I pewnie zarejestrowania działalności gospodarczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaac-p Re: Sprzedaż na allegro - podatek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 00:19 Akurat to zwolnienie do 10 000 EURO jest z mocy prawa... :) Pisemko (a raczej druk VAT-R)byłoby potrzebne jeśli ktoś chce przed przekroczeniem tej kwoty płacić VAT.. Pozdrawiam. PS . Pomijam tutaj czynności do których zwolnienie podmiotowe wogóle się nie stosuje ale sprzedaż kosmetyków to nie taki temat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaqkaba Re: Sprzedaż na allegro - podatek IP: 194.150.166.* 07.12.06, 10:16 Gość portalu: jaac-p napisał(a): > Akurat to zwolnienie do 10 000 EURO jest z mocy prawa... :) Sorki. Mój błąd. Masz racje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Sprzedaż na allegro - podatek IP: 217.153.180.* 07.12.06, 11:04 Hmmm, no cóż, szczerze mówiąc nie rozumiem w takim razie i nadal nic nie wiem. Mam płacić ten VAT czy nie? A jeśli podatek dochodowy, to w jakiej wysokości i czy w każdej sytuacji - nawet wtedy jeśli obroty są niższe niż powiedzmy 1000 zł miesięcznie a mój dochód netto to ok 200 zł? Odpowiedz Link Zgłoś
escribir Re: Sprzedaż na allegro - podatek 07.12.06, 11:28 jesli prowadzisz to w sposób systematyczny i zorganizowany- to jest to d.g. nawet jeśli ty formalnie jej nie prowadzisz. nie znaczenia ilośc sprzedanego towaru ani zysk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaac-p Re: Sprzedaż na allegro - podatek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.06, 12:59 Jeśli obroty śtrednio nie przkraczają 1000 zł to nie przekroczysz rocznie równowartości 10.000 EURO ... Więc nie musisz płacić VATu z tego tytułu.. Co do dochgodowego to są różne formy opodatkowania wiec trudno odpowiedzieć w sposób wiążący., Ponadto co z ZUSem. Masz popnad to jakiś etat czy nie? Jeśli to zorganizowana działalność to pewnie co najmniej ubezpieczenie zdrowotne połacisz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaac-p Re: Sprzedaż na allegro - podatek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.06, 13:00 Sorry za literowki. Spieszyłem się . Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Sprzedaż na allegro - podatek IP: 217.153.180.* 11.12.06, 14:37 Acha, czyli VAT-u płącić nie muszę, ufff ;))) Pracuję na pełny etat, więc składki płaci za mnie pracodawca. Odpowiedz Link Zgłoś