17.12.01, 17:08
Pisze tu bo nie znalazlem zadnego tematu ktory by pasowal do tego ktory
chcialem poruszc.
Od 1 stycznia wchodzi do obiegu Euro.....Jak to jest ze ludzie sie zgadzaja ze
zmiana waluty w swoich krajach ? Przeciez waluta to odgomna tradycja powiazana
z kazdym panstwem.....Mam 22 lata i znicierpliwoscia czkalem na
dewaluacje....Zawsze marzylem zeby w Polsce bylo tak jak w innych krajach zeby
chleb kosztowal jeden piedziesiat a nie pietnascie tysiecy..teraz jest duze
prawdopodobienstwo ze dostaniemy sie do tej unii i tez bedziemy mieli zmnienic
walute ? Je nie chce :) Jedyna sluszna waluta to polski Zloty. A co z Wielka
Brytania ? Z tego co wiem zmianie tablic rejestracyjnych samochodow na unijne
sie nie poddali ..... Co panstwo o tym myslicie ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Mordor Re: Euro IP: 193.178.168.* 24.12.01, 17:23
      Mysle ze nie masz racji. Jedna Europa jedna waluta.
      • Gość: stewald Re: Euro IP: *.*.*.* 27.12.01, 06:55
        Jestem za, dzięki temu będziemy mieli mocną walutę i nie będziemy się obawiać,
        że nagle straci na wartości w stosunku do innych krajów Unii. Nie będzie
        wówczas ryzyka kursowego.
        • Gość: Lechu Re: Euro IP: 10.132.129.* 31.12.01, 10:47
          Gość portalu: stewald napisał(a):

> Jestem za, dzięki temu będziemy mieli mocną walutę i nie będziemy się obawiać,
          > że nagle straci na wartości w stosunku do innych krajów Unii. Nie będzie
          > wówczas ryzyka kursowego.

M.in. z tego powodu nie przyjmą nas szybko do UE. A powód zasadniczy, to po co im
          nasi bezrobotni i roszczeniowo nastawieni rolnicy. UE ma już wszystko co
          potrzebuje: nasz rynek zbytu (od jutra 0% cła na ich samochody), tani tranzyt na
          Wschód, łatwy transfer zysków. Tak więc Wasze obawy o zamianę naszej waluty są
          pozbawione racjonalnych podstaw.

• Gość: stewald Re: Euro IP: *.*.*.* 02.01.02, 15:27
            Prędzej czy później u nas i tak zostanie wprowadzone Euro, bo do Unii
            wejdziemy, nie mamy innego wyjścia. W Unii znajdziemy się prawdopodobnie w 2004
            roku a euro przyjmimiemy w 2006 roku. Oczywiście te terminy mogą się
            nieznacznie obsunąć, ale do końca dekady na pewno będziemy pełnoprawnym
            członkiem Unii i będziemy mieć jej silną walutę i będzie to na pewno z
            korzyścią dla nas. Integracja jest już daleko posunięta i nic już tego nie
            zmieni.
            • Gość: Lechu Dlaczego tak uważasz ? IP: 10.132.129.* 02.01.02, 16:08
              Gość portalu: stewald napisał(a):

> Prędzej czy później u nas i tak zostanie wprowadzone Euro, bo do Unii
              > wejdziemy, nie mamy innego wyjścia. W Unii znajdziemy się prawdopodobnie w 2004
              >
              > roku a euro przyjmimiemy w 2006 roku. Oczywiście te terminy mogą się
              > nieznacznie obsunąć, ale do końca dekady na pewno będziemy pełnoprawnym
              > członkiem Unii i będziemy mieć jej silną walutę i będzie to na pewno z
              > korzyścią dla nas. Integracja jest już daleko posunięta i nic już tego nie
              > zmieni.

Deklaracje o naszym członkostwie w UE padają co jakiś czas. Ale nikt nie
              potwierdził jeszcze konkretnego terminu. Uprzejmie przypominam, że 11 lat temu
              obiecywano nam członkostwo przed XXI wiekiem w zamian za stopniowe znoszenie
              barier w różnych dziedzinach. I co ? I nic - nadal jesteśmy w poczekalni, a
              barier już nie ma. Np. ciężarówki pomykają sobie przez Polskę za friko (nie wiem
              czy wiesz, żeby ciężarówka przejechała Szwajcarię kierowca musi zapłacić 200 EUR,
              a to jest tylko 200-300 km). Podobnie jest we Francji, Hiszpanii, na Węgrzech,
              nawet na Białorusi.
              Nie zrozum mnie źle. Ja też jestem za członkostwem W Unii. Dla nas jest to bardzo
              rozwojowa sprawa. Uważam jednak, że Zachód dąży do zatrzymania nas w poczekalni,
              chociaż co innego obiecuje. Zresztą, spójrz na to z innej strony. Czy chciałbyś
              żeby Białoruś zjednoczyła się z Polską ?
              Ale ciekawy jestem Twoich argumentów, dlaczego uważasz, że Zachód chce być z nami
              zjednoczony, a nie tylko wykorzystać nasz rynek i położenie ?
              • Gość: stewald Re: Dlaczego tak uważasz ? IP: *.*.*.* 03.01.02, 22:11
                Ja myślę, że każdy ma w tym swój interes. Nasz jest wiadomy, a interesem
                zachodu jest właśnie nasz rynek zbytu. Każdy na tym zyska, a przykład Białorusi
                nie jest tu najlepszy bo zachód też nie chce się zjednoczyć z np. Rumunią a i z
                nami też by nie chciał gdybyśmy nie poczynili pewnych kroków. Na zjednoczeniu
                się z krajem o ustabilizowanej gospodarce można tylko zyskać, na pewno zachód
                nie dołoży do tego.
    • Gość: Joasia Re: Euro IP: *.dip.t-dialin.net 31.12.01, 14:18
      Euro jest waluta juz od 1.01.1999 a jutro (1.02.2002) rowniez srodkiem
      platniczym w krajach UE
      Nie tylko W.Brytania a rowniez Dania i Szwecja nie przystapily do Uni
      Monetarnej pomimo ze sa czlonkami UE
      ok. 75% Niemcow bylo przeciwko zmianie DM na Euro a politycy zadycydowali ze
      wprowadzaja.
      Jak wszystko w zyciu rowniez Euro ma swoje + i - miejmy nadzieje ze + bedzie
      wiecej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka