05.02.11, 14:49
Witam serdecznie. Jestem w tej kwestii zielona. Bardzo proszę o podpowiedź
1> czy w pozwie rozwodowym bez orzekania o winę, mogę napisać że zrzekam się swojej własności majątku nabytego podczas trwania małżeństwa wraz z zobowiązaniami na rzecz pozwanego.
2. Proszę o napisanie jak to jest z kosztami sądowymi, chcę złożyć wniosek o zwolnienie z kosztów, ale jak to wygląda czy ja najpierw muszę zapłacić a potem ewentualnie po rozpatrzeniu wniosku oni mi zwrócą ?? Zarabiam bardzo mało bo najniższą średnią krajową czy jest szansa abym została zwolniona z kosztów?
Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam wszystkie szczęśliwe rozwódkiwink
Obserwuj wątek
    • altz Re: Rozwód 05.02.11, 15:01
      Nie wiem czy Ci się opłaca podział majątku przed sądem, bo sąd będzie zlecał wycenę nieruchomości, może się to ciągnąć w czasie. Nie lepiej się dogadać i załatwić wszystko przed notariuszem przed rozwodem?

> Pozdrawiam wszystkie szczęśliwe rozwódkiwink
      Zapomniałaś pozdrowić szczęśliwe wdowy.
      • errormix Re: Rozwód 05.02.11, 16:18
        altz napisał:

> > Pozdrawiam wszystkie szczęśliwe rozwódkiwink
        > Zapomniałaś pozdrowić szczęśliwe wdowy.

I szczęśliwych rozwodników. Swoją drogą jarkoni ma dużo racji w tym "czepianiu" się.
        • altz Re: Rozwód 05.02.11, 16:38
          Za jakiś czas będzie mi wszystko jedno, nie będzie mnie drażnił brak empatii, nieumiejętność spojrzenia na całość i kiepsko skrywana złośliwość.
          Będę siedział w papciach i uśmiechał się do siebie.
          Gdzie jesteś mój alzheimerze? Dlaczego nie nadchodzisz? wink
          • jarkoni Re: Rozwód 05.02.11, 18:12
            Haniu85, a dlaczego mnie nie pozdrowiłaś? Tu nie jest dział "kobieta"..
            • mayenna Re: Rozwód 05.02.11, 22:11
              Jarkoni, więcej wyrozumiałości. Ona jest przed rozwodem. po zmieni zdanie.smile

• hania85 Re: Rozwód 05.02.11, 22:55
              bardzo Cię Jarkoni przepraszam , do końca nie wiedziałam kto tu pisze bo nie miałam czasu poczytać. POZDRAWIAM WSZYSTKICH ROZWODNIKÓW NA TYM FORUM>
      • bramstenga Re: Rozwód 06.02.11, 09:55
        > Nie wiem czy Ci się opłaca podział majątku przed sądem, bo sąd będzie zlecał wy
        > cenę nieruchomości, może się to ciągnąć w czasie.

Nieprawda. Przy zgodnym wniosku nie musi być żadnej wyceny (ja dzieliłam się majątkiem właśnie w trakcie rozwodu i przy uzgodnionych stanowiskach jest to zdecydowanie najszybszy i najtańszy sposób).
        ~bramstenga
        • altz Re: Rozwód 06.02.11, 09:59
          > (ja dzieliłam się ma
          > jątkiem właśnie w trakcie rozwodu i przy uzgodnionych stanowiskach jest to zdec
          > ydowanie najszybszy i najtańszy sposób).
          Zazwyczaj są wątpliwości w sądzie, może dlatego tak myślę, że ja sądów nie uważam za poważne instytucje, trochę się nasłuchałem i naoglądałem różnych dziwów.
          Ale skoro tak mówisz, to pewno tak jest.
          Jakie były koszty?
          • kryskrys Re: Rozwód 06.02.11, 15:43
            Jeśli są jakiekolwiek wątpliwości co do podziału majątku - strony nie uzgodniły wszystkiego na 100%, to sąd nie podzieli majątku. Zakładając odrębne postępowanie o podział majątku - opłata od pozwu to 1.000 zł. Do tego mogą dojść koszty opinii biegłego lub biegłych. Czasem jest to 600 zł czasem 3.000 zł.
            • altz Re: Rozwód 06.02.11, 16:10
              To chyba łatwiej jednak u notariusza, jest spokojniej, a nie jest drożej.
              • zmeczona100 Re: Rozwód 06.02.11, 17:00
                Załatwienie przez notariusza z góry wymaga zgodnego stanowiska, a jeśli stanowisko jest zgodne, to taniej wyjdzie w sądzie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka