12.12.11, 12:38
proszę o pilny kontakt osoby , które postanowieniem sądu miały podzielić się swoim własnym OFFE .W jaki sposób tio się odbyło mam tak sprzeczne informacje od adwokata i od funduszu OFFE ,że niedługo zwiariuję=potrzebuję pomocy
Obserwuj wątek
    • lampka_witoszowska Re: OFFE 12.12.11, 12:47
      my mamy zakładowy fundusz emerytalny, złożyliśmy stosowne podpisy w wydziale zajmującym się tym funduszem i pieniądze wypłacone zostały przelane na konto

połowa mojego funduszu nalezała się niemojemu, jego połowa mnie
      • plujeczka Re: OFFE 12.12.11, 13:14
        a co w przypadki kiedy ex nie ma konta w OFFe bo jego rocznik nie musial przejśc do OFFE? a ex żona ma oddać połowę swoich składek?
        Mój fundusz powiedział ,że oni wezwą exa do dostarczenia zaśw lub oswiadczenia ,że nie nalezy do żadnego OFFE , pozniej otworzą exowi konto w moim OFFE po czym przeleją składki .
        Natomiast adwokat mówi ,że ex musi się na to zgodzić bo jak się nie zgodzi to mam te pieniądze oddać w gotówce.
        Kto wie jak to jest naprawdę- laczego ma się zgodzić? nie rozumiem to ex ma dostać czystą zywa gotówkę a ja pieniądze po 60 roku zycia? to znowu faceci sa w lepszej pozycji niż my?
        kto coś wie na ten temat......pomocy?????????????
        A przeciez sa opne dopiero zarówno mi jak i ewentualnie jemu wpłacane po 6 roku zycia? to sa kurcze tzw "pieniadze wirtualne to dlaczego ja mam mu oddac kasę normalną a sam mogę z niej skorzystać dopiero po przejsciu na emeryturę.
        • ro35 Re: OFFE 12.12.11, 13:34
          nie wieszaj znowu facetów za jajca,
          bo w zdecydowanej większości przypadków panowie muszą się dzielić swym ofe
          ale jak zwykle kobietom to jest źle...
          • plujeczka Re: OFFE 12.12.11, 13:46
            nie wieszam za jaja jak to okresiłeś ale jak narazie to sam widzisz ,że częściej kobiety dzielą się OFFE niż mezczyzni z kobietami.
          • rybak Re: OFFE 12.12.11, 13:47
            Sytuacja jest z gruntu chora i Plujeczka ma rację! Przecież jej ex MIAŁ odkładane składki w ZUS - tyle samo procentowo (od zarobków) , ile ona wpłacała do OFE. Więc sprawiedliwie byłoby jakoś KOMPENSOWAĆ to w takiej sytuacji. A nie oddawać połowę bez żadnej (ZUS-owej) kompensaty z drugiej strony.
            Ja mam podobnie - i ja, i ex mogliśmy WYBIERAĆ. Ona wybrała ZUS. Ja - OFE. W ciągu małżeństwa mniej więcej tyle samo ona odłozyła, co ja - tyle że ona w ZUS, ja w OFE. I teraz ja muszę jej oddać połowę CAŁEJ składki. Wsio rawno - czy realnie czy wirtualnie. Ale przecież ona mi połowy tej SWOJEJ składki w ZUS nie odda.

Ewidentnie widac, że ustawodawca popełnił tu ewidentny błąd. Podziałowi powinna ulegać jedynie POŁOWA tego, co OFE ZAROBIŁO na składce osoby odkładającej w OFE - jesli druga strona odkładała tę samą składkę w ZUS. Ewentualnie - powinny być dodane obie składki exmałżonków - ta w ZUS (odpowiadająca części nieodprowadzanej do OFE - gdyby ubezpieczony mógł wybrać OFE) plus ta drugiej osoby w OFE - i to wszystko powinno być dopiero razem (po dodaniu) podzielone na dwa, a potem odpowiednio kompensowane stroniom, żeby rzeczywiście była zachowana równość exmałżonków wobec prawa.
            Ja sam już na tym krzyżyk położyłem, ale - temat dla ambitnego prawnika jest? Jest! Nawet do etapu Trybunału Konstytucyjnego.
            • ro35 Re: OFFE 12.12.11, 13:57
              to nie jest wsio rawno:
              jednostki ofe to wirtualny byt a nie wiadomo co "państwo" jeszcze wymyśli w tym temacie,
              dlatego dzielić się jednostkami (a będę musiał oddać jakieś 25k zl) mogę, kuriozalnym by jednak było traktowanie tych jednostek jako żywej gotówki i rozliczenie w pln
              ewidentnie prawo w tym temacie jest do duszy suspicious
              • plujeczka Re: OFFE 12.12.11, 14:08
                ex maz ma odłozone w Zusie 1500 zł ja natomiast w OFFE ponad 40 tys z czego sad zasądził mu połowę , mnie od niego nic.Pomijam fakt ,że ja zarabiam 4 razy m,niej niż ex maz.
                Moje pytanie jest wciaz nastepujace czy na przelanie z mojego konta w OfFe na nowootwarte( ewentualnie moim OFEE kontcie)--misi ex maz wyrazić zgode.
                Fundusz OFFE mi odpowiedzial ,że to oni załatwiaja z nim bez mojego udziały ale nam ój wniosek czyli pisze podanie i załaczam wyrok rozwodowy natomiast adwokat twierdzi ,że ex musi się zgodzić na przelanie moich srodków i na otwarcie na jego imię i nazwisko konta w moim OFFE- jak to jest?
                Inczej musiłabym mu wypłacić w gotówce 20 tys a ja swoje oFFE o ile dozyję dostanę po 65 roku zycia lub po mnie moje dziecko bo jest przeze mnie uposazone..Czy piszę jasno? Szkoda ,że nie ma Majkela on by wiedział
                • rybak Re: OFFE 12.12.11, 14:18
                  NA dziś NIE MASZ Plujeczko ŻADNYCH REALNYCH pieniędzy w OFE. Pieniądze dostaniesz (a raczej dostanie je Zakład Emerytalny czy inny ZUS) DOPIERO po osiągnięciu przez Ciebie wieku emerytalnego. Wg aktualnej na ten dzień WYCENY jednostek uczestnictwa.

Na dziś masz WYŁĄCZNIE wirtualne jednostki uczestnictwa w OFE i tylko je możesz przekazać. No chyba że OFE najpierw przekaże Ci żywą gotówkę - nie wiem, moze się mylę, ale przedmiotem podziału jest w tym przypadku RZECZ. A tą RZECZĄ są jednostki uczestnictwa w OFE. Tyle a tyle...

A co do przepisow...

Dokumenty stanowiące podstawę dokonania podziału środków funduszy emerytalnych OFE z tytułu rozdzielności majątkowej/rozwodu:
                  formularz "Oświadczenie klienta OFE w zakresie małżeńskich stosunków majątkowych" - wypełniony i podpisany przez Klienta
                  umowa o sposobie podziału środków w funduszu emerytalnym OFE, wyrażoną w formie jednego z następujących dokumentów:
                  - umownego podziału majątku wspólnego dokonanego przez byłych małżonków (dokument sporządzony i podpisany przez byłych współmałżonków),
                  - prawomocnego postanowienia sądu o podziale majątku wspólnego,
                  - prawomocnego wyroku sądowego orzekającego rozwód i jednocześnie dzielącego majątek wspólny.
                  dokument potwierdzający zmiany ww. oświadczeniu Art. .83 Ustawy ? (np. wyrok sądowy, akt notarialny lub inny dokument orzekający) - oryginał lub kopia poświadczona za zgodność z oryginałem przez notariusza bądź Urząd Gminy bądź Dyrektora Oddziału

Środki zgromadzone na rachunku klienta funduszu emerytalnego OFE do momentu ustanowienia rozdzielności/rozwodu, przypadające współmałżonkowi w wyniku podziału majątku wspólnego małżonków, są przekazywane w ramach wypłaty transferowej na rachunek współmałżonka w otwartym funduszu emerytalnym OFE ( art. 126 Ustawy z dnia 28 sierpnia 1997 r. o organizacji i funkcjonowaniu funduszy emerytalnych).

W sytuacji, gdy małżonek nie wyrazi zgody na dobrowolny podział środków zgromadzonych na jego rachunku w funduszu emerytalnym OFE - klient może zwrócić się do Sądu o podział środków z tytułu wspólności majątkowej małżeńskiej. Zachodzi duże prawdopodobieństwo, iż Sąd przychyli się do takiego wniosku.
                  • plujeczka Re:do Rybaka 12.12.11, 14:41
                    Rybaku- dzięki ale to co napisałeś to ja wszystko wiem ale wciaz nie znam odpowiedzi na pytanie CZY ON SIĘ MUSI ZGODZIĆ na przelew czy inaczej transerf.
                    Wiem ,że sa to jednośtki o pewnej wartości -ale nie rozumiem dlaczego ewentualnie jesli jest to prawda o wymogu jego zgody na transfer to ja musze mu dac do reki czysta gotówkę .

EX jest bardzo złosliwy. nie udalo sie mu nas zniszczyć przez te lata to chce nas zniszczyć finansowo , spłata mieszkania jzgodznie z wyrokiem to la mnie kwota z KOSMOSU--i dlatego boję się ,ze nie poradzę stracę mieszkanie, dostanę komornika i zostanę bezdomną dlatego myslałam ,że chociaz z tej ogólen kwoty do spłaty spadnie mi te 20 tysiecy rozumiesz?
                    • sonia_30 Re:do Rybaka 12.12.11, 14:53
                      Art. 128 Ustawy o OFE
                      www.pregofinance.pl/doc/ustawy/Ustawa%20z%20dnia%2028%20sierpnia%201997%20r.%20o%20organizacji%20i%20funkcjonowaniu%20funduszy%20emerytalnych.pdf
                      Jeżeli rachunku nie posiada i w terminie 2 m-cy nie wskaże, Twój fundusz otworzy mu rachunek.
                      Wypłata w gotówie, tylko jesli spełnia choć jeden z warunków ustawowych (poniżej):
                      - złożenia wniosku wraz z decyzją przyznającą emeryturę, zaopatrzenie emerytalne, emeryturę dla rolników lub uposażenie w stanie spoczynku,
                      - złożenia wniosku w razie nie nabycia prawa do emerytury, o ile osoba ukończyła 60 lat w przypadku kobiet i 65 lat w przypadku mężczyzn,
                      - złożenia wniosku przez osoby urodzone przed dniem 1 stycznia 1969 r., jeżeli zgromadzone na ich rachunku środki nie są wyższe od kwoty stanowiącej:
                      50% przeciętnego wynagrodzenia, o którym mowa w art. 20 pkt 3 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, jeżeli otwarcie rachunku nastąpiło przed dniem 1 stycznia 2002 r., 150% przeciętnego wynagrodzenia, o którym mowa w art. 20 pkt 3 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, jeżeli otwarcie rachunku nastąpiło po dniu 1 stycznia 2002 r.
                    • ro35 Re:do Rybaka 12.12.11, 14:54
                      jest szansa,
                      jeden sąd potraktował jedostki ofe jako gotówkę w rozliczeniu,
                      apelacyjny zmienił wyrok:
                      tato.com.pl/forum/printthread.php?tid=1012
                      - poczytaj końcówkę
                      ...
                      "RE: podział majątku - olusia1971 - 20-08-2011 00:15

Witam ponownie.
                      Dostaliśmy wyrok z uzasadnieniem i tak jak napisałam w poście 4 wszystko dodane i podzielone przez dwa (bez podstaw prawnych),zapomniałam tylko że mój partner miał jeszcze ubezpieczenie na życie które wogóle nie wchodzi w skład majątku wspólnego.
                      Adwokatka jest przerażona bo ma piewszą taką sprawę.Bardzo ciekawe rzeczy na temat podziału znalazłam na stronie www.ebos.pl/.
                      Zgodze się na podział bo tak mówi krio ale nie zgadzam się z formą rozliczenia.Jeśli jest ustawa która mówi JASNO jak te środki mają być przekazane,że w formie transferu to będę to tego dążyć.Nie po to w rządzie sidzi tylu posłów,senatorów i uchwalają ustawy żeby sąd robi według swojego uznania.
                      Jeszcze zastanawia mnie spójnik LUB
                      Art. 31. § 2.
                      3) środki zgromadzone na rachunku otwartego LUB pracowniczego funduszu emerytalnego każdego z małżonków
                      Jak to rozumiecie czy ma to takie same znaczenie jak "i".

RE: podział majątku - olusia1971 - 29-10-2011 23:13

Witam.Mam dobre wieści Huh.
                      Apelacja zakończyła się sukcesem.Nie wiem jak brzmiał wyrok bo niestety mój partner ani pani adwokat nie mogli być obecni przy ogłaszaniu wyroku ale z tego co wiemy to była ma spłacić kwotą ok.4000 zł a nie on ją kwotą ok.12000 zł.Nie chodziło o pieniądze ale o sprawiedliwość.Jak otrzymamy wyrok o się odezwę. "
              • plujeczka Re: OFFE 12.12.11, 14:12
                ,ze prawio jest do d..to wiemy wszyscy .
                Mój ex mial w Zusie 2000 zł z czego mi nie należała się nawet przysłowiowa złotówka natomiast ja mam uzbierane ponad 40 trys z czego połowe mam mu oddac. Adwokat twierdzi ,że ex musi się zgodzić na przelanie połowy mojej skladki na ewentualnie otwarte w moim funduszu konto na jego imie i nazwisko lub na inne OFFE , które on wskaże.
                Jesli się nie zgodzi to mam mu oddac czystejzywej gotowki 20 tysiecy.Pisze jasno? ktos wie jak to jest z ta zgodą????
                • ro35 Re: OFFE 12.12.11, 14:38
                  nie wiem jak to jest z tą zgodą,
                  ale, hmm, znalazłem takie info:

"Co się stanie w razie rozwodu Członka funduszu?

W razie rozwodu lub unieważnienia małżeństwa, w przypadku wspólnoty majątkowej, podział środków zgromadzonych przez Członka Funduszu następuje zgodnie z decyzją sądu. Środki transferowane są na indywidualne konta eks-małżonków do funduszy emerytalnych, których są uczestnikami (jeżeli współmałżonek/a nigdy nie pracował/a to musi on/a wybrać fundusz emerytalny, do którego zostaną przekazane zgromadzone środki)."

"musi" ?
                  • plujeczka Re: uwaga 12.12.11, 15:32
                    uwaga=zacytuję wam odopiedz mojego adwokata co wy na to ?
                    sąd mu nie przyznał 1/2 z OFFE tylko spłatę z jego udziałów w OFFE ( NIE ROZUMIEM///)
                    BEZ JEGO ZGODY NIE MA MOZLIWOSCI ZEBY PRZKAZAĆ MU 1/2 KAPITAŁU W ZAMIAN ZA ZWOLNIENIE OD DŁUGU------------------
        • burza4 Re: OFFE 12.12.11, 18:24
          plujeczka napisała:

plujeczka napisała:

> a co w przypadki kiedy ex nie ma konta w OFFe bo jego rocznik nie musial przejś
          > c do OFFE? a ex żona ma oddać połowę swoich składek?

Hmm, tego nie wiem, na zdrowy chłopski rozum, powinnaś wnosić o wyłączenie tych składek z podziału, jako że działa to tak że wymieniacie się swoimi "połowami", skoro u niego składek nie ma jak podzielić, więc byłoby niesprawiedliwe, gdybyś ty została z niczym.

> Natomiast adwokat mówi ,że ex musi się na to zgodzić bo jak się nie zgodzi to m
          > am te pieniądze oddać w gotówce.

Jakieś bzdury gada, przecież nie ma opcji wypłaty składek. Jak się nie zgodzi - to mu nie przeleją, jego problem. Zresztą w trochę innych sytuacjach pisało się o losowaniu towarzystwa emerytalnego dla tych, którzy konta nie założyli, więc może i w tym przypadku zadziała taki mechanizm?
    • buba2002 Re: drugi filar? 12.12.11, 20:02
      te pieniądze są przekazywane z ZUS-u i tam mogą wrócić, jeśli ex nie ma konta w OFE, do ręki gotówki nie dadzą, nie ma potrzeby losowania OFE (to było w przypadku osób ur. od 1.01.1969, które nie wybrały OFE).
      Natomiast w przypadku trzeciego filaru - nieobowiązkowy - rzecz się ma zupełnie inaczej, można to potraktować jak lokatę bankową.
      Jaki to filar?
      Jak brzmi postanowienie sądu? - cytujesz adwokata...
      • plujeczka Re: drugi filar? 12.12.11, 21:08
        kurcze pózno\ wracam x pracy i jestem zakrecona.zacytowalam adwokata, ktory powiedxial ,ze sąd nie zabral mi skadek z OFFE tylko podzielił jego wartość czyli potraktowal to jako moj dług dlatego tez dloliczył połowe składek do całkowitej spłaty mieszxkania .w terj sytuacji nie mam sie co zrwacac do OFFE o przelanie moich składek na ewentualnie zalozone konto ex meza bo mojej przyszlosciowek emerytury sad mi nie zabrał ?????????? aslez to prawo jest pokrecone. Słowem wszystko do luftu..dzieki Wam wszystkim za pomoc......
        • kakoc Re: drugi filar? 12.12.11, 21:30
          plujeczka napisała:

> kurcze pózno\ wracam x pracy i jestem zakrecona.zacytowalam adwokata, ktory po
          > wiedxial ,ze sąd nie zabral mi skadek z OFFE tylko podzielił jego wartość czyli
          > potraktowal to jako moj dług dlatego tez dloliczył połowe składek do całkowite
          > j spłaty mieszxkania .w terj sytuacji nie mam sie co zrwacac do OFFE o przelani
          > e moich składek na ewentualnie zalozone konto ex meza bo mojej przyszlosciowek
          > emerytury sad mi nie zabrał ?????????? aslez to prawo jest pokrecone. Słowem ws
          > zystko do luftu..dzieki Wam wszystkim za pomoc......

czyli wygląda na to, że jednak (wg interpretacji twojego adwokata) jednostki z ofe zostały "zamienione" przez sąd na żywą gotówkę!!! którą TERAZ (nie po 60-tce) będziesz musiała wyłożyć... no chore to jest uncertain
        • sonia_30 Re: drugi filar? 12.12.11, 22:28
          To jakiś absurd jest... widziałaś orzeczenie?
    • kobieta306 Re: OFFE 12.12.11, 21:22
      a co jeśli sąd na temat OFE w ogóle podczas rozprawy nie wspomniał? Czy to musi być w wyroku?
    • zmeczona100 Re: OFFE 13.12.11, 12:12
      No nie. Co za chore prawo.
      Są np. tacy, których żadne OFE, ZUSy i inne tego typu wynalazki nie dotyczą, bo emerytury i renty otrzymują z innego źródła. Czy wtedy mają obowiązek otworzyć konto w OFE i mam obowiązek przelać im j.u.? Przecież i tak dwóch emerytur nie dostaną, a ta, którą dostaną i tak będzie kilkanaście (kilkadziesiąt?) razy wyższa od tych z OFE.

Co za chore państwo.
      Zarabiam to odprowadzam składki, tak samo, jak zarabia ta druga strona- i sobie odkłada z własnych pieniędzy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka