Dodaj do ulubionych

Zabezpieczenie potrzeb a alimenty

01.03.12, 12:08
Szukałam na forum i w google i jakoś nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie, a do prawnika jestem umówiona za dwa tygodnie, więc może pomożecie:
Czy jeżeli w pozwie o rozwód wnioskuję o zabezpieczenie potrzeb rodziny na czas procesu to czy muszę jeszcze pisać w pozwie o alimenty (czy alimenty są jakby rozpatrywane na sprawie rozowdowej z automatu) ? Czy wszystkie wyliczenia kosztów na dzieci jakie przygotowuję do alimentów załączam do wniosku o zabezpieczenie ? Ja chciałam składać tylko pozew o rozwód i alimenty, ale prawniczka namawia żeby pisać o zabezpieczenie potrzeb i rodziny i jakoś tak mętnie wszystko tłumaczyła że nie wiem teraz co robić. Czy wysokość przyznanego zabezpieczenia przekłada się na wysokość alimentów ?
Z góry dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • yoma Re: Zabezpieczenie potrzeb a alimenty 01.03.12, 12:16
      To jest tak:

- zakładasz sprawę o alimenty
      - ale zanim ona się przekotłuje przez sąd, a wyrok uprawomocni, może i rok minąć (wyznaczenie terminu, drugiego terminu, odwołanie, rozpatrzenie odwołania...)
      - dlatego, żeby druga strona w tym czasie płaciła coś jednak na to dziecko, składa się wniosek o zabezpieczenie. To są takie "tymczasowe alimenty" do czasu rozpatrzenia sprawy właściwej. Rozpatrywane to jest szybciej, bo nie na rozprawie, tylko sąd ogląda kwity, więc zestawienie kosztów owszem dołącz. Z reguły przyznana kwota jest niższa niż alimentów właściwych, choć nie zawsze.

Oczywiście wszystko przy założeniu, że się rozwodzące się strony nie mogą dogadać co do wysokości alimentów. Jeśli mogą, sąd po prostu klepie kwotę przy okazji rozprawy rozwodowej.
    • zalosny.jestes Składaj wniosek o trzy tysiące 01.03.12, 12:38
      zabezpieczenia. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że pani w todze z automatu przystawi pieczątkę nie wnikając w to co tam jest napisane. Później lecisz z tym do komornika i patrzysz jak Twój stary wali banią w ścianę bo od kadrowej w pracy dowiedział się, że bez wyroku ma płacić 3k PLN miesięcznie. Poza tym niczym nie ryzykujesz, bo nawet jak pani w todze zdecyduje, że to za dużo, to nikt Ci tego nie karze oddawać...co najwyżej jeleń rozliczy to sobie w następnych alimentach.
      • yoma Re: Składaj wniosek o trzy tysiące 01.03.12, 12:39
        Żałosny, kurdeżeż, daj se już raz siana.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka