Dodaj do ulubionych

chcę rozwodu!!!!

28.02.14, 21:49

Chcę się rozwieść smile Mój Mąż ma udokumentowaną przeszłość psychiatryczną, teraz czepia się wszystkiego, jestem dziwką, kurwą, (mimo że nigdy go nie zdradziłam) kiedy przychodzę po pracy do domu, to dostaje mi się za wszystko, córka ma bunt 2 latka to wina mojej, chorej psychicznie rodziny smile co mam zrobić żeby rozwieść się z jego winy?
Obserwuj wątek
    • piotrfm123 Re: chcę rozwodu!!!! 28.02.14, 22:00
      pirydyna82 napisała:
      >co mam zrobić żeby rozwieść się z jego winy?

Zacznij od usuniecia swojego postu z rozpoznawalnym zdjeciem swojej pociechy.

Takie czasy ze nawet psychiczni potrafia obslugiwac internet.
      • pirydyna82 Re: chcę rozwodu!!!! 28.02.14, 22:04
        Masz rację, już to robię!!!
        • pirydyna82 Re: chcę rozwodu!!!! 28.02.14, 22:07
          i jak smile
          • pirydyna82 Re: chcę rozwodu!!!! 28.02.14, 22:15
            jak usunąć post?
            • yoma Re: chcę rozwodu!!!! 28.02.14, 22:17
              Możesz poprosić admina, żeby usunął.
          • piotrfm123 Re: chcę rozwodu!!!! 28.02.14, 22:21
            1) list do adminow forum

2) prawdopodobnie jesli usuniesz sygnaturke i zdjecie ze swojego profilu na gazeta.pl to ufam ze i zdjecie zniknie. No i imie.

Corka ladna ale ja jestem z gatunku paranoidalnych dlatego zdjec dzieciska po prostu nie umieszczam w miejscach dostepnych dla postroncow. To jest tez troche tak ze sie usilujesz jednoznacznie definiowac. Jedni zdjeciami z fuzja i jeleniem, inni na tle BMW, wreszcie inni informujac Wszechswiat o dzieciskach udanych. Po prostu klimaty ciezarowek z sygnaturkami wyliczajacymi "aniolki", dni okresu, poczec etc. wygladaja dosc groteskowo poza placykiem gdzie jest to normalne.
            Ale to oczywiscie tylko moj gust.
            • chalsia Re: chcę rozwodu!!!! 04.03.14, 21:08
              > Ale to oczywiscie tylko moj gust.

to mamy podobny gust
    • maria1110 Re: chcę rozwodu!!!! 28.02.14, 23:36
      Z psych.chorym jest raczej trudno się rozwiesc .z jego winy.Własnie jestem po pierwszej rozprawie .Zdawałam sobie z tego sprawę ale i tak powaliło mnie gdy praktycznie w pierwszym zdaniu Sędzia zaważyła .że rozwod nic nie załatwi i cały czas namawiała na ubezwłasnowolnienie. Pytanie czy Twoj mąż miał tylko jakis jeden incydent psych.i może to minęło ?Czy nadal trwa ? Moim zdaniem .w Waszym przypadku rozwod będzie łatwiej osiągalny ze względu na małe dziecko .ktore nasiąka zachowaniami ojca. Nasze dzieci są dorosłe i wyprowadziły się z domu .więc został tylko chory mąż. Sędzia pewnie upatrzyła mnie na jego niankę. Uważam .że jest to dla mnie krzywdzące .bo jak można zmuszac ofiarę do opiekowania się oprawcą ? Dlatego walczę dalej. Nie wiem czy ja miałam pecha do tej Sędzi .ponieważ odnosiłam wrażenie. że wyraznie daje mu fory (albo traktowała jak tępaka a taki nie jest). Przedłużyła mu czas na odpowiedz pisemną na pozew .mowiąc do niego prawie sylabizowała .ciągle pytała czy na pewno rozumie. Pirydyna. nastaw się .że łatwo nie będzie. Mam podobnie z nim .Posądza mnie o wszystko .przezywa mnie .a to on wiecznie probuje podryw.Dzieci też zauważyły. że mąż przypisuje mi swoje przewinienia. Trzymam za Ciebie kciuki .Będę sledzic Twoje posty .mam nadzieję .że będziesz miała więcej szczęscia w sądzie.
    • koronka2012 Re: chcę rozwodu!!!! 28.02.14, 23:38
      Daruj sobie to orzekanie o winie, o ile on się na ten rozwód zgadza. Szkoda twojego czasu i nerwów. Orzekanie o winie potrwa ok. 3 lat, i będzie kosztować.
      • maria1110 Re: chcę rozwodu!!!! 01.03.14, 11:20
        Własnie zaczynam trochę żałowac .że nie skorzystałam jego „wspaniałomyslnosci". Jego odp. na pozew jest w drodze. zobaczę co tam napisał.

Pirydyna .poczytaj bloga Agnieszki Swaczyny o rozwodzie i separacji -choroba psychiczna małżonka. Mnie zdenerwowały wyroki sądow tam opisane .ale warto wiedziec...że zdarzają się.
    • neuro-tyczka1 Re: chcę rozwodu!!!! 06.03.14, 16:38
      Zrezygnuj z orzekania o winie. W żadnym wypadku nie powołuj się na chorobę męża. Co do zasady, osoba chora psychicznie nie może zostać obarczona winą za spowodowanie rozpadu małżeństwa.
      Sąd nie wyda wyroku rozwodowego, jeżeli rozwód byłby sprzeczny z zasadami współżycia społecznego. Z taką sytuacją mamy do czynienia w przypadku nieuleczalnej choroby małżonka . Wyjątkiem jest choroba psychiczna, jako element destrukcyjny, nie pozwalający utrzymać więzi duchowej. Tyle teoria. Z praktyką bywa różnie.
      Znany jest wyrok Sądu Okręgowego w Łodzi, który odmówił rozwodu z orzeczeniem o winie z powodu choroby psychicznej. Wkleiłam niżej. Poszukaj w necie, to dosyć popularny wyrok, może znajdziesz więcej.
      Moja rada: zrób to najszybciej jak tylko się da. Nie wnikaj w szczegóły. Tak będzie najlepiej dla Ciebie i dziecka. Może mąż zgodzi się na rozwód bez orzekania o winie. Jeżeli tak, nie czekaj aż zmieni zdanie.
      I uciekaj póki masz siły. Potem jest już tylko lepiej.
      Masz ochotę, napisz na gazetowego. Trzymam kciuki. I życzę dużo sił, będą Ci potrzebne.

www.eporady24.pl/rozwod_z_malzonkiem_cierpiacym_na_chorobe_psychiczna,pytania,3,18,2512.html

Skopiowałam:
      [u]Proszę zapoznać się unikalnym z wyrokiem XII RC 1928/01 Sadu Okregowego w Łodzi. W samej treści wyroku sąd stwierdził, że pozwana cyt. "nie może być uznana za winną", natomiast za wyłacznie winnego uznany został powód. W Uzasadneniu sąd dobitnie stwierdził,że samowolne przerwanie(!) leczenia psychiatrycznego przez pozwaną cyt. "całkowicie wyklucza przypisanie jej winy". Sąd nie wiął pod uwagę faktu ,że pozwana zataiła przed ślubem swoją chorobę psychiczną(schizofrenia paranoidalna] choć potwierdził ten fakt zatajenia, ale poniewaz sprawa toczyła sie o rozwód, to sąd nie bierze tego faktu po uwagę! Powód został uznany za winnego spowodu z powodu braku lojalności (pomocy pozwanej), pomimo stanowczej odmowy na piśmie udzielnia przez od ordynatora szpitala psychiatrycznego informacji nie tylko o aspektach choroby psychicznej pozwanej, ale nawet o jej nazwie(!). [/i][/u]
      • pirydyna82 Re: chcę rozwodu!!!! 07.03.14, 22:04
        Dzięki za odpowiedź. A to, że nie chce się leczyć? jak się tylko zgodzi, uciekam...
        • neuro-tyczka1 Re: chcę rozwodu!!!! 08.03.14, 19:07
          Domyślam się, że gdyby chciał się leczyć, nie byłabyś zmuszona się rozwodzić.
          I nie łudź się, "oni" nigdy nie chcą smilesmilesmile.
          Jeżeli w sądzie nie występujesz o orzekanie o winie, nie wyciągaj choroby i tego, że nie chce się leczyć. Skup się na niezbędnych kwestiach, czyli udowodnieniu, że ustały trzy podstawowe więzi. Jeżeli mąż zgodzi się na rozwód bez orzekania, nie powinnaś mieć większych problemów.
          Jeżeli sprawa się z jakiegoś powodu skomplikuje (mąż nie będzie chciał się rozstać), to trudno, idziesz już na całość, ze szczegółami, dokumentacją medyczną i tym, że się nie chce leczyć. Należy dostosować strategię do rozwoju sytuacji i konsekwentnie się jej trzymać. Korekty, wiadomo, czasami trzeba będzie wprowadzić. Stosownie do opcji wybranej przez szanownego małżonka. I pamiętaj, najlepiej mieć dowody... Zwłaszcza, jeżeli w ruch idą inwektywy, chorobliwa zazdrość, to typowa przemoc psychiczna ścigana z urzędu.
          Możesz wybrać też opcję, w której skupisz się na opisie zachowań męża będących przyczyną rozpadu związku ale nie przyznawać się, że zachowania takie wynikają z zaburzeń. Jeżeli sędzia zapyta czy mąż leczył się psychiatrycznie, to przyznasz, że tak.
          Ja bym tego unikała ale spokojnie, nie za wszelką cenę.

A w ogóle, to uważaj na siebie.
          • maria1110 Re: chcę rozwodu!!!! 08.03.14, 21:30
            neuro-tyczka1, czy Pani rozwodziła się może z psychicznie chorym ? Albo jest lekarzem .czy prawnikiem ?
      • egalea71 Re: chcę rozwodu!!!! 08.03.14, 20:37
        neuro-tyczka1 napisała:

Powód został uznany za w
        > innego spowodu z powodu braku lojalności (pomocy pozwanej), pomimo stanowczej o
        > dmowy na piśmie udzielnia przez od ordynatora szpitala psychiatrycznego informa
        > cji nie tylko o aspektach choroby psychicznej pozwanej, ale nawet o jej nazwie

Dziwne są wyroki... sądowe.
        To z innego forum i wyroku:

W 2006roku u syna stron, zaś w styczniu 2007r. u powódki rozpoznano (nazwa choroby), której leczenie wymagało częstych wyjazdów do Krakowa (1), do Warszawy (2) oraz zwiększonych nakładów finansowych. Wywołało to dodatkowe pogorszenie relacji między małżonkami, bowiem powódka oczekiwała od męża w okresie choroby szczególnej uwagi i zainteresowania" (Sąd Okręgowy w Lublinie, sygn. akt III C 3083/09).

"1. Te częste wyjazdy to było kilka razy (6-7 razy) w pierwszym roku leczenia w tym 2-3 wizyty w gabinecie lekarskim wspólnie z powódką (pozostałe jako kierowca), w kolejnym roku- ani razu.
        2. Te częste wyjazdy do Warszawy to był jeden wyjazd.

Pomijam kompletnie fakt podstawowy, że same wyjazdy i nakłady finansowe w tym wypadku w żaden sposób nie wystarczały do tego, aby mieć nadzieję na zatrzymanie procesu chorobowego (o powrocie do zdrowia nie było mowy od początku). Powódka w opisywanym przeze mnie przypadku została uznana za współwinną rozpadu małżeństwa, bo się "za bardzo zaangażowała w chorobę"".
        • maria1110 Re: chcę rozwodu!!!! 08.03.14, 22:01
          Dziwne .dziwne.....
          Mimo .że zdawałam sobie sprawę .to jednak bardzo zaskoczyła mnie podejscie Sędzi do choroby męża. Całkowicie go nią usprawiedliwiła . Nie wgłębiała się kto tu komu robi krzywdę . że mąż nie jest uposledzony umysłowo i doskonale sobie radzi z wymyslaniem wyrafinowanych metod gnębienia rodziny .wyłudza zasiłki itp.
          Widzę .że muszę zrezygnowac z orzekania o winie .u tej Sędzi nie da rady cokolwiek mu udowodnic za co by odpowiadał . Neuro-tyczka1 dobrze Ci radzi .
    • lexie_01 Re: chcę rozwodu!!!! 09.03.14, 16:20
      i nie wiedzialas o tym wszystkim PRZED slubem?
      • maria1110 Re: chcę rozwodu!!!! 09.03.14, 19:46
        Nie wiem jak autorka wątku .ale ja nie wiedziałam. Trudno mi nawet ustalic jaką datę można przyjąc za początek choroby męża. To nie dzieje się z dnia na dzien. Nie wydawało mi się .że 30 (prawie) lat temu wychodzę za osobę chorą psychicznie.
      • pirydyna82 Re: chcę rozwodu!!!! 10.03.14, 21:26
        Nie, niestety. Pomimo że znaliśmy się 6 lat, a mieszkaliśmy razem przez 2 lata. M po ślubie zaczął palić trawsko i to było powodem przyspieszenia wystąpienia u niego symptomów choroby.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka