Dodaj do ulubionych

Alimenty na małżonka

28.02.15, 17:03
Wraz z małżonkiem podjęliśmy decyzję o rozwodzie za porozumieniem stron. Czy w tej sytuacji, już po orzeczeniu sądu, któryś z małżonków może wystąpić o płacenie alimentów na rzecz drugiego małżonka? Jeśli tak to w jakiej sytuacji?
Obserwuj wątek
    • mia17 Re: Alimenty na małżonka 01.03.15, 13:26
      alimenty na drugiego małżonka płaci się w sytuacji rozwodu z orzeczeniem winy.
      • wasp20 Re: Alimenty na małżonka 01.03.15, 13:39
        Bzdura.
        O alimenty można wystąpić przy braku orzekania o winie.
        Jednak tylko przez max 5 lat od rozwodu lub do momentu zawarcia powtórnego małżeńtwa.
        Osoba składająca wniosek musi znajdować się w niedostatku.
        Art. 60 krio
        • yoma Re: Alimenty na małżonka 01.03.15, 16:20
          W niedostatku wskutek rozwodu, gwoli uzupełnienia.
          • dreemcatcher Re: Alimenty na małżonka 02.03.15, 17:48
            np kiedy żona kombinuje żeby nie iść do pracy i już mamy darmozjada na utrzymaniu przez 5lat
            • wasp20 Re: Alimenty na małżonka 02.03.15, 20:48
              No nie do końca. Jak żona jest zdrowa i nie ma pod opieką dzieci do lat, trzech to usłyszy, że ma iść do pracy. A poza tym te 5 lat to jest od rozwodu liczony czas na złożenie wniosku o alimenty. Przy orzeczeniu o winie nie ma limitu, można nawet po 20 latach od rozwodu wnioskować. A alimenty można dostać na jakiś czas lub dożywotnio.
            • nieodnowa Re: Alimenty na małżonka 03.03.15, 00:48
              teraz juz rozumiem skad twoje wymysly na moj temat w watku zbychasmile zostalam przypisana do kategorii podobnej do darmozjadowwink ile fantazji o darmowym zjadaniu meskich zasobow..
              • dreemcatcher Re: Alimenty na małżonka 03.03.15, 16:52
                czy ja tamtym wpisie tak napisałem o tobie? kiedyś ktoś tu pisał że sąd nakazał ojcu zarabiać więcej skoro mu nie starcza na zycie ze względu na nieproporcjonalne do zarobków alimenty
                • nieodnowa Re: Alimenty na małżonka 03.03.15, 22:02
                  konsekwencje wyborow. nic wiecej
                  • dreemcatcher Re: Alimenty na małżonka 06.03.15, 16:55
                    ale co to wnosi do dyskusji ?
                    • nieodnowa Re: Alimenty na małżonka 06.03.15, 23:02
                      a co ma wnosic? mocno sie roznimy zdaniem na temat odpowiedzialnosci ludzi za zalozenie rodziny i sprowadzenie dzieci na swiat. sa rozne sytuacje i czasem sprawiedliwie nie moze znaczyc rowno.
                      • argentusa Re: Alimenty na małżonka 07.03.15, 15:28
                        Ja generalnie uważam , że sprawiedliwie nie oznacza urawniłowki.
                        żona darmozjad to to samo co mąż obibok i pasożyt. Ktoś jednak tego darmozjada/pasożyta na małżonka wybrał. A za wybory ponosi się konsekwencje. Czasem do końca życia. Nie wiem skąd to przekonanie, że zasługujemy wyłącznie na najlepsze. Taki lajf.
                        Ar.
                        • dreemcatcher Re: Alimenty na małżonka 10.03.15, 16:42
                          nie ma znaczenia kto darmozjad lub obibok . Napisane nie miała że kłamca i obibok jestes kobieta wiec dobrze wiesz jak potraficie udawać i wyjść za faceta bez miłosci dla kasy więc nie opowiadaj mi bajek o wyborze , również znam przypadek że dla kasy z alimentów poświęcą swoje dziecko i kontakt z ojcem by wymusić kasę niekoniecznie na dziecko
                          • argentusa Re: Alimenty na małżonka 10.03.15, 19:35
                            No tego to akurat ja nie wiem. Bowiem to raczej ja mezalians finansowy popełniłam wink. Hihi.
                            btw, Nie wmówisz mi, że zamoźny facet żeniąc się z cud lalą nie pomyśli o motywacji cud-lali. Doskonale wie, że gdyby nie "potencjał finansowy" mógłby pomarzyć o cudeńku. Coś za coś. On ma zdobycz, ona jego pieniądze. Od wieków tak bywa. Czy to nie ty pisałeś o młodych ślicznych wygranych i starzejących się rozwodkach przegranych?
                            Ar.
                            • dreemcatcher Re: Alimenty na małżonka 13.03.15, 17:13
                              dlatego zamożny mądry facet się nie żeni no chyba że zgłupieje i się zakocha i po chłopie smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka