Dodaj do ulubionych

zmiana nazwiska

26.11.05, 13:25
Dzień dobry
Chciałam zapytać, jaka jest obowiązująca procedura w kwestii zmiany nazwiska.
Po rozwodzie chcę wrócić do swojego panieńskiego nazwiska. Czy podczas
rozprawy sędzia pyta o to, tak jak w przypadku spisywania akt przed ślubem,
czy trzeba składać jakieś oddzielne papiery?
Obserwuj wątek
    • nangaparbat3 Re: zmiana nazwiska 26.11.05, 15:28
      Ja trochę obok pytania, ale jeśli masz dzieci, przemyśl jeszcze raz tę decyzję,
      one (zwłaszczaziewczynki) bardzo źle znoszą, że nagle nazywają się inaczej niż
      mama.
      • brzoza75 Re: zmiana nazwiska 28.11.05, 07:41
        ja postanowiłam nie zmieniać ze względu na córkę, jedynie na poczcie głosowej
        nagrałam sobie swoje smile
    • akacjax Re: zmiana nazwiska 28.11.05, 18:28
      Do trzech miesięcy od wyroku rozwodu(ale tu czasem różna interpretacja)składa się oświadczenie o zmianie- zapytaj w urzędzie tam, gdzie wyrabia się dowody osobiste.
      • zwierciadlo0 Re: zmiana nazwiska 13.12.05, 21:32
        A czy maz moze nie zgodzic sie na zatrzymanie jego nazwiska??
        • maheda Re: zmiana nazwiska 14.12.05, 11:12
          Z tego, co wiem, to nie może.
          To jedynie Twoja decyzja. A Eks ma prawo się zgadzać lub nie wink, ale bez "mocy
          sprawczej" wink
    • porucznikk Re: zmiana nazwiska 14.12.05, 12:12
      pavia napisała:

> Dzień dobry
      > Chciałam zapytać, jaka jest obowiązująca procedura w kwestii zmiany nazwiska.
      > Po rozwodzie chcę wrócić do swojego panieńskiego nazwiska.
      Przemyslałaś, czy warto? Będziesz zmieniać wszystkie dokumenty, podawać nowe -
      stare nazwisko do każdej dupereli.
      • maheda Re: zmiana nazwiska 14.12.05, 12:25
        Gdyby nie córka, z olbrzymią radością i satysfakcją wymieniłabym kilka lat temu
        wszystkie swoje dokumenty.
        • scrivo Re: zmiana nazwiska 14.12.05, 18:13
          przez 3 miesiące od uprawomocnienia wyroku mozesz bezplatnie dokonać zmiany zgłaszając to w urzędzie stanu cywilnego właściwym dla miejsca zamieszkania.wystarczy oryginał wyroku. trzeba będzie kupić znaczki skarbowe, ok.30 zł i czekać kilkanaście dni, czasem do 3 tygodni, na zaświadczenie takie, jakie dostaje się po zawarciu związku małżeńskiego. tym razem na druku bedzie informacja o rozwiązaniu małżeństwa i powrocie kobiety do nazwiska rodowego. z tym dokumentem zgłaszasz się do urzędu miasta gdzie wymienia się dowód osobisty, składasz wniosek i czekasz 30 dni na nowy dokument. urząd powinien potem przesłać w twoim imieniu druk z informacją aktualizującą dane osobowe do urzędu skarbowego. wszystkie pozostałe sprawy zwiazane z wymianą dokumentów załatwiasz sama. nie jest to naprawdę wiele zachodu, głównie banki, polisy ubezpieczeniowe, aneksy do umowy o pracę tak by pracodawca mógł powiadomić zus. prawo jazdy moze poczekać bo pozostaje przy tobie stary dowód więc zawsze mozesz udowodnić że to naprawdę ty. można też zresztą nosić przy sobie oryginał lub kopię druku z usc.
          osobnym problemem jest dyskomfort dla dziecka, szczególnie gdy jest jeszcze małe. ale pamiętaj ze zmiany możesz dokonać także później tyle że to już ani za darmo ani na podstawie wyroku rozwodowego tylko droga sądową.
          ja zmieniłam i to odrobinę pozwoliło mi odzyskać własną, gdzieś po drodze boleśnie zagubioną tożsamość. wszystko jednak jest kwestią indywidualną i na pewno warto starannie to przemyslec a nawet przedyskutować z najbliższymi.
          powodzenia.
          • anja_pl Re: zmiana nazwiska 14.12.05, 22:00
            jeśłi by zapadł wyrok rozwiązyjący nasze małżeństwo, wracam do swojego
            nazwiska, trudno, wezmę urlop i pochodzę po urzędach, dzieci? przywykną, dla
            nich to nie pierwszy zgrzyt, na pewno zrozumieją.
    • maggie11 Re: zmiana nazwiska 14.12.05, 22:07
      Ja mam podwojne ale nawet nie zdazylam sie przyzwyczaic do tego drugiego
      czlonu. Prawie nigdzie go nie uzywam. Z przyjemnoscia go sobie obetne moze
      nawet nie czekajac do rozwodu. Szkoda tylko, ze moje dziecko nosi to nazwisko.
      Moze kiedys samo zdecyduje ze woli moje?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka