• czamon Re: Witam :) 19.04.07, 19:29
      za szybko enter smile
      kiedyś już się tutaj witałam, ale nie zaglądałm za często. Teraz czeka mnie
      sprawa rozwodowa (została odwieszona) Druga rozprawa 7 maja i nawet się cieszę
      ze już wszystko ruszyło i mam nadzieję ze się skończy w jakims rozsądnym
      czasie. Mam pytanie jak zrobić rozdzielność majątkową? podzielilismy sie naszym
      majątkiem, ale potrzebuje tego papierka ze nie mamy wspólnoty majątkowej zeby
      móc kupić mieszkanie tylko na siebie. Czy robi się to u notariusza czy w sądzie
      (gdzie taniej) ?
      • libra22 Re: Witam :) 19.04.07, 21:39
        Witaj Czamonkusmile
        Ja Ci niestety nie poradzę, bo ja w tych sprawach kiepska, ale dobrze się na
        tym znają: majkel i chalsia.
        Tzn inni być może tez - przepraszam za dyskryminacjęsmile
      • wiona11 Re: Witam :) 19.04.07, 22:11
        Jak już macie podzielony majątek, możecie to zrobić w sądzie podczas sprawy
        rozwodowej. Koszt - tylko 300 złotych, po połowie to 150. Niedrogo. Musicie
        spisać wszystkie składniki majątku, podlegające podziałowi: ruchomości i
        nieruchomości, podać ich wartość i wszystkie potrzebne dokumenty - do
        samochodów skserowane dowody rejestracyjne, do nieruchomości - akty nabycia i
        odpisy z ksiąg wieczystych. Jeśli konta dzielicie polubownie, po prostu
        przelejcie pieniądze gdzie trzeba. Jeśli dobrze przygotujecie dokumenty dla
        sądu i złożycie odpowiednio wcześniej, a rozwód robicie zgodnie, bez orzekania
        winy, sprawa zakończy się na jednej rozprawie.
        Tego Ci życzę, powodzienia. W.
      • akacjax Re: Witam :) 19.04.07, 22:36
        Rozwód automatycznie daje rozdzielność, jeżeli trzeba jej na już-to notariusz -chyba najszybciej.
        A podział majatku zaklepać prawnie też można dopiero po uzyskaniu rozdzielności.
        • delika1 Re: Witam :) 20.04.07, 13:38
          aby kupic mieszkanie tylko na siebie, wystarczy rozdzielność (podział majatku
          to coś innego=rozdzielnośc +podział dorobku).Samą rozdzielność załatwiesz u
          notariusz w kilka minut dosłownie (obecne obie strony).Kosztuje to (o ile
          dobrze pamiętam) jakieś 500 zł..).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka