Dodaj do ulubionych

Strach przed respiratorem i PEGiem.

28.10.11, 21:55
Artur ma 29 lat i DMD, ma wykonana tracheostomie i PEG-a. Obecnie przebywa w szpitalu. Rodzice boja sie zabrac Artura do domu twierdzac, ze sobie nie poradza z opieka. Chca syna zawiesc do hospicjum w Bedkowie.
Moze ktorys z chorych lub rodzicow, opiekunow z Wroclawia wyjasni jak wyglada opieka nad takim chorym i pomoze w ten sposob pokonac strach rodzicow Artura.
Obserwuj wątek
    • ivetas Re: Strach przed respiratorem i PEGiem. 29.10.11, 15:08
      prosze sie skontaktowac s osrodkiem domowej wentylacji w bydgoszczy www.wentylacjadomowa.pl/ albo doktorem trznadelem z zielona gora, jezdza do wroclawia i maja opieke domowa nad takimi pacjentami, wszystko wytlumacza, mozna sobie poradzic w domu napewno, ta sa cudowni ludzie wszystko wytlumacza, pozdrawiam ivetas
    • elagb Re: Strach przed respiratorem i PEGiem. 31.10.11, 18:10
      Nie oddawajcie Artura do hospicjum.Dacie radę.Mój syn lat 28 od roku jest na respiratorze,ma rurkę tracheo.Również miał założony peg,ale po miesiącu w domu zaczął przyjmować posiłki stałe.Peg mu usunięto, bo tylko przeszkadzał w czynnościach pielęg.Też bardzo się bałam,że nie podołam,ale od początku dałam i daję sobie radę.Proszę zrobić tak jak pisze Iwetas,bo załatwianiajest dużo.Zespół wentylacji domowej załatwiłam w ciągu 5ciu tyg.Syn jest w domu,czuje się dobrze jak na tę okoliczność.Oczywiście nie mam nic do hospicjum,ale dom to dom i rodzina.Pozdrawiam.
    • alicjaczar Strach przed respiratorem? NIE!!!! 03.11.11, 12:45
      Nie bój się. ja tez byłam laikiem. Prowadziłam, pielęgnowałam w warunkach domowych Synka ponad 7 lat.Był to kredyt na życie.
      Ale nauczyłam się. nastawy respiratora masz od anestezjologa. Inne czynności związane z pielęgnacja osoby podłączonej do respiratora-nauczysz się. nauczysz się odwracać na łóżku z rurką, odsysywać, pielęgnacji wokół rurki, na co zwracać szczególną uwagę. A Osoba chora przecież - jak wiesz- może nawet siedzieć na wózku z rurką.
      Pozdrawiam,
      Alicja
      • alicjaczar Re: Strach przed respiratorem? NIE!!!! 08.11.11, 19:26
        Fajny respirator, sprawdza sie w domu, miałam go w domu dla Maciusia...
        Achieva PSO2 dróg oddechowych Medical Wentylator
        smokk2005.blox.pl/2005/07/Ladnie-na-swiecie-a-ja.html"
        pozdrawiam,
        A.B.
    • ivetas Re: Strach przed respiratorem i PEGiem. 03.11.11, 17:39
      PILNE do kamelii67,,,,,,,dzis i jutro jest we wroclawiu doktor Zbigniew Szkulmowski, specjalista od domowej wentylacji i cudowny czlowiek, ten z bydgoszczy, pisalam ci, sprobujcie zazwonic i moze by zobaczyl artura, podaje numer 501 46 30 48
    • kamelia67 Re: Strach przed respiratorem i PEGiem. 03.12.11, 20:44
      Artur zmarł po bardzo krótkim pobycie w Będkowie.
      • angelika.sztajnke Re: Strach przed respiratorem i PEGiem. 04.12.11, 11:00
        [*]:((((

Angelika
        patryksz.blog.onet.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka