Dodaj do ulubionych

znalazłam taki link o sposobach zapobiegania

30.01.06, 11:16
myslicie ze podawanie np witaminy E moze cos pomóc?Albo np. Infant formula
(nie wiem co to?)
Obserwuj wątek
    • agnes190 Re: znalazłam taki link o sposobach zapobiegania 01.02.06, 21:32
      Witaj,
      Już kiedyś przedstawiałam się krótko na forum. Potewm niestety nie mogłam
      uczestniczyć w toku. Jestem w bardzo zbliżonej do Ciebie sytuacji. Krystuś ma
      13 miesięcy i zdefiniowane DMD. Jestem na początku drogi i tak samo miotam się
      co mogę zrobić dla synka. Jak narazie korzystam z bezcennych rad Forum i
      trochę "zanudzałam" Sebanę (przepraszam i dziękuję za wyrozumiałość).
      Zainteresował mnie link, który podałaś i wynika z niego, że teoretycznie
      możnaby podawać te leki maluszkom. Niestety nie znam ich. Obecnie jedynie
      chodzimy sobie tak zapobiegawczo na rehabilitacje raz w tygodniu, a od kwietnia
      wracamy na basen dla maluszków (raz już zrobiliśmy podejści i bardzo nam się
      podobało, ale mieliśmy zapalenie ucha i wolałam na okres zimy odpuścić). Teraz
      bardzo intensywnie myślę o macie do hydromasażu. Chciałabym zakupić i stosować
      zapobiegawczo może raz w tygodniu. Nie bardzo jednak wiem gdzie konkretnie
      szukać najlepszej maty. Będę starała się odzywać w miarę możliwości - forum
      śledzę cały czas, ale czasem nie mogę po prostu tego czytać (załamuję się i w
      tedy potrzbuję dystansu). Czytałam także o "rekrutacji" w Stanach na
      testowanie "leku" maluszków. Czy ktoś z nas próbuje dostać się. Ja niestety nie
      mogę, gdyż wiek musi być min. 5 lat i objawy choroby. Bardzo Wam dziękuję za te
      wszystkie infomacje i przepraszam, że ja nie mogę pomóc w kwestii wiedzy.
      • gruchotka Agnes ! 01.02.06, 21:47
        Witaj, martwiłam się, co u Was słychać. Ale chyba za bardzo nie chciałaś
        ze mną rozmawiać ;) .
        Matę do hydromasażu można kupić taniej dzięki refundacji z PFRON. Ale
        niestety, ja na taką refunację czekam juz od lipca 2005.
        A co do preparatów, to podaje WIT. E i B6 oraz KinderBioivital (teraz żel),
        oraz kreatynę.
        • agnes190 Re: Agnes ! 01.02.06, 22:17
          Miło, że się odezwałaś . Chciałam rozmawiać, ale czasem mnie to przerasta i jak
          zaczynałam czytać forum to wpadałam w depresję. Niestety nie mogłam pisać, gdyż
          mam blokady w pracy, a internet w domu mamy od niedawna dlatego teraz mogę.
          Bardzo Was przepraszam za moje zachowanie. Strasznie też mi pomogliście. Wiem,
          że pisałaś już o tej macie i że chyba kosztuje ok. 3000 tys. (może się mylę).
          Myślę, że mogłabym teraz to zakupić no bo co innego mogę zrobić. A jak myślisz
          co do witamin to powinnam zacząc podawać już teraz czy nie? W kwietniu mamy
          wizytę na Banacha, ale szczerze mówiąć niewiele się po niej spodziewam. Probuję
          także kombinować z GG, ale mam chyba trobne problemu techniczne ze ściągnięciem
          ikony i poruszaniem się po tym. Mój nume 768048 (jeżeli dobrze się
          zarejestrowałam. Co muszę zrobić w kwestii ewentualnej refunkacji takiej maty.
          Jak narazie mam tylko orzeczenie o niepełnosprawności i tyle. U nas ogólnie
          fajnie jak narazie Krystuś rośnie, zaczyna chodzić i jest
          strasznie "niegrzeczny". Istny wszędobylski wiercipięta. Ale cieszę się. I
          właściwie obecnie łatwo mi uwierzyć że jest zdrowy. Ciągle mam poczycie
          niedosytu, czy mogłabym coś jeszcze zrobić. Czy wiecie coś o tych badaniach w
          Stanach? Ja właściwie pisałam do Was ostatnio z życzeniami świątecznymi ale jak
          widać niedoszło - też słyszałam, że większość maili prywatnych wychodzących est
          blokawana u mnie w pracy (teraz juz mogę pisać z domu).
          • gruchotka Re: Agnes 02.02.06, 18:45
            Nie masz za co przepraszać, a ja żartowałam, że nie chcesz ze mną
            rozmawiać. Doskonale pamiętam swój stan jak dowiedziałam się o DMD
            i długo trwało zanim wyszłam z mega dołka. Więc domyślałam się, że
            potrzebujesz czasu, aby ogarnąć sytuację. No i bardzo ucieszyłam się,
            że się odezwałaś :)
            Życzenia nie doszły, ale dziękuję za pamięć.
            A co do maty do hydromasażu, to ja jestem zdecydowana na zakup takiej
            najprostszej, oczywiście bez ozonu. Kosztuje ok. 1.300 PLN. Zresztą
            na temat maty, dofinansowania, witaminach i nie tylko napiszę jutro,
            dzisiaj coś ciężko mi się myśli.
            Pozdrawiam
            Mój GG 5021608
      • alicjaczar Na genetykę nie ma leku... 25.05.06, 21:09
        Radze Ci jedno-dobry wysokobiałkowy sposób jedzenia, witaminy i soki
        naturalne...A przedewszystkim REHABILITACJA> Nic choroby nie powstrzyma, może
        ja spowolnic, tylko spowolnic, a recepty pt soki noni czy wit E...wybacz jestem
        w żałobie nie chce bluxnic...Ćwicz tez strone oddechowa, choroba w najgorszym
        stadium doprowadza do niewydolności oddechowej...Ćwicz mięśnie układu
        oddechowego Ćwicz!!!!!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka