rita78 28.09.04, 09:09 Zastanawia mnie jak wielu z was pracuje w Holandii, co robicie? Jak was traktuja w pracy, czy macie klopoty jezykiem?:))) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rita78 Re: Czym sie zajmujecie w Holandii??? 29.09.04, 13:37 jakoś cicho siedzą wszyscy....zdjęcia udostepnili, poopowiadali skąd pochodzą a nikt nie chce mówic czym się zajmuje.....podnosze wątek do góry. ps. ja mieszkam niestety w Polsce, jestem pedagogiem specjalnym a pracuje jako rejestratorka w klinice chirurgii plastycznej.....daleko od zawodu niestety ( choć zarobki tak samo marne)ale jakos terapeutów w Polsce nikt nie potrzebuje....albo raczej nikt nie chce dac na nich pieniedzy .... Odpowiedz Link
dutchman Re: Czym sie zajmujecie w Holandii??? 29.09.04, 14:13 "ja mieszkam niestety w Polsce" - Rita78 - czy Ty za przeproszeniem na glowe upadlas ???? Ja dalbym duzo zeby moc zamieszkac w Polsce. Niestety w moim przypadku nie jest to takie proste. Popatrz tylko na to wszystko w Polsce zcego nie znajdziesz nigdzie na swiecie. A co do pracy - pracuje w informatyce. najlepsze pozdrowienia dutchman Odpowiedz Link
rita78 Re: Czym sie zajmujecie w Holandii??? 30.09.04, 08:36 dutchman napisał: > "ja mieszkam niestety w Polsce" - Rita78 - czy Ty za przeproszeniem na glowe > upadlas ???? Ja dalbym duzo zeby moc zamieszkac w Polsce Dutchman nie upadłam na głowę...wiesz ile zarabia w naszym cudownym kraju pedagog specjalny , terapeuta dzieci niepelnosprawnych( wyższe wykształcenie, dodatkowe, oczywiscie platne, kursy kwalifikacyjne, doksztalcajace itd,)????? To ci powiem - dokładnie 673 zł na reke ( chcesz w Euro? proszę bardzo , w zalezności od kursu ale średnio jakieś 160 Euro na miesiąc. I jeszcze ci powiem że to stawka ministerialna, czyli narzucona odgórnie...) A wiesz ile kosztuje utrzymanie mojego 36 metrowego mieszkania komunalnego ( czyli w gruncie rzeczy nie mojego)? Też ci powiem jakies 480 zł ( czynsz + prąd + ogrzewanie i woda).A jeszcze czasem czlowiek musi cos zjesc, ubrac...o rozrywkach zapomnialam... Wiem że teraz powiesz mozesz robić biznes itp. ale też ci powiem że mój zawód kocham i chcę pracować z niepełnosprawnymi dzieciakami choc to cięzka praca ...Polska jest pieknym ale chorym krajem. Bez przyszłości dla idealistów..Duchman! uwielbiam Polske za ludzi, za klimat, za góry, morze i mnóstwo innych rzeczy. To kraj moj , moich przodkow, mojego dziecka i wiele bym dała by nie musieć rozważać ewentualnosci wyjazdu....przyjedz tu i przezyj za 150-200 euro to powiem ze miales racje mowiac ze upadlam na glowe... Odpowiedz Link
dutchman Re: Czym sie zajmujecie w Holandii??? 30.09.04, 12:47 Witam; Wiem to wszystko Rita78 o czym piszesz. Nie odnosilem sie do spraw materialnych i nie mialem ich na mysli, tylko doslownie to co wczesniej napisalas, czyli sama kwestia mieszkania w Polsce. Krotko mowiac gdyby bylo "ja niestety bardzo niewiele zarabiam"... Tak - nie jeden raz sie zastanawialem jak to jest mozliwe ze niektorzy ludzie potrafia jakosc zwiazac koniec z koncem.............. Piszesz jeszcze "Wiem że teraz powiesz mozesz robić biznes itp. ale też ci powiem że mój zawód kocham i chcę pracować z niepełnosprawnymi dzieciakami choc to cięzka praca ..." Nie, nie mam prawa Ci tutaj sugerowac ze ja wiem lepiej niz Ty jakie sa w Polsce mozliwosci. Jednoczesnie chce powiedziec ze mam nieskonczony wrecz szacunek dla ludzi zajmujacych sie ludzmi ( a zwlaszcza dziecmi ) niepelnosprawnymi. najlepsze pozdrowienia dutchman Odpowiedz Link
rita78 Re: Czym sie zajmujecie w Holandii??? 30.09.04, 17:17 Duchman, przepraszam, moze sie zbyt unioslam, ale uwierz ze mieszkanie w Polsce w obecnych czasach jest cholernie ciezkie. Jestem patriotka i zawsze twierdzilam ze chocby nie wiem co nie zostawie swojego kraju...ale niestety coraz czesciej mysle ze tu sie juz nie da zyc. Wiem ze Holandia to nie raj, ze i tam ludzie maja problemy, ale teraz wydaje mi sie ziemia obiecana.:) Wiem ze opowiesci ludzi na temat zarobkow, latwiejszego zycia itd sa takze czesto przesadzone, ale wiem tez jak wygladaja osrodki dla niepelnosprawnych dzieciakow w holandii i powiem ci ze moim marzeniem w tej chwili jest pracowac w takich warunkach i z takim zapleczem ( chodzi mi o pomoce, sprzet i tym podobne sprawy)...i wiesz ...powiem ci ze nawet za te marne niespelna 700 zl ale w zawodzie, a pewnie myslalabym troszke inaczej. Dzieciakow potrzebujacych fachowej opieki jest tysiace w naszym kraju ale jakos ciezko jest nam ( terapeutom) znalezc prace w zawodzie, dlatego jak wielu moich kolegow ze studiow siedze robiac totalnie bezsensowne ( z punktu widzenia absolwenta 5letnich studiow) rzeczy , nie zwiazanych kompletnie z moim zawodem i pasja a do tego za tak samo marne pieniadze...dlatego mowie ze niestety mieszkam w Polsce...tylko dlatego Odpowiedz Link
nesla Re: Czym sie zajmujecie w Holandii??? 29.09.04, 14:26 Taki temat juz byl na starym forum, sama zalozylam, ale tez niespecjalnie duzy odzew byl. Poza tym czego sie spodziewalas skoro sama o sobie nie napisalas..? Ja pracuje full-time i prowadze dzialke trade marketingu (cos w rodzaju analizy handlowej) w firmie FMCG (dla niewtajemniczonych : fast-moving-consumer-goods, nie podaje nazwy), pracuje tam od 3 lat i do niedawna bylam zadowolona, a od niedawna juz mniej jestem, ale to inna historia. Klopoty z jezykiem mam takie, ze nie potrafie poprowadzic profesjonalnej prezentacji przed gronem decyzyjnym firmy (moj problem to chyba gw zakres slownictwa z dziedziny w ktorej pracuje i umiejetnosc plynnego zastosowania przy oficjalnych okazjach - to chyba rodzaj blokady jezykowej). Poza tym nie mam specjalnych problemow jezykowych, nieformalnie dogadujemy sie i jak nie znam terminu holenderskiego to mowie po angielsku i czesto okazuje sie, ze to jedyny termin jaki sie stosuje nie majacy odpowiednika holenderskiego! W pracy traktuja mnie tak jak kazdego innego pracownika, tak mi sie wydaje. Na przestrzeni tych 3 lat bywalo roznie, od okresow rewelacyjnych (mnostwo ciekawych szkolen zawodowych, kursy jezykowe) po mniej ciekawe (zmiany przelozonych, przerost obowiazkow nad czasem). Ciekawa jestem co napisza inni i czy sie w ogole odezwa...? Odpowiedz Link
cocco_ka Re: Czym sie zajmujecie w Holandii??? 29.09.04, 14:34 Ja pracuje na uczelni. Robie doktorat z biologii molekularnej. W departamencie nie potrzeba znac holenderskiego, bo wszystko odbywa sie po angielsku. wiec nawet nie zaczelam sie uczyc. W mojej dziedzinie cala literatura jest po angielsku. Pracuje w bardzo miedzynarodowym gronie, jest kilkoro rodakow wiec nie mam obiektywnego spojrzenia na prace w scisle holenderskim gronie. Odpowiedz Link
mister1 Re: Czym sie zajmujecie w Holandii??? 29.09.04, 16:52 W Holandii mieszkam duzo dluzej, niz mieszkalem w Polsce. A pracuje jako szef zmiany w centrum komputerowym wielkiego funduszu emerytalnego. Odpowiedz Link
monika_nl Re: Czym sie zajmujecie w Holandii??? 29.09.04, 17:02 Czesc, w Holandii mieszkam od ponad 18 lat , ale dopiero od prawie czterech lat mam dopiero stala prace, wszyskie poprzednie byly przez biura posirednictwa pracy. Moja obecna praca to ksiegowosc dla firmy (najwiekszej w holandii)ktora sprzedaje bielizna damska H.......er ,moja dzialka to ksiegowosc dla ponad 60 sklepow w niemczech.A dodatkowo jestem w trakcie robienia sklepu polskiego na internecie. pozdrawiam Monika Odpowiedz Link
marialudwika Re: Czym sie zajmujecie w Holandii??? 29.09.04, 17:43 Obecnie jestem kobieta domowa,ale na poczatku pracowalam jakis czas,dorywczo, w firmie,w ktorej pracowal maz. ml Odpowiedz Link
grazyna10 Re: Czym sie zajmujecie w Holandii??? 29.09.04, 18:37 Ja z wyboru jestem na etacie kury domowej. Bardzo mi sie ta rola podoba. Nie zamierzam szukac zadnej pracy. Odpowiedz Link
mmmd Re: Czym sie zajmujecie w Holandii??? 29.09.04, 19:06 A ja sobie cichutko siedze na tzw. dalekiej Polnocy i juz od lat zajmuje sie jezykiem, czyli jestem tlumaczem przysieglym. Zwiazana jestem tez z uczelnia. W pracy z Holendrami nigdy do tej pory nie mialam specjalnych problemow, bo z reguly jestem na pozycji 'wolnego strzelca'. Zaczynam to z czasem coraz bardziej doceniac i powoli nazywac to czystym luksusem - nie bywam czescia zadnych ukladow, przepychanek, plotek,itp., bo jestem obecna tylko na czas zlecenia, ale zawsze z boku. Ciekawa jestem Waszych doswiadczen 'od srodka'. Z mojego (bocznego) widzenia, wydaje mi sie, ze Holendrzy strasznie plotkuja (panowie na rowni z paniami). Ale czy to z boku dobrze widac? Pozdrowienia. Malgosia Odpowiedz Link
nastka72 Re: Czym sie zajmujecie w Holandii??? 29.09.04, 19:45 W Holandii jako ze bywam tam na razie czasowo glownie jezdze na rowerze :) zwiedzam i wypoczywam :) echh milo mi sie kojarzy ten kraj :) mysle ze jesli zdecyduje sie wyjechac na stale na pewno chcialabym pracowac bo ja to typ raczej nie lubiacy tylko w domku siedziec nastka Odpowiedz Link
aneste Re: Czym sie zajmujecie w Holandii??? 29.09.04, 19:54 Ja jak juz pisalem pojawiam sie w Holandii(na miesiac,dwa)i znikam.I tak juz ktorys z kolei,a konkretnie czwarty rok.Pracuje w szpitalu jako doktor:))Jezyk powoli poznaje,ale poniewaz oscyluje pomiedzy PL a NL nigdzie nie mam czasu na jakis porzadny kurs.A wolnym czasie glownie spaceruje z psem.Pzdr Odpowiedz Link
marialudwika Re: Czym sie zajmujecie w Holandii??? 29.09.04, 20:26 I ja duzo spaceruje z ..psami :) ml Odpowiedz Link
nesla Re: Czym sie zajmujecie w Holandii??? 29.09.04, 20:57 O kurcze, widmo, niezle zapodales tu nam caly swoj dorobek zawodowy.. Jestem pelna szacunku ! i wstyd mi nawet, ze czasem narzekam.. bo przy twoich doswiadczeniach jestem rozpieszczony bachor.. pozdawiam nesla Odpowiedz Link
marialudwika Re: Czym sie zajmujecie w Holandii??? 29.09.04, 21:05 Jestem pod wrazeniem WW!!! ml Odpowiedz Link
a.polonia Re: Czym sie zajmujecie w Holandii??? 29.09.04, 21:13 Ja od ponad dwoch lat pracuje w atelier, produkujemy bizuterie, zajmuje sie przygotowywaniem materialow dla chalupnikow i zamowieniami materialow. Poza tym jestem na drugim roku studiow (Engelse Taal en Cultuur), pracuje 20h w tygodniu. Jesli chodzi o jezyk, to nie mam wiekszych problemow, ale musze powiedziec, ze za bardzo jezykowo sie nie udzielam (pisemnie prawie wogole, zamowienia po angielsku). W pracy ludzie sa ... rozni. Jak to w zyciu - sa ludzie i parapety. Jedna kolezanka nie lubi obcokrajowcow, ale nie dala mi tego bezposrednio odczuc. Powiem szczerze, ze ostatnio moja praca wychodzi mi uszami i chcialabym odejsc, ale najpierw musze znalezc cos innego, a to nie jest latwe, jak sie studiuje.... Jest ciezko pogodzic prace ze studiami i wlasciwie to wokol tego kreci sie teraz moje zycie i chcialabym to zmienic, ale na razie nie mam konkretnego pomyslu. Pozdrawiam Pola Odpowiedz Link
mmmd Re: Czym sie zajmujecie w Holandii??? 29.09.04, 22:47 a.polonia - na ktorym uniwerku? Bo wynika, ze jestesmy juz troche kolezankami po fachu, bo ja juz lata (niestety) po anglistyce. Fajne studia, prawda? Odpowiedz Link
a.polonia Re: Czym sie zajmujecie w Holandii??? 29.09.04, 23:17 W Nijmegen, ale musze powiedziec, ze studia mnie troche rozczarowaly...no, nie na tyle, zeby zaprzestac :) Odpowiedz Link
nesla Re: Czym sie zajmujecie w Holandii??? 30.09.04, 08:45 Kiedys wybieralam sie na anglistyke na UJ, ale sie nie dostalam z braku punktow :-( i w koncu skonczylam zarzadzanie i marketing, a angielski potraktowalam jako hobby. Rozne zdania sa na temat tego kierunku, mnie sie marzyl, ale wyszlo inaczej. Odpowiedz Link
a.polonia Re: Czym sie zajmujecie w Holandii??? 30.09.04, 12:32 Mnie sie tez marzyl od zawsze, no i w koncu moge to marzenie zrealizowac, a w Polsce skonczylam zupelnie co innego - resocjalizacje ;-). Odpowiedz Link
payuta Re: Czym sie zajmujecie w Holandii??? 30.09.04, 15:08 Czym ja sie tu zajmuje????No na to by trzeba bylo jakis kilometrowych opisow,ale ja postaram sie to tak krotko ujac zeby was nie meczyc. Kawy piciem sie zajmuje czesto,samo mi to tak wychodzi bo ciagle ktos do mnie na kawusie wpada.Z rana tylko przy tej mojej porannej kawie niebezpieczna jestem ,bo sie wpierw obudzic mosze i biada temu kto mi choc dzien dobry przed kawa powie,rozczochrana i bulgocaca z rana jestem taka ze nikt ze mna na dol nie chce zejc ,se spia jeszcze tak z pol godzinki zeby mi tylko w drozke nie wejsc .Zwierzatka domowe tez jakos raniutko na dworek cmykaja cichutko bardzo zeby mi pod cos nie wlesc.A ja nie wiem dlaczego.Kiedys sie ich nawet spytalam o to. Ponoc we wszystkich jezykach swiata z ranka przeklinam,ja tam nie wiem czy tak jest bo spie jeszcze,ale sprawdzac wam tego nie radze. No i sprzataniem domku mojego sie zajmuje-czasem ,zadko ,jakos nie za czesto zeby sie nie przemeczyc i sile na kawy picie zostawic.I wychowywaniem dzieci i zwierzat i meza sie zajmuje co mi wogole jakos tak nie za bardzo wychodzi bo i rozbrykane i nie posluszne to jakies,a ja sie tak bardzooooo staram. Acha i ogrodkiem tez czasem sie zajmuje co widac po chwastach wkolo rosnacych. No i tak ogolnie to pania na wlosciach wlasnych jestem.Zawodowo to ja sie niczym nie zajmuje bo zawodowo to ja tylko wyuczona jestem P.P. Odpowiedz Link
payuta Re: Czym sie zajmujecie w Holandii??? 30.09.04, 16:08 Acha i jeszcze meczeniem was moimi postami sie zajmujeP.P. Odpowiedz Link
rita78 Re: Czym sie zajmujecie w Holandii??? 30.09.04, 17:25 payuta jestes genialna...jak nikt chyba na tym forum poprawiasz mi nastroj :) pani na wlosciach, a zdradzisz nam ile ci wiosen mniej wiecej juz przeszlo kolo nosa...widmo pewno tez ciekaw co? Odpowiedz Link
marialudwika Re: Czym sie zajmujecie w Holandii??? 30.09.04, 17:44 Payuto a jakie masz zwierzaczki?Bo ja mam cale "ZOO" !! Jak czytam o Twoim porannym humorku to widze siebie,tylko bez wlosci i starsiejsza :))) ml Odpowiedz Link
monna4 Re: Czym sie zajmujecie w Holandii??? 30.09.04, 19:24 A ja jeszcze nie mam nic konkretnego . Dwa tygodnie temu zaczelam szkole jezykowa ROC i tak mnie przygniotla olbrzymia ilosc nowych slow w tak krotkim czasie ze sie nie moge pozbierac. Czy Wy tez mieliscie takie problemy na poczatku? Czasem sobie mysle ze ja tego jezyka sie nigdy nie naucze i mam ochote isc do domu.Szkole mam codziennie , w domu sie tez ucze.I probuje sie zorientowac w tym wszystkim , szkoly , zawody , ubezpieczenia , praca . A tak przy okazji moze nie wszyscy wiedza , ale dla poczatkujacych ( to tak jak ja) w nauce jezyka : www.margoo.be Pozdrowka monna4 Odpowiedz Link
grazyna10 Re: Czym sie zajmujecie w Holandii??? 30.09.04, 20:59 Nie pekaj monna4. Jak zaczynalam nauke w ROC to byly trzy grupy poczatkujace o roznych poziomach. Nie dosc ze bylam najstarsza (wiadomo starsi nie ucza sie tak szybko)w grupie o najwyzszym poziomie to jeszcze ta mlodziez w mojej grupie miala cholerne ambicje zawodowe i chec studiowania, ze sami zawyzali poziom. Sapalam i dychalam ciezko probujac dorownac im kroku, pare razy myslalam zeby przeniesc sie do innej grupy. W koncu stwierdzilam,ze lepiej byc najgorsza wsrod najlepszych niz najlepsza wsrod najgorszych. Jakos dobrnelam do konca, nawet osiagnelam niuweau 4. Slowka z biegiem czasu same sie uporzadkuja. Powodzenia Odpowiedz Link
a.polonia Re: Czym sie zajmujecie w Holandii??? 01.10.04, 10:22 Monna, nie zalamuj sie! Jak zaczynalam uczyc sie holenderskiego (najpierw korespondencyjnie, jeszcze w POlsce Eskk, a pozniej tutaj NTI), to plakalam rzewnymi lzami, ze nigdy sie tego jezyka nie naucze! Pozniej, w ROC, jak dolaczylam do jednej z grup, mialam odwrotny problem, Ci ludzie uczyli sie juz od 1,5 roku na tym kursie, a ja dolaczylam na ostatnie kilka miesiecy i bylam w czolowce, ubolewalam, ze taka grupa mi sie trafila! Korzystal z wysokiego poziomu, to jest bardzo motywujace. Poza tym rozmawiaj duzo, to najlepszy sposob (ja najwiecej nauczylam sie w pracy). Pozdrawiam i powodzenia! Pola Odpowiedz Link
asiekok Re: Czym sie zajmujecie w Holandii??? 30.09.04, 21:37 A ja sie zajmuje uczeniem. Cale zycie sie ucze i ucze i nic z tego nie mam :) Wiec postanowilam, ze sie jeszcze troche naucze i w poniedzialek zaczynam opleiding administracie accountancy. W Polsce studiowalam ekonomie poczty i telekomunikacji. Tutaj chcialam zrobic holenderskiego magistra, bo dyplom mi uznali na nizszym poziomie. Ale za duzo musialabym zmienic, zrezygnowac z dorywczej pracy, a poza tym musialabym robic inny kierunek bo takiego nie maja. Przynajmniej w okolicy. Wiec postanowilam zapisac sie na mbo w celu przypomnienia sobie co nieco i przede wszystkim w celu zdobycia werk ervaring, bo nie mam. Jeszcze chca mi nauke finansowac, ostatnia szansa bo latka leca, wiec trzeba wykorzystac. Jeszcze nie skonczylam dobrze imburgeringsprogramma, wiec mam nadzieje, ze dam sobie rade :) A wieczorami sprzatam w szkole i calkiem dobrze zarabiam :) Mam nadzieje ze po tej szkole nie bede musiala dlugo sprzatac. Ogolnie mam caly dzien zajety i nie mam czasu myslec o glupotach np o tesknocie za krajem. Pozdrawiam, Asia Odpowiedz Link
asiekok Re: Czym sie zajmujecie w Holandii??? 30.09.04, 21:38 Ah, zapomnialam dodac ze w pracy rozwijam sie intelektualnie i jezykowo, bo w wolnym czasie czytam holenderskie gazety :) Odpowiedz Link
payuta Re: Czym sie zajmujecie w Holandii??? 01.10.04, 14:56 No dobra niech bedzie zdradzam sie: Zwierzat domowych posiadam sztuk 7 w tym: -zajace sztuk 2 -znaki szczegolne-czarne jak smola jeden sie zwie Dudus drugi bezimienny jeszcze. -pies Misio -znaki szczegolne-kundel mieszaniec -kot Elvis-znaki szczegolne-totalny debil -maz lat 42-znaki szczegolne-w trybik czesany holender-myszowaty z cicha -corka lat 19-znaki szczegolne-oj ma czym oddychac ,oj ma -corka lat 5-znaki szczegolne-trudno okreslic za mala jeszcze -no i ja oczywiscie -wagi zywej ,bardzo,bardzo zywej-lat -poczekajcie niech policze 2004-1966= 23?????? P.P. Odpowiedz Link
monna4 Re: Czym sie zajmujecie w Holandii??? 01.10.04, 15:29 Ej Payuta ! pomylilas sie! 6 - 4 jest 2 a nie 3 Odpowiedz Link
payuta Re: Czym sie zajmujecie w Holandii??? 01.10.04, 15:55 To ile ja mam w koncu tych lat????Od godziny licze i sie doliczyc nie moge.P.P. Odpowiedz Link
marialudwika Re: Czym sie zajmujecie w Holandii??? 01.10.04, 20:09 Ale Wy mlodziaki,czuje,ze ja jestem tutaj jakas forumowa matrona,hi,hi!! Albo seniorka forum :( Wolalabym byc juniorka,ale jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi ,co sie ma!! A "szaconkiem" prosze!! ml Odpowiedz Link
grazyna10 Re: Czym sie zajmujecie w Holandii??? 01.10.04, 20:49 Spoko marioludwiko nie jestes sama, ja tez w leciach i tez babcia. Ale ja zawsze mowie, ze ja to jestem mloda tylko metryke mam stara. Pozdrowienia Odpowiedz Link
payuta Re: Czym sie zajmujecie w Holandii??? 01.10.04, 16:27 Widus ,ja sie jeszcze wieczorkiem troche pozloszcze,teraz na stampota czas szykowanie,juz i tak z nerw raczeta mi sie trza jeszcze sie pokalecze przy kartofli obieraniu.Wracam nocka,bawcie sie.P.P. Odpowiedz Link
nataasza Re: Czym sie zajmujecie w Holandii??? 01.10.04, 23:43 No wiec ja zajmuje sie praca biurowa a konkretniej jego sprzataniem :) W swej naiwnosci mocno wierze, ze to tylko etap przejsciowy i bedzie ze mnie jeszcze dobry pedagog biegle wladajacy jezykiem holenderskim . A co pomarzyc kazdy moze :) No i jeszcze wychowuje synka, wychowanie meza juz sobie odpuscilam(czasem mam jeszcze nawroty, ale szybko mi mija), o domek swoj dbam, holenderskiego sie ucze i stanowczo zbyt duzo czasu spedzam przed kompem:) Odpowiedz Link
rita78 do nataszy 01.10.04, 23:55 natasza, powiedz az tak zle jest z praca dla pedagogow w holandii???? ....bo ja tu dumam ze moze jednak bym ruszyla tam do was...jakbys mogla mi powiedziec , jak oni nasz dyplom traktuja , czy trzeba sie doksztalcc po ichniemu? Odpowiedz Link
nataasza Re: do nataszy 02.10.04, 00:08 Wiesz, ja jestem tutaj dopiero na poczatku drogi. Wszystkiego sie ucze, rowniez tego jak wyglada tutejszy rynek pracy w naszym zawodzie. W pazdzierniku jade do Polski i zajme sie swoim dyplomem. Moj poziom jezyka jest poki co dosc niski, wiec nawet nie probowalam szukac pracy . Daje sobie na to jakies czas , moze rok, moze dwa. Bede rowniez probowala zalapac sie gdzies, choc na wolontariat aby poznac tutejsze zasady i reguly. Narazie dzialam troszke po "omacku" Bede sie z toba dzielic informacjami, jak tylko bede one bardziej solidne i wiarygodne. Poki co mowiono mi, ze szansa na prace jest, bo podobno maja braki w oswiacie. Ale dopiero realne dzialania beda korygowac moja wiedze na ten temat. pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link
rita78 Re: do nataszy 04.10.04, 21:26 natasza, a co to znaczy " zrobic cos ze swoim dyplomem"....będe wdzięczna za jakies info w miarę nabywania wiedzy przez ciebie w tym zakresie. Po jakim kierunku jestes dokładnie?...tak z ciekawości ( ja po rewalidacji) Odpowiedz Link
nataasza Re: do nataszy 04.10.04, 22:50 Witaj ! W Polsce skonczylam pedagogike opiekunczo-wychowawcza. No wiec z tego co udalo mi sie dowiedziec do tej pory, to wszelkie zawody zwiazane z edukacja, oswiata znajduja sie w grupie tzw. zawodow regulowanych. Tzn mniej wiecej tyle, ze w zawodach tych kazde panstwo UE ma swoje reguly, swoj system.W naszym przypadku nalezy sprawdzic na ile nasz program studiow jest zbiezny z tutejszym systemem opieki nad dzieckiem. Prawdopodonie dyplom musimy nostryfikowac. jak juz bede po tym kroku napisze jak mi poszlo :) Polecam tez strone , ktora wpisalam w watek " rozne takie ", poszukaj tez w necie strony NARIC, tam tez jest kilka informacji na ten temat, niestety nie pamietam adresu. Podobno mozna tez dzialac w druga strone tzn znalezc pracodawce a wtedy wszelkie procedury trwaja krocej. Tylko co jest latwiejsze:) serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link
sulasia13 Re: do nataszy 21.11.04, 11:46 Hej Nataasza, Widze, ze jestes kolezanka po fachu, ja tez pedagog i tez z nadzieja, ze znajde prace w zawodzie. Po Holendersku mowie "uitstekend" wg pani z CWI, do ktorego zapisalam sie w zeszly piatek, ale nie jestem pewna, czy to mi pomoze w znalezieniu pracy. W Polsce skonczylam pedagogike przedszkolna i wczesnoszkolna na UMCS. Przez CWI porownuje sobie dyplom z holenderskim systemem i zaczynam szukac pracy. Chetnie powymieniam z toba inwormacje i doswiadczenia w tej kwestii, znam wiele pedagogicznych linkow, a ty?. Masz ochote pogadac? Pozdrowienia- Asia (sulasia13) Odpowiedz Link
rastafik Re: Czym sie zajmujecie w Holandii??? 06.10.04, 18:30 Jestem z zona i dzieckiem tymczasowo w Holandii (jeszcze ponad rok bedziemy) i to dobrze miec swiadomosc ze sie wroci do Polski bo tu zyje sie wygodnie ale nie zostalbym tu na stale. Ja pracuje a moja zone wychowuje dziecko. Odpowiedz Link
marialudwika Re: Czym sie zajmujecie w Holandii??? 06.10.04, 23:35 A mozesz uzasadnic dlaczego? No i witam tutaj! ml Odpowiedz Link
nesla Re: Czym sie zajmujecie w Holandii??? 07.10.04, 09:04 rastafik, a "czym sie zajmujesz w Holandii" wlasciwie...? P.S. nie pytam o powody niecheci pozostania, bo to oczywiste, ALE gwarantuje ci, ze po 2 letnim pobycie tu i powrocie do Polski bedziesz znowu tesknil do Holandii!!! Odpowiedz Link
rastafik Re: Czym sie zajmujecie w Holandii??? 07.10.04, 21:33 To tez zauwazylem podczas ostatniego pobytu na wakacjach w Polsce, ze po paru dniach zaczynalismy tesknic "do domu". Odpowiedz Link