Dodaj do ulubionych

przedstawie sie:):)

01.12.04, 19:28
Hej..Mam na imie Estera.Mieszkam w Holandii-Alkmaar prawie 4 miesiace,jestem
tu zameldowana,mieszkam z chlopakiem,ktory tez jest Polakiem,ale jest tu juz
6 lat..i perfect mowi po holendersku-jego koledzy mowia,ze jak rodowity
Holender.On pracuje legalnie,ma kontrakt bezterminowy.
A ja..Mam 25 lat, w Pl skonczylam studia-Politechnika Poznanska..tutaj
niestety nie mam pracy..i nie moge znalezc..wszyscy tylko obiecuja ,ze cos
zalatwia,cos pomoga i tyle ich widze..niestety na razie gubi mnie brak
znajomosci jezyka-juz dosc duzo rozumiem i jakies podstawy-mowie..a ang
sredniozaawansowany..to troche za malo..
Czas zabijam chodzac na basen,ogladajac filmy na dvd..duzo jesli chodzi o
jezyk ucze sie z filmow i ogladania tv..ale ucze sie przede wszytskim z ursow
ESKK,ktore zabralam sobie z PL.
Jesli ktos bylby w stanie w jakis..jakikolwiek sposob pomoc mi w znalezieniu
pracy-bylabym wdzieczna..pozdrawiam wszystkich..
Obserwuj wątek
    • miilka5 Re: przedstawie sie:):) 01.12.04, 20:47
      Hej Estera:-)))proponuje Ci stronke www.holandia.org-a jezeli tam Ci sie nie
      uda niczego znalesc to musisz uzbroic sie niestety w cierpliwosc,bo tutaj jest
      masa ludzi ktorzy tak jak ty poszukuja pracy.Dobrze ze uczysz sie jezyka-na
      pewno jak juz bedziesz poslugiwac sie nim dobrze to bedzie Ci latwiej:-)))
      powodzonka w nauce i szukaniu pracy:-)))
    • karolinna Re: przedstawie sie:):) 02.12.04, 09:39
      Ja mam na imie Karolina i mieszkal troche w Polsce,troche w Holandii.Z ta
      ostatnia jestem zwiazana od ponad 5 lat,i prywatnie i zawodowo.Z wyksztalcenia
      jestem anglistka i w Polsce oprocz pracy w liceum,prowadze prywatna szkole
      jezykowa.W wolnym czasie pracuje jako wolontariusz z chorymi dziecmi i ludzmi
      starszymi.To moja pasja i dlatego coraz powazniej mysle,by przeprowadzic sie na
      stale do Holandii gdzie w tym sektorze jest znacznie wiecej pracy,mozna zdobyc
      wieksze doswiadczenie i wtedy latwiej bedzie pomagac ludziom potrzebujacym w
      Polsce.Z praca charytatywna jestem zwiazana od czasu studiow,a wiec juz
      kilkanascie lat i dobrze sie w tym czuje.
      Wiecej o pracy i pasji nie bede pisac,majac przykre doswiadczenia z
      poprzedniego forum;kobietom wyraznie nie spodobalo sie,ze pracuje charytatywnie
      i zrezygnowalam z udzialu w dyskusjach.
      Prywatnie mam meza i nastoletnia corke.
      Interesuja mnie sprawy ludzkie,chetnie biore udzial we wszelkich inicjatywach
      prospolecznych,jestem osoba aktywna.Uwielbiam zwierzeta,lubie jezdzic na
      rowerze,gram w pilke nozna(wiecej w Holandii niz w Polsce)i siatkowke.
      Mam znajomych na calym swiecie i bardzo cenie sobie kontakt z ludzmi;miedzy
      innymi wlasnie dlatego pojawilam sie na tym forum i podobnie jak Miilka czuje
      sie tutaj dobrze.Pozdrawiam .Karolina
      • aretse11 hej miilka5 i karolinna:) 02.12.04, 12:33
        dzieki za odp.Stronke , ktora polecilas miilka5 -znam..juz bedac w PL ja
        wyszukalam..Wiem,ze takich jak ja jest pelno..Wlasciwie Holandia nie jest moim
        wyborem..mialam juz wszytsko zalatwione i mialam wyjechac do Canady..ale tu
        przyciagnela mnie milosc..Nie jest zle jesli chodzi o sam kraj..a plus jest
        taki,ze blisko do PL.
        Co do Ciebie Karolinno..zupelnie nie rozumiem jak te kobietki z tamtego forum
        mogly miec do Ciebie negatywne podejscie zracji tego czym sie zajmujesz..tym
        bardziej,ze to przeciez nic zlego..Poza tym kazdy ma swoje zycie i ma prawo je
        przezyc tak jak chce i ajk mu sie podoba i robic co tylko zechce..jesli innym
        nie sprawia przykrosci a sam dobrze sie z tym czuje..
        pozdrawiam..
    • karah1 Re: przedstawie sie:):) 02.12.04, 22:17
      Hej Estera, bardzo dobry wybór! Kurs ESKK! Jest naprawde swietny, sama z niego
      korzystałam na początku mojej nauki holenderskiego i z czystym sumieniem mogę
      powiedzieć że bardzo mi dużo dał.Właściwie samych podstaw jestes się w stanie
      nauczyć sama i do tego tv i radio i Holandia stoi otworem! :) trzymam kciuki
      • reszka.wuu Re: przedstawie sie:):) 03.12.04, 11:41
        Ja jestem Sylwia,pochodze z Warszawy,ale od wielu lat mieszkam za
        granica.Najpierw kilka lat w Londynie,a teraz od pewnego juz czasu w Holandii,w
        Arnhem.Moj maz jest Holendrem,nie mamy dzieci chociaz czas juz na nie
        najwyzszy.Jestem z wyksztaklcenia politologiem,co jak wiadomo tutaj nie ma
        wiekszego wziecia i dlatego robie opleiding na asystentke lekarza.Czy sie uda -
        nie wiadomo,bo sluzba zdrowia pozostawia wiele do zyczenia i ja glosno mowie,co
        mi sie nie podoba a to znowu nie jest mile widziane przez tutejszy personel
        medyczny.Wiadomo, oni nic nie robia,lekarze udaja ,ze lecza,pacjenci im wierza
        i kolo sie zamyka.To tyle o mnie.Reszka ,co tez tu mieszka.
      • aretse11 do karah1 05.12.04, 12:22
        dzieki za mile slowa..musze przyznac,ze faktycznie duzo daje ten kurs..tylko
        czasem tak mi sie nie chce przysiasc..chyba dzis sie zmobilizuje..bo teraz
        czekam tylko na wyjazd do PL..i juz niczym innym nie zyje jak tymi siwetami..i
        za nic nie moge sie zabrac..pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka