Dodaj do ulubionych

Chore pomysły polityków.

18.06.11, 07:55
Przedstawiciele PJN chcą, aby za kredyciarzy płacili wszyscy Polacy!
Jednym z ich "super pomysłów" to to aby zamrozić do roku 2015 na kurs franka poziomie 2,75 zł w rozliczeniach rat kredytów hipotecznych. Bankom różnicę w kursie miałby pokrywać Skarb Państwa czyli my ze zwiększonych podatków. Aktualny kurs tej waluty to 3,33 zł.
Już żyliśmy w takiej epoce, gdzie nie liczono się z ekonomią. Niech ci pseudopolitycy jadą do USA, tam wiedzą, co zrobić z tymi co nie mogą spłacać kredytów.
Obserwuj wątek
    • librys Re: Chore pomysły polityków. 18.06.11, 08:12
      Czyżby w Polsce się ustrój zmienił że odgórnie ustala się kto i ile i na czym ma zarabiać?
      Jak brali kredyt to podpisywali umowę i byli świadomi ryzyka jakie za tym idzie.
      Jak frank kosztował ok 2zl ty pasowało i było pięknie a jak jest teraz drogi to już się nie podoba i wielki płacz.
      Politycy niech się lepiej wezmą za to ceny paliw, prądu tak ludziom się lżej żyło.
    • mieszkajacywpl Re: Chore pomysły polityków. 18.06.11, 08:59
      Czy ty uważasz, że "w dzisiejszych czasach" ktoś z tzw. mainstreamowych liczy się z ekonomią klasyczną? To dlaczego dług publiczny przyrasta z szybkością 6000 zł na sekundę?
      Właśnie słyszę, że ktoś bardzo chce zbudować halę sportową w J-L. Czy to jest liczenie się z ekonomią i możiwosciami?
    • simgall Re: Chore pomysły polityków. 18.06.11, 09:18
      przynajmniej raz się z tobą zgadzam.
    • ww88ww Re: Chore pomysły polityków. 18.06.11, 09:57
      Też się zgodzę z poodzianem. Co to za święte krowy ci z frankiem? Po boomie na franka z przed kilku lat obecnie 90% kredytów hipotecznych to złotówka. Tak jest co najmniej od dwóch trzech lat. .
      Niestety na kredyt w złotówkach kiedyś nie każdy mógł sobie pozwolić, bo zdolności brakowało i rata była relatywnie wysoka kiedy frank kosztował ciut ponad 2 zł.
      Banki szalały , dawały wtedy we franku prawie każdemu i nawet na 130 % inwestycji. Niech teraz pokażą też odrobinę szaleństwa i poniosą część odpowiedzialności.
      Z drugiej strony wzrost miesięcznej raty o 100-150 zł jest niewielki w przypadku kosztów utrzymania domu. Zawsze można zrekompensować sobie taki wydatek zmieniając np ogrzewanie z gazowego na groszek albo instalując LPG w aucie. Jeszcze reszta zostanie.
      Gorzej mają ci co kupili mieszkania w bloku. Nie mają większego pola manewru, a koszty utrzymania będą ciągle rosły. Sama jestem ciekawa o ile podskoczy CO i ciepła woda kiedy Spółdzielnia Mieszkaniowa przejmie na utrzymanie kotłownię gazową Harpena z infrastrukturą. Niech mi ktoś przypomni kiedy to będzie? smile o cenie gazu ziemnego sterowanej przez Putina nie wspomnę.

• przystojna Re: Chore pomysły polityków. 18.06.11, 10:19
        Podzian ma rację. Nie można uprzywilejować tylko jednej (wcale nie najsłabszej grupie zawodowej). Takie odwleczenie spłaty nie spowoduje, że ludzie mający kredyty przestaną oszczędzać na zdrowiu lub edukacji (jak argumentował Poncylisz), tylko wyjadą na zagraniczne wczasy bądź kupią nowe samochody....
        Ja ich rat nie chcę spłacać!!!
        • mieszkajacywpl jesteście niekonsekwentni 18.06.11, 10:44
          Przecież teraz utrzymuje się juz wiele grup społecznych! Sfera powiązana z budżetem rozrasta się z dnia na dzień. Dołożenie jeszcze jednej grupy, byłoby zupełnie zgodne z "logiką" tego systemu..
    • mono80 Re: Chore pomysły polityków. 18.06.11, 13:57
      PJN-em nie należy sie przejmować, są poniżej progu wyborczego,więc ich pomysły są pod publiczkę
      a kłamstwa poodziana to osobna sprawa, dlaczego zacytowałeś tylko to co pasuje ci do twojej tezy "Bankom różnicę w kursie miałby pokrywać Skarb Państwa czyli my ze zwiększonych podatków"
      zapomniałeś tylko dodać, że pieniądze na wyrównanie kursu nie byłyby darowane, lecz wraz z odsetkami zwracane po 2015 roku,więc jak to się mają twoje kłamstwa do rzeczywistych wypowiedzi Poncyliusza
      • poodzian Re: Chore pomysły polityków. 18.06.11, 17:07
        Jeśli kogoś nie stać na spłatę teraz to za 4 lata odda więcej z odsetkami?
        Pomysły "pomocy" kredyciarzom mają też posłowie PO i PSLu:
        "Posłowie tej partii złożyli w piątek w Sejmie projekt nowelizacji ustawy, która ma zmniejszyć bankowe spready, a przez to comiesięczne koszty obsługi kredytu."
        Mam dość takich świętych krów. Dlaczego tak martwią się oni kredytami we frankach? Bo posłowie i cała partyjna wierchuszka właśnie takie kredyty ma.
        • mono80 Re: Chore pomysły polityków. 18.06.11, 18:12
          poodzianku jaki ty jesteś biedny w tym swoim rozumowaniu,zazdrość przez ciebie przemawia i cieszysz się z ewentualnej porażki kredytobiorców, a nie pomyślałeś sobie czasem,że dzięki tym,którzy zaciągają kredyty ta gospodarka w kartoflanej republice jeszcze jakoś zipie, gdyby nie budowa domów i Euro 2012 to dawno byłaby u nas Grecja
          • przebudzonyx Re: Chore pomysły polityków. 20.06.11, 22:33
            Sporo racji jest w tym co napisałeś.

Ja mam kredyt we frankach i nie potrzebuję, żeby jakiś polityk uszczęśliwiał mnie na siłę przedwyborczymi obietnicami.

Niech lepiej zaczną cwaniaki ściągać podatki z najbogatszych firm [np. podatkiem obrotowym], zakończą "inwestycję" w zabijanie Afgańczyków w ich kraju, wprowadzą jednomandatowe okręgi wyborcze - to są konkrety i za zaoszczędzone pieniądze można wiele dobrego zrobić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka