Dodaj do ulubionych

Przedszkole MAGDALENKA

18.07.11, 08:37
Pani Dyrektor wymyśliła sobie w tym roku 500 zł wpisowego od dziecka, co o tym myślicie?
Wydaje mi się, że grubo przesadziła. Tłumaczy się tym, że rodzice spóźniają się ze spłatą a to bedzie na pokrycie kosztów, z tym związanych. Moim zdaniem powinna wyciągnąć wnioski do tych rodziców, kórzy się spóźniają, przecież zawiera z nimi umowę .
Ja osobiście uważam, że Pani dyrektor chce zrobić z tego niezłą inwestycję., ponieważ biorąc pod uwagę mniej więcej 200 dzieci, które chodzą do przedszkola po 500 zł od każdego to daje 100 000 zł. Pani dyrektor wpłaci te pieniądze zapewne na lokatę i po roku czy miesięcznie niezły procent będzie pobierać. Tylko ciekawa jestem czy oddając kwotę 500 zł rodzicom po 2 czy 3 latach to odda z tym procentem?
Co o tym sądzicie.
Obserwuj wątek
    • rob.tus Re: Przedszkole MAGDALENKA 18.07.11, 09:17
      500zł za miejsce w przedszkolu na wsi?? Szok.
      We Wrocławiu za 700zł jest masę przedszkoli w pełni prywatnych, gdzie grupy są po 10 osób, dużo dodatkowych zajęć itd.
      W Miłoszycach buduje się nowe duże przedszkole z dotacją gminy. Będzie w końcu konkurencja.
      • sba1 Re: Przedszkole MAGDALENKA 18.07.11, 09:36
        500 zł to jest tylko wpisowe, oprócz tego opłata stała i posiłki 420 zł plus dopłata z gminy - bo to nie jest prywatne przedszkole , ale pewnie będą jeszcze podwyżki od września więc dużo mniej nie będzie.
        • rob.tus Re: Przedszkole MAGDALENKA 18.07.11, 10:21
          Płacę czesne w całkowicie prywatnym przedszkolu 730zł miesięcznie za wszystko.
          Mała ta dotacja coś w Magdalence.
          • s-mother Re: Przedszkole MAGDALENKA 21.07.11, 22:20
            Moi Drodzy, te 500 zł to KAUCJA, nie wpisowe. Zwracana jest po wygaśnięciu umowy z przedszkolem pod warunkiem braku zaległości w płatnościach.
            Czesne wynosi 230 zł plus dzienna opłata za posiłki-nam w tym miesiącu wyszło 390 zł.
            Nie jest tak źle chyba?

Pozdrawiam.
            • bidford Re: Przedszkole MAGDALENKA 21.07.11, 22:49
              właśnie - trzeba czytać uważnie. Nie ma co siać paniki.
              • sba1 Przedszkole MAGDALENKA 22.07.11, 09:00
                Tak 500 zł to kaucja , może być oddana (w przypadku braku zaległości) po zakończeniu umowy, lecz moje dziecko odejdzie z przedszkola za 3 lata, więc moje pytanie czy za te 3 lata Pani dyrektor odda z procentem, który będzie pobierać? Robi co chce.
                Chore rozwiązanie, niech wyciąga wnioski do osób spóźniających się z opłatą.
                A co mają powiedzieć te osoby, których 2 dzieci chodzi do przedszkola?
                Ciekawe jak to wygląda prawnie, przecież dofinansowanie z Urzędu na każde dziecko dostaje i to nie małe.
                • mieszkajacywpl Re: Przedszkole MAGDALENKA 22.07.11, 09:11
                  Myslę, ze macie prawo poprosić o odsetki należne za 3 lata. Nikt nie powinien przetrzymywać waszych pieniedzy nieoprocentowanych. W tym kraju jednak wielu jest nauczonych, że z człowiekiem i jego własnością można robić w zasadzie dowolne rzeczy. Dlatego próbują i z wami. Jak się nie pobronicie od początku, to wasze pieniądze nie bedą dla was pracować przez te 3 lata.
                  • gocha_0 Re: Przedszkole MAGDALENKA 23.07.11, 19:39
                    Rodzice boją się postawić, żeby pani dyrektor ich dziecka nie wyrzuciła z przedszkola... A pani dyrektor robi sobie, co jej się żywnie podoba.
                    • jagoda491 Re: Przedszkole MAGDALENKA 24.07.11, 13:13
                      Na "mieście" słychać same ochy i achy na temat Magdalenki, natomiast przeważnie krytykę na żłobko-przedszkole przy ul. Liliowej. Jak widać, nie wszystko złoto co się świeci. Kuriozalne podejście- brać pieniądze od rodziców, ponieważ inni rodzice ociągają się z płatnościami.Ciekawostka.
    • mszczyglod_1 Re: Przedszkole MAGDALENKA 24.07.11, 15:25
      Dobry pomysł na biznes z tego co piszecie.
      200 dzieci- każde po 500 zł= niezła lokatka i procencik.
      Szkoda, że w tak dużym mieście nie ma publicznego przedszkola a warunkiem przyjęcia dziecka jest zamrożenie kapitału.
      A co jeśli ktoś nie ma ot tak aby dać 500 zł(bo na bieżąco wydaje to co zarobi)?wtedy dziecko won z przedszkola?ktoś coś wie? przecież wiele rodzin pensje przejada bo są niewielkie i nie mają aby odłożyć to "wpisowe"?
      • kasjan007 Re: Przedszkole MAGDALENKA 24.07.11, 15:55
        A kto tym się przejmuje? Nie masz - zdychaj, to nasza wolność przecież. Chyba nie o taką wolność chodziło przed laty, przynajmniej nam,zwykłym ludziom.
    • lindro Re: Przedszkole MAGDALENKA 28.07.11, 13:14
      Tak to jest, jak ktoś ma dużo, to chce jeszcze więcej...Ktoś tu mądrze zauważył, że ta pani bierze z gminy niemałe dofinansowanie każde dziecko i jeszcze żąda dodatkowych pieniędzy. Mam nadzieję że ktoś z władz naszego miasta czyta to forum i nieco ograniczy chciwe i bezczelne poczynania pani dyrektor i jej męża.
      • malawrocek Re: Przedszkole MAGDALENKA 28.07.11, 15:46
        Witam wszystkie zbulwersowane mamusie.Moje dziecko również uczęszcza do tego ów niedobrego przedszkola.Moim zdanie pani dyrektor ma racje pobierając od rodziców kaucje gdyż to ona a nie wy Drogie zbulwersowane mamuski ponosi koszty napraw ,opłat za zużytą energie ,za stłuczone naczynia ,konserwacje budynku,wyeksplatowane zabawki itp.,więc nie dziwi mnie fakt ze chce w ten sposób zabezpieczyc swój interes.Gdyby wszyscy rodzice dzieci uczęszczających płacili w terminie podejrzewam ze ów niedobra dyrektorka nie zdecydowała by sie na wniesienie kaucji,a z tego co wiem w innych przedszkolach p w Jelczu-Laskowicach równiez pobierana jest kaucja.Pozdrawiam.
        • mszczyglod_1 Re: Przedszkole MAGDALENKA 28.07.11, 22:52
          W sumie temat mi obcy, ponieważ moje dzieci już dawno wyrosły z tego wieku
          ale malawrocek
          nie jest winą tych "mamusiek" że w mieście nie ma przedszkola publicznego, dla wielu z tych "mamusiek" sam koszt przedszkola jest dużym wydatkiem ale co mają poradzić-pracować trzeba a dziecko gdzieś być musi, wiele z tych "mamusiek" pieniędzy nie ma na tyle aby zamrozić na rok, dwa czy trzy 500 zł.
          Przedszkole dostaje niemałe pieniądze od gminy na swoją działalność, dofinansowanie do każdej duszyczki- zatem stać je na opłaty za "zużytą energie ,za stłuczone naczynia ,konserwacje budynku,wyeksplatowane zabawki itp."
          I malawrocek-wiele z tych "mamusiek" to twoje klientki- więc szanuj je bo dzięki nim ciebie na kaucję stać. A innych przedszkoli jest aż jedno- i nie wiem czy tam jest kaucja czy nie ale o tym nie słyszałem.
          • malawrocek Re: Przedszkole MAGDALENKA 29.07.11, 11:26
            Witam mszczygłodzie Nikt tu o braku szacunku do "mamusiek"nie mówi ,bo sama nią jestem ,a z tego co wiem w przedszkolu na liliowej też pobierana jest od dawna kaucja i nik z tym nie ma wiekszych problemów.Co do braku miejsc w przedszkolach to nie jest to wina pani dyrektor tylko naszych kochanych władz państwowych i to do nich powinni mieć Ci Wszyscy niezadowoleni klienci pretensje.Pozdrawiam.
          • malawrocek Re: Przedszkole MAGDALENKA 29.07.11, 12:18
            Acha! Nie oceniaj ludzi po tym gdzie pracują i czy ich stać czy nie ,bo w portfelu moim nie siedzisz....Napewno nie jest to drobna kwota i nie uśmiecha mi się również odzyskać ją po 2,3 latach ale jest jak jest i nie tylko Magdalenka pobiera opłatę więc nie rozumiem skąd oburzenie.Proponuję na przyszłość w pierwszej kolejności zaczerpnąć informacji,a póżniej zabierać głos.Pozdrawiam i życzę miłego dnia wszystkim mamuśkom i Tobie mszczygłodziesmile))Ps:W Miłoszycach rusza już wkrótce już nie tylko drugie, a trzecie w naszej okolicy przedszkole i z tego co mi wiadomo od nie jednej mamuśki dzieciaczki z Laskowic będą uczęszczały do tego przedszkola,w którym kaucja jest tez pobierana i to płatna do końca sierpnia(przedszkole rusza dopiero w Pazdzierniku).
            • kerberos66 Re: Przedszkole MAGDALENKA 29.07.11, 13:02
              Chociaż jedna osoba, która myśli realnie (malawrocek), a nie tylko wypisuje bzdury dla samej literatury. A co się tyczy Miłoszyc, to jest to wpisowe - czyli kasa do kieszeni dyrekcji, a nie kaucja, która jest do zwrotu.
              • sba1 Re: Przedszkole MAGDALENKA 29.07.11, 15:15
                mamawrocek - dowiedz się lepiej sama zanim zaczniesz pisać bzdury, do tej pory nie było żadnej kaucji na Liliowej ( bo chyba to przedszkole masz na myśli)
            • mszczyglod_1 Re: Przedszkole MAGDALENKA 29.07.11, 16:23
              malawrocek napisała:

> Acha! Nie oceniaj ludzi po tym gdzie pracują i czy ich stać czy nie ,bo w portf
              > elu moim nie siedzisz....Napewno nie jest to drobna kwota i nie uśmiecha mi się
              > również odzyskać ją po 2,3 latach ale jest jak jest i nie tylko Magdalenka pob
              > iera opłatę więc nie rozumiem skąd oburzenie.Proponuję na przyszłość w pierwsze
              > j kolejności zaczerpnąć informacji,a póżniej zabierać głos.Pozdrawiam i życzę m
              > iłego dnia wszystkim mamuśkom i Tobie mszczygłodziesmile))Ps:W Miłoszycach rusza j
              > uż wkrótce już nie tylko drugie, a trzecie w naszej okolicy przedszkole i z teg
              > o co mi wiadomo od nie jednej mamuśki dzieciaczki z Laskowic będą uczęszczały d
              > o tego przedszkola,w którym kaucja jest tez pobierana i to płatna do końca sier
              > pnia(przedszkole rusza dopiero w Pazdzierniku).
              >
              >
              >
              widzę, że masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem, takie same jak z ortografią.
              Pozdrawiam
          • kr-ok Re: Przedszkole MAGDALENKA 30.07.11, 08:19
            mszczygłod,jeśli uważasz,że to taki dobry biznes nic nie stoi na przeszkodzie abyś sam spróbował.
            • benek_n14 Re: Przedszkole MAGDALENKA 04.08.11, 12:28
              Czy ktoś wie, czy w Magdalence po posiłkach dzieci mają obowiązkowe mycie zębów? Ostatnio Pani kierownik była mocno zaskoczona pytaniem, czy mamy przynieść dziecku szczoteczkę i pastę. Stwierdziła, że nie trzeba, bo rodzice sami myją dzieciom zęby... w domu sad
              • benek_n14 Re: Przedszkole MAGDALENKA 04.08.11, 12:59
                Sorry chodziło mi o Liliową.
                • m-a-m-a5 Re: Przedszkole MAGDALENKA 13.08.11, 22:10
                  Ludzie jacy Wy jesteście niepoważni, myślicie, że w przedszkolu nauczycielki będą za Was robotę odwalać? A od czego jesteście? Kto ma uczyć dziecko zęby myć? Chyba Wy sami, a jak się nie chce to nie robić dzieci!!!
                  • lilou85 Re: Przedszkole MAGDALENKA 15.08.11, 11:48
                    ja nie chciałabym, aby moje dziecko miało w przedszkolu i szczoteczkę i myło by nią zęby. miałam okazje raz być w toalecie w przedszkolu i widziałam jak to wygląda dzieci mieszają się, mają podobne szczoteczki i je mylą, czasami tymi szczoteczkami myją inne rzeczy niż zęby a jeden nauczyciel nie jest w stanie tego wszystkiego upilnować.
                    • benek_n14 Re: Przedszkole MAGDALENKA 16.08.11, 15:04
                      Witam ponownie, po pierwsze dziękuję szumnie udzielającym się za wyczerpującą odpowiedź na moje pytanie ("czy w Magdalence po posiłkach dzieci mają obowiązkowe mycie zębów?"). Tak się składa, że moje dziecko jest nauczone mycia zębów po każdym posiłku i nie wyobrażam sobie, żeby nie miało takiej możliwości w przedszkolu. Gdzie zatem ma trzymać szczoteczkę i pastę - w kieszonce, w szatni w worku z butami, a może mam jej to przywiązać do spodni? Mam wrażenie, że niektórzy na tym forum są mocno cofnięci, albo klimat "super rozwiniętego" J-L za bardzo daje im się we znaki. Zęby dziecko powinno myć po każdym posiłku, a przedszkole jest od tego jak dupa od srania, żeby dziecku taką możliwość dać. Normalne przedszkola właśnie w ten sposób funkcjonują. Ps. po pierwszym sygnale od mojego dziecka, gdy Pani "nie ułatwi" jej umycia zębów, chyba się wybiorę do tej sielskiej krainy nietykalności i strzelę osobę odpowiedzialną w papę. Pozdrawiam.
                      • lilou85 Re: Przedszkole MAGDALENKA 16.08.11, 20:00
                        pisałam o tym, że wolałabym aby MOJE dziecko nie myło zębów w przedszkolu, bo mniejszym złem dla niego byłyby resztki jedzenia z posiłków niż bakterie ze szczoteczki, którą inne dziecko wkładało przed chwilą do muszli, a po drugie jeżeli dzieci myją zęby w przedszkolu to na pewno nie robią tego po każdym posiłku, więc Twoje benek_n14 dziecko jakoś będzie musiało to przeżyć
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka