makler4 20.03.12, 21:32 Co się stało? Ktoś został potrącony na przejściu dla pieszych? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
makler4 Re: Wypadek na ul. Oławskie koło przystanku. 20.03.12, 21:54 To poważny wypadek, uszkodzony został przystanek. Odpowiedz Link
adamogo Re: Wypadek na ul. Oławskie koło przystanku. 20.03.12, 23:05 No tak. Cały maklerek. Nie ważne, że ludzie w szpitalu i nie wiadomo, w jakim stanie. Dla niego tragedia, bo przystanek ważniejszy od ludzkiego życia... Odpowiedz Link
jl-c Re: Wypadek na ul. Oławskie koło przystanku. 20.03.12, 22:35 a był poruszany niedawno temat świateł na tym przejściu, niestety (albo stety) każda kolejna tragedia przybliża budowę świateł, jedyny plus że niestało się to w okolicach godz 7 kiedy przystanek jest pełny ludzi Odpowiedz Link
makler4 Re: Wypadek na ul. Oławskie koło przystanku. 20.03.12, 22:39 Teraz to trzeba zbudować nowy przystanek. Odpowiedz Link
rostalski.l Re: Wypadek na ul. Oławskie koło przystanku. 20.03.12, 22:49 jl-c napisał: > a był poruszany niedawno temat świateł na tym przejściu, niestety (albo stety) > każda kolejna tragedia przybliża budowę świateł, jedyny plus że niestało się to > w okolicach godz 7 kiedy przystanek jest pełny ludzi Ale jaka tragedia. Panowie z bmw za mocno depnęli i zmietli przystanek. Tu światła nie pomogą na brak zawartości głowy. Odpowiedz Link
djmixer1 Re: Wypadek na ul. Oławskie koło przystanku. 21.03.12, 07:26 Widziałem rano miejsce zdarzenia. Co z ludźmi? Odpowiedz Link
loryl1 Re: Wypadek na ul. Oławskie koło przystanku. 21.03.12, 08:20 Wczoraj jechalam na nocke do pracy i juz bylo pogotowie i policja. Ci ktorzy to widzieli sa wstrzasnieci jachal bardzo szybko.Myslal ze ma BMW to mu wszystko mozna ale sie przeliczyl. Oby tym chlopakom nic sie nie stalo. Odpowiedz Link
przebudzonyx Re: Wypadek na ul. Oławskie koło przystanku. 22.03.12, 17:28 Wg mnie światła mogłyby pomóc bo po pierwsze powinny zmieniać się na czerwone jeśli pojazd przekracza dozwoloną prędkość a po drugie powinny być na przycisk - dokładnie takie jak przy szkole na Miłoszyckiej we Wrocławiu. Światła pojawią się na pewno gdy kiedyś ktoś z rodzin decydentów zostanie potrącony lub dostanie wyrok za potrącenie - niestety taką sobie ludzie władzę wybierają Odpowiedz Link
julka066 Re: Wypadek na ul. Oławskie koło przystanku. 21.03.12, 09:43 Każdy kierowca, który jezdzi po Jelczu-Laskowicach wie dobrze, że to przejscie jest słabo oświetlone i w nocy pieszych bardzo słabo widać,wiadomo że przyczyną raczej napewno była nadmierna predkość ale pisanie tego typu bzdur ze miał BMW i tym podobne nie ma sensu ,pismaki juz afere czuja i tylko roznoszą plotki.To się mogło każdemu przytrafić Odpowiedz Link
laluna11 Re: Wypadek na ul. Oławskie koło przystanku. 21.03.12, 10:27 No mogło każdemu,ale przytrafiło się smarkaczowi w 15 letnim BMW.Pełno takich jeździ w szrotach starszych od nich samych,wyprzedzając na podwójnej,z nadmierną prędkościa.Myślą że jak BMW to wszystko można. Odpowiedz Link
kamilus456 Re: Wypadek na ul. Oławskie koło przystanku. 21.03.12, 10:49 gazeta-olawa.pl/artykul-3929-wjechal-w-przystanek.html 29 lat to chyba nie łepek. Nadajecie sie wszyscy do pisana brukowców Odpowiedz Link
djmixer1 Re: Wypadek na ul. Oławskie koło przystanku. 21.03.12, 11:08 Jurto w brukowcu będą mieli o czym pisać. Pewnie zdjęcie z wypadku będzie na pierwszej stronie. Normalni nie kupują tego szmatławca. Odpowiedz Link
subik Re: Wypadek na ul. Oławskie koło przystanku. 21.03.12, 12:23 poprostu sa to tanie auta z napedem na tył(a mało takich jest) i mozna ....wiadomo co z takim autem na drodze robic Odpowiedz Link
kamilus456 Re: Wypadek na ul. Oławskie koło przystanku. 21.03.12, 12:30 w tym przypadku nie ma to nic do rzeczy Odpowiedz Link
brrr78 Re: Wypadek na ul. Oławskie koło przystanku. 21.03.12, 13:45 29-latek, na odcinku 230m, od ronda w kierunku Oławy, mijając 2 przejścia dla pieszych i potrącając 2 osoby, rozpędza BMW do prędkości przy której burzy przystanek autobusowy, jest według Ciebie rozsądny. Według innych jest smarkaczem, a wiek nie ma nic do tego. Lepiej pozbawić go dożywotnio prawa jazdy, zanim się zabije, albo co gorsza, zabije Ciebie, kogoś Tobie bliskiego lub kogoś innego. Życie nie składa się tylko z momentów, w których ma się szczęście. Odpowiedz Link
julka066 Re: Wypadek na ul. Oławskie koło przystanku. 21.03.12, 13:48 widzę, że wiekszość z Was nie wie o czym mówi ,chodzi za wami jakiś dziw.śżczny stereotyp marki samochodowej ,to tak jakby zrobił to dużym fiatem to było by usprawiedliwienie? chlopak jechal sobie,jakis facet wtargnął mu na pasy a on instynktownie go ominął ,zlapał kreawężnik stracił panowanie i to tyle, za dużo już nie mógl zrobić . Szczęście że, nie ma ofiar. Odpowiedz Link
brrr78 Re: Wypadek na ul. Oławskie koło przystanku. 21.03.12, 14:04 Gdyby jechał przepisowo nie zburzyłby przystanku autobusowego. Samochody z tylnym napędem mają lepsze przyspieszenie niż z napędem na przód. Dodatkowo mocny silnik, brak wyobraźni i brawura = zburzony przystanek. "Szczęście że, nie ma ofiar" - tu miał szczęście, ale czy o to chodzi, żeby sprawdzać, czy ma się szczęście? A co, jeśli następnym razem go nie będzie miał? Odpowiedz Link
julka066 Re: Wypadek na ul. Oławskie koło przystanku. 21.03.12, 14:55 większość crash testów jest robiona przy 50-60 km/h i sami wiecie co się dzieje z samochodami,jak wyglądają po uderzeniu,to był stary przystanek , samochód ważył ok 2 ton, nawet przy 50km/h normalne, że sie rozsypał Odpowiedz Link
mszczyglod_1 Re: Wypadek na ul. Oławskie koło przystanku. 21.03.12, 15:05 A ty z rodziny, że tak go usprawiedliwiasz? Powinien jechać 50km/h to jest centrum miasta! Marka samochodu nie ma znaczenia, a osoba bez wyobraźni! Zburzył przystanek, za który zapłacimy my! Brawura i brak właśnie wyobraźni! Powinni mu zabrać prawo jazdy dożywotnio! Odpowiedz Link
mszczyglod_1 Re: Wypadek na ul. Oławskie koło przystanku. 21.03.12, 15:14 gazeta-olawa.pl/artykul-3929-wjechal-w-przystanek.html Odpowiedz Link
mapig Re: Wypadek na ul. Oławskie koło przystanku. 21.03.12, 15:17 A czy tacy, którzy jeżdżą bez wyobrażni ( stąd takie wypadki) to nie mogą jeżdzić bez prawa jazdy?! Wielu takich jeżdzi. Powinien zapłacić, skoro to ewidentnie z jego winy, za odbudowę tego przystanku! Dlaczego to ja mam ponosić konsekwencje jego głupoty- czekają na autobus pod chmurką i jeszcze za moje pieniądze odbudowa. ! Odpowiedz Link
bezsprzeczny Re: Wypadek na ul. Oławskie koło przystanku. 21.03.12, 15:24 O ile się nie mylę to tam ograniczenie jest do 40 km/h @julka066 - popatrz na zdjęcia w linku mszczygolda i zobacz gdzie leżą resztki przystanku. Potem się zastanów i jeszcze raz napisz ile mógł jechać kierowca... Nie brońmy głupoty, tylko ją piętnujmy. Tam mogło być moje,Twoje, Wasze dziecko. Odpowiedz Link
brrr78 Re: Wypadek na ul. Oławskie koło przystanku. 22.03.12, 08:27 Nie tylko nie mamy przystanku, ale i internet jest już nieaktualny!!! Odpowiedz Link
anna0601 Re: Wypadek na ul. Oławskie koło przystanku. 22.03.12, 10:04 Może nowy będzie ładniejszy. Odpowiedz Link
przebudzonyx Re: Wypadek na ul. Oławskie koło przystanku. 22.03.12, 17:31 Za przystanek chyba on zapłaci - może wypowie się ktoś znający przepisy ? Odpowiedz Link
cwanaania Re: Wypadek na ul. Oławskie koło przystanku. 22.03.12, 18:38 Z tego co się orientuję to można go pociągnąć po OC z tytułu poniesionych szkód. Ja tam i tak jestem pełna podziwu dla kolesia: jak można skasować murowany przystanek?! Odpowiedz Link
tiges_wiz Re: Wypadek na ul. Oławskie koło przystanku. 22.03.12, 18:54 od 25 lat jezdze autami rwd i nie widze problemu. a mialem silniki do 2.3 V6. ostatni był nawet zeszperowany (nie ma nic lepszego na snieg po za AWD), wiec przestan bredzic. Gorzej jak do takiego auta wsiadzie kierownik taczki i cisnie jak glupi do oporu. Odpowiedz Link
tlk115 Re: Wypadek na ul. Oławskie koło przystanku. 22.03.12, 19:36 Zwłaszcza starsze, np. z końca lat 80-tych modele BMW z mocnymi silnikami wymagają większych umiejętności kierowcy, chociażby ze względu na brak elektronicznych stróżów, jak np. ESP. Odpowiedz Link
tiges_wiz Re: Wypadek na ul. Oławskie koło przystanku. 22.03.12, 20:04 za duza wiara w TLS-y. moj znajony dostawczym mercederem z ESP wjechal do rowu, bo ESP mu zaczelo przyhamowywac raz jedna i raz druga strone, choc pewnie na asfalcie tak by nie bylo, ale na lodzie i sniegu mozna sie zdziwic. nic nie zastapi zdrowego rozsadku, a ten mowi, ze tam gdzie chodza ludzie lepiej zwolnic i miec oczy na okolo glowy. Odpowiedz Link
subik Re: Wypadek na ul. Oławskie koło przystanku. 23.03.12, 19:18 a co do rozwalonego przystanku to mysle ze wystarczyłoby cokolwiek polozyc/oprzec na przystanek o ciężarze 2T a sam by sie zburzył jedno mnie dziwi ze majac tyle metrów od pasów nie zdołał zahamowac, tylko słup dopiero zatrzymał ten pojazd... Odpowiedz Link
tiges_wiz co mowia przepisy 22.03.12, 19:05 art.13. 8. Jeżeli przejście dla pieszych wyznaczone jest na drodze dwujezdniowej, przejście na każdej jezdni uważa się za przejście odrębne. Przepis ten stosuje się odpowiednio do przejścia dla pieszych w miejscu, w którym ruch pojazdów jest rozdzielony wysepką lub za pomocą innych urządzeń na jezdni. Art. 14. Zabrania się: wchodzenia na jezdnię: bezpośrednio przed jadący pojazd, w tym również na przejściu dla pieszych, Teraz kierowca: Art. 26. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejścia dla pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pieszemu znajdującemu się na przejściu. 2. Kierujący pojazdem, który skręca w drogę poprzeczną, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pieszemu przechodzącemu na skrzyżowaniu przez jezdnię drogi, na którą wjeżdża. przejście dla pieszych - powierzchnię jezdni, drogi dla rowerów lub torowiska przeznaczoną do przechodzenia przez pieszych, oznaczoną odpowiednimi znakami drogowymi; jezdnia - część drogi przeznaczoną do ruchu pojazdów; określenie to nie dotyczy torowisk wydzielonych z jezdni; Na chodniku więc pieszy nie jest na przejściu. Więc działa par. 14. to tyle jeżeli chodzi o prawa pieszego w Polsce. Ja osobiście często się zatrzymuje i puszczam (po za drogami dwujezdniowymi), ale w czasie wypadku często winny jest właśnie pieszy. Wg. statystyk ponad 50% najechań na pieszego jest z ich winy. Póki się PoRD nie zmieni radziłbym nie sprawdzać czy te 1500 kg się zatrzyma. Szkoda życia. Odpowiedz Link
subik Re: co mowia przepisy 23.03.12, 19:12 a wiesz ze niektóre systemy na zime sie wyłącza? albo na odwrót? gdzies to kiedys czytałem chyba ze kierowca dostawczego mercedesa nie miał mozliwosci... Odpowiedz Link
allcapone Systemy bezpieczeństwa 24.03.12, 11:02 Panowie i Panie Na co komu systemy wspomagające bezpieczeństwo jeżeli się ma siano zamiast mózgu. Też jestem posiadaczem BMW i nie twierdzę że nie da się poświrować na tylnym napędzie, fajna zabawa. Jak maluchem po śniegu tylko lepiej. Ale nie na drogach publicznych. Też nie trzymam się kurczowo ograniczeń prędkości ale powyżej 20 km/h ich nie przekraczam. Różnie się mówi o kierowcach BMW (zazwyczaj "buraki", "dresy" itp) ale zastanówcie się sami jak kierowcy innych marek zachowują się względem kierowców BMW. Nie wpuszczają jak maja pierwszeństwo w korku, co bardziej ambitni wyciskają z swoich Golfów 3 itp. ostatnie poty żeby tylko wyprzedzić itp. Prawdziwe buraki jeżdzą BMW nowszych serii a najbardziej popularne są Audi. Jak np. srebrna TT z okrągłymi tylnymi światłami której kierowca to naprawdę "mistrz" wyprzedzający na skrzyżowaniu al.Młodych i Techników 3 auta pod rząd bo tak mu się do pracy w Faurencji śpieszyło (specjalnie za nim jechałem żeby się dowiedzieć gdzie zajedzie.) Miałem wcześniej inne autko (szybsze niż to co teraz mam), mam teraz BMW i naprawdę inaczej mnie jako użytkownika drogi traktowano jak się bujałem Passatem , w sensie że przyjaźniej. Ale jak widać stereotypy rzadzą. Ale wracając do tematu systemy mają wspomagać a nie myśleć za kierowcę. Odpowiedz Link