a_lidka 14.03.15, 13:24 Co zrobić z hiacyntami, które były kupione w doniczkach i już przekwitły? Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorkasz1 Re: do Dorkasz 1 14.03.15, 16:38 Wysadzić do ogrodu jak najszybciej. Jak liście całkiem zżółkną, obciąć je, nie wcześniej. Całkowite zżółknięcie liści pozwoli dojrzeć cebuli. Jak są bardzo brzydkie można je zawiązać w supełek. Z żonkilowych liści plotę warkoczyki, wyglądają wtedy lepiej. Mam już całkiem sporą kolekcję z takich zimowych "pocieszajek". Co roku dosadzam nowe. Czasem kwitną od razu w następnym roku, a czasem dopiero za dwa lata. Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: do Dorkasz 1 14.03.15, 16:41 Jeszcze tej wiosny otwieram na moim osiedlu sklepik ogrodniczy (tuż przy zjeździe z drogi asfaltowej). Gdy już stanie się to faktem, dam znać. Liczę na miłe odwiedziny i osobiste, ogrodnicze pogaduchy Odpowiedz Link
wygadana Re: do Dorkasz 1 14.03.15, 20:25 Co w nim będzie? Nasiona, cebulki, czy owoce i warzywa? Odpowiedz Link
mszczyglod_1 Re: do Dorkasz 1 14.03.15, 20:36 nazwa sklepik ogrodniczy jak i zainteresowania dorkasz kojarzą mi się z kwiatami, cebulkami itp chociaż z drugiej strony- dorkasz często narzeka na braki w naszym lokalnym rynku spożywczym więc może i to drugie Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: do Dorkasz 1 14.03.15, 20:54 Oj tam... zaraz narzekam czasem rzeczywiście chciałabym mieć różne rzeczy na miejscu, zamiast jeździć do Wrocka, ale ogólnie nie jest źle. Co do sklepiku, to będzie typowo ogrodniczy. Nasiona, nawozy, podłoża, kora, trochę narzędzi, no i rośliny. Czas pokaże jaki będzie asortyment. W tym roku będzie trudno, bo i tak mam sporo spraw do ogranięcia na początku, ale chciałabym sama produkowac rozsady sprawdzonych warzyw. Takie odmiany, które dobrze rosną na tych naszych nie najlepszych ziemiach. Przez 10 lat przeprowadziłam testy z wieloma, bardzo wieloma odmianami. Teraz te doświadczenia chciałabym wykorzystać i dodać do nich moje doświadczenia z czasu prowadzenia ogrodniczej firmy projektowo-wykonawczej. Mam nadzieję, że będzie dobrze. Czas pokaże Odpowiedz Link
mapig Re: do Dorkasz 1 18.03.15, 17:33 A jak przesadzę do innei( wiekszej )doniczki z ziemią to nic z tego nie bedzie? Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: do Dorkasz 1 18.03.15, 21:36 Będzie, pod warunkiem, że nie zostawisz tej doniczki w domu, tylko wystawisz do ogrodu. Przesadzenie hiacynta do większej doniczki i pozostawienie w domu, nie zadziała tak, że on w przyszłym roku znów w lutym zakwitnie. To wymaga trochę więcej zabiegów. Można sobie samemu wyhodować kwitnące rośliny cebulowe, ale trzeba się trzymać pewnych zasad. W necie jest sporo na temat pędzenia roślin cebulowych. I nie tylko cebulowych, bo pędzić z powodzeniem można również np. konwalie. Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: do Dorkasz 1 18.03.15, 21:39 Zachęcam, aby spróbować pędzenia, to nie jest trudne. A ile satysfakcji, gdy zakwitnie pierwszy krokus, żonkil czy hiacynt Odpowiedz Link