Dodaj do ulubionych

Reichenbach

14.08.12, 20:42
fotopolska.eu/334348,foto.html
Obserwuj wątek
    • voxave Re: Reichenbach 15.08.12, 06:21
      Znamy to na pamięć :)
      • mattos Re: Reichenbach 17.08.12, 23:00
        Znamy to na pamięć, ale z opowieści. Ja to na bosaka kiedyś po tych murach latałem i agrest słodziutki, co na nich rósł jadłem.
        • voxave Re: Reichenbach 18.08.12, 05:44
          Mury sa odrestaurowane i nie rośnie na nich agrest :)
          W całym mieście sa prowadzone prace remontowe i wygląda ono jak wykopaliska antyczne.
          Wycięto wiele drzew i z rynku w perspektywie ulic widać piękne pasmo górskie.
          • mattos Re: Reichenbach 19.08.12, 14:23
            Mam na myśli pewne trzy rzeczy, choć jak by szukał to by więcej takich spraw znalazł. Dlaczego zostało to zniszczone?
            1. Cmentarz żołnierzy Radzieckich, który znajdował się na ul. Świdnickiej.
            2. Cmentarz poległych polskich żołnierzy na ul. Wrocławskiej na przeciw targowiska.
            3. Mur wysoki z czerwonej cegły otaczający pałac na końcu Wrocławskiej.
            • voxave Re: Reichenbach 19.08.12, 18:06
              Czasy sie zmieniają, inne sa potrzeby społeczeństwa aktualnie mieszkającego w tym mieście.
              • sibeliuss Re: Reichenbach 20.08.12, 20:30
                Naród bez historii i teren bez tradycji są nic nie warte.
                • mattos Re: Reichenbach 20.08.12, 20:59
                  Masz 100% racji sibeliuss ja podobnie chciałem odpisać. Musimy dbać o nasze zabytki, historię i tradycję.
                  • voxave Re: Reichenbach 20.08.12, 22:22
                    Jaka to nasza historia i zabytki na Ziemiach Odzyskanych ?.Przez dziesieciolecia zacieraliśmy ślady naszych poprzedników.
                    Proszę mi tu bez zadęcia i nieprawdy :)
                    • sibeliuss Re: Reichenbach 21.08.12, 08:50
                      Więc teraz czas to co zatarte przywrócić, tu ktoś kiedyś był, żył i coś po sobie zostawił. Voxave, piszesz jak Ci ZSMP, którzy lubili to co nowe. Oni nawet tworzyli nowe zabytki, bo po co się trudzić z odbudową i restauracją staroci.
                      • voxave Re: Reichenbach 21.08.12, 11:57
                        Zabytki i owszem zadbane----cmentarze po poprzednikach zlikwidowane-----nikt juz nie korzystał minął czas....
                        Historia polska zaczyna sie od takich jak, ja urodzonych po wojnie.
                        Moszcząc sobie gniazdo na pozostałościach po poprzednich właścicielach zamazujemy ich bytność.
                        Tak jak to robia Litwini :)
                        • mattos Re: Reichenbach 22.08.12, 10:58
                          Napisałaś voxave, że Historia polska zaczyna się od takich jak, ja urodzonych po wojnie.
                          Nie jest tak, bo jeśli chodzi Ci o historię Polski, jako państwa, to zaczęła się ona w 966. Nastąpił wtedy chrzest naszego państwa, do którego doprowadził pierwszy władca- Mieszko I. Jeśli zaś chodzi o początki kraju, czy narodu to należy ich szukać jeszcze wcześniej. Nie da się dokładnie określić daty, ale pierwsze plemiona zaczęły zamieszkiwać tereny obecnej Polski około VII-VIII wieku.
                          Sprawa cmentarzy to nie musowo z nich korzystać, ale im się od nas tym poległym należy pamięć i szacunek za to, że swe życie poświecili po to żebyśmy my żyli.
                          • voxave Re: Reichenbach 22.08.12, 13:09
                            Mattos---chodzi mi o Ziemie Odzyskane-----napisałam: historia p o l s ka tej ziemi zaczyna sie od takich jak ja urodzonych po wojnie na tej ziemi,która należała przez stulecia do Niemców.
                            Została im zabrana......
                            • mattos Re: Reichenbach 22.08.12, 14:32
                              Doczytałem się że Kościół pw. św. Jerzego w Dzierżoniowie jest nierozerwalnie związany z historią miasta. Legendarne przekazy donoszą, iż kościół został wybudowany w 1159 roku z polecenia księcia Bolesława Kędzierzawego.
                              • voxave Re: Reichenbach 22.08.12, 14:59
                                Losy ludzi i krain przeplataja sie raz w te a raz w inna stronę--ostatnie 400 lat należały do Niemców.
                                • mattos Re: Reichenbach 22.08.12, 18:50
                                  1526 przejście pod zwierzchnictwo Habsburgów.
                                  1742 przejście pod panowanie Prus.
                                  1750 - w polskojęzycznym dokumencie pruskim miejscowość jest wymieniona jako Reychenbach
                                  1871 Prusy stają się częścią zjednoczonych Niemiec.

_____________________________________________________________________
                                  Pisząc te 400 lat trochę zawyżyłaś voxave. Częścią zjednoczonych Niemiec Dzierżoniów się stał w 1871 r.
                                  • voxave Re: Reichenbach 22.08.12, 19:14
                                    Ja tak plus-minus bo nie chciało mi sie podejść do źródła i przepisać :)
                                    • mattos Re: Reichenbach 22.08.12, 21:38
                                      Coś mi się wydaje, że Dzierżoniów więcej lat był Polskim niż Niemieckim miastem, ale to trzeba dokładnie w historii sprawdzić. Wiem że jest to powrót do Macierzy.
                                      • voxave Re: Reichenbach 23.08.12, 02:18
                                        Gdyby powrócić do macierzy jako powiadasz, to obraz podziału świata byłby zgoła inny.
                                        Zmiany jakie następują i wraz z nimi przemieszczanie sie narodów sa nieuniknione.
                                      • sibeliuss Re: Reichenbach 23.08.12, 08:07
                                        Z tym powrotem do Macierzy to ja dyskutowałbym. Rozwój tych terenów, zabudowa, technika to kwestia tych 300-kilku lat. Nasze to były Kresy, a nie Dolny Śląsk.
                                        • voxave Re: Reichenbach 23.08.12, 11:12

sibeliuss napisał:

> Z tym powrotem do Macierzy to ja dyskutowałbym. Rozwój tych terenów, zabudowa,
                                          > technika to kwestia tych 300-kilku lat. Nasze to były Kresy, a nie Dolny Śląsk.

Tez tak uważam--na Kresach zbudowaliśmy wartościowa kulturę--tam zostały dziela sztuki i nasze serca....ja nie jestem z Kresami zwiazana ale tam wiele setek lat nasi przodkowie egzystowali.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka