Dodaj do ulubionych

Uwaga na wodę!

21.06.06, 10:28
Upały wpychają nas do wody. Nad stawem coraz więcej ludzi. Żywioł wody już
nie raz pochłonoł ludzi (w naszym stawie jelczańskim też). Uważajcie nie ma
ratowników, a nawet wytrawnego pływaka może złapać skurcz i może się to
skończyć tragicznie.
Obserwuj wątek
    • adamogo Re: Uwaga na wodę! 21.06.06, 10:51
      My wiemy, że jesteśmy bandą bezinteligentnych osób, których mózgi nigdy nie pracują, i nie wiemy, że na plaży nie ma ratowników, a także nie wiemy, że skurcz może złapać każdego, także nie wiemy, że upały wpychają nas do wody, a żwyioł "POCHŁONOŁ"<lol2> miliony osób.Ale wiemy, że istnieje ktoś taki jak ty, Ojciec miłosierdzia, ciągle skory do pomocy i ratowania życia ludzkiego, który swoimi apelami wzrusza ciut bardziej niż wenezuelskie telenowele.
      • heymdall Re: Uwaga na wodę! 21.06.06, 11:20
        ja już z największą ostrożnością wchodzę pod prysznic..smile
      • denethor2 Re: Uwaga na wodę! 21.06.06, 14:05
        Widocznie Ty jesteś tą bandą o której pisałeś w swoim komentarzu, adamogo.
        Ostrożnosi nigdy nie za wiele. Jedna rada nic nie pomoże, ale jak będzie ich
        już wiecej to moze akurat się kotś zastanowi. A widze, ze Ty pierwszy kozak do
        takich bezmyślnych wyczynów. Peace nasz bohaterze ;p
        • adamogo Re: Uwaga na wodę! 21.06.06, 23:19
          Nikt się nie zastanowi.Taka już mentalność nasza.Mieliśmy akcję stop wariatom drogowym - wariatów coraz więcej.Mieliśmy akcję zaponaj pasy, ludzie dalej nie zapinają, mieliśmy akcję walki z pijaństwem, pijaków coraz więcej, zwłaszcza tych siadających za kierownicę.Czasami sami się na ten temat wypowiadamy, że to złe, że należy ich karać, a potem sami siadamy po kilku za kółkiem, mówiąc sobie, że spokojnie dojedziemy do domu, bo niedaleko, bo niewiele wypiłem, i tak w kółko.Może i ktoś się zastanowi, nawet taki djmixer, ale pójdzie nad staw, zobaczy kilka fajnych dziewczyn, i popisuwę będzie chciał odwalić, przepływając cały staw lub skacząc na główkę na głębokość 1,5 metra.I ja mam się nad takim czymś litować? Niech ludzie sami siebie zaczną zmieniać, a nie po pijaku do wody wchodzą< oczywiście nawet jak będzie milion takich rad, to zawsze jest kilka odpowiedzi...umiem pływać, mnie to niespotka, nie wypiłem za dużo, tutaj nie ma wirów, mnie skurcz nie złapie...
    • makler4 Re: Uwaga na wodę! 21.06.06, 12:51
      Tragiczna kąpiel - Wczoraj na Dolnym Śląsku utonęły trzy osoby
      – Adrian nigdy się nawet nie zbliżał do wody. Nie potrafił pływać. Nie mam
      pojęcia, jak to się stało, że wybrał się nad ten staw w Leśnicy – rozpaczał
      przyjaciel siedemnastolatka, który wczoraj utonął.
      www.jelcz-laskowice.naszemiasto.pl/wydarzenia/615850.html
      Nie rozumiem tej ironii. Warto o tych sprawch mówić, sezon własnie się
      rozpoczyna!

• elbalt Re: Uwaga na wodę! 21.06.06, 15:33
        Widzieliście kiedys utopiona osobe, pewnie nie i przyczepiacie sie byle czego
        dobrze ze ktos poruszył takowy temat, miałem okazje widziec jak 10 letnia
        dziewczynka utoneła w Bałtyku nie był to sympatyczny widok, za nia wskoczył
        starszy 17 letni chłopak tez utonął ojciec w desperacji sie rzucił i tez utonął,
        i w taki własnie sposób matka została sama. I strasznie to wyglądała jak matka
        opłakuje swoja rodzine. Troje topielców bladych jak ściana. Byłem naoczny
        świadkiem i powiem wam szczeze ze zasnac w nocy nie mogłem bo przed oczami
        widziałem troje ludzi i matke opłakujaca. To było straszne nie zycze komukolwiek
        takiego widoku.
        • kramxel Re: Uwaga na wodę! 21.06.06, 15:56
          W 100% popieram ze własnie teraz zostal poruszony ten temat przez petit7!
          W ten upał ludzie nie zwracaja uwagi na zakazy kąpieli przykładem jest nasz stawuncertain A inni jezdza do Chrząstawy chodz nie oriętuje sie czy sa tam jeszcze prowadzone jakies prace? i czy jest to beezpieczne bo dno jest nie równe!
          www.jelcz-laskowice.naszemiasto.pl/wydarzenia/615010.html
          • j.laskowice Re: Uwaga na wodę! 21.06.06, 16:46
            Poraz kolejny koledzy heydmall i adamogo piszą w bardzo nieprzyjemny
            wyśmiewający sposób. Temat jest ważny i na czasie, a został przez nich wyśmiany
            również autor tego postu. Woda jest niebezpieczna zawsze dla młodych i dla
            starych, którzy lubią pływać po alkoholu. Kolegi ojciec utopił się w Odrze, po
            tym jak się założył, że ją przepłynie 2 razy. Udało mu się raz. Myślcie trochę
            przed tym jak napiszecie.
            • heymdall Re: Uwaga na wodę! 21.06.06, 17:12
              z całym szacunkiem: co mam myśleć o człowieku, który chce się popisać czy to po alkoholu, czy na trzeźwo i naraża się z pełną świadomością na śmierć?? Który sam naraża siebie?? Wiem: testosteron i wiek robią swoje. Ja sam (stary koń) próbowałem w zeszłym roku z czystej ciekawości przepłynąć pod barką w zbiot\rniku w chrząstawie (lub Nadolicach). Efekt był taki, że na głębokości kulku metrów wyrżnąłem w mętnej wodzie głową w rurę i prawie bym stracił przytomność ..do dziś aż mnie cierki przechodzą ..
    • pataryna Re: Uwaga na wodę! 26.06.06, 11:29
      Temat poważny, nie ma co z niego tak drwić panowie.

Ja bym przede wszystkim dodała tu apel do rodziców: "PILNUJCIE SWOICH
      POCIECH!!" Będąc wczoraj kilka godziń nad naszym stawikiem, mogłam zaobserwować
      jak to wspaniałe mamusie łapią promienie słoneczne, nie zważając co w tym
      momencie robi dziecko. A dziecko bez koła, bez 'rękawków' pluska się w
      wodzie... Tylko czekać, aż w trakcie zabawy za daleko wypłynie i... Taka
      sytuacja właśnie miała miejsce, mały chłopczyk zniesiony na głębszą wodę zaczął
      się zanużać, poczatkowo myslałam że się wygłupia, bo wczesniej dobrze pływał.
      Ale chwile potem już tylko dłonie wystawały. Wyciagnęłam wystraszonego malucha,
      opitego wodą, trzęsącego sie. Mamusia juz leciala w jego kierunku,
      podziekowala... Tyle ze potem na reczniku tatus synka karcil "mowilem ze masz
      machac i rekami i nogami..." Kilka takich sytuacji było niestety. Jednej mamusi
      dziecko ( ok 2 letnie ) 'niechcacy' wypadlo z małego pontonu, po czym sowicie
      dziewczynka dostala- nie ważne, że to mamusia za ostry zakręt zrobiła uncertain

Także do innych ludzi apel, kąpiąc się obserwujcie wszystko dookoł, możecie
      pomóc. Gdy mały chłopczyk się topił, wokół było mnóstwo ludzi oczywiście, i
      nikt jakoś tego nie widział...
      • petit7 Re: Uwaga na wodę! 26.06.06, 22:43
        Jak podała oławska policja: 22.06.2006r. ok. godz. 18:00 w Minkowicach
        Oławskich 40-letni mieszkaniec m-ści Barzyna, podczas kąpieli w zbiorniku
        wodnym na terenie piaskowni, wydobył z wody tonącego 24-letniego mężczyznę,
        który w stanie nieprzytomności został drogą lotniczą przetransportowany do
        Szpitala MSWiA we Wrocławiu, gdzie przebywa na Oddział Intensywnej Terapii.
        Uważajcie z wodą naprawdę nie ma żartów!
    • neologin Re: Uwaga na wodę! 26.06.06, 22:54
      Tak trzeba uważać na żywioł wody. Ja chcę przestrzec przed piorunami. Dziś w
      Rosji zginął piłkarz na boisku od uderzenia pioruna. Warto wiedzieć co robić
      podczas burzy - nie stać pod wysokimi drzewami, wyłączyć komórkę, nie biec.
      Można schować się w samochodzie jest się tam bezpiecznym.
      • adamogo Re: Uwaga na wodę! 26.06.06, 22:57
        To mamy strzec ludzi przed wodą, czy wodę przed głupotą ludzi?? Bo to nie woda jest winna utonięć, tylko brawura i głupota ludzi do niej wchodzących.
        • petit7 Re: Uwaga na wodę - pierwsza ofiara! 27.07.06, 09:28
          Niestety wczoraj wyłowiono 40 letnią kobietę z naszego stawu. Z zeznań świadków
          wiadomo, że była pod wpływem alkoholu. Zostawiła 5 letnią córkę. Oby to była
          przestroga dla innych i więcej nie było takich zdarzeń!
          • lolxxx Re: Uwaga na wodę - pierwsza ofiara! 27.07.06, 12:50
            Własnie się dowiedziałem o wczorajszym zdarzeniu nad wodą. Nie jestem z Jelcza
            ale moja młodsza siostra tam mieszka i widziała na oczy jak wyciągaja zwłoki
            kobiety z wody. Przerażający widok, prawie całą noc byłem z nią na tel (akurat
            tej nocy była sama) bo nie mogła zasnać, wciąż miała przed oczami te sine,
            sztywne ciało kobiety...Sam kiedyś widziałem na oczy trupa wyciągnietego z
            wody, to zostaje w głowie do końca życia i jak tylko przychodzi mi myśl żeby
            zrobić coś głupiego automatycznie widze te martwe ciało. Bądźcie ostrożni i
            należy o tym mówić jak trzeba to nawet powtarzajmy to tysiące, miliony razy
            jak miałoby to uratować chociażby jednego człowieka. Nie ma takiej czynności
            na świecie którą można przedłożyć ponad ludzkie życie, nie ma nic
            cenniejszego...UWAŻAJMY NA SIEBIE!
            • kramxel Re: Uwaga na wodę - pierwsza ofiara! 27.07.06, 13:05
              Słyszalem rowniez o tym ale dziwi mnie to ze nie zostalo to naglosnione w lokalnych mediach! Chodz nie wiem bo nie czytalem dzisiejszej powiatowej!! Jak to uslyszalem myslalem ze moze w faktach beda o tym mowic a to nic!
              • j.laskowice Re: Uwaga na wodę - pierwsza ofiara! 27.07.06, 23:06
                Kolejna tragedia. Dziwią mnie niektóre komentarze krytykujące petita za
                przypomonanie o niebezpieczeńtwach czychających na pływaków.
                • adamogo Re: Uwaga na wodę - pierwsza ofiara! 28.07.06, 06:57
                  Mylisz się j.laskowice. Jakie to niebezpieczeństwo czycha na pływaków? Czy oni toną bo woda była za zimna? Czy toną bo było za głęboko? Nie. Oni toną z własnej głupoty. Prawie każda informacja o osobie która się utopiła zawiera takie słowa jak: brawura, pod wpływem alkoholu, nie umiejąca pływać... To bardziej petit powinien wpajać ludziom, co nie powinni robić przed wejściem do wody. Ale ostatnio nasz forumowy ojciec miłosierdzia tyle apeli śle, że aż się za przeproszeniem rzygać chce.
                  • katka256 Re: Uwaga na wodę - pierwsza ofiara! 31.07.06, 14:22
                    A ja właśnie powróciłam znad Bałtyku i tam też nie było dnia bez ofiar!15 dni i
                    16 utonięć!!!Co jakiś czas ogłaszano,że zaginęło dziecko, ratownicy wciąż
                    wbiegali do wody, ale racja-wiekszość zginęła z głupoty-czerwona flaga a w
                    wodzie tłum, napisy ostrzegawcze-"uwaga pale"a przy nich tłum itp.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka