Dodaj do ulubionych

Idea Wolnego Oprogramowania w szkole

20.11.07, 13:44
Może post ten przeczytają nauczyciele ze szkół podstawowych z naszego rejonu:
forsowanie Domyślnego Systemu Operacyjnego (czytaj: MS Windows) jest z punktu
widzenia rozwoju intelektualnego ucznia ograniczaniem tego młodego człowieka:
* doprowadza to do sytuacji, gdy ktoś przerzuca się chociażby z microsoftowego
Office na Open Office - dochodzi do kompletnego paraliżu funkcjonalnego - taka
osoba nic nie potrafi z tym zrobić, kompletna bezradność w starciu z tym co
funkcjonuje analogicznie (niemożnośc chociażby skopiowania katalogu lub
nagrania płyty pod linuksem)
* ludziom przeglądarka kojarzy się jednynie z IE (widze to doskonale w pracy -
jestem jedynym w całym instytucie - na 10 komputerów - używającym Firefoxa
zamiast IE)
* promuje się piractwo - ile z Was ma oryginalnego Windowsa - piractwo to jest
na ręke MS, gdyż woli on zgodzić się na chociażby nielegalne używanie kopii
systemu niż migrację częsci użytkowników na Wolne Oprogramowanie - co ciekawe,
takiej kradzieży uczy się juz w podstawówkach (nawet w poważnych instytucjach
używa się oprogramowania w sposób mało zgodny z legalnym) - ergo: dzieci uczy
się kraść już w szkole

A wymiana na linuksy to:
* obniżenie kosztów (od kupna systemu poprzez cenę pomocy technicznej,
mniejsze wymagania systemowe, koszt utrzymania i konserwacji)
* brak monotonii i rozwijanie ciekawości
.. tak z punktu rynkowego (ekonomia) oraz ideowego (rozwój) powinna
funkcjonować szkoła

niestety: informatyki może uczyć praktycznie każdy - zdarzają się sytuacje
paradoksalne, gdy uczeń rozwiązuje problem, którego sam nauczyciel nie może
rozgryźć
potem chociażby na uczelniach technicznych, gdzie pracuje się często w
środowiskach unixowych wynikają z takich przyzwyczajeń kolosalne problemy ..
Dlatego uważam , że z kilku godzin informatyki miesięcznie w szkole ktoś
powinien połowę z tego poświęcic na linuksy - bo ileż można uczyć klepania w
Excelu czy Wordzie, albo włączania kompa ..
wioowszkole.org/
Obserwuj wątek
    • heymdall Re: Idea Wolnego Oprogramowania w szkole 20.11.07, 13:51
      Zapomniałem: w bibliotece miejskiej sa terminale z Suse Linux Enterprise Desktop
      (Novell) i jakoś odwiedzających nie szokują przy obsłudze. A jeżlei nie szokują
      i ludzie nie marudza, może przyszedł czas na pokazanie czegoś nowego ludziom ..
      • matejkoo Re: Idea Wolnego Oprogramowania w szkole 20.11.07, 16:58
        Instalacja Linux (mowa o Ubuntu, bo jest najbardziej pro ludzka dystrybucja że
        się tak wyrażę) na dzień dzisiejszy jest banalna. Zaplecze pomocy (strony www,
        oficjalne projekty wspierające użytkowników dystrybucji, forum itp.), jest o
        wiele bogatsze od helpów firmy M$. Po za tym, to o czym Ty wspominasz, koszty, a
        raczej ich brak, wymagania sprzętowe które są stworzone na stabilną pracę
        systemu, a nie na zwiększenie sprzedaży nowych procesorów itp.. które w
        rzeczywistości po za udźwignięciem Visty, nie są potrzebne do niczego innego (w
        rzeczywistości system zjada tą moc obliczeniową)...

No i mój ulubiony argument:

M$ Unix
        ---------------------------
        Windows Linux
        Matlab Octave
        Photoshop Gimp
        M$ Office Open Office
        --------------------------------
        parę set zł free

A możliwości takie same, a tak na prawdę większe dla Linuxa...

Oczywiście Linux daje mnóstwo możliwości zmian menadżerów okien przez co jest
        bardziej atrakcyjny niż Windows. Jeśli ktoś zna się na podstawach systemów
        operacyjnych, to wie że Linux posiada o wiele bardziej stabilniejszą
        architekturę, i daJe o wiele wiele wiele.. większe możliwości zwiększania
        wydajności niż M$...

Heymdall ale szkoły do tego nie dorosły, jak i instytucje, wolą aby z naszej
        kasy opłacać M$ pozwolenie na używanie systemu, którego nawet nie są
        właścicielami, cóż... hoduje się pokolenie dzieci komputerów, pozornie... bo te
        dzieci są coraz gorzej wykształcone (głupie), a w przypadku gdy wyskakuje
        bluescreen popadają w panikę.

Ja niestety używam dalej M$ (na licencji) bo nie mogę sobie pozwolić na samego
        Linux'a w domu... ale wiem co ten system potrafi, potrafi poczuć się wolnym w
        dostosowaniu komputera do swoich potrzeb, i pozwala poczuć że ma się ten komputer.
        • matejkoo Re: Idea Wolnego Oprogramowania w szkole 20.11.07, 17:08
          Heymdall zauważ że na stronach wszelkich instytucji państwowych, wszelkie
          formularze, dokumenty poza standardem *.pdf są zapisywane jako *.doc, jest to
          jawna dyskryminacja, a także monopol, bo o ile w OO można zrobić prezentację,
          zapisać ją do rozszerzenia *.ppt i otworzyć w Power Point bez większych
          problemów, o tyle manewr w drugą stronę jest prawie nie możliwy.... Cóż... monopol.

PS: Zauważ ile milionów złotych marnuje się w naszym kraju na licencję... a
          przecież wiele krajów wprowadza już Linuxy, do urzędów, przystosowane pod swoje
          potrzeby.
          • librys Re: Idea Wolnego Oprogramowania w szkole 20.11.07, 17:46
            Wcale nie trzeba używać Linuksa, żeby mieć darmowe oprogramowanie.
            Ja z powodzeniem używam Open Offica.
            • heymdall Re: Idea Wolnego Oprogramowania w szkole 20.11.07, 17:47
              ja również zainstalowałem go na laptopie siostry - wszystkie programy mam tam na licencji GPL i jest to wolne oprogramowanie ..
          • heymdall Re: Idea Wolnego Oprogramowania w szkole 20.11.07, 17:46
            .. o tak jest - przeciez wojna o format dokumentów tekstowych dalej trwa - w Europie wprowadza sie format .od*(.odf,.odp,.odt) choć OO juz nie wspiera go - robi to inna firma
            Na zdrowy rozum: marnowanie kilkuset złotych na coś co mozna robić w darmowym programie (aplikacje biurowe: tabele, pisanie tekstów, prezentacje) to w skali kraju olbrzymi wydatek - po co marnowac więc kase na coś co ma taką samą funkcjonalność za darmo jak słono płatny program z M$
        • heymdall Re: Idea Wolnego Oprogramowania w szkole 20.11.07, 17:51
          wśród argumentów na temat nieprzydatności linuksa w zestawieniu z Windows pojawiaja sie właśnie: MatLab, PhotoShop, etc .. jest cały szereg aplikacji a la MatLab .. pytanie kolejne: po co kupowac Photoshopa aby poprawić oczy babci na zdjęciu na niebieskie .. od tego jest cała gama innych programów - więc po co kraśc drogie programy, jak nie zamierza się ich praktycznie używać albo używać zaledwie części ich funkcji?
          Tak naprawdę: jak ktoś używa kompa w domu do podstawowych zastosowań, to wcale nie potrzebuje Matlabu, Autocada, PhotoShopa, etc .. i nie musi kraść ..
          • matejkoo Re: Idea Wolnego Oprogramowania w szkole 20.11.07, 20:54
            no ok... ale weź pod uwagę że sporo ludzi używa matlaba itp.. chodziło mi o to
            aby pokazać kontrast między programami, które kosztują tysiące a które są za darmo.
            • heymdall Re: Idea Wolnego Oprogramowania w szkole 21.11.07, 10:48
              matejkoo:
              jeżeli chodiz o profesjonalne oprogramowanie do zastosowań przemysłowych są
              alternatywy - CADy dla linuksa i Mathematica .. smile..żeby było jasne (o czym na
              pewno wiesz) większośc animacji, którymi tak zachwycamy się w kinach powstała na
              pingwinach lub macach
          • nocai Re: Idea Wolnego Oprogramowania w szkole 21.11.07, 09:37
            Windows ma jedną, niezaprzeczalną zaletę na Linuxem.

PŁATNIK

Dopóki ZUS nie pozwoli na alternatywne oprogramowanie, to firmy będą skazane na
            Winde.
            • unhappy Re: Idea Wolnego Oprogramowania w szkole 21.11.07, 10:45
              nocai napisał:

> Dopóki ZUS nie pozwoli na alternatywne oprogramowanie, to firmy będą skazane na
              > Winde.

Już pozwolił - nie jesteś na bieżąco.
            • heymdall Re: Idea Wolnego Oprogramowania w szkole 21.11.07, 10:49
              gwoli ścisłości: www.janosik.net/
              • nocai Re: Idea Wolnego Oprogramowania w szkole 21.11.07, 13:55
                A wiecie może jak to w praktyce wygląda?? Tzn, czy już można wysyłać przez
                Janosika bo w aktualnościach jest info, że od lipca.
                • heymdall Re: Idea Wolnego Oprogramowania w szkole 21.11.07, 14:47
                  niestety, wiem jedynie o poważnej batalii między Janosikiem a Płatnikiem, która
                  poruszała zarówno zwolenników jak i przeciwników Wolnego Oprogramowania - na
                  stronie nie czytałem szczegółów
    • jemioltrab Re: Idea Wolnego Oprogramowania w szkole 20.11.07, 21:23
      popieram akcje!!!
      czekam na plytki ubuntu i kubuntu
      powiem tak, ze jesli miec samego linuxa na pc-zaden problem z instalacja, ale
      problem pojawia sie z obsługą, jest czesciowo podobny do win, ale sie różni i
      trzeba sie go uczyc od poczatku
      a win "kazdy" zna, no bo to w szkole, pracy... instalacja tez latwa

sztuka miec jest win i linuxa na pc tu zaczyna sie zabawa big_grin

sa plusy 2 systemów na jednym pracujesz a drugiego sie uczysz....

a w bibliotece sa linuxy bo sa free a miastu, czy komu tam szkoda 300zl na
      legalny win.

AKCJE POPIERAM!!!
      UBUNTU rządzibig_grin
      • heymdall Re: Idea Wolnego Oprogramowania w szkole 21.11.07, 11:30
        co do komputerów w bibliotece: SLED Novella o ile pamiętam jest płatny - to nie
        openSUSE ..
    • chumanistka Re: Idea Wolnego Oprogramowania w szkole 20.11.07, 23:44
      a co najważniejsze linuks jest ładniejszy smile
      pl.youtube.com/watch?vshockbcC441YIvs
      • heymdall Re: Idea Wolnego Oprogramowania w szkole 21.11.07, 11:23
        .. te wszystkie wodotryski z Compiza lub Beryla robią wrażenie i rzeczywiście
        zachwycają, ale sa nieprzydatne podczas równoległego używania programu
        wykorzystującego trójwymiarowe efekty graficzne (silnik 3D) - co najciekawsze,
        żra mniej zasobów i mają mniejsze wymagania systemowe w zestawieniu z
        analogicznymi z M$ - czyli uzyskuje się coś co elegancją bije na łeb Vistę (a
        dorównuje Macowi) bez konieczności wymiany sprzętu .. co do "ładnego wyglądu":
        też trzeba nad nim odpowiednio popracować - mi udało się uzyskać jako taki efekt
        na Mandrivie (KDE), Ubuntu (GNOME) i SAMlinuxie (XFCE) .. Pozwolę sobie
        przedstawić efekty pracy (pulpity tychże linuksów po instalacji mają inny
        wygląd, co mozna szybko znależć w sieci) ..
        img221.imageshack.us/my.php?image=mdvgj4.jpg
        img156.imageshack.us/my.php?image=ubudm7.jpg
        .. niestety nie mam screena z XFCE, a mimo mniejszej popularności niż GNOME czy
        KDE uważam go za jako jeden z bardziej modyfikowalnych (ale to moja osobista
        ocena - tematy (z bibliotek GTK) do XFCE pobierałem zarówno ze strony dla GNOME
        jak i KDE) .. jak ktoś nie wierzy, co można zrobić z desktopem, zapraszam na
        strony:
        www.kde-look.org
        www.gnome-look.org
        www.xfce-look.org
        sama zabawa z instalacją i ustawianiem takich bajerów byłaby dla dzieciaków w
        szkole interesująca - możliwość personalizowania komputera i uczynienia go
        "bardziej osobistym" na pewno dałaby dzieciom satysfakcję ..
    • laskovitz_bis Re: Idea Wolnego Oprogramowania w szkole 21.11.07, 08:20
      Najpierw trzeba zreformować nauczycieli informatyki w szkole. Niedawno syn
      znajomych powiedział, że robią w szkole ćwiczenia z Excela i Accessa i mają
      zadane ćwiczenia do domu. Przyszedł do mnie bo nie ma Offica w swoim komputerze
      i nie stać rodziców na kupno tego oprogramowania. Ćwiczenie zrobił ale
      zaproponowałem mu darmowy pakiet OpenOffice i pokazałem gdzie można go pobrać i
      jak zainstalować. Jakież było moje zdziwienie kiedy po kilku dniach powiedział
      mi, że ten pakiet nie nadaje się do szkoły bo nauczyciel powiedział " ma być
      Microsoft Office " Udzieliłem chłopakowi kolejnej lekcji. Pokazałem co zrobić,
      żeby mieć tego wymaganego Offica.
      Wnioski:

-Szkolny informatyk zatrzymał się na Microsoft Office.
      -Szkoła zmusza uczniów do zakupu drogiego oprogramowania lub motywuje do piractwa.
      -Ogranicza uczniów w poznawaniu innych systemów i programów.
      -Co ma nazwa przedmiotu informatyka z tym co się uczy. Powinno być Microsoftyka.
      • heymdall Re: Idea Wolnego Oprogramowania w szkole 21.11.07, 10:45
        no dokładnie .. nazwa w sam raz - kwestia nie tylko funduszy ale i ograniczenia
        edukacyjnego - jak nauczyciel informatyki mało co wie o Wolnym Oprogramowaniu, a
        o linuksach słyszał jedynie, to jak to świadczy o jego rozwoju zawodowym ?
        jeżeli nic go nie obchodzi, czy uczeń będzie "zmuszony" do piractwa kosztem
        wykonanego zadania, jeżeli nie potrafi zaproponować alternatywy, to coś nie tak
        chyba ..
        • matejkoo Re: Idea Wolnego Oprogramowania w szkole 21.11.07, 14:47
          he ja powiem tak, że jeśli by teraz policja weszła do domów uczniów którym
          nauczyciel kazał zrobić zadanie domowe na Officie... i zauważyła że uczeń ma
          nielegalne oprogramowanie, to za to powinien beknąć nauczyciel.. .a czemu? otóż
          proste, szkoła powinna dać program uczniowi aby on mógł na nim pracować legalnie
          (zbiorowe licencje dla szkół). A nie żeby uczeń sam miał wywalać pieniądze na
          soft bo nauczyciel ma takie "widzi mi się". Alternatywa jest ... a interfejs
          tych dwóch pakietów jest prawie identyczny.

Jeśli mojemu dziecku nauczyciel by powiedział że ma używać MS Office (bo tak) to
          bym załatwił mu naganę u dyrekcji, albo kazał aby szkoła zapewniła mojemu
          dziecku legalne oprogramowanie. No niestety, nie oszukujmy się, ale wymaga się
          od ucznia wykonania zadania a nie zapewnia się oprogramowania. To jakby iść na
          kurs prawo jazdy, na którym to prowadzący wymagałby aby ktoś uczył się bez prawa
          jazdy, jeździć samemu po mieście, prywatnie po "lekcjach". Nielegalne.
          Porównanie nie do końca trafne...
          • malowanka06 Re: Idea Wolnego Oprogramowania w szkole 21.11.07, 16:17
            To w szkole nazywa się teraz Technologia Informacyjna.
            Ja mam lekcje z panią która ukończyła jakieś studia inzynieryjne(ma
            tytul mgr inż), uczy chemii, wczesniej uczyla biologii a teraz poza
            chemią jeszcze TI.
            A i owszem uczą nas tylko jakiś standardów, nic nowego
            • laskovitz_bis Re: Idea Wolnego Oprogramowania w szkole 21.11.07, 16:42
              Nie ma co winić nauczycieli. Realizują program. Ktoś zawsze lobbuje przy
              tworzeniu takich programów nauczania po to żeby zrobić kasę. Jak nie na
              oprogramowaniu to na tych idiotycznych ćwiczeniach z różnych przedmiotów których
              nie można potem sprzedać tak jak książek. Kiedyś zeszyt wystarczał.
              • unhappy Re: Idea Wolnego Oprogramowania w szkole 22.11.07, 12:10
                > Nie ma co winić nauczycieli. Realizują program.

Uczyłem 10 lat w SP. Nie ma najmniejszych przeszkód żeby uczyć korzystając z
                Wolnego Oprogramowania. Podstawy edycji tekstu, arkuszy kalkulacyjnych, edycji
                grafiki - tego wszystkiego doskonale można uczyć bez uciekania się do produktów
                komercyjnych. Na dokładkę każdemu chętnemu uczniowi możesz nagrać Open Office'a
                i zadawać mu zadania do domu. Jeśli na dokładkę uczeń pozna zasady jakimi rządzi
                się interfejs użytkownika oraz "helpy" to przesiadka na inne oprogramowanie nie
                będzie problemem.

Problemem jest tępota decydentów. Dostaliśmy pracownię mając do wyboru - system
                operacyjny Windows albo system operacyjny Linux. W obydwu wypadkach ilość
                komputerów w pracowni była taka sama. Dobre nie?
                • laskovitz_bis Re: Idea Wolnego Oprogramowania w szkole 22.11.07, 14:26
                  Z ciekawości zapytałem wnuka czym się zajmują na informatyce. II klasa
                  gimnazjum. No czym ? Tylko Windows, w obecnej chwili są na etapie nauki pisania
                  CV przy pomocy szablonów z Worda. Excela i Accessa jeszcze nie ruszyli. Do
                  niedawna ostro walczyli z folderami i równie skomplikowanymi rzeczami. Opinia
                  jego i kolegów na temat informatyki w gimnazjum to pisanie, pisanie, nuda i
                  jeszcze raz pisanie w Wordzie.

• unhappy Re: Idea Wolnego Oprogramowania w szkole 22.11.07, 22:57
                    laskovitz_bis napisał:

> Z ciekawości zapytałem wnuka czym się zajmują na informatyce. II klasa
                    > gimnazjum. No czym ? Tylko Windows, w obecnej chwili są na etapie nauki pisani
                    > a
                    > CV przy pomocy szablonów z Worda. Excela i Accessa jeszcze nie ruszyli. Do
                    > niedawna ostro walczyli z folderami i równie skomplikowanymi rzeczami. Opinia
                    > jego i kolegów na temat informatyki w gimnazjum to pisanie, pisanie, nuda i
                    > jeszcze raz pisanie w Wordzie.

W gimnazjum bardzo często spotykają się dzieci z diametralnie różnie
                    prowadzonych zajęć z podstawówek. Stąd nudy dla niektórych smile
          • gallen Re: Idea Wolnego Oprogramowania w szkole 21.11.07, 16:25
            A czy to prawda ze szkoła w celach edukacyjnych może wypożyczać komercyjne oprogramowanie swoim uczniom na czas nauki , bo taka opcja chyba jest nawet akceptowana przez Microsoft
            • matejkoo Re: Idea Wolnego Oprogramowania w szkole 22.11.07, 18:43
              Ja jak byłem w gimnazjum pisałem programy w Pascalu, i robiłem strony w html
              (takie czasy były). Uważam że zamiast uczyć Worda i innych niepotrzebnych rzeczy
              które można nauczyć się w 10 min (oprócz Exela, a Accessa którego w ciągu
              mojego posiadania komputera nie wykorzystałem ani razu) powinno uczyć się
              programowania, w C++ albo w PHP, a także czegoś takiego jak topologia sieci, i
              budowa systemów operacyjnych. Programowanie uczy logicznego myślenia, a tego
              brak młodym ludziom. Topologia sieci, pomaga zrozumieć (a dlaczego poczta mi nie
              działa... a czemu to a czemu tamto). A systemy operacyjny? żeby potem nie pytać
              m.in mnie czemu nie działa komputer (a dyskietka w stacji), chociaż na takiej
              głupocie od czasu do czasu zarabiamsmile

Co do Worda i innych syfów, takie coś można uczyć, ale w podstawówce, chociaż
              założę się że nie jedno dziecko zna się lepiej na sprzęcie i programach niż
              nauczyciel. Chociaż ja prawie zawsze miałem porządnych informatyków.
              • unhappy Re: Idea Wolnego Oprogramowania w szkole 22.11.07, 22:55
                matejkoo napisał:

> Uważam że zamiast uczyć Worda i innych niepotrzebnych rzecz
                > y
                > które można nauczyć się w 10 min (oprócz Exela, a Accessa którego w ciągu
                > mojego posiadania komputera nie wykorzystałem ani razu) powinno uczyć się
                > programowania, w C++ albo w PHP, a także czegoś takiego jak topologia sieci, i
                > budowa systemów operacyjnych.

To co proponujesz to są idealne tematy na zajęcia pozalekcyjne, nie na lekcje.

• matejkoo Re: Idea Wolnego Oprogramowania w szkole 23.11.07, 12:19
                  A co na lekcjach mają robić? marnować 2 razy w tygodniu czas na
                  pakiet Office? to jest poziom nauczania? ja takie rzeczy jak Pascal
                  topologie sieci, itp. miałem w LO, a pierwszy raz kontakt z Pascalem
                  miałem na na kole po lekcjach w gimnazjum. (U Pani Eli B.)

Po prostu nie widzę sensu, co rok uczyć tego samego, Exela i tym
                  podobnych głupot. Powinno uczyć się rzeczy praktycznych (tak tak,
                  zaraz ktoś powie że uczą pisać, nawet CV tylko 14-sto latkowi nie
                  specjalnie potrzebne jest CV, a takie rzeczy powinno się uczyć na
                  Wiedzy o Przedsiębiorstwie w LO), tylko że polskie szkolnictwo,
                  uwielbia uczyć co rok tego samego, marnując potencjał uczniów...
                  przerabianie Pana Tadeusza po pare razy, nie wspominają o nauce
                  języka (co nauczyciel, co szkoła, to od nowa... w kółeczko). Sam
                  niemieckiego uczyłem się 8 lat, mając paru nauczycieli, po pewnym
                  czasie, gdy kolejny nauczyciel zaczynał naszą edukację,
                  znienawidziłem ten język... i tak może stać się z każdym
                  przedmiotem.
                  • jemioltrab Re: Idea Wolnego Oprogramowania w szkole 27.11.07, 19:19
                    jakby ktoś chciał ubuntu 7.10 na 32bity to zapraszam na gg(odbiór osobisty)
                    albo cos zamowic z ubuntu,edubuntu,kubuntu to czekam 24h na kontakt
                    GG:9730738
                    • heymdall Re: Idea Wolnego Oprogramowania w szkole 15.01.08, 14:19
                      .. jest już zlokalizowana wersja polska ze skryptami do połączeń sieciowych ..
                      co ciekawe, w SAMLinux 2007 znalazłem skrypt (podczas ładowania z LiveCD) do
                      połączenia się z kilkoma wiekszymi polskimi providerami sieci (prócz tepsy) ..
                      Co do wydania polskiego 7.10: nie mam żadnych zastrzeżeń (co prawda, nie
                      testoweałem jeszce osławionej hibernacji) .. zainstalowany na kompie siostry
                      buja się jak złoto - ale to raczej ja go używam .. smile .. kwestia przyzwyczajenia
                      + wychowanie na MS są dla moich krewnych widocznie nie do przeskoczenia ..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka