13.02.08, 03:04
Witam. Co sądzicie o założeniu anteny bazowej cb radia na dach
budynku? Mam zamiar założyć słyszałem, że wtedy zasięg radia może
sięgać nawet 80km pomiędzy bazami. Jest ktoś, kto też planuje
bazówke? I co na to spółdzielnia? Chyba się zaraziłem cb fajna
sprawa i sporo miłych ludzi do pogadania.
Obserwuj wątek
    • nocai Re: CB RADIO 13.02.08, 07:48
      Bazówka fajna rzecz ! Co do spółdzielni to poszukaj na necie jak rozwiązywano
      podobne sprawy. Generalnie może być ciężko, bo instalacja powyżej 3 metrów (a
      antenka ma ponad 5m) podlega zgłaszaniu jako budowla, ale powodzenia ...
      Co do zasięgu, jak jest propagacja to i w samochodzie słychać Włochów i Ruskich.
      • matejkoo Re: CB RADIO 13.02.08, 13:30
        Wiem że sąsiad kiedyś potrzebował zgodę, i o dziwo dostał.. ale to było lata
        temuwink o ile pamiętam na instalację anten i kabli na dachu trzeba mieć dziś
        pozwolenie (nie radze bez.. chyba że Ci nie szkoda kablasmile, ale instalacja na
        maszcie albo balkonie na 4 piętrze przejdziesmile sam mam spory maszt (ale to
        trzeba mieszać na 4, albo mieć sąsiada w tym temacie)
        • girardengo Re: CB RADIO 13.02.08, 19:00
          MAtejkoo ty siedzisz na CB? tylko ktory ty matejko jestes? ten
          prawdziwy? :p
          • matejkoo Re: CB RADIO 13.02.08, 19:38
            hehe a czemu ja mam siedzieć na CB? narazie nie mam kasy i sprzętu, ale nie
            ukrywam że chciałbym kiedyś zawitać na CBtongue_out a maszt o którym piszę, to masz do
            anteny telewizyjnejsmile
            • leoiven Re: CB RADIO 13.02.08, 22:38
              Fajnie by było gdyby powstało parę baz. Kiedyś jak się chodziło po
              osiedlu to było ich sporo ok 15. Na Tańskiego jest dalej maszt 10m
              po byłym cb radiowcu. Na bazę wystarczy ok 500zł a jakość rozmów
              jest zarąbista.
              • nocai Re: CB RADIO 14.02.08, 07:59
                leoiven napisał:
                > Fajnie by było gdyby powstało parę baz. Kiedyś jak się chodziło po
                > osiedlu to było ich sporo ok 15. Na Tańskiego jest dalej maszt 10m
                > po byłym cb radiowcu. Na bazę wystarczy ok 500zł a jakość rozmów
                > jest zarąbista.

A masz już radyjko ??
                500 zł to może wystarczyć, na dobre (używane) radyjko, w stylu Alana 87, czy
                Lincolna (choć tu może kasy zabraknąć). Pamiętaj, że jeżeli chcesz robić
                łączności to przede wszystkim SSB się kłania.

pozdr..
                Alan 28 + President Indiana (on board)
                • leoiven Re: CB RADIO 14.02.08, 22:59
                  Mam już radyjko. Uniden 520 XL i antena hustler ic100. Jak Ci się
                  sprawuje ta indiana bo kumpel też chce taką kupić? Jest to antena
                  helikalna i jak na swoje wymiary słyszałem że wymiata. A o cb wiem
                  sporo bo byłem kiedyś jedną z lepszych stacji w J-L.Pozdr
                  • nocai Re: CB RADIO 15.02.08, 07:47
                    Jak dla mnie Indiana jest super, to jest jakiś pseudo helikal. Nie wymaga
                    strojenia, po podłączeniu SWR na środku ok.1,1 na bokach 1,2. Zasięgi
                    bezproblemowo do 20 km, czasem z Jelcza da się usłyszeć mobilki we Wrocku. A ten
                    Uniden jak Ci się sprawuje, testowałem ostatnio 510 i mnie nie zachwycił,
                    kartonowa modulacja i znaczne szumy. Nie masz w szafie radyjka z dawnych czasów ??
                    • leoiven Re: CB RADIO 15.02.08, 22:46
                      Jak za tą cenę jest w miarę dobre. Mówią, że modulacyjnie jest nawet
                      nawet. Dobre filtry, tylko s metr mnie wkurza, bo okłamuje. A swoje
                      stare radyjko sprzedałem (Jackson), bo już nie było, z kim gadać.
                      Ale została mi antena. Jak Cię wołać na radyjku? To może kiedyś się
                      zgadamy.
                      • nocai Re: CB RADIO 17.02.08, 11:12
                        Aktualnie radyjko mam tylko w aucie (niebieska fiesta - tak wołaj lub nocai,
                        czyt. nokaj).

73 !
    • makler4 Re: CB RADIO 17.02.08, 19:31
      Za chwilę na TVNie będzie powtórka świetnego reportażu o CB -
      radiowcach.
      • leoiven Re: CB RADIO 18.02.08, 15:25
        Niezły reportaż. Ludzie powinni sobie pomagać. Tylko trochę za dużo
        bluzgania. Fajne radyjko jeden gościu miał Magnum S9 może kiedyś,
        szkoda, że do kupienia tylko w stanach.
    • leoiven Re: CB RADIO 04.03.08, 07:33
      Wczoraj na TVN był program o CB i nie zdążyłem go zobaczyć. Czy za
      używanie CB radia podczas jazdy można dostać mandat?
      • ania55231 Re: CB RADIO 04.03.08, 07:43
        uwaga.onet.pl/1472872,archiwum.html
        Tutaj jest wczorajszy reportaż.
      • nocai Re: CB RADIO 04.03.08, 07:51
        leoiven napisał:
        > Wczoraj na TVN był program o CB i nie zdążyłem go zobaczyć. Czy za
        > używanie CB radia podczas jazdy można dostać mandat?

Powiem Ci tak : ustawa zabrania używania telefonów w czasie jazdy, bez
        korzystania z zestawów głośnomówiących.
        A teraz pytanie czy CB jest telefonem ??
        Przeczytaj tu: sq5ebm.luftbrandzlung.org/ulotkaRD.zip
        • mikoj50 Re: CB RADIO 04.03.08, 09:35
          Oglądałem reportaż. Pewien Młodszy Inspektor (mimo starszego wieku)
          logicznie wyjaśniał jak powinno być. Chociaż ja nie mam (jeszcze)CB
          to myślę, że jego wyjaśnienie było właściwe. Chodzi mi o słowa, że
          powinien być zainstalowany w samochodzie mikrofon stacjonarny,
          ponieważ obsługa słuchawki-mikrofonu sama w sobie jest przyczyną
          zagrożenia bezpieczeństwa. POZDRAWIAM.
          • nocai Re: CB RADIO 04.03.08, 10:46
            Wiesz, logicznie to on sobie może wyjaśniać, ale nie on jest od interpretowania
            prawa w Polsce. Dyskusja jest stricte akademicka, czy CB to telefon??
            P.S.
            nie słyszałem o przypadku ukarania kogoś mandatem za używanie CB w czasie jazdy.
            • leoiven Re: CB RADIO 04.03.08, 12:32
              Na forum cb czytałem o przypadku, że jeden kolega dostał mandat.
              Istnieje możliwość używania mikrofonu z systemem, vox który włącza
              się, gdy zaczynamy mówić. Ale w samochodzie jest sporo głośnych
              dźwięków, które mogłyby go włączać przypadkowo.
              • nocai Re: CB RADIO 04.03.08, 12:52
                Jeszcze większe znaczenie ma trzymanie rąk "na kierownicy" podczas lotu
                paralotnią ( a dokładniej sterówek). Tutaj rozwiązaniem jest montaż przycisku
                PTT od radia na kasku, bądź na rzepie mocowanym do palca. Można by coś podobnego
                wykombinować w aucie np. na skrzyni biegów.
                • leoiven Re: CB RADIO 04.03.08, 13:00
                  Dokładnie. Z tego, co wiem to palenie papierosów podczas jazdy w
                  samochodzie jest dozwolone. Wydaje mi się, że jest to bardziej
                  niebezpieczne od naciśnięcia przycisku. Niedługo za podrapanie się
                  po nodze będą dawać mandaty.
                  • www88www Re: CB RADIO 04.03.08, 14:01
                    A w jaki sposób policjanci, strażacy i pogotowie używa krótkofalówek ? Mają
                    mikrofony zamontowane na stałe? Czy wywołanie może odbierać tylko osoba
                    niekierująca? Nie zauważyłam, żeby swój sprzęt obsługiwali inaczej niż inni
                    kierowcy. Może są zwolnieni? Jeśli tak to na jakiej podstawie.
                  • mikoj50 Re: CB RADIO 04.03.08, 14:08
                    Każda wypowiedź w tej jest istotna. Myślę jednak, że w całej tej
                    dyskusji nie chodzi o to, aby sprowadzać jej do uwag o tym za co
                    będą karać. Bardziej istotnym jest wypracowanie modelu
                    zapewniającego rozwiązanie: minimum kosztów własnych - maksimum
                    bezpieczeństwa na drodze. Do wszystkiego jest potrzebna odrobina
                    rozsądku. POZDRAWIAM.
                  • www88www Re: CB RADIO 18.04.08, 08:44
                    No i Policja zaczęła wystawiać mandaty za CB-radio. Mąż dostał mandat przed
                    Bełchatowem. Kolejny krok w kierunku znienawidzenia Policji został uczyniony.
                    Policja i organy państwa bardzo chciałyby społeczeństwa obywatelskiego, a na
                    każdym kroku i w każdej luce prawnej czy bezprawnej ( akcyza na auta) tworzą
                    podział na NICH i tą resztę hołoty, która ma ich słuchać, a jak nie to oni
                    paragraf znajdą.

• matejkoo Re: CB RADIO 19.04.08, 11:06
                      A na podstawie jakiego przepisu wstawiają te mandaty? cóż.. policja taka jest, a
                      potem się dziwią z CHW..., ...indifferent cóż w końcu z nich sami święci, nie mają
                      piratów, jeżdżą zgodnie z przepisami, i są obiektywni.
                      • www88www Re: CB RADIO 19.04.08, 12:00
                        Kiedyś mówiło się "Milicja bijące serce partii" Dzisiaj można powiedzieć
                        "Policja złotojajca kura urzędów wojewódzkich" Pieniądze z mandatów trafiają do
                        urzędników stąd coraz to nowe pomysły i naginanie prawa w kierunku karania.
                        Inwestowanie w radary, fotoradary, radiowozy. Im więcej sprzętu, zakazów, durnej
                        organizacji ruchu, gorszych dróg i ograniczeń z tym związanych tym więcej
                        mandatów, a tym samym więcej kasy w budżetach. Im gorzej tym lepiej nie tylko
                        dla nich ale i ubezpieczycieli, warsztatów, dilerów. Cięgle gadając o poprawie
                        będą robić wszystko, żeby nic sie nie zmieniło.

Dobre drogi to - mniej mandatów, mniej napraw, wolniejsze zużycie pojazdów,
                        mniej wypadków, a tym samym brak argumentów do podnoszenia składki OC więc jaki
                        mają w tym interes.

Wydumali teraz mandaty za CB-radio naciągając przepisy o telefonach komórkowych.
                        Ciekawe co następne będzie? Zakaz słuchania radia? Opony obowiązkowe na lato,
                        zimę, deszcz, szuter, błoto, miasto, a może kogut na dach w jakimś ekstra
                        kolorze dla lepszej widoczności.
                        • matejkoo Re: CB RADIO 19.04.08, 13:59
                          niestety ale prawda... taki kraj... kradną bo inaczej tego nie można nazwać, na
                          każdym kroku, a naszych pieniędzy jak nie widać tak nie widać.
                    • nokianin CB radio w aucie - nie będzie mandatów 23.04.08, 06:40
                      "Gazeta Prawna": Media obiegła informacja, że Policja zatrzymuje kierowców,
                      którzy podczas jazdy autem korzystają z CB radia.
                      Funkcjonariusze jako podstawę wystawienia mandatu podają art. 45 ust 2 pkt 1
                      ustawy z 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym. Przepis ten zabrania
                      korzystania podczas jazdy z telefonu wymagającego trzymania słuchawki lub
                      mikrofonu w ręku.

Jednak prawnicy z Komendy Głównej Policji uznali, że definicji telefonu nie
                      można rozszerzyć na CB radio. Instrukcje te mają zostać wysłane do komend Policji.

- Biuro prawne KG Policji stanęło na stanowisku, że przepisy nie zabraniają
                      korzystania w czasie jazdy z urządzeń nadawczo- odbiorczych typu CB radio - mówi
                      komisarz Adam Jasiński z KGP. Wyjaśnia, że analiza definicji technicznych
                      urządzeń wykazała, że CB radio nie może być uznane za telefon. Komisarz Jasiński
                      przyznaje jednak, że bywają nietypowe sytuacje.

wiadomosci.onet.pl/1735400,11,item.html
                      • www88www Re: CB radio w aucie - nie będzie mandatów 24.04.08, 21:22
                        Mój niestety zapłacił 200zł. Chociaż usprawiedliwia się teraz, że i tak było
                        szkoda czasu, kosztów i zachodu żeby włóczyć gdzieś po sądach, to widzę że
                        żałuje. Nic by tak go nie ucieszyło jak miny policjantów po orzeczeniu
                        uniewinniającym.

" Policjant przyjacielem obywatela jest" - żart
                        • nocai Re: CB radio w aucie - nie będzie mandatów 25.04.08, 07:56
                          Zawsze można (a nawet trzeba) napisać odwołanie, w tym przypadku mandat został
                          nałożony nie za wykroczenie,a za imaginacje policmajstrów. I koniecznie skargę
                          do komendanta (posterunku, wojewódzkiego) o przekroczeniu uprawnień przez
                          funkcjonariuszy. Poczytaj na grupie dyskusyjnej pl.rec.cbradio, tam jest sporo
                          wątków jak się z tego wyślizgać.

A jak się policjant dalej będzie przyczepiał do używania CB, to trzeba się go
                          grzecznie zapytać czy on korzysta z radia w służbowym samochodzie i czy na
                          siebie też nałożył mandat smile

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka