marcysiab1 08.06.07, 17:28 witam czy ktos juz wie czy w drugiem bloku bedzie dopłata ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
goprowiec Re: mieszkanie w rtbs 10.06.07, 14:02 Oficjalnie w RTBS nikt nie chce udzielać informacji na temat wysokości dopłaty, ale tego że będzie już nawet nikt nie ukrywa. W pierwszym bloku dla mieszkania ok. 50m2 dopłata wyniosła ok 9 tys. z tym że ten blok był już praktycznie gotowy zanim zaczęły rosnąć ceny materiałów budowlanych i robocizny Odpowiedz Link Zgłoś
eluska Re: mieszkanie w rtbs 12.06.07, 09:38 Czy ktoś może mi powiedzić jak wygląda standard mieszkań w drugim budynku - chodzi mi o to na jakim etapie wykończenia pozostawia je ich wykonawca. Odpowiedz Link Zgłoś
marcysiab1 Re: mieszkanie w rtbs 12.06.07, 17:18 mieszkania sa gołe tzn same sciany bez sanitariatów Odpowiedz Link Zgłoś
eluska Re: mieszkanie w rtbs 13.06.07, 08:26 napisałam Ci maila. Pozdrawiam, Ela. Odpowiedz Link Zgłoś
spad_ukp Re: mieszkanie w rtbs 22.07.07, 22:27 Na jakiej podstawie TBS domaga się dopłaty do pierwotnej ceny mieszkania? Czy masz zapisaną taką klazulę w umowie przedwstępnej? Odpowiedz Link Zgłoś
szkrabik2 Re: mieszkanie w rtbs 27.07.07, 14:17 W umowie jest wyrażnie napisane ze cena mieszkania(metra)moze ulec wzrostowi wg wskażnika GUS na materiały budowlane. Odpowiedz Link Zgłoś
spad_ukp Re: mieszkanie w rtbs 27.07.07, 15:13 Bardzo niekorzystny zapis w umowie. Zapewne TBS nie zapisał, że cena może spaść z tego samego powodu. Obserwuje rynek nowych mieszkań w Lubinie (z ciekawości, to moje rodzinne miasto) i jestem przerazony praktykami jakie stosują tutejsi pseudo developerzy. Niestety duży popyt na nowe mieszkania w Lubinie w porównaniu z małą liczbą inwestycji pozwala nim na niedozwolone klauzle w umowach. Wiedzą, że człowiek i tak podpisze bo ma niewielki wybór w nowych mieszkaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
jureklubin Re: mieszkanie w rtbs 29.07.07, 20:29 Czy w tym kraju są jakieś urzędy chroniące prawa konsumenta. Może warto zaskarżyć umowy RTBS w UOKiK - czytałem, że UOKiK nakazał zmiany już 500 umowach. Umowa z RTBS jest wyjątkowo niekorzystna i łamie całą masę przepisów np. brak jakichkolwiek kar dla developera za cokolwiek. Nieprawdą też jest, że mogą umowę przedwstępną rozwiązać bez konsekwencji. W przypadku rozwiązania takiej umowy (są już wyroki sądów w takich sprawach)można wywalczyć wypłatę odszkodowania zawierającego również wzrost wartości nieruchomości. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna9610 Re: mieszkanie w rtbs 27.07.07, 19:07 staralam się kiedyś w lubińskim RTBS o mieszkanie na wynajem miały być zbudowane w 2006 na Przylesiu HI hi. Do dziś tam chyba niewiele zrobiono, ale pod koniec 2005 wręczono mi do podpisania umowę i była dosyć niekorzystna dla przyszłego lokatora więc zrezygnowałam Odpowiedz Link Zgłoś
if_ona Re: mieszkanie w rtbs 27.07.07, 21:19 RTBS zrezygnował z budowy mieszkań na wynajem - poszli całkowicie w własnościowe i jak widać niezłą kasę z tego mają.. jest popyt- jest podaż ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj1970_1 Re: mieszkanie w rtbs 28.07.07, 12:34 Czy już właściciele II-go budynku dostali rozliczenie? Jaki wyszedł koszt 1metra? Z tego co mi wiadomo to do końca lipca mieli rozliczyć ten budynek i oddać mieszkania, a tam dalej pustki i żywej duszy w środku. Odpowiedz Link Zgłoś
szkrabik2 Re: mieszkanie w rtbs 30.07.07, 08:08 No własnie ,jak z rozliczeniem II budynku,jest ktoś kto ma tam odebrać mieszkanko???? Jak z dopłatą do m2???? Co do umowy ,fakt jest ona niekorzystna,ale jaki wybór w Lubinie???umowa z Inwestorem była podobna,ma sie rozumiec z korzyściami dla Dewelopera:-) Odpowiedz Link Zgłoś
marcysiab1 Re: mieszkanie w rtbs 31.07.07, 10:49 długo żywej duszy nie bedzie , jezeli dopłaty beda na poziomie 15-20% mamy wykupione mieszkanie ale oddane ma byc na koniec sierpnia co do dopłat nie wiemy nic miałay być wyliczone na tydzień przed oddaniem bydunku , który dwa tygodnie temu miała byc oddany zgodnie w umową tzn 31,07 dzisiaj wiemy ze za miesiąc ,za tydzień może powiedzą , że we wrześniu takzę co tydzień człowiek dzwoni i co tydzień co innego mówią Odpowiedz Link Zgłoś
55-a Re: mieszkanie w rtbs 31.07.07, 23:32 ja też sie dowiedziałam, że dopłata będzie na poziomie 15% i nie zamierzam sie na to godzić.Paragraf 3 ust. 2 umowy przedwstępnej mówi, że koszt budowy może ulec zmianie do wysokości waloryzacji o wskaźnik wzrostu cen ROBÓT BUDOWLANYCH podawany przez GUS w okresach kwartalnych.Nie ma tu mowy o wzroście cen materiałów budowlanych. Mam jednak wątpliwości, czy zapis w ust. 3 ww. paragrafu (drukowane litery)nie daje możliwości RTBS-owi podwyższenia ceny mieszkania.Prawdopodobnie będę zmuszona zgłosić się z tym do prawnika.Chyba, że ktoś z Was się na tym zna i zinterpretował by ten punkt umowy, który brzmi: "Ostateczny koszt budowy lokalu mieszkalnego zostanie ustalony PO DOKONANIU ODBIORU BUDYNKU I PRZEKAZANIU DO EKSPLOATACJI, rozliczeniu zadania inwestycyjnego z uwzględnieniem kosztu indywidualnie zleconych robót dodatkowych lub pomniejszających oraz zapisów ust.1 i 2 paragrafu 3 niniejszej umowy".Wyjaśniam, że w ust.1 i 2 to chodzi o stawkę Vat-u. A co do terminu sprzedaży lokalu mieszkalnego to właśnie minął dzisiaj i do dnia dzisiejszego nikt ze strony RTBS-u nie raczył udzielić jakiegokolwiek wyjaśnienia.Dopiero teraz zorientowałam się, że w umowie brak jest zapisu jakie konsekwencje poniesie Sprzedający jeżeli nie wywiąże się ze swoich obowiązków. niestety życie mnie zmusiło do podpisania tej umowy i teraz tego żałuję.A jak Wy ?Przyszli mieszkańcy budynku nr 2 zlokalizowanego na ul. Nowogródzkiej? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr_kanikowski Re: mieszkanie w rtbs 01.08.07, 08:54 jestem dziennikarzem, proszę o kontakt, spróbuję pomóc; piotr.kanikowski@gazeta.wroc.pl Odpowiedz Link Zgłoś
szkrabik2 Re: mieszkanie w rtbs-do 55a 01.08.07, 09:44 Witam. Nie masz po co iść do prawnika,ja osobiście byłam przed podpisaniem umowy z RTB- em(budynek III)i prawnik mi powiedział że umowa jest z konsekwencjami dla mnie jako kupującego,dla nich żadnych konsekwencji nie ma:-(-tez podpisalam umowe poniewaz w Lubinie nie ma wyboru wśrod deweloperów. Umowa ktora daje nam jakie kolwiek prawo to z podpisaniem aktu notarialnego,RtbS nie chcial sie zgodzic na to. W sumie nie mają prawa podnieść ceny o 15 % wartości ponieważ wkaźnik GUS o ktorym mowa jest w umowie nie wzrósł az tyle,ale czy mozna sie na to nie zgodzić??? Moze gdyby wiekszy ,,bum'' ze storny kupujących to cos by z tego było,a ludzie płacą:-( bo co innego rozwiązac umowe i ponieść koszty??? Mają wejść przepisy zoobowiązujące deweloperów,ale czy wejdą ,kiedy i czy będą obowiązywać do umow podpisanych juz???? A co do zainteresowania ze strony RTB-su to fakt od nich nic sie nie mozna dowiedzieć-tragedia!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
piotr_kanikowski Re: mieszkanie w rtbs-do 55a 01.08.07, 10:57 UOKiK lada dzień rozpocznie postępowanie przeciwko RTBS Lubin. Mam więcej informacji, ale szukam kontaktu z ludźmi, którzy mają mieszkać w tym nowym budynku na Zalesiu i nikt się do mnie na razie nie odezwał. Mój mejl: piotr.kanikowski@gazeta.wroc.pl Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj1970_1 Znamy już ceny :( 08.08.07, 20:37 Sprawdziły się niesterty najgorsze oczekiwania RTBS podniósł ceny 20% czyli ponad 2xtyle co wskaźnik GUS. Ciekawe I-szy blok był gotowy 3 miesiące wczesniej i ceny poszły w górę o 150zł, zmienił się prezes i proszę 500 złotych drożej + do tego parking "gratis". Ciekawe na co ta kasa poszła bo nie przedstawili rozliczeń. Może nowy prezes jest za drogi - członek młodzieżówki PO. Ci ludzie chyba naprawdę nic nie robią a kosztuje nas grube miliony :( - ale to tylko subiektywna opinia. Odpowiedz Link Zgłoś
if_ona niezadowoleni klienci zaproszeni do RTBS 09.08.07, 20:03 www.powiat-lubin.pl/news.php?id=228 Odpowiedz Link Zgłoś
goprowiec Re: niezadowoleni klienci zaproszeni do RTBS 12.08.07, 13:48 Czy ktoś się orientuje o której ma być to spotkanie i czy dotyczy tylko klientów z drugiego bloku? Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj1970_1 Re: niezadowoleni klienci zaproszeni do RTBS 13.08.07, 19:01 Witam, Jak po spotkaniu w RTBSie? jakies konkrety czy podobnie jak na poprzednim spotkaniu? Czy ustalono jakąś rozsądną cenę za 1 metr kwadratowy? Odpowiedz Link Zgłoś
if_ona Re: niezadowoleni klienci zaproszeni do RTBS 14.08.07, 10:45 lubin.naszemiasto.pl/wydarzenia/759342.html to naprawdę miłe, że cena za metr nie wynosi 4 tys ;) może RTBS wreszcie zmieni swoją nazwę? głównym celem budownictwa społecznego jest przecież budowa mieszkań dla rodzin mało- i średniozamożnych.. Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj1970_1 Re: mieszkanie w rtbs 17.08.07, 22:09 Witam, czy ktoś sprawdzał przed podpisaniem aktów notarialnych czy RTBS nie jest zadłużony np. czy płaci faktury, czy regularnie płaci podatki i ZUS? Pytanie kto będzie miał w takim przypadku pierwszeństwo do własności nieruchomości? Podobno mają poważne problemy finansowe, jak nie dostaną szybko zastrzyku gotówki w postaci "haraczu" za mieszkania z II-go bloku będą mieli poważne kłopoty. Podobno niektóre banki nie chcą już udzielać kredytów na mieszkania z Lubińskiego RTBS - ktoś coś wie na ten temat? Jakie to banki? Odpowiedz Link Zgłoś
lechupik Re: mieszkanie w rtbs 18.08.07, 13:42 jesli to nie tajemnica to prosze napisac skad pan ma takie informacje?? Jestem zainteresowany tematem kupilem mieszkanie w budynku nr 2 Odpowiedz Link Zgłoś
if_ona OT 21.08.07, 20:06 ciekawe skojarzenie z legnickim TBS forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=112&w=66770018&a=67804500 no i na lubińskim rynku mieszkaniowym pojawili się kolejni gracze forum.lubin.pl/viewtopic.php?t=3444 Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj1970_1 Re: mieszkanie w rtbs 25.08.07, 18:36 Treść artykułu na stronie www.lubin.pl "odrobinę" różni się od tego publikowanego przez "Kontrety", dodatkowo cenzurowana i blokowana jest możliwość wystawiania do niego komentarzy. Ktoś się w Urzędzie Miasta boi prawdy? O dziwo pojawiły się tylko pozytywne opinie na temat RTBSu jak to tanio budują, a wszelkie inne są "oceniane" przez administratora strony. Odpowiedz Link Zgłoś
if_ona kolejny njus TVL 28.08.07, 20:02 lubintest.miasto.biz/_portal/_1_3_190/tvl.html Odpowiedz Link Zgłoś
cyprian2.0 co z dopłatą ? 10.09.07, 18:58 Czy ktoś mi powie jak zakończyła się sprawa dopłaty w drugim budynku i co z parkingiem, bo coś się cicho zrobiło w tej sprawie. Jestem przyszłym lokatorem trzeciego bloku i bardzo mnie to interesuje.Czy ktoś podał srawę sądu ? Odpowiedz Link Zgłoś
szkrabik2 Re: co z dopłatą ? 11.09.07, 07:32 No własnie jakoś cicho,od pewnego czasu:-( Jestem również z III budynku i interesuje mnie jak sprawa sie zakończyła i czy Nas (mieszkanców z kolejnych blokow)czeka taka przeprawa:-( Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj1970_1 Re: mieszkanie w rtbs 12.09.07, 11:25 www.lubin.pl/_portal/news/118950865946e676330d973/Podpisali_porozumienia.html Odpowiedz Link Zgłoś
szkrabik2 Re: mieszkanie w rtbs 12.09.07, 12:13 Aha,a tak sie burzyli!!!że nie zapłacą. Przeciez 400 zł do m2 to kupa kasy sie uzbiera. Tak szybko sie poddali??? Czyli Nas mieszkańców kolejnych bloków czeka taka podwyżka?:-( Odpowiedz Link Zgłoś
cyprian2.0 Re: mieszkanie w rtbs 13.09.07, 16:37 Panie Stawikowski. Niech pan nie wprowadza opini publicznej w błąd. Twierdzenie, że macie najtańsze mieszkania mija się z prawdą. Odsyłam pana do "Inwestora" na osiedlu Polne. Trzeci blok budowany przez "Inwestora" ma obecnie cenę 2700 zł/m po podwyżce, która wyniosła 300 zł.Umowy na ten blok były zawierane ponad rok temu. Blok miał być oddany do końca maja tego roku. Na dzień dzisiejszy ten blok ma być oddany do końca września 2007r.Mimo tego, że wcześniej były zawierane umowy od mieszkańców drugiego bloku na Zalesiu i póżniej otrzymają klucze, to "Inwestor" podwyższył im 300 zł/m, tak jak wynikało ze wskażnika GUS.Słynne 4000zł netto za metr o którym pan w każdym wywiadzie opowiada to też jest bzdura. Piąty blok, który ma być budowany przez "Inwestor" ma cenę około 3800 zł/m brutto. Niech pan nie myli pojęć od budynków, które są w planach od tych, które są już wybudowane. Ja rozumiem, że ceny poszły do góry i następne bloki które będą budowane będą droższe. Porównywanie cen budynków wybudowanych lub w trakcie budowania do tych, które są w planach to jakaś pomyłka. Myślenie nie boli tylko trochę wysiłku i dialogu z mieszkańcami a nie tylko uparcie brnąć do przodu żeby jak najwięcej wycisnąć kasy z mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
cyprian2.0 Re: mieszkanie w rtbs 13.09.07, 17:35 Drodzy mieszkańcy drugiego bloku. Rozumiem, że cena wzrosła o 340 zł/m. Bardzo proszę, napiszcie jak zakończyła się sprawa parkingu i czy ktoś próbował się sądzić z RTBS. Czy są jakieś szanse? Z tego co słyszałem to około 7 osób skierowało sprawę do sądu. Odpowiedz Link Zgłoś
lechupik Re: mieszkanie w rtbs 17.09.07, 22:17 jestem juz posiadaczem mieszkania w bloku nr 2 bylem takze w gronie tych walczacych i chce wyjasnic kilka spraw. rzeczywiscie cena koncowa po obnizce 60 zl na metrze (za jak to twierdzi pan stawikowski za niedogodnosci zwiazane z obsluga klienta)wzrosla o ok 340 zl. sprawa parkingu odbila sie bez jakiegos wielkiego echa prawo stanowi ze ma byc tyle miejsc parkingowych wiec pan prezes jednoosobowa decyzja stwierdzil ze wybuduje nam parking oczywiscie nie informujac wczesniej o tym nikogo tkwiac w przekonaniu ze wzmianka w umowach odnosnie tego ze zapozanlismy sie z czesca funkcjonalno-uzytkowa projektu zalatwia sprawe... tylko kto widzial na oczy projekt budowlany podpisujac umowe???? - nikt. jesli chodzi o sad to na razie nikt sie nie sadzi. te 7 krnabrnych osob podpisalo aneksy do umow bo nie mialo wyjscia , nikomu nie zalezalo na utracie mieszkania a warunkiem otrzymania aktow notarialnych bylo podpisanie aneksow tak przynajmniej tqwierdzil pan prezes i jego prawnicy chociaz zdania byly podzielone. pan prezes oficjalnie nie chcial powiedziec ze jak nie podpiszemy aneksow to zostana zerwane z nami umowy ale miedzy wierszami mozna bylo tak wnioskowac tym bardziej ze zadal pisemnego oswiadczenia ze nie wyrazamy zgody na podpisanie aneksow i da to do analizy swoich prawnikow... jakie beda dalsze kroki nie bede pisal bo moze to ktos przeczytac z ludzi pana prezesa:) na razie chcemy zaczac sie urzadzac... aslyszalem ze w bloku nr 3 ktory ma chyba takie same umowy jak blok nr2 maja byc zabiegi zmieniajace te umowy podobnie jak bylo u nas Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj1970_1 Re: mieszkanie w rtbs 26.10.07, 20:56 Witam, czy ktoś wie co z działaniami UOKiK? Czy coś się dzieje z tematem czy ktoś ukręcił sprawie łeb. Załatwią nas tak jak tych z II-go bloku. Pan z UOKiK pokiwa głową, że wg niego prawo jest łamane i nic nie zrobi. We Wrocku już ceny mieszkań spadły ok. 1000 zł na metrze - innym developerom koszty spadają - ciekawe co wymyśli nasz prezesik i czy UOKiK zrobi co kolwiek z naszymi umowami. Rozmawiałem z prawnikiem, jak bedzie decyzja UOKiK, w przypadku gdzy spór trafi do sądu mamy możliwość zażądać wpisu do działu III KW i obciążyć w ten sposów grunt RTBSu. Może warto połączyć siły z mieszkańcami II bloku? Odpowiedz Link Zgłoś
spad_ukp Re: mieszkanie w rtbs 27.10.07, 00:19 Czy możesz wskazać mi, który developer we Wrocławiu obniżył ceny o 1000zł? Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj1970_1 Re: mieszkanie w rtbs 27.10.07, 13:23 Witam, jeżeli piszesz jako osoba zainteresowana Wrocławiem - proszę o maila przekaże trochę informacji i namiarów. Jestem po rozmowach z kilkoma developerami we Wrocławiu bo już wcześniej o tym myślałem ale różnica w cenie mieszkania Wrocław/Lubin była zbyt duża a pani z RTBSu zapewniała, że cana nie wzrośnie pow. GUS. Sytuacja z cenami we Wrocku jednak się zmieniła. Developerzy wybudowali nadwyżki mieszkań bo miał wejści VAT22% i ceny miały jeszcze iść w górę do grudnia - złoty interes!!! Na szczęście jest inaczej więc rozmowa z developerem zaczyna się od propozycji upustu 7% (mieszkanie bez VAT) jak powierzchnia przekraca 60m i jest to jeszcze 2 lub 3 piętro ceny stają się naprawdę atrakcyjne :). Pod Wockiem (sprawdzałem w obszarze kursowania MPK) ceny już są niższe jak w Lubinie a o pracę we Wrocławiu jaby trochę łatwiej. Jak jesteś pracownikiem TRBSu - to nie jest miejsce dla Ciebie - zapraszam na lubin.pl tam czujny mendator usunie wszystkie niewłaściwe posty. W końcu jak to mówił tow. Gierek krytyka nie może przeradzać się w krytykanctwo. Odpowiedz Link Zgłoś
spad_ukp Re: mieszkanie w rtbs 27.10.07, 21:36 Jestem z Lubina ale mieszkam od kilku lat we Wrocławiu. A z zaciekawieniem śledzę wątek o budynkach rtbs. Co do mieszkań we Wrocławiu to dziękuję za pomoc ale właśnie kupiłem drugie. Co do wrocławskich cen i niższych stawek w okolicach Wrocławia z dojazdem MPK to proszę, żebyś podał przykłady. Dla Twojej wiadomości to w Oleśnicy mieszkania są po 3800 za m2, podobne ceny są w Środzie Śląskiej. Obydwie miejscowości są oddalone od Wrocławia o 20 km. Co do samych cen we Wrocku to: 1. na rynku pierwotnym nie rosną, 2. stoją gotowe mieszkania do kupienia od ręki, 3. Można kupić mieszkanie za 5000zł za m2 ale o powierzchni około 100m2 4. Mało jest mieszkań 3 pokojowych o pow. 60-80 m2. Te idą jak świeże bułeczki bo mają "dobry" stosunek ceny do powierzchni. Takie mieszkania są w cenie około 360-400 tys. PLN. Odpowiedz Link Zgłoś
szkrabik2 Re: mieszkanie w rtbs 02.11.07, 14:13 Witam. Jak na razie w RTB-ach wiadomo tyle ze szykują aneksy do III budynku ze wzrostem ceny,ciekawe o ile bo wskażnik GUS wzrósł zaledwie o 3 %,czyli powinna być dopłata do m2 góra 150 zł nie więcej. A poza tym czy ktos z Was był ogladać swoje mieszkanko juz moze. Przeciez tam oni są w lesie,nie wyrobią sie do końca grudnia,więc kary umowne muszą być,my jako nabywcy (przeważnie)mamy kredyty i nikt Nas nie pyta ze płacimy do czasu podpisania aktu odstetki,więc skoro nie dotrzymają terminu trzeba walczyć o swoje:-) Czy ktoś moze ma świeższe informacje jakie te aneksiki mają kwotki:- )??? Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj1970_1 Re: mieszkanie w rtbs 03.11.07, 16:21 Ja też byłem niedawno oglądać mieszkanie w III budynku. Tak na oko jak w marcu dostaniemy klucze to będzie dobrze - chyba, że będzie ostra zima - beton wiąże do -5C. Niestety jeżeli chodzi o cenę to mogą zrobić co chcą, wybudowali za nasze pieniądze mieszkania a teraz robią nam ceny rynkowe. Jak by to było uczciwe – dostalibyśmy aneksy przed wpłatą 90% środków. Tak to ja też mogę zostać developerem. Będę się ogłaszał za 2000 za m2, wybuduję za te pieniądze mieszkania a jak przyjdzie do podpisania aktu to powiem 4000 – bo np. wrosła cena piasku w Kuwejcie! Cena nie będzie zależała od wskaźnika GUS ani żadnego innego obiektywnego czynnika. Jedyną miarą jest to czy ludzie będą na tyle zdesperowani żeby pójść do sądu czy nie - czyli trzeba dowalić tyle żeby nie przegjąć. Moim zdaniem trzeba monitować UOKiK pisać z prośbą o informacje nt. wyniku postępowania i dalszych działań. Ja dzwoniłem i pisałem kilka razy, mam informacje, które paragrafy naszych umów są wg. UOKiK niezgodne z prawem, jednak od kilku miesięcy nic się nie dzieje w tej sprawie – od sierpnia mówią, że decyzja będzie za 2-3 tygodnie. Odnoszę wrażenie, że ktoś tego pilnuje żeby nie było tej decyzji przed wymuszeniem na nas podpisania aneksów. Jeżeli ktoś się łudzi, że aneks zaproponowany przez RTBS wnosi coś pozytywnego dla klienta to jest w błędzie, aneksy z II-go bloku poza podniesieniem ceny, znacznie pogarszają prawa klienta: -ograniczają wysokość kar umownych jakich może domagać się klient, -dają możliwość RTBSowi wypowiedzenia umowy, -nie wskazuje żadnych dat – czyli po podpisaniu aneksu mieszkania mogą oddać w grudniu 2008 płacąc taką samą karę jak za oddanie mieszkania w lutym. Moim zdaniem jedynie decyzja UOKiK może w jakimś stopniu ograniczyć wzrost cen – jeżeli decyzja zostanie ogłoszona w najbliższym czasie mamy szanse zaskarżyć również aneksy, jeżeli będą wyglądały tak jak dla II-go budynku. Jak nie będzie na to czasu to będziemy mieli wybór – przyjąć warunki RTBS albo pożegnać się z mieszkaniem. Jeżeli nie będzie decyzji UOKiK RTBS może czekać z aneksami do ostatniej chwili – tak jak to było w II-gim bloku. Proponuję więc pisać i monitować UOKiK – może to coś da, a na pewno nie będą mogli mówić, że w spółka jest dobrze zarządzana i tylko grupka niezadowolonych coś wymyśla. Odpowiedz Link Zgłoś
szkrabik2 Re: mieszkanie w rtbs 05.11.07, 13:26 Witam. Jestem za napisaniem a chociażby zadzwonieniem do UOKiK. Do osoby zajmującej sie bałaganem związanym z II budynkiem. Co robimy ???J Jaka Pana decyzją,bo jak na razie to my tutaj chyba tylko jesteśmy z III budynku:-) Mam nadzieję ze nie jest Pan ,,człowiekiem RTB-su;-) Odpowiedz Link Zgłoś
goprowiec Re: mieszkanie w rtbs 05.11.07, 14:37 Witam, Myślę że warto (jak pisze szkrabik2)zainteresować się na ile jest nam w stanie pomóc UOKiK. Myślę również że dobrze byłoby zorganizować spotkanie przyszłych mieszkańców 3 bloku i omówić podstawowe żądania (tj. uzyskanie informacji/wpływu na końcową cenę mieszkania, terminu oddania itd.) z którymi można byłoby zwrócić się do RTBS-u. Moje dotychczasowe doświadczenie w zdobyciu rzetelnej informacji w RTBS podpowiadami mi, że w pojedynkę nie wiele można tam załatwić. Może w grupie byłoby łatwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
szkrabik2 Re: mieszkanie w rtbs 06.11.07, 08:13 Witam. Jestem za takim spotkaniem:-) W najbliższym czasie wybieram sie do RTBS ale nie wiem co mi sie tam uda zdziałać. Moze mają juz gotowe aneksy,ciekawe ile nam chcą dosolić bo według moich obliczeń nie mają podstaw zeby wiecej niz 100 zł do m2 ,ale ostatnio tez nie mieli i co zrobili? Uważam ze warto zadziałać wczesniej. Czy moze ktoś ma namiary na osobę która zajmowała sie sprawą mieszkanców budynku II??? Chodzi mi o osobę z UOKiK?? Proszę o podanie namiarów postaram sie zadziałać:-) Odpowiedz Link Zgłoś
cyprian2.0 Re: mieszkanie w rtbs 06.11.07, 15:02 Witam wszystkich mieszkańców.Dawno nie wchodziłem na tę stronę bo nic się nie działo. Drugi blok odebrał klucze i cisza w eterze. Teraz widzę, że coś się zaczyna dziać. Zdecydowanie jestem za spotkaniem jak najwiekszej ilości mieszkańców i coś uzgodnić, jak dalej działać.Jak ktoś już się kontaktował z UOKiK w tej sprawie to niech rzuci namiary na nich tu na forum.Będziemy ich molestować aż coś odpowiedzą. Piszcie jak najwięcej wiadomości z RTBS jak ktoś się czegoś dowie. Odpowiedz Link Zgłoś
szkrabik2 Re: mieszkanie w rtbs 06.11.07, 19:18 Kto z mieszkańców III bloku był ogładać swoje mieszkanko??? Wpuścili Was??? Czy były problemy??? Odpowiedz Link Zgłoś
szkrabik2 Re: mieszkanie w rtbs 08.11.07, 07:16 Witam. Mieszkancy III bloku,kiedy robimy spotkanko????? Nie chcę tutaj sie wypowiadać ale ,,szykują ''dla nas extra dopłaty. Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj1970_1 Re: mieszkanie w rtbs 08.11.07, 12:16 Odnośnie UOKiK to namiary są następujące: Jan Kotapka Starostwo Powiatowe, ul. J. Kiliñskiego 12b, pokój 120 tel. 076-746-71-24. Odnośnie spotkania z prezesikiem jestem przeciwny - nie ma z kim się spotykać. Zarówno prezesik jak i miasto mają nasze problemy w głębokim poważaniu. Z punktu widzenia innych mieszkańców szukających właśnie teraz mieszkania cena zaproponowana przez RTBS jest atrakcyjna i nie oburza ich to co robi RTBS tylko ci lokatorzy są jacyś dziwni, że się burzą o mieszkania za 2800! Pewnie, że dowalą nam ceny - bo nikt z II bloku nie poszedł do sądu a UOKiK im nie dowalił kary. Przecież prezesik ma z tego kasę więc w jego interesie jest nas wycisną do granic możliwości. Trzeba niestety pisać a nie rozmawiać bo tylko argumenty na piśmie mogą doprowadzić do ugody lub przyspieszyć wygranie rozprawy w sądzie. Odpowiedz Link Zgłoś
szkrabik2 Re: mieszkanie w rtbs 08.11.07, 13:06 Uważam ze w Lubinie nic nie da sie wskorać:-) A pisząc o spotkaniu nie miałem na myśli z prezesem!!!!!!! Tylko z mieszkancami,bo trzeba zacząć działać,pisać ,bo 2800 zł to nie jest cena na III budynek-jest większa!!!!! Sam tego nie będę robił,mam nadzieję ze będzie trochę osób zainteresowanych sprawą-no chyba ze stać Was na płacenie takich kwot. Oki zgadzam sie ceny są niższe niz na rynku ale przepraszam bardzo co nie znali ceny za jaką budują (kosztorys) rozumiem wzrost o wskażnik GUS a ten w tym roku poszedł o 3 %. Odpowiedz Link Zgłoś
eluska Re: mieszkanie w rtbs 08.11.07, 13:54 cena jest większa niż 2800? o ile? tylko proszę o konkrety, bo jeśli zamierza Pan pisać "nie wiem", to proszę nie wypowiadać się w tej kwestii na forum, bo tak to tylko w RTBsie odpowiadają. Lepiej jest się w takim przypadku powstrzymać od zabierania głosu, tak jak pozostałe czterdzieści kilka osób z III-go budynku, niż siać zamęt. Odpowiedz Link Zgłoś
szkrabik2 Re: mieszkanie w rtbs 08.11.07, 14:37 Nikt nie sieje zamętu:-) A to ze nie chcę pisać na forum jest chyba zrozumiałe,nikt z Nas nie wie kto tutaj zagląda. Dlatego staram sie w jakis sposób zorganizować spotkanie ,ale skoro pozostałe 40 osób-czyli większość,chce zapłacić to chyba zbędne moje starania. Odpowiedz Link Zgłoś
goprowiec Re: mieszkanie w rtbs 08.11.07, 15:46 Jeżeli znajdzie się jeszcze ktoś chętny oprócz mnie i Szkrabika to podtrzymuję propozycję omówienia wspólnych problemów i wystąpienia z nimi (oczywiście może być na piśmie) do RTBS-u, UOKiKu i wszędzie indziej gdzie będziemy mogli uzyskać jakąkolwiek pomoc. Proponuję aby osoby zainteresowane zadeklarowały taką chęć na forum, a przy dobrych chęciach ustelenie terminu będzie sprawą drugorzędną (z tym że warto by ewentualne spotkanie odbyło się przed wręczeniem nam do podpisania odpowiednich papierków, choć swoich praw można dochodzić również później). Przypomnę że mieszkańcy 2-go bloku przez dłuższy czas walczyli "w grupie" o swoje i chyba troszkę wynegocjowali, a przynajmniej pokazali że nie godzą się na każdą przedstawioną propozycję co również mogło mieć znaczenie przy ustalaniu końcowej ceny przez developera Odpowiedz Link Zgłoś
szkrabik2 Re: mieszkanie w rtbs 09.11.07, 07:10 Czekam w takim razie na chętnych na spotkanko:-) I po raz kolejny juz napiszę ze na terenach Lubinia to nie ma sensu działać-z wiadomych względów. Co zas do mieszkańców II budynku,nie znam dalszego toczenia sie ich walki,ale mam nadzieję ze działają(bo praktycznie cena jaką wynegocjowali to 2800 zł a to dla nich było o jakies 440 zł wiecej z tego co pamietam-wiec kwotka spora do dopłaty-przynajmniej dla mnie- bo jak zawsze pojecie pieniedzy i ich wartości to pojecie wzgledne). Jesli zaś zaprzestali walkę to pokazali RTBS-om ze są górą :-( Odpowiedz Link Zgłoś
cyprian2.0 Re: mieszkanie w rtbs 09.11.07, 12:07 Drodzy mieszkańcy.Tak czytam te wasze wypowiedzi i dalej nic nie wiemy, czy i o ile nam podwyższą.Tylko ble, ble, ble w kółko to samo, drepczemy w miejscu.Jeżeli ktoś zna jakieś konkrety a nie domysły to niech pisze na forum. Nie wiem czego się obawiacie, przecież jesteście anonimowi, a poza tym co już pisać nie można, co my na Białorusi jesteśmy. Co do spotkania to ja się piszę i znam jeszczę jedną osobę z trzeciego bloku to go powiadomię jak będzie potrzeba. Spotkajmy się i uzgodnijmy plan działania. Może nie będzie tak żle, może nie będzie dużej podwyżki po zadymie z drugim blokiem. Narazie nic konkretnego nie wiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
ciuchenka Re: mieszkanie w rtbs 12.06.08, 23:05 nie wiem czy wiesz ze toczy sie sprawa w Sadzie w związku z odmową wydania mieszkania w III bloku bo klient domagal sie zgodnie z przepisami podania konkretnej przyczyny podwyzki ceny a RTBS nie potrafił wymyslec co to by moglo byc.Ewentualnie skontaktuj sie ze mna jak chcesz wiedziec więcej. Dopisz sie i podaj np.swojego meila lub telefon Odpowiedz Link Zgłoś
szkrabik2 Re: mieszkanie w rtbs 13.11.07, 11:45 No to mamy juz aneksiki w domu:-) Cena to tylko 2900 zł;-) Pasuje taka mieszkancom III bloku,bo jakoś zero chętnych na spotkanko (oprócz 2 osób). Odpowiedz Link Zgłoś
goprowiec Re: mieszkanie w rtbs 13.11.07, 19:09 Do mnie jeszcze nic nie dotarło (zapewne to kwestia najliższych dni). Czy podana cena jest ceną brutto? Odpowiedz Link Zgłoś
szkrabik2 Re: mieszkanie w rtbs 14.11.07, 11:12 Tak jest ceną brutto,z tym ze nie jest to aneks,tylko informacja,no i jest w niej ok 2900 zł więc to ok to moze sie skońcyć na okolo 3000 zł ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
cyprian2.0 Re: mieszkanie w rtbs 16.11.07, 12:38 Też już dostałem pismo z RTBS odnośnie projektu aneksu. 2900 brutto to jest planowana cena za metr. Dzwoniłem dzisiaj do pani zajmującej się tymi sprawami w RTBS i powiedziała,że aneksy prawdopodobnie będą jeszcze w tym miesiącu już z konkretnymi wyliczeniami. Być może, że cena jeszcze pójdzie w dół jeżeli dostaną zwrot z ZG Lubin za dodatkowe prace związane ze szkodami górniczymi. Jeżeli tak by było to by była rozsądna podwyżka i myślę, że więcej i tak nic nie wskóramy. A co do aktów notarialnych to można przygotować się nie wcześniej niż na koniec lutego. Tak wywnioskowałem po rozmowie z tą panią, odbiory, pozwolenia to trochę potrwają. Na pewano będzie opóżnienie bo widzę tą budowe co dziennie. Są jeszcze daleko w lesie. Do UOKiK to nie mogę się dodzwonić. Może ktoś z was coś wie ? Odpowiedz Link Zgłoś
szkrabik2 Re: mieszkanie w rtbs 16.11.07, 13:06 Hmm,to nie chodzi rozsądna nie rozsądna,mają w umowie ze o średni wskaźnik GUS,a dla informacji to on w czasie trwania budowy spadł i wynosi 3 % więc na jakiej podstawie podywzka wiele większa ?? A poza tym opóźnienie uwazam ze tutaj powinni tez zrobić zwrot,nie było warunków złych,ktore by uniemożliwiały prowadzenie prac:-) ale to moze ja mam tylko takie zdanie :-) uwazam ze jednak są to pieniadz kazdego z Nas i warto walczyć:-) Do UOKiK tak jak pisałem nie ma co dzwonic ,jestem na etapie zdobywania namairów na osobę która zajmowała sie sprawą bloku II . Odpowiedz Link Zgłoś
ciuchenka Re: mieszkanie w rtbs 12.06.08, 23:22 rtbs nie ma prawa podwyzszac cen z powodu inflacji - to klauzula niedozwolona.Rtbs ma z wykonawca umowe ryczaltowa i tym sposobem pozbył sie problemu wzrostu cen w budownictwie.Z nabywcą ktory domagałsie podania przyczyn podwyżki rtbs zerwał umowe i nie sprzedal mieszkania. Sprawa jest w sadzie.Nie mozna się dać deweloperowi wykorzystywać dlatego ze szantazuje ze jak nie podpiszesz aneksu to rezygnuj z mieszkania. Ceny mieszkan w Polsce doszly do absurdu, sa tansze w innych panstwach UE i ludze z tego powodu nie chca wrać do Polski.Budujący domy sprowadzaja materiały budowlane z Niemiec, niektore sa kilkadziesiat procent tańsze,a zarobki wielokrotnie wyzsze Odpowiedz Link Zgłoś
cyprian2.0 Re: mieszkanie w rtbs 13.12.07, 22:20 Cześć, witam wszystkich. Czy ktoś już podpisywał ten śmieszny aneks w RTBS. Właśnie go przeanalizowałem z jeszcze jedną osobą z trzeciego bloku i stwierdziliśmy,że to lipa. Chcą jak najszybciej żeby podpisać aneksy jeszcze w tym roku, żeby potem nikt ich już nie mógł podać do sądu za nie terminowe oddanie mieszkania. A zapowiada się nie wcześniej niż koniec marca. Wykreślili sobie punkt odnośnie wskażnika wzrostu cen ogłaszanego przez GUS, nie ma konkretnego terminu oddania nam kluczy, czyli zakończą budowę( ale na pewno nie wtym roku ),i nie wiadomo kiedy będą mieli odbiór przez powiatowego inspektora budowlanego. Jeżeli będą niedociągnięcia to może to się jeszcze bardziej wydłużyć. No i wreszcie cena wyssana z palca bo na pewno nie przez GUS. Wychodzi 321 zł podwyżki za metr.My narazie nie podpisujemy aneksów. Jesteśmy po wstępnych rozmowach z prawnikami i to co zobaczyli to się za głowę złapali. Będziemy jeszcze konsultować z innymi prawnikami. Mamy czas do końca stycznia, bo taki termin jest w aneksie wpisany. Jeżeli ktoś jest chętny na spotkanie a nie podpisał aneksu to zapraszamy do rozmów i spotkania.Warto rozmawiać, może nawet udało by się z Prezesem. Odpowiedz Link Zgłoś
szkrabik2 Re: mieszkanie w rtbs 14.12.07, 07:43 Witam,panowała dłuższa cisza. Jestem za jakimś spotkaniem mieszkańców,oczywiście tych chcących negocjować,bo z tego co zauważyłem to niektórzy nie mają żadnych sprzeciwów :-) Ja byłem na rozmowie w RTBS-ach i powiedziano mi ze oddanie ma być na 15 stycznia,ale na gębę to mozna dużo powiedzieć. Nie podpisałem aneksu,bo cena na pewno nie jest ceną uwzględniającą wskażnik GUS. Podajcie jakies namiary na siebie,bo tutaj przez forum to cięzki kontakt,jestem za spotkaniem i zadziałaniem. Obawiam sie tylko ze żeby walczyć z nimi to musimy mieć odbior notarialny??co powiedzieli prawnicy??? Odpowiedz Link Zgłoś
cyprian2.0 Re: mieszkanie w rtbs 14.12.07, 20:44 Cześć. Jeżeli macie ochotę to w najbliższym czasie będę uchwytny wieczorami na GG 6763477. Szkrabik, ja na razie wynegocjowałem wpis w aneks, że do końca lutego mają ze mną podpisać akt notarilny i oddać mi mieszkanie do użytku. Oczywiście narazie nie podpisałem aneksu. W przyszłym tygodniu chcę się wybrać do powiatowego UOKiK p. Kotapki i jak uda mi się z kimś umówić to chcę pojechać do Wrocławia do UOKiK. W RTBS twierdzą, że te zapisy w aneksie to są poprawki do zastrzeżeń UOKiK i są zgodne z prawem i że UOkiK je zaakceptował. Dlatego chcę to sprawdzić.Piszczcie co o tym myślicie i kiedy chcecie się spotkać. W przyszłym tygodniu wraz z kolegą mamy po południa do dyspozycji jak chcecie się spotkać. Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj1970_1 Re: mieszkanie w rtbs 14.12.07, 09:37 Witam, możesz skontaktować się ze mną (mikolaj1970_1@gazeta.pl) jestem zainteresowany spotkaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
mkola16 Re: mieszkanie w rtbs 14.12.07, 13:35 Jestem za spotkaniem namiar mkola16@gazeta.pl. Odpowiedz Link Zgłoś
cyprian2.0 Re: mieszkanie w rtbs 14.12.07, 20:52 Czytajcie poprzedni mój wpis tam wszystko napisałem tylko mi wskoczył wyżej bo odpisywałem szkrabikowi Odpowiedz Link Zgłoś
maciek_45 Re: mieszkanie w rtbs 16.12.07, 15:39 Tez jestesmy z trzeciego bloku. czy macie juz może jakies info na temat tego, czy aneks do umowy jest rzeczywiscie zatwierdzony przez uokik? i co sie stanie jezeli tych aneksow nie podpiszemy? jezeli macie jakies informacje to prosze o info na maila...ps. jezeli organizujecie jakies spotkanie to też proszę o informacje na macius45@poczta.onet.pl Maciek Odpowiedz Link Zgłoś
cyprian2.0 Re: mieszkanie w rtbs 16.12.07, 19:51 Jutro wybieram się do starostwa do p. Kotapki. Może mi się uda go złapać.Zobaczymy co on na to. Jeżeli mówią, że UOKiK zaakceptował ten aneks to powinien coś wiedzieć. Ale i tak trzeba jeszcze sprawdzić we Wrocku. Jak będziemy się spotykać to dam ci znać. Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj1970_1 Re: mieszkanie w rtbs 16.12.07, 20:16 Cześć, ja tak może pesymistycznie zacznę, ale p.Kotapka wygląda mi na człowieka zastraszonego przez RTBS i twierdzi, że nic z tymi aneksamii już nie da się zrobić i trzeba podpisać w takiej postaci jak nam przedstawiono. Ja sam napisałem pismo do p.Kotapki w sprawie RTBSu i od dwóch miesięcy nie ma na nie żadnego odzewu. Z wrocławskim UOKiKiem też korespondowałem w tej sprawie i otrzymałem informację, że na koniec października będzie decyzja Prezesa UOKiK w spawie klauzul niedozwolonych zawartych w umowach stosoanych przez RTBS, ale jej treści jakoś do tej pory nie poznałem. Napisano mi, że Prezes UOKiKu podejmuje działania w sprawach naruszenia zbiorowego intereu konsumentów (w tym wypadku jest to stosowanie przez RTBS klauzul umnownych wpisanych do rejestru), brak jest natomiast podstaw prawnych do ingerencji Prezesa UOKiK w indywidualne sprawy konsumenckie (dotyczących np. niewykonywania konkretnej umowy przez przedsiębiorcę).Tak więc o szczegółową poradę w swojej sprawie indywidualnej powinniśmy zwrócić się do Powiatowego Rzecznika Konsumentów w Lubinie (p.Kotapka). No i kółko się zamknęło.... Nie wiem czy akurat takie działania mają sens. Może ktoś z III-go budynku ma kontakt z lokatorami II-go budynku i tam zaciągnąłby języka jakie oni podjęli działania w tej sprawie. Ja niestety nikogo tam nie znam. Zawsze możemy podjąć działania takie jak oni - prasa (gazeta wrocławska była zainteresowana tym tematem) czy telewizja... Odpowiedz Link Zgłoś
cyprian2.0 Re: mieszkanie w rtbs 16.12.07, 20:40 Zapraszam wszystkich zainteresowanych na spotkanie w środę o godz. 17 koło klatek drugiego bloku. Może ktoś przy okazji pogada z nami z drugiego bloku. Potem możemy pójść gdzieś na piwo np.AVE CEZAR i spokojnie porozmawić.Narazie jest nas cztery osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj1970_1 Mieszkanie RTBSu - 4-ty budynek na Zalesiu 14.04.08, 09:24 Witam, zauważyłem, że wątek po mału uległ zarchiwizowaniu, a tu kolejny budynek na Zalesiu wkrótce będzie oddany mieszkańcom. Czy tam tez są cyrki z cenami? Ktoś z tego budynku może się wypowiedzieć w tej sprawie? Odpowiedz Link Zgłoś
ciuchenka Re: Mieszkanie RTBSu - 4-ty budynek na Zalesiu 12.06.08, 23:40 w IV budynku jeszcz większe cyrki.W III budynku jeden nabywca zaplacil cala żądaną kwotę ale zastrzegł ze będzie dochodził jej zwrotu bo podwyzki ceny we wszystkich budynkach budowanych przez rtbs mijają sie z prawem. Mam już też decyzję UOKiK we Wrocławiu.Wobec tego, ze rtbs nie chce zdradzic z jakich konkretnych powodow ktorych NIE MOGL PRZEWIDZIEC SPISUJAC UMOWE podniośl cenę, odmowił podpisania z nabywcą aktu notarialnego. Sprawa jest w Sądzie.Rzecz w tym, ze ludzie boją się stracić mieskanie i podpisują aneksy ale jest to dzialanie pod przymusem. Duzo o tym pisali na forum nabywcy z bud.II Jesli chcesz sie skontaktować podaj jakieś namiary. Odpowiedz Link Zgłoś
niunia_83 Re: Mieszkanie RTBSu - 4-ty budynek na Zalesiu 02.09.08, 21:05 Witam wszystkich Jestem zainteresowana zakupem mieszkania w jeszcze niewybudowanym budynku nr 6 jednak to co tutaj przeczytałam poprostu mnie przeraża :((( Nie wiem czy jeszcze ktoś tutaj zagląda bo ostatni napisany post był dawno temu :))), jednak mimo to mam prośbę czy jest ktoś chętny podzielić się ze mną informacjami jak zakończyły się te problemy z dopłatami, może ktoś wie czy ciągle przy kolejno oddawanych budynkach były takie "jaja" będę bardzo wdzięczna o kontakt na maila rrenata_1983@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj1970_1 Re: Mieszkanie RTBSu - 4-ty budynek na Zalesiu 04.09.08, 18:58 Zdecydowanie odradzam - mieszkania jak się trafi są OK a jak będziesz miała pecha to porażka. Ludziom z niebieskiego bloku sypią się ściany, wypadają framugi, spada sufit na głowę a ścianom daleko od trzymania pionu. Wczesny gierek - a obsługa gwarancyjna poprostu miodzio - jak zapłacisz to mają cię głęboko w d... Ja mam fuksa- nie zamykaja mi się drzwi, pękają ściany, mam popękany parapet i nie działa domofon :) reszta jest ok. To jest jak horror - polecam opinię dowolnego mieszkańca niebieskiego budynku. Jak spuszczą cenę do poziomu mieszkań do kapitalki - to można kupować :))) Odpowiedz Link Zgłoś
niunia_83 Re: Mieszkanie RTBSu - 4-ty budynek na Zalesiu 05.09.08, 21:17 Witam, czy wiesz może kto był wykonawcą niebieskiego budynku ??? Możliwe, że wykonawca się zmienił i jakość mieszkań będzie lepsza :))) Poza tym ... po Twojej wypowiedzi jestem coraz bardziej nastawiona na "nie" wielkie dzięki za odpowiedź :))) Odpowiedz Link Zgłoś
zimna_katoda Re: Mieszkanie RTBSu - 4-ty budynek na Zalesiu 22.09.08, 21:45 Nie jest tak źle - widziałam mieszkanie kolegi w niebieskim budynku i jest całkiem, całkiem... kolega jest zadowolony. Sama zdecydowałam się na mieszkanie w kolejnym bloku, więc mam nadzieję, że mieszkania będą przynajmniej takie, jak poprzednie. Odpowiedz Link Zgłoś