pookafka 05.01.09, 10:38 Resort Infrastruktury przygotowuje zmiany w prawie .Teoria w domku przez Internet-egzamin wewnętrzny z teorii w szkole nauki jazdy . W Polsce nowość - na Zachodzie standard. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mooreland Re: e-learning na "prawko" ? 05.01.09, 10:56 Pookafka. Gdzie na Zachodzie jest egzamin teoretyczny? W jakim kraju? Czekam na odpowiedz Odpowiedz Link
girardengo Re: e-learning na "prawko" ? 05.01.09, 11:02 W GB - zdajesz TEORIE dostajesz prawko na rok i sam jeździsz - nie możesz nikogo wozić - i oczywiście się uczysz Odpowiedz Link
mooreland Re: e-learning na "prawko" ? 05.01.09, 12:29 Szwajcaria, Francja, Norwegia, Irlandia, dania, Holandia, Belgia- siadasz za kierownica z kims kto ma prawo jazdy dluzej niz 5 lat i jezdzisz. W specjalnym dzienniczku "opiekun" podpisuje sie pod trasa ktora przejechales, dzien, miesiac. Jak uzbierasz 2000 km dostajesz prawo jazdy. W Polsce nierealne bo kazdy te 2 tys km zrobilby w 1 dzien Odpowiedz Link
girardengo Re: e-learning na "prawko" ? 05.01.09, 13:10 ja się może nie za jasno wyraziłem, w GB można jeździć z osobami pod ich opieką - tak jak napisałeś Nie wiem skąd masz takie informacje... ale np w GB - EGZAMIN MUSI BYĆ. Nie ma jakiegoś limitu kilometrów, coprawda egzamin jest przeprowadzany przez szkołę i jego zaliczenie umożliwia uzyskanie prawka. Ale twoje umiejętności muszą zostać sprawdzone. Pozatym jeśli mamy rozmawiać o testach przes internet - pomysł jest na pewno praktyczny, ale tylko jeśli ma to być egzamin wewnętrzny, po którym dalej poruszasz się po drodze z instruktorem. Jeździła ze mną niedawno kobieta, która zdała egzamin wewnętrzny bezbłędnie, bo najprawdopodobniej wykuła testy... i co z tego, skoro na skrzyżowaniu równorzędnym przepuszczała lewą stronę? A żeby było śmieszniej na STOPie chciała ustąpić tylko tym z prawej. Z doświadczenia powiem tylko, że tak naprawdę wystarczy ZNAĆ i ROZUMIEĆ przepisy RD, a wtedy jazda na 30 godzinach NAUKI jest tylko >> ćwiczeniem << Odpowiedz Link
mooreland Re: e-learning na "prawko" ? 05.01.09, 13:25 Moze mowisz girardengo o Anglii. Ja prawo jazdy robilem w Walii wlasnie w ten sposob. Stad chyba mieporozumienie. Tak czy owak cos z tymi prawami jazdy trzeba zrobic. Nie wiem co. Nie moze byc tak ze swierzy posiadacz jedzie ulica jednokierunkowa pod prad z usmiechem na ustach. Nie wiem co zrobic. Jazda polskich kierowcow jwst gorzej niz tragiczna. Wczoraj jechalem wolno okolo 70 km/godz do Jelcza. Na prostej miedzy Nadolicami a Miloszycami wyprzedzil mnie granatowy Volkswagen jadac z predkoscia okolo 100 km/ godz. za chwile zobaczylem jak rzuca mu tylkiem w prawo i w lewo. Kierowca zwolnil do 20-30 km na godz. Za przejazdem wyprzedzilem go. Co zobaczylem? Za kierownica siedziala usmiechnieta blondynka! Porazka!!!!! Odpowiedz Link
girardengo Re: e-learning na "prawko" ? 05.01.09, 13:51 Jeśli te 70 km/h było przed 11, to sam za powoli nie jechałeś. Coś zrobić z prawo jazdami powiadasz... to trzeba zrobić coś z naszą mentalnością. Jedź przepisowo objazdem na Wrocław przez Kiełczówek, gdzie jest ograniczenie do 30km/h - NIE DA SIĘ !!! Jadę L-ką z taką prędkością, bo przecież nie mogę uczyć łamać przepisów - dojeżdżając do mostka mam za sobą korek minimum 30 samochodów z rozwścieczonymi kierowcami ( pozdrawiam ich :] ) Spróbuj 50ką przez Miłoszyce albo Nadolice Małe, a 40ką przez WITOSA w J-L - da się? mało kto to respektuje. A jak ktoś już tak jedzie to patrzą jak na dziwaka. Pozatym, jeśli idzie o dostosowywanie prędkości do obecnych warunków jazdy... niestety brak wyobraźni wygrywa. Co niektórzy myślą, że zimówki załatwiają sprawę. Inni za dużo grali w Need For Speed'a. Na głupote nie ma lekarstwa. Osobiście jestem za wprowadzeniem pozwolenia kierowania pojazdami samochodowymi osobom w wieku od 16 lat pod opieką osoby w wieku minimum np. 35 lat, ale tylko po przeprowadzonym kursie dla tej osoby i opiekuna. Świezy kierowca puszczony samodzielnie na drogę, czuje się jak król szos - czego skutki potem widać. Odpowiedz Link
gallen Re: e-learning na "prawko" ? 05.01.09, 15:54 Z opiekunem ok, ale młody kierowca powinien mieć te 18 nie 16 lat. Najwięcej wypadków robią ludzie w wieku 18-25. ps. Co do NFS to GTA tez pewnie uaktywnia wyobraźnię u niektórych Odpowiedz Link
girardengo Re: e-learning na "prawko" ? 05.01.09, 16:31 Najwięcej wypadków robią młodzi, ale jest to spowodowane również tym, że w tym wieku dużo ludzi dopiero uzyskuje prawo jazdy. Jeżdżą w towarzystwie innych młodych, którzy ich podpuszczają. Starsi mają dzieci - trochę inaczej już myślą - często te dzieci wożą. Co do wieku 18 a nie 16, ciężko będzie takie coś zastosować... 18 jest magiczną barierą do samodzielności. Ludzie zaczynają pracę, studiują... cieżko aby pełnoletnia osoba miała opiekuna w drodze do pracy. Sądzę, że 16 letniego kierowce będzie łatwiej uformować, niż bądź co bądź pełnoletnią osobę. Odpowiedz Link
www88www Re: e-learning na "prawko" ? 05.01.09, 17:25 girardengo napisał: A żeby było > śmieszniej na STOPie chciała ustąpić tylko tym z prawej. Nie jestem do końca pewna ale wydaje mi się, że jeżeli po za znakiem STOP na skrzyżowaniu nie było innych znaków regulujących ruch to nadal obowiązują zasady ogólne z tym, że pojazdy spod stopu przed wjechaniem na muszą się zatrzymać. Może któryś z panów Policjantów piszących na forum rozwieje moje wątpliwości. Odpowiedz Link
jasfinks Re: e-learning na "prawko" ? 05.01.09, 21:00 Nie jestem policjantem ale spróbuję rozwiać Twoje wątpliwości związane z tym znakiem...Otóż ten znak "STOP"(B20) oznacza: " 1. zakaz wjazdu na skrzyżowanie bez zatrzymania się przed drogą z pierwszeństwem, 2. obowiązek ustąpienia pierwszeństwa kierującym poruszającym się tą drogą. Zatrzymanie powinno nastąpić w wyznaczonym w tym celu miejscu, a w razie jego braku - w takim miejscu, w którym kierujący może upewnić się, że nie utrudni ruchu na drodze z pierwszeństwem. Znak B-20 umieszczony w obrębie skrzyżowania dotyczy tylko najbliższej jezdni, przed którą został ustawiony. Przepisy stosuje się odpowiednio do znaku B-20 umieszczonego przed torowiskiem pojazdów szynowych lub w innych miejscach przecinania się kierunków ruchu. Umieszczona pod znakiem B-20 tabliczka T-6c lub T-6d wskazuje rzeczywisty przebieg drogi z pierwszeństwem przez skrzyżowanie." Musisz więc bezwzględnie zatrzymać się i ustąpić pierwszeństwa WSZYSTKIM poruszającym się po drodze z pierwszeństwem(przed którą się właśnie zatrzymałaś)! Właściwe miejsce zatrzymania się to poprzeczna linia ciągła a w razie jej braku to TUŻ PRZED wjazdem na drogę poprzeczną(tą z pierwszeństwem). Omawiany znak "STOP"(B20)oznacza to samo co znak "USTĄP PIERWSZEŃSTWA"(A7) z tym, że ten drugi pozwala na wjazd bez zatrzymania się jeśli droga z pierwszeństwem jest wolna... Na koniec zagadka: Oba te znaki mają nietypowe kształty wyróżniające je spośród wszystkich innych.Dlaczego? : D POZDRAWIAM Odpowiedz Link
mono80 Re: e-learning na "prawko" ? 05.01.09, 21:57 jasfinks czy aby nie za trudne pytanie stawiasz przed niektórymi z tego forum Odpowiedz Link
girardengo Re: e-learning na "prawko" ? 05.01.09, 21:58 Dokładnie tak jak powiedział jasfinks - a streszczając: STOP to taki znak ustąp ale z funkcją zatrzymania i nie potrzeba do tego policjanta :p wystarczy spytać kogoś kto ma prawko Co do zagadki, jako że jestem z branży pozostawie ją dla innych forumowiczów. Odpowiedz Link
www88www Re: e-learning na "prawko" ? 05.01.09, 22:26 To to ja świetnie wiem. Dla mnie sprawa jest jasna jeśli jest to skrzyżowanie gdzie znak STOP jest postawiony przed wjazdem na drogę z pierwszeństwem przejazdu. Chodzi mi bardziej o skrzyżowanie na którym żadna droga nie jest oznaczona jako z pierwszeństwem. Typowe skrzyżowanie równorzędne z tym wyjątkiem, że przy wyjeździe z jednej z dróg np z powodu złej widoczności postawiono STOP. Takie skrzyżowanie nasunęło mi się kiedy kolega girardengo powiązał Stop i "z prawej" U nas raczej takich równorzędnych ze stopem nie widziałam ale już u naszych zachodnich sąsiadów tak. Przypomniała mi się też awantura jaką kiedyś oglądałam na skrzyżowaniu koło Intermarche kiedy jeszcze nie było ronda. Pan skręcający w lewo z Al. Wolności w kierunku Jelcza był przekonany, że ma pierwszeństwo przed tym co jechał prosto z Chabrowej właśnie w kierunku Al. Wolności. Darł się, jak opętany, że jak ktoś ma stop to jedzie ostatni. Przyglądałam się z duża ciekawością bo był to prawdziwy furiat. Nie było stłuczki ani zdarzenia a spór musiała rozstrzygnąć policja Odpowiedz Link
girardengo Re: e-learning na "prawko" ? 05.01.09, 22:35 Powiem Ci, że u nas nie ma nigdzie takich skrzyżowań równorzędnych ze znakiem STOP. Kłania się tobie definicja drogi równożędnej. Jeśli znak STOP został postawiony przy jakiejś drodze to jest to droga podrzędna. Nie wiem jak ma się taka sytuacja u naszych zachodnich sąsiadów... ale podejrzewam, że błędnie zinterpretowałaś skrzyżownie. Ale nie neguje, twojej uwagi, bo w niemczech np. można zawracać na sygnalizatorze kierunkowym ( strzałka w lewo ) w polsce nie... więc nie zawsze przepisy są jednakowe. Ale co do stopu - to jednak będę się upierał przy swoim - raczej nie można postawić stopu na równożędnym skrzyżowaniu - bo wtedy to już nie będzie skrzyżowanie dróg równożędnych. Odpowiedz Link
www88www Re: e-learning na "prawko" ? 05.01.09, 22:58 Masz rację i poprzednicy też. Nigdy się bliżej nie zastanawiałam nad tym. Jak jest stop to się staje albo nie ale wiadomo o co chodzi. Z babskiej wnikliwości wymyśliłam sobie co by było gdyby... Jeżdżę sporo i nie takie cuda widziałam w oznaczeniach, że nie zdziwiło by mnie skrzyzowanie równorzędne z czterema stopami Odpowiedz Link
girardengo Re: e-learning na "prawko" ? 05.01.09, 23:04 I właśnie nie zdążyłem dojść do tych 4 stopów... było by to całkiem logiczne zrobić takie coś wzorem USA... Ale w sumie jeśli idzie o J-L to takie skrzyżowania przydały by się tylko na ulicy CHABROWEJ. Odpowiedz Link
jasfinks Re: e-learning na "prawko" ? 06.01.09, 23:18 Na takim skrzyżowaniu w Stanach obowiązuje też zasada, że pierwszeństwo ma ten kto pierwszy do skrzyżowania dojechał! Podobno poprawia to bardzo płynność ruchu... Wracając do Polski i do "naszego" znaku "STOP", to mam jeszcze jedną zagadkę z nim związaną: -Kiedy NIE POWINNIŚMY SIĘ ZATRZYMYWAĆ przed wjazdem na skrzyżowanie, chociaż jest tam i pionowy i poziomy znak "STOP"? Kiedy za takie zatrzymanie się możemy np nie zdać egzaminu z jazdy? : D Odpowiedz Link
www88www Re: e-learning na "prawko" ? 07.01.09, 07:54 Na pewno w przypadku kiedy wraz ze znakiem jest inna nadrzędna sygnalizacja lub organizacja ruchu np. światła lub ruchem kieruje policjant. Inne przypadki nie przychodzą mi do głowy Odpowiedz Link
jasfinks Re: e-learning na "prawko" ? 07.01.09, 23:01 Bardzo dobrze www88www! Dokładnie chodzi o tę jednoczesną nadrzędną sygnalizację(świetlną lub przez uprawnionego kierującego ruchem). Niby to rzecz oczywista ale nigdy nie zaszkodzi sobie przy okazji utrwalić przez powtórzenie....: D A jak ważna jest znajomośc zasad ruchu drogowego niech nam uzmysłowi fakt, że każdego dnia ginie na polskich drogach średnio więcej Polaków, niż rocznie we wszystkich obecnych wojnach na świecie! Odpowiedz Link