jasfinks Rozwiązanie ?226 22.11.09, 13:30 Leśna droga między Miłoszycami i Dziupliną... Jazda rowerem taką suchą drogą, między sosnami i brzozami - to czysta przyjemność. Szczególnie jeśli ma się w pamięci brnięcie gdzieś(np do ujścia Smortawy) drogą taką jak np ta do Dzikiego Lasu: Odpowiedz Link
cindirella70 Re: Rozwiązanie ?226 22.11.09, 22:37 Ja myślę, że to dość sensacyjne odkrycie to ujście rzeczki Lichawy, bo ja na przykład nie miałam pojęcia o jej istnieniu w naszej okolicy. A co do ostatniego zdjęcia to mogę wyjaśnić, dlaczego tak trudna była jazda tamtędy: z tego co widać po prostu nie ma tam drogi, a po podmokłym skrawku trawy miedzy polem a laskiem łatwo się nie jeździ Również mam dzisiaj małą fotosensację, okazuje się, że rozpoczął się w końcu wysyp grzybów. Tylko, że raczej nie o te grzyby nam chodzi... Odpowiedz Link
jasfinks Re: Rozwiązanie ?226 23.11.09, 00:33 W internecie można znaleźć artykuły na temat naszych okolic, jak również i stare mapy tak polskie jak i niemieckie przedwojenne...Są tam także dosyć dokładne zdjęcia lotnicze. Z tego wszystkiego wynika, że tak jak pisałem jest w naszych okolicach ujście Lichawy jak również jest i ta błotnista droga z ostatniego mojego zdjęcia... Na tych starych mapach oprócz takich leśnych i polnych dróg są również np kładki czy mostki przy ujściach i Lichawy i Smortawy(na Smortawie były nawet 2 mostki między szosą a Odrą) a teraz możemy przejść przez te potoki co najwyżej przez przewrócone drzewa... : Odpowiedz Link
cindirella70 Re: Rozwiązanie ?226 23.11.09, 12:48 Nie wątpię w tą drogę, tylko na zdjęciu ona mało drogę przypomina, a rzeczka jest “sensacją” dla mnie, bo o niej nie wiedziałam. Bardzo nieprzystępne te miejsca, pewnie mało kto tam dociera... Odpowiedz Link
cindirella70 Re: Rozwiązanie ?226 23.11.09, 23:49 Skoro mamy wysyp grzybów to jeden czerwony muchomor byłoby za mało. To muchomor przebieraniec - dla odmiany w brązie : Odpowiedz Link
cindirella70 Re: ?333 24.11.09, 20:51 Kiedy patrzę na rozwiązania ostatnich zagadek to myślę sobie, że w niedługim czasie przejechaleś na rowerze tyle kilometrów i różnych miejsc, że ciężko to ogarnąć i sobie to wyobrazić. Żebyś sam wszystkiego nie rozwiązał do końca to postaram się przeszkodzić i ugryźć ostatnią zagadkę ?333. Krajobraz przypomina księżycowy, nie ma roślinności, pękające podłoże jest wymywane przez wodę. Widać, że ta woda płynie, musi to być raczej jakaś rzeka. Coś mi się zdaje, że może mieć związek z ostatnimi wycieczkami w okolice Odry i że to może być gdzieś tam. Odpowiedz Link
jasfinks Re: ?333 24.11.09, 21:32 A z Odrą to miejsce, oddalone od niej o kilka kilometrów, ma tyle tylko wspólnego, że woda tu płynąca w końcu jednak do Odry wpada... Odpowiedz Link
cindirella70 Re: ?333 24.11.09, 21:47 Parę kilometrów do Odry to całkiem blisko czyli stawy nowodworskie? Odpowiedz Link
jasfinks Re: ?333 24.11.09, 21:57 Bingo! To właśnie ta "rzeka" płynąca po dnie nowodworskiego stawu... Odpowiedz Link
cindirella70 Re: ?333 24.11.09, 22:21 Gdybyś zaczął od tego ostatniego zdjęcia to wiedziałabym od razu, Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?244 23.11.09, 22:14 Ta wysoka(do ok 2m) roślina o żółtych kwiatach, rosnąca często przy torach i drogach, to DZIEWANNA...Ma właściwości lecznicze... Tą ze zdjęcia spotkałem przy drodze za III Stawem, za zakrętem alei kasztanowej, w stronę szosy. Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?218 23.11.09, 22:24 Droga w lesie blisko Nowego Dworu, prostopadła do rzeczki przy Łące Piekarskiej i do drogi I Staw - Nowy Dwór, biegnącej skrajem lasu...Często tam sprawdzam czy już rosną grzyby i najczęściej tam spotykam czerwone muchomory... Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?219 24.11.09, 11:44 ?219 to była Łąka Nowodworska z początku września, a poniżej ta sama łąka z wczoraj: Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?238 24.11.09, 12:09 Zdjęcie 238 jest podobne do poprzedniego(219), też widok na łąkę patrząc z lasu, ale łąka już inna, bo z terenu między Dębiną a Grędziną...Na środku zdjęcia widać duży krzew, który tam pierwszy zmienił szatę na jesienną...Obok niego, przez tę łąkę płynie,o ile się nie mylę, rzeczka Graniczna... --- Fotozagadki Fotozagadki odgadnięte Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?239 24.11.09, 13:03 Widok z ambony pod lasem w pobliżu Hanny pod zachodzące słońce...W luce między drzewami po lewej stronie, można dostrzec ambonę stojącą na polu za ciekiem który tam płynie od strony Hanny do jeziora "Pod Dębami"...Przez ten ciek do tej ambony można przejść po kładce z trzech bali, która to kładka była już tematem jednej z fotozagadek. Z kolei ambona z której zrobiłem to zdjęcie wyróżnia się tabliczką z napisem : "Dozwolone od lat 18" ... Odpowiedz Link
jasfinks Re: Rozwiązanie ?239 24.11.09, 13:24 Z tych trzech ostatnich zdjęć, teraz tu tłumaczonych, niezbyt jestem zadowolony...To był słabszy okres mojej fotozagadkowej twórczości... Mam jednak nadzieję, że biorąc pod uwagę całość mojego fotograficznego tutaj udzielania się, ocenicie mnie w sumie dodatnio... No i wydaje mi się, że jeżeli teraz trochę się wstydzę niektórych moich zamieszczonych tu zdjęć, to znaczy, że poziom mojej fotograficznej świadomości jakby rośnie...(?)... Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiazanie ?251 24.11.09, 18:03 Kawałek jeziora Bajkał na wyspie koło Gajkowa... Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?255 24.11.09, 18:16 To zalew między Ratowicami a Czernicą...Zdjęcie zrobione z szosy do W-wia, która górą dużym łukiem po wysokim brzegu omija tą wodę. Na pierwszym planie dużo miejsca zajmują przybrzeżne różne chaszcze, gdzie lubią przebywać dziki. Wiem, bo kiedyś wieczorem w tym właśnie miejscu wjechałem w sam środek sporego stada dzików, przechodzących przez szosę do tych szuwarów... Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?263 24.11.09, 18:23 Migawka ze Starego Górnika...W tym miejscu kiedyś był most. Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?265 24.11.09, 18:46 Te dwie zgrabne dziewczyny, też stoją przy szosie do Wrocławia, ale w Jeszkowicach... Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?266 24.11.09, 18:54 Widok na kanał żeglowny Odry z mostu nad nim, w Gajkowie albo w Kamieńcu...Nie jestem pewien, bo te dwa stare mosty są prawie identyczne... Muszę się tam jeszcze raz wybrać i zapamiętać różnice... Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?268 24.11.09, 19:03 Taką malowniczą drogą tuż przy lesie możemy dojechać z Miłoszyc do Wojnowic... Droga ta zaczyna się zaraz za przejazdem w tym lesie na linii kolejowej Jelcz Miłoszyce - Wrocław N/O. Najpierw jedziemy wzdłuż torów w lewo, potem skrajem lasu w prawo... Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?270 24.11.09, 20:14 Kościół w Gajkowie widziany w przydrożnym lustrze...Widoczne tu również gałęzie, należą głównie do rosnących obok kilku potężnych dębów,wśród których stoi pomnik, chyba poległych w I wojnie światowej. Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?271 24.11.09, 20:50 W tym miejscu nad Odrą koło Gajkowa,też był średniowieczny gród, podobny do "naszego" Ryczyna... Spotkałem tam wielu różnych ludzi, łapiących w tym miejscu pozytywną energię, podobno tam promieniującą... Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?275 25.11.09, 19:22 Ten kamień leży przy polnej drodze Mościsko - Dziuplina(Brzezinki). Widoczne w głębi drzewa, stoją przy szosie z J-L do Grędziny... Odpowiedz Link
cindirella70 zagadka 25.11.09, 20:32 Nie wiem czy się ze mną zgodzisz, że stawy, czy te powierzchnie po stawach raczej, po wypuszczeniu wody wyglądają księżycowo, a jak wszystko zamarza, to chyba jeszcze bardziej. Po tej rozwiązanej wczoraj zagadce można jeszcze jedną rzecz zauważyć, że potrafisz pokazać znane miejsce w oryginalny sposób, albo można powiedzieć nawet zakamuflowany. Dlatego wydaje mi się, że powinna Ci podpasować moja zagadka. Zdjęcie zrobiłam żeby zatrzymać letnią atmosferę tego podwórka z hamakiem, ale jest tu też znany obiekt : Odpowiedz Link
jasfinks Re: zagadka 25.11.09, 22:29 Znany obiekt na podwórku? Oprócz hamaka rozpoznaję siatkę, winorośl, zabawki...A ten fragment czegoś dużego na górze po lewej w kolorze hamaka, to może być wiele rzeczy. Może coś poprzemysłowego zagospodarowanego przez kogoś na podwórku? Widziałem po drodze przeróżne takie przeróbki i adaptacje...Np na polach czy działkach kioski ruchu, tramwaje, wagony... Widziałem nawet u kogoś w ogrodzie zabytkowy chyba jelcz, tzw ogórek. Mam zamiar tam jeszcze wrócić i to sprawdzić... Odpowiedz Link
cindirella70 Re: zagadka 25.11.09, 23:00 Na podwórku widać fragment domu, który pewnie Tobie jest znany, ma dokładnie 100 lat i mieszkali w nim pracownicy obsługujący specyficzne miejsce. Odpowiedz Link
jasfinks Re: zagadka 26.11.09, 16:02 100 lat temu zbudowano również ratowicką śluzę, więc może i ten dom w jej pobliżu...? To taki intuicyjny strzał próbny... Odpowiedz Link
cindirella70 Re: zagadka 26.11.09, 19:03 Jako następna podpowiedź miało być odwołanie się i zgadnięcie Twojej ?312, na której (wydaje mi się) jest znak informujący o śluzie, czyli intuicja Cię nie myli, warto jej posłuchać jednak bo to jest budynek w Ratowicach przy śluzie. Nie mam więcej jego zdjęć, zresztą przeglądając różne zdjęcia z jazu zauważyłam, że nie jest często fotografowany, a jest bardzo ciekawy. Można zobaczyc go w całości na tej niezawodnej stronce: wroclaw.hydral.com.pl/32308,foto.html, a ja mam jeszcze ogródek sprzed tego domu Odpowiedz Link
jasfinks Re: zagadka 26.11.09, 20:31 Znak widoczny na zdjęciu 312 informuje, że w niebezpiecznie bliskiej odległości znajduje się jaz, bo przez jaz się nie przepływa ani nawet nie podpływa, bo źle to się może skończyć... Natomiast o możliwości wpłynięcia(lub nie) do śluzy informuje światło zielone(lub czerwone) a przed śluzą jest możliwość przycumowania i poczekania... Odpowiedz Link
cindirella70 Re: zagadka 26.11.09, 21:02 Faktycznie, ten symbol nawet kojarzy się z jazem. Pewnie wiedziałabym to, gdyby mój obiektyw zamiast zaglądać na podwórka i ogródki, zaineresował się hydrologią. Odpowiedz Link
komis28 Re: Gaduj - zgadula? 25.11.09, 21:13 no odpowiedz jest tu www.3dwhite.pl/?click=c17789d4a415932decbb32d7be3c4780 Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?280 25.11.09, 21:24 Las koło Chwałowic - jak wynika z tablicy - prywatny...Z kolei ślady końskich kopyt na drodze i znaki z koniem na drzewach, każą przypuszczać, że właścicielem lasu jest właściciel pobliskiej stadniny koni...Podobna pod niektórymi względami sytuacja była tu już kilka wieków temu. Też było tu dużo koni i też te lasy i pola były prywatną własnością... Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?287 25.11.09, 23:20 Most kolejowy nad Jeziorem Panieńskim(Stara Odra) w Kotowicach... Jeziora i lasy kotowickie, podobnie jak jelczańsko-laskowickie mają być już niedługo w całości chronione, ponieważ będą częścią Parku Krajobrazowego Doliny Odry i Oławy, już dawno projektowanego... Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?299 25.11.09, 23:46 Pozostałości po byłym obozie pracy w czasie wojny w Miłoszycach(wówczas Fünfteichen)... Odpowiedz Link
jasfinks Re: Gaduj - zgadula? 27.11.09, 12:51 Takie ciekawe czerwone rośliny rosną na środku łąki za śluzą Ratowice od strony Utraty... Odpowiedz Link
jasfinks Re: Gaduj - zgadula? 27.11.09, 12:53 Te czerwone rośliny na łące to oczywiście te ze zdjęcia 285... Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?300 27.11.09, 12:57 Chmiel na świerkach przy drodze, tuż przed elektrownią wodną JANOWICE... Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?294 27.11.09, 13:06 Tędy płynie Rzeka Czerwona... Tu już - jak widać - już nie taka czerwona...Przechodzimy nad nią po mostkach jadąc z Laskowic do Dębiny lub do Małej Dębiny czyli Klajdupiny... Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?297 27.11.09, 13:14 Tyle pozostało po potężnym drzewie rosnącym na skraju bukowego lasu w środku kompleksu leśnego między Dębiną a Grędziną... Odpowiedz Link
jasfinks Rozwiązanie ?298 27.11.09, 13:21 To też migawka z tego samego podgrędzińskiego lasu...Przez ten mostek przejeżdżamy skręcając w tym lesie z drogi do Grędziny w lewo do szosy z J-L do Oleśnicy... Odpowiedz Link