Cześć!
Mam do Was dużą prośbę o interpretację wyników FT3 i FT4. Robiłam ostatnio sporo badań ( w tym kilka w pakiecie ) i jakoś tak się zamieszałam, że nie mam TSH zrobionego. Dorobię za parę dni.
Badania robiłam z kilku powodów ale m.in dlatego, że zaczęłam podejrzewać u siebie po objawach niedoczynność i/lub niedobór jodu (o tym za chwilę).
Co do wyników to wyszły mi takie:
FT4 49.35% [wynik 1.31, norma (0.93 - 1.7)]
FT3 75.00% [wynik 3.8, norma (2 - 4.4)]
czyli FT3 procentowo o polowe wyższe od Ft4. Co o tym sądzicie ? Wyczytałam gdzieś, że to może być właśnie kwestia niedoboru jodu ale nie jestem pewna czy faktycznie moj wynik na to wskazuje.
Ostatnie TSH mam z maja i czerwca 2015 i wtedy troche skakało jak to okreslil lekarz. Raz bylo 1,940, a niecaly miesiac pozniej 2,250. Wtedy tez bylo robione aTPO i bylo ok. Kiedys wczesniej takze mialam sprawdzane aTP i aTG. Na dniach zrobie kolejne ( tylko wyszla mi tez maloplytkowosc i musze najpierw zaleczyc siniaki po pobraniu).
Mam tez zlecione USG tarczycy i zaplanowane na koniec maja, bo lekarz jednak podejrzewa hashimoto chyba - tak wynika ze skierowania.
Co do innych wynikow i objawow u mnie:
- od zawsze podwyzszony cholesterol ale to chyba niestety rodzinnie, dieta bardzo sie pilnujac czasem daje rade zejsc poznizej 200
- od dobrych kilku lat uklad czerwonokrwinkowy super ale bialokrwinkowy i plytki juz niestety gorzej ( niskie staly niedobor neutrofili, eazynofili, plytki zazwyczaj przy dolnej granicy, teraz wyszly juz ponizej nawet...poza tym anizocytoza plytkowa - ide z tym do lekarza na dniach)
- prolaktyna od dawna "szaleje" ( przy normie do ok 500 miewam czasem 300, a bywalo i blisko 700, po badaniu z obciazeniem wzrost powyzej 12 razy) ) ale endo uwaza, ze takiej hiperprolaktynemii czynnosciowej nie ma co leczyc dopoki nie planuje ciazy ....bo leki wiecej skutkow ubocznych daja niz ona. Wkluczony gruczolak przysadki w rezonansie magnetycznym przy okazji.
- od lat problemy z tradzikiem, choc teraz juz mniejsze, wczesniej miewalam podniesiony androstendion - nawet leczenie androcurem zaliczylam, pare lat temu... w maju 2015 wyszedl i testosteron i nadrostendion ok, wiec poki co nie biore niczego na to. Podejrzewane bylo PCOS ale w sumie chyba nie mam obecnie 2 z 3 objawow do stwierdzenia go
- z innych wynikow z wczoraj
ferrytyna: 31,5 przy normie od 13 do 150 czyli dosc nisko Robic z tym cos? uklad krwinkowy pracuje u mnie ok, kwas foliowy w normie, homeocysteina takze ( byly akurat w pakiecie badan).
-
witamina D: 29,5 przy suplementacji 1000-2000UI choc nieregularnie (Poziom niewystarczający 10-30 ng/ml, Poziom wystarczający 30-100 ng/ml)
Ale sie rozpisalam
Na koniec napisze jeszcze skad podejrzenia jakie mam:
- od paru miesiacy przytylam dobre kilka kg, glownie na brzuchu mimo nie zmieniania diety, a nawet pilnowania jej
- ciagle zimne dlonie i stopy
- wypadanie wlosow ( ale to czesciwo moze byc lysienie androgenowe - zdaniem dermatologa)
- zle gojace sie rzeczy na skorze nog, wczesniej tak nie mialam
- opuchniete oczy i powieki rano (dosc mocno) i nogli ( glownie kostki) od paru miesiecy ( podejrzenie problemow limfatycznych w sumie tez)
- niemal zerowe libido od jakiegos roku

( - zgaduj zgadula przez co - prolaktyne, tarczyce, jeszcze inne hormony
- ogolnie mala ilosc energii i budze sie juz zmeczona
- zlamalam ostatnio dwa male palce w ciagu 3 dni - podejrzenie problemow z gospodarka wapniowa - bede to diagnozowac dodatkowo
Zmienilam jakies 2 lata temu diete na niemal w 95% roslinna, bez miesa, jajka i nabial bardzo okazjonalnie, do stycznia tego roku niemal zero ryb....dieta bardzo pomogla mi na sporo problemow m.in cere i cholesterol ale dopiero ostatnio wpadlam na to, ze nie zadbalam w niej o jod

/... i o wapn chyba tez nie ( mimo, ze wczorajszy wynik wapnia i fosforu niby ok).
Az glupio sie przyznac ale nawet przez ostatni rok lub wiecej w ogole nie stosowalam soli jodowanej. Dostalam w prezencie kiedys himalajskiej z 2kg i tylko ja uzywalam...a zgaduj zgadula ile w niej jodu. Stad wlasnie moje podejrzenia, ze braki jodu mogly sie dolozyc do problemow z tarczyca
Myslicie, ze moge polykac jakis suplement z 200-300 mcg jodu zeby zobaczyc czy to cos zmieni?
Dobra, nie rozwodze sie juz wiecej, dajcie prosze znac co o tym sadzicie

Z gory dziekuje