Dodaj do ulubionych

Prośba o interpretacja ft3 i ft3

28.04.16, 09:25
Cześć!

Mam do Was dużą prośbę o interpretację wyników FT3 i FT4. Robiłam ostatnio sporo badań ( w tym kilka w pakiecie ) i jakoś tak się zamieszałam, że nie mam TSH zrobionego. Dorobię za parę dni.

Badania robiłam z kilku powodów ale m.in dlatego, że zaczęłam podejrzewać u siebie po objawach niedoczynność i/lub niedobór jodu (o tym za chwilę).

Co do wyników to wyszły mi takie:

FT4 49.35% [wynik 1.31, norma (0.93 - 1.7)]
FT3 75.00% [wynik 3.8, norma (2 - 4.4)]

czyli FT3 procentowo o polowe wyższe od Ft4. Co o tym sądzicie ? Wyczytałam gdzieś, że to może być właśnie kwestia niedoboru jodu ale nie jestem pewna czy faktycznie moj wynik na to wskazuje.

Ostatnie TSH mam z maja i czerwca 2015 i wtedy troche skakało jak to okreslil lekarz. Raz bylo 1,940, a niecaly miesiac pozniej 2,250. Wtedy tez bylo robione aTPO i bylo ok. Kiedys wczesniej takze mialam sprawdzane aTP i aTG. Na dniach zrobie kolejne ( tylko wyszla mi tez maloplytkowosc i musze najpierw zaleczyc siniaki po pobraniu).

Mam tez zlecione USG tarczycy i zaplanowane na koniec maja, bo lekarz jednak podejrzewa hashimoto chyba - tak wynika ze skierowania.

Co do innych wynikow i objawow u mnie:

- od zawsze podwyzszony cholesterol ale to chyba niestety rodzinnie, dieta bardzo sie pilnujac czasem daje rade zejsc poznizej 200

- od dobrych kilku lat uklad czerwonokrwinkowy super ale bialokrwinkowy i plytki juz niestety gorzej ( niskie staly niedobor neutrofili, eazynofili, plytki zazwyczaj przy dolnej granicy, teraz wyszly juz ponizej nawet...poza tym anizocytoza plytkowa - ide z tym do lekarza na dniach)

- prolaktyna od dawna "szaleje" ( przy normie do ok 500 miewam czasem 300, a bywalo i blisko 700, po badaniu z obciazeniem wzrost powyzej 12 razy) ) ale endo uwaza, ze takiej hiperprolaktynemii czynnosciowej nie ma co leczyc dopoki nie planuje ciazy ....bo leki wiecej skutkow ubocznych daja niz ona. Wkluczony gruczolak przysadki w rezonansie magnetycznym przy okazji.

- od lat problemy z tradzikiem, choc teraz juz mniejsze, wczesniej miewalam podniesiony androstendion - nawet leczenie androcurem zaliczylam, pare lat temu... w maju 2015 wyszedl i testosteron i nadrostendion ok, wiec poki co nie biore niczego na to. Podejrzewane bylo PCOS ale w sumie chyba nie mam obecnie 2 z 3 objawow do stwierdzenia go

- z innych wynikow z wczoraj ferrytyna: 31,5 przy normie od 13 do 150 czyli dosc nisko Robic z tym cos? uklad krwinkowy pracuje u mnie ok, kwas foliowy w normie, homeocysteina takze ( byly akurat w pakiecie badan).

- witamina D: 29,5 przy suplementacji 1000-2000UI choc nieregularnie (Poziom niewystarczający 10-30 ng/ml, Poziom wystarczający 30-100 ng/ml)

Ale sie rozpisalam smile

Na koniec napisze jeszcze skad podejrzenia jakie mam:
- od paru miesiacy przytylam dobre kilka kg, glownie na brzuchu mimo nie zmieniania diety, a nawet pilnowania jej
- ciagle zimne dlonie i stopy
- wypadanie wlosow ( ale to czesciwo moze byc lysienie androgenowe - zdaniem dermatologa)
- zle gojace sie rzeczy na skorze nog, wczesniej tak nie mialam
- opuchniete oczy i powieki rano (dosc mocno) i nogli ( glownie kostki) od paru miesiecy ( podejrzenie problemow limfatycznych w sumie tez)
- niemal zerowe libido od jakiegos roku sad( - zgaduj zgadula przez co - prolaktyne, tarczyce, jeszcze inne hormony
- ogolnie mala ilosc energii i budze sie juz zmeczona
- zlamalam ostatnio dwa male palce w ciagu 3 dni - podejrzenie problemow z gospodarka wapniowa - bede to diagnozowac dodatkowo

Zmienilam jakies 2 lata temu diete na niemal w 95% roslinna, bez miesa, jajka i nabial bardzo okazjonalnie, do stycznia tego roku niemal zero ryb....dieta bardzo pomogla mi na sporo problemow m.in cere i cholesterol ale dopiero ostatnio wpadlam na to, ze nie zadbalam w niej o jod uncertain/... i o wapn chyba tez nie ( mimo, ze wczorajszy wynik wapnia i fosforu niby ok).

Az glupio sie przyznac ale nawet przez ostatni rok lub wiecej w ogole nie stosowalam soli jodowanej. Dostalam w prezencie kiedys himalajskiej z 2kg i tylko ja uzywalam...a zgaduj zgadula ile w niej jodu. Stad wlasnie moje podejrzenia, ze braki jodu mogly sie dolozyc do problemow z tarczyca smile

Myslicie, ze moge polykac jakis suplement z 200-300 mcg jodu zeby zobaczyc czy to cos zmieni?

Dobra, nie rozwodze sie juz wiecej, dajcie prosze znac co o tym sadzicie smile Z gory dziekuje smile
Obserwuj wątek
    • quleczka Re: Prośba o interpretacja ft3 i ft3 28.04.16, 10:18
      Oczywiście w temacie wkradł się błąd ... mialo byc "i ft4" smile
    • quleczka Re: Prośba o interpretacja ft3 i ft3 29.04.16, 09:05
      Naprawdę będę wdzięczna za jakiekolwiek uwagi smile
    • muktprega1 Re: Prośba o interpretacja ft3 i ft3 29.04.16, 15:02
      Witaj
      Te dwa wyniki to troszkę za mało, żeby na ich podstawie powiedzieć coś o tarczycy, a od 30% różnicy dopiero uważa, ze mogą wskazywać na niedoczynność, pomimo, ze mogą być w normie (Twoje ok 25%).
      Twoje objawy owszem "pasuję" do niedoczynności, jak i do wielu innych smile ale w samych wynikach Ft4 i Ft3 tego jeszcze nie widać, chyba, że TSH wysokie?
      Jeśli chcesz mieć pewność to zrób jeszcze USG - ono będzie rozstrzygające.

Twoja D3 jest na niskim poziomie, ale 1000 czy 2000 tego nie uzupełnisz, bo 2000 to jest dawka podtrzymującą już dobry poziom. Osobiście gdybym była na Twoim miejscu wzięłabym przez 1 m-ąc 5000 (ale nie tabletki a formę olejową) a następne po 3000 i po 3-4 miesiącach zachowując ok 2 tygodniową przerwę sprawdziła jej poziom.

> Zmieniłam jakieś 2 lata temu dietę na niemal w 95% roślinna, bez mięsa, jajka
      > i nabiał bardzo okazjonalnie, do stycznia tego roku niemal zero ryb..

Widzisz uważa się, że białko jest potrzebne tarczycy, taka dieta też nie zaspakaja zapotrzebowanie na żelazo i stąd może (ale nie musi) niska ferrytyna?

Ferrytyna 13.50% [wynik 31.5, norma (13 - 150)]

tak niska daje objawy podobne do niedoczynności również, ze względu na Twoją dietę koniecznie sprawdź przy następnym wkłuciu poziom B12, bo ona może iść w parze z niską ferrytyną.
      Temat jodu sama rozpracowałaś smile

• quleczka Re: Prośba o interpretacja ft3 i ft3 29.04.16, 19:33
        Dzieki za odpowiedz smile

TSH zrobie zaraz po majowce i dam znac. Tak jak pisalam zakrecilam sie i bylam pewna, ze jest w pakiecie, ktory robilam a okazalo sie, ze go nie bylo.

Ostatnie TSH mam z czerwca zeszlego roku 2,25, ale wtedy dosc szybko roslo...w maju bylo 1,95. Zmiana dosc spora w ciagu miesiaca. Ale wtedy bylam pewna, ze do 4 to jest w normie smile

Kiedys dosc dawno temu ( jako nastolatka) bylam na graniczy naddczynnosci, teraz widac do tego daleko.

Co do D3 to bede lykac wiecej - zdaje sobie sprawe, ze nie uzupelnie tego porzadnie dawka jaka lykalam. Polykam wiecej do lata...mam forme olejowa wlasnie smile Dzieki za wskazowke.

Zrobie tez koniecznie ta przerwe 2 tygodni, do wczoraj nie wiedzialam, ze jest konieczna.

Co do bialka - to akurat bialka raczej mialam w diecie dosc. Gorzej jak widac z zelazem smile

Co do b12 sprawdzalam niedawno - gorna czesc skali mam. To samo homeocysteina dobra - a ona podobno to samo mniej wiecej pokazuje co b12 - z tym, ze "odwrotnie" - czyli rosnie przy niedoborach b12.

Ogolnie b12 regularnie suplementuje w dosc sporych dawkach, o to dbalam smile

Za to ta ferrytyna mnie zdziwila bo uklad czerwonokrwinkowy mam dobry. Nigdy zero problemow anemii i zelazo pare razy badalam i tez bylo oksmile Zastanawiam sie czy jakos tu uzpelniac czy poczekac?

Co do objawow to dzisiaj sprobowalam je sobie zerbac razem i wyszlo mi ich naprawde sporo uncertain

Poza wymienionymi wczesniej jeszcze:
        - bardzo zle gojenie sie ran i blizny tez sie robia kiepskie pooperacyjne (az sie lekarz zdziwil)

Najgorsze poza zmeczeniem i zimnem to te opuchniete oczy i kostki i cala "nalana" twarz uncertain

• quleczka Re: Prośba o interpretacja ft3 i ft3 29.04.16, 19:37
        Jeszcze odnośnie morfologii to czerwone na anemie chyba nie wskazuje w zaden sposob:

Erytrocyty 4,8 mln/?l [3,70 5,10]
        Hemoglobina 14,5 g/dl [12,0 16,0]
        Hematokryt 43 % [37 47]
        MCV 89 fl [80 99]
        MCH 30 pg [27 35]
        MCHC 34,0 g/dl [31,0 37,0]

Myslicie, ze probowac polykac jakies zelazo czy poczekac?
        • quleczka Re: Prośba o interpretacja ft3 i ft3 29.04.16, 19:38
          USG mam umowione na 12 maja - oczywscie tez dam znac smile
        • muktprega1 Re: Prośba o interpretacja ft3 i ft3 30.04.16, 09:27
          poczytaj proszę :

forum.gazeta.pl/forum/w,24776,95439285,95439285,Preparaty_zelaza.html#p95482334

oraz smile
          www.mp.pl/artykuly/15660
          • quleczka Re: Prośba o interpretacja ft3 i ft3 01.05.16, 11:16
            dzieki smile

wnioski sa super z tego artykulu:

"U kobiet w wieku 18-55 lat, zgłaszających się do lekarza pierwszego kontaktu z powodu zmęczenia o niewyjaśnionej przyczynie, bez niedokrwistości, ale często z małym lub granicznym stężeniem ferrytyny (u 85% badanych kobiet <50 ?g/l), przyjmowanie doustnego preparatu siarczanu żelazawego przez 4 tygodnie zmniejszyło nasilenie zmęczenia. Korzystny wpływ preparatu żelaza stwierdzono tylko u kobiet ze stężeniem ferrytyny w surowicy <50 ?g/l "

chyba az wydrukuje i zapytam o to moja lekarke ogolna...zazwyczaj jest dosc sensowna smile

od dwoch dni czytam i czytam...

swoja droga chyba wroce do regularnego brania Olimp B12 Forte Bio-Complex - zelaza duzo nie ma ale ma tez b12 ( a ja nie mam innych zrodel prawie), kwas foliowy i troche wapnia
    • quleczka Re: Prośba o interpretacja ft3 i ft3 02.05.16, 19:57
      Mam wynik TSH robionego dzisiaj - 2,9 przy normie [0,270 -4,200]

Norma ta sama co poprzednimi razy, czyli od maja 2015 wzroslo z 1,9 do 2,9 uncertain

Ciekawe co endo na to powie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka