Dodaj do ulubionych

prosektorium

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.10, 22:01
witam, jestem studentką chemii UŚ, ale zastanawiam sie nad zmiana studiów na pielęgniarstwo. Przeraża mnie tylko jedna rzecz- prosektorium. Boje się, że nie dam sobie rady, nigdy nie przepadałam za oglądaniem zwłok, nawet na filmach i pewnie cięzko będzie mi sie do tego przyzwyczaić.. czy to w ogóle możliwe, żeby nabrac do tego znieczulicy? czy można jakoś to w sobie wypracowac? może ktos z Was studiuje pielęgniarstwo i chciałby sie podzielić wrażeniami? byłabym wdzięczna za informacje.
Obserwuj wątek
    • paulinaa Re: prosektorium 01.05.10, 10:47
      całe zwłoki to dostają tylko studenci medycyny i to też nie na 1 roku
    • Gość: ginko Re: prosektorium IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.10, 11:30
      Co prawda studiuję lekarski, pielęgniarstwo znam tylko od znajomych, ale na
      mojej uczelni (i z tego co słysze od znajomych z innych uniwerków medycznych)
      prokektorium na pielęgniarstwie/ratownictwie/fizjoterapii ogranicza się do
      pooglądania narządów (np. u nas w każdej sali stoi wielki kubeł i pływają sobie
      tak w formalinie różne rzeczy ;p), całych zwłok nie bardzo uświadczycie,
      ponieważ jest zwykle kilka ciał na dany rok, a studentów lekarskiego setki.
      Nie mówiąc już o tym że pielęgniarstwo jest także na uczelniach niemedycznych i
      w tym przypadku to można na obrazkach/filmikach pooglądać anatomię co najwyżej :P

Także nie słyszałem żeby pielęgniarstwo preparowało zwłoki, a samo oglądanie nic
      by nie dało - wtedy lepiej sprawdzają się narządy wypreparowane. Także luz, nie
      ma co się przejmować prosektorium na pielęgniarstwie :)
      • Gość: martag Re: prosektorium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.10, 15:46
        dzięki za wyczerpującą odpowiedź :) przynaję, że mnie troszke uspokoiła :) na jakim uniwerku studiujesz? ja przymierzam się na śum, bo w sumie mam najbliżej. Zobaczymy, co z tego wyjdzie. Narządy mnie nie przerażaja, widziałam zdjęcia takich iście z formaliny, jakby zeschniętych, jak papier. Albo troche przypominają gotowanego kurczaka :P jak kto woli :)
        • Gość: ginko Re: prosektorium IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.10, 15:55
          Gość portalu: martag napisał(a):
          > Albo troche przypominają gotowanego kurczaka :P jak kto woli :)

Całe zwłoki przypominają natomiast grillowanego kurczaka ;]

Na ŚUMie pielęgniarstwo jest w Bytomiu, a lekarski w Katowicach i Zabrzu, być
          może wcale nie będziecie mieć zajęć w prosektorium, ale to tylko moje
          przypuszczenia :)
          • Gość: martag Re: prosektorium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.10, 19:37
            Witaj :) Z tego, co wiem, to kliniki, katedry i zakłady sa porozrzucane po Katowicach, Bytomiu, Tychach. Nie wiem, jak to dokładnie funkcjonuje, ale popytam u źrodła, bo udało mi sie kilka znajomości nawiązać. I ci ludzie, twierdzą, że prosektorium jest z prawdziwego zdarzenia.. No nic, najwyżej bede sie musiała jakoś przełamac :) nad tymi grillowanymi kurczakami :P albo nad ich częściami :) najpierw jeszcze musze przekonac rodziców, którzy sa dosyc przeciwni moim wszystkim decyzjom...dlatego myslę, że dobrze będzie się sprawdzić na wakacjach np w domu opieki czy w hospicjum. Pewnie da mi to przedsmak pielęgniarstwa :)Jesli to nie dla mnie, to dalej bede się męczyć z tą cholerną chemią.. a czeka mnie kwantówka, organiczna i takie tam...ale nie odpowiedziałeś, gdzie studiujesz i jak Ci tam na tej medycynie?:) zadowolony? :)
            • sonic84 Re: prosektorium 02.05.10, 11:43
              Nie obawiaj się prosektorium.Zwłoki są w miarę dobrze zakonserwowane,śmierdzi
              głównie formaliną a zwłoki poprzez wielokrotne preparowanie są
              ''odczłowieczone'' i przypominają plastikowe modele.Tak więc jest to jak
              najbardziej to zniesienia zarówno ''zapachowo'' jak i fizycznie czego już o
              sekcjach w ramach medycyny sądowej powiedzieć nie można.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka