Dodaj do ulubionych

uprawnienia pedagogiczne

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.11, 19:20
Witam:-)
W tym roku ukończyłam studia pierwszego stopnia z tytułem inżyniera geodety i rozpoczęłam studia drugiego stopnia na tym samym kierunku. Od zawsze interesowała mnie jednak praca w szkole. Chciałabym to jakoś połączyć... W związku z tym mam kilka pytań:
1. czy żeby uczyć w technikum geodezyjnym potrzebuję zdobyć uprawnienia pedagogiczne?
2. czy zdobycie uprawnień wiąże się z ukończeniem kursu pedagogicznego czy studiów pedagogicznych?
3. czy mogę zacząć pracę w szkole z tytułem zawodowym inż.?
Proszę o pomoc:-)
Obserwuj wątek
    • Gość: Tawananna* Re: uprawnienia pedagogiczne IP: *.adsl.inetia.pl 10.03.11, 21:02
      1. Żeby uczyć gdziekolwiek, potrzebne jest Ci przygotowanie pedagogiczne. Czasem jest tak, że dyrekcja decyduje się zatrudnić kogoś bez przygotowania (i trzeba je wtedy jak najszybciej dorobić).
      2. Studia podyplomowe (1,5 roku), a dla osób już pracujących w szkole jest opcja kursu. Absolutnie niepotrzebne są studia pedagogiczne (wręcz przeciwnie, ukończenie pedagogiki nie dałoby Ci uprawnień do nauczania w technikum!).
      3. Nie potrzebujesz tytułu magistra, żeby zacząć pracę w szkole (ale z tytułem magistra dostaniesz wyższe wynagrodzenie).

Może wypowie się ktoś jeszcze, bo zdecydowanie nie jestem ekspertem w tym temacie.

W każdym razie - powodzenia! I zastanów się, czy na pewno szkoła to jest "to"...
      • Gość: gość Re: uprawnienia pedagogiczne IP: *.play-internet.pl 10.03.11, 21:49
        Po studiach I stopnia można uczyć w podstawówce, gimnazjum i zawodówce. A jak ktoś chce być nauczycielem w liceum albo technikum, to musi mieć ukończone studia II stopnia. Więc akurat w tym wypadku studia II stopnia są konieczne. A żeby wykonywać zawód nauczyciela wystarczy kurs pedagogiczny (chociaż znam też ludzi, którzy zrobili jednocześnie np. germanistykę i pedagogikę i te osoby pracują w szkole, a nie potrzebowali kursów pedagogicznych).
        • Gość: mysza Re: uprawnienia pedagogiczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.11, 12:48
          dziękuję za pomoc:-) Pozdrawiam
        • Gość: belfer Re: uprawnienia pedagogiczne IP: 150.254.92.* 11.03.11, 13:01
          > Po studiach I stopnia można uczyć w podstawówce, gimnazjum i zawodówce.

Oczywiście o ile w czasie studiów miało się blok pedagogiczny lub było się na specjalizacji nauczycielskiej.

• myszatka1 Re: uprawnienia pedagogiczne 14.01.14, 11:22
        Witam,
        chciałabym podjąć pracę jako nauczyciel w klasach 0-III lub w żłobkach i przedszkolach.
        Mam skończone studia magisterskie na kierunku psychologia jednak ze specjalności nie mającej nic wspólnego z dziećmi oraz bez przygotowania pedagogicznego( zła decyzja).

Najodpowiedniejsza ofertę ma uczelnia im. B. Jańskiego (Pedagogika przedszkolna i wczesnoszkolna) jednak z tego co czytałam nie mają zbyt dobrej opinii jako uczelnia.

NA UKSW również znalazłam Studia podyplomowe nadające kwalifikacje nauczycielskie i przygotowanie pedagogiczne ale już mam mętlik totalny w głowie. Czy nadają one uprawnienia do nauczania również w przedszkolach i klasach 0-III?

podyplomowe.uksw.edu.pl/katalog.php?op=info&id=WNP-P-SPK2&kategoria=
        Jestem już kompletnie skołowana.
        Proszę o pomoc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka