Dodaj do ulubionych

Wiedza o kulturze - UW

12.05.04, 15:10
Witam,

czy na forum są studenci kierunku "wiedza o kulturze" na Uniwersytecie
Warszawskim? Jeżeli tak, byłbym wdzięczny za poświęcenie kilku minut...

W ubiegłym roku nie dostałem się na wspomniany kierunek, głównie z powodu
zbyt małej liczby punktów uzyskanych z pracy pisemnej, którą należało złożyć
w pierwszym etapie kwalifikacji. Mimo tego, przeszedłem do kolejnego etapu
(rozmowa kwalifikacyjna) i uzyskałem tam maksymalną ilość punktów. Jednakże z
uwagi na niewielką ilość punktów otrzymanych podczas pierwszego etapu, nie
zostałem przyjęty na studia.

W tym roku, chciałbym spróbować jeszcze raz przystąpić do rekrutacji. Wobec
tego mam pytanie - JAK napisać tę pracę? Temat, jak co roku,
brzmi: "Odwołując się do własnych doświadczeń, uzasadnij wybór tematów na
rozmowę kwalifikacyjną". Moja poprzednia praca została sprawdzana przez
polonistkę, która nie miała do niej żadnych zastrzeżeń. Mimo powołania się w
pracy na własne doświadczenia, zainteresowania itp., najwyraźniej CZEGOŚ w
niej zabrakło... Bardzo proszę o pomoc, jeżeli nie sprawi to kłopotu.
Obserwuj wątek
    • Gość: klakso Re: Wiedza o kulturze - UW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.04, 15:56
      nie jestem studentka, ale w tym roku tez tam zdaje. rowniez nie wiem co napisac
      w pracy i jestem w kropce..

moze ktos sie odezwie i pomoze Ci bardziej ode mnie.

a jakie miales oceny z matury? o ile dobrze pamietam, to tez sie liczy.. ja
      jestem w trakcie maturzenia, wiec wciaz nie wiem czy szanse na wok dostac sie
      mam.

• lukasz4891 Re: Wiedza o kulturze - UW 12.05.04, 16:27
        > a jakie miales oceny z matury? o ile dobrze pamietam, to tez sie liczy.. ja
        > jestem w trakcie maturzenia, wiec wciaz nie wiem czy szanse na wok dostac sie
        > mam.

"Problem" ;) w tym, że oceny z maturki miałem przyzwoite - średnia 5,0 czyli 25
        punktów w przyjętej podczas rekrutacji skali. Za pracę dostałem jedyne 5. :/
    • lukasz4891 Re: Wiedza o kulturze - UW 17.05.04, 17:06
      Ponawiam pytanie... Przepraszam za natręctwo, ale bardzo zależy mi na
      jakiejkolwiek pomocy...
    • Gość: liza Re: Wiedza o kulturze - UW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.04, 17:10
      Identyczna sytuacja. z matury same piątki, ale z pracy 5 pkt, nie wiem czemu.
      Chciałam probowac w tym roku, ale zrezygnowałam. Nie mam ochoty znów męczyć się
      nad pracą, która zostanie tak 'wysoko' oceniona i płacić kasę, skoro i tak nie
      mam szans.
      Zadziwiające, że każda z osób, które się dostały miały max pkt z pracy i z
      rozmowy. Podziwiam. I pozdrowienia dla pani Masłowskiej.
      • Gość: Lu Re: Wiedza o kulturze - UW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.04, 20:41
        Witam,

wczoraj właśnie złożyłem dokumenty. Ciekawi mnie, jak zostanie oceniona moja
        praca.

Myślę, że najbardziej punktowane są te prace, których autorzy przedstawili swój
        konkretny dorobek kulturalny, wykazali się jakimiś inicjatywami, założyli klub
        filmowy, amatorski teatrzyk, brali udział w olimpiadach na wyższych szczeblach
        etc.

Ale to się okaże. O czym pisaliście? Jak przebiegła rozmowa kwalifikacyjna? O
        co byliście pytani?

pozdrawiam i życzę powodzenia.

Na dole zamieszczam fragment rozmowy przeprowadzonej przez "Perspektywy" z
        Mencwelem:

"Kandydat na studia kulturoznawcze powinien mieć w swoim dorobku doświadczenia
        z jakąś formą działalności kulturalnej. Może to być piosenka, film, szkolne
        kółko poetyckie wszystko jedno. I niekoniecznie z tej najwyższej półki. Chodzi
        o to, by zobaczyć, jak i na ile zainteresowania młodego człowieka, które
        popchnęły go na takie studia, splatają się z jego osobistym doświadczeniem.
        Wbrew pozorom ma to duże znaczenie i w postępowaniu kwalifikacyjnym bardzo
        zwracamy na to uwagę. Im większa aktywność w rozwijaniu swoich zainteresowań,
        tym większe szanse. Oczywiście nie jest tak, że jeśli ktoś dotychczas wyłącznie
        czytał książki, zostaje z góry odrzucony. O tych książkach może pisać bardzo
        ważne i ciekawe rzeczy, a to przecież też jest formą działalności kulturalnej.
        Jednak z naszych dotychczasowych obserwacji wynika, że ci, którzy mają za sobą
        praktyczne doświadczenie, powiedzmy robili festiwal teatralny w szkole albo
        brali udział w różnorodnych przedsięwzięciach, gdzie mogli się wykazać własną
        twórczością i inicjatywą tacy z reguły sprawdzają się najlepiej. I nie ukrywam,
        że właśnie na nich szczególnie nam zależy."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka