crissen
27.08.11, 14:46
Witam,
W tym roku rozpoczynam studia na Politechnice Łódzkiej, kier. Energetyka. Od razu chciałbym zaznaczyć, że wybrałem ten kierunek, ze względu na perspektywy przyszłościowe (budowa elektrowni) a co za tym idzie niemałe pieniądze. Do podjęcia decyzji, odnośnie energetyki, skłoniły mnie namowy nauczycieli, znajomych, rodziny, jak również to, że jestem umysłem ścisłym po klasie mat-fiz. Tak na prawdę, nie mam zielonego pojęcia, jak wygląda praca w energetyce i jakie obowiązki będę musiał wykonywać. Dziedzina, która w jakiś sposób mnie interesuje i fascynuje, to prawo (ze specjalizacją adwokacką, bądź notarialną). Myślę, że to byłoby właśnie to, co chciałbym robić w życiu. Stąd moje pytanie, czy można jakoś połączyć studiowanie tych dwóch kierunków? ( wiem, że energetyka i prawo to dwie różne bajki). Wiadomo, że obecnie rynek pracy dla prawników jest przepełniony, dlatego chciałbym mieć koło ratunkowe, w postaci ukończonych studiów na kier. energetyka.
Myślałem nad tym, żeby rozpocząć prawo, po ukończeniu studiów pierwszego stopnia na kier. energetyka i jednocześnie robić magistra z energetyki oraz rozpocząć studia na kier. prawo (dziennie). Wchodziłoby również w rachubę, aby zakończyć studia techniczne na obronie inżyniera i dalej już studiować tylko prawo lecz teraz rodzi się pytanie, czy sam tytuł inżyniera coś mi daje? zabezpiecza mnie w jakiś sposób? Mógłbym również skończyć jedne studia i zacząć drugie, ale nie chciałbym edukacji kończyć w wieku 30 lat lub nawet powyżej 30. Czy ktoś z Was był w podobnej sytuacji i stał przed takim wyborem? Jakie byłoby najlepsze i najkorzystniejsze rozwiązanie w tej sytuacji? Prosiłbym o poradę, każda informacja jest na wagę złota. Z góry dziękuje i pozdrawiam.