przyszlastudentka
27.09.11, 09:27
Witam, mam zamiar jeszcze w tym roku podjąć studia na prywatnej uczelni.Niestety moja sytuacja finansowa nie jest zbyt ciekawa i jeżeli nie dostanę stypendium , to o studiach mogę tylko pomarzyć. Jestem już mężatką,mam dwoje dzieci. W tej chwili przebywam, na urlopie wychowawczym, pobieram zasiłek wychowawczy400 zł. Mąż pracuje, zarabia najniższą krajową ok1100. Ponadto mąż posiada pole- dochód z niego ok 500 zł/miesiąc. Na urlopie wychowawczym jestem od stycznia tego roku,więc w zeszłym roku nasz dochód był trochę większy(o ok 600zł).
Czy mam szansę na stypendium? Wiem ze jest wymagana samodzielność finansowa, a ja jej chyba w tej chwili nie posiadam. Czytałam gdzieś że można łączyć moje dochody z dochodami męża, jednak małżonkowie muszą być razem zameldowani. U nas będzie problem- mieszkamy w domu,w którym żadne z nas nie jest zameldowane, jednak rozliczamy się wspólnie, w urzędzie skarbowym właściwym dla miejsca zamieszkania.
Ja zameldowana jestem u rodziców. Nie chcę aby brano pod uwagę także ich dochody,ponieważ wtedy nie będę miała szans na stypendium.