Dodaj do ulubionych

Stypendium socjalne

27.09.11, 09:27
Witam, mam zamiar jeszcze w tym roku podjąć studia na prywatnej uczelni.Niestety moja sytuacja finansowa nie jest zbyt ciekawa i jeżeli nie dostanę stypendium , to o studiach mogę tylko pomarzyć. Jestem już mężatką,mam dwoje dzieci. W tej chwili przebywam, na urlopie wychowawczym, pobieram zasiłek wychowawczy400 zł. Mąż pracuje, zarabia najniższą krajową ok1100. Ponadto mąż posiada pole- dochód z niego ok 500 zł/miesiąc. Na urlopie wychowawczym jestem od stycznia tego roku,więc w zeszłym roku nasz dochód był trochę większy(o ok 600zł).
Czy mam szansę na stypendium? Wiem ze jest wymagana samodzielność finansowa, a ja jej chyba w tej chwili nie posiadam. Czytałam gdzieś że można łączyć moje dochody z dochodami męża, jednak małżonkowie muszą być razem zameldowani. U nas będzie problem- mieszkamy w domu,w którym żadne z nas nie jest zameldowane, jednak rozliczamy się wspólnie, w urzędzie skarbowym właściwym dla miejsca zamieszkania.
Ja zameldowana jestem u rodziców. Nie chcę aby brano pod uwagę także ich dochody,ponieważ wtedy nie będę miała szans na stypendium.
Obserwuj wątek
    • stypendysta Re: Stypendium socjalne 27.09.11, 10:57
      Zamieszkanie lub nie z mężem lub rodzicami nie ma żadnego znaczenia. Będziesz samodzielna finansowo, jeżeli wykażesz, że w ub. roku i w obecnym Twój (Twojej rodziny) średni dochód miesięczny wynosił co najmniej 1,3*602 PLN (netto). W takiej sytuacji, gdy na osobę przypadnie do 456 PLN (netto), świadczenia musisz otrzymać, bowiem obligatoryjność ich przyznania wynika z art. 179 ust. 3 PSW. Przy spełnieniu kryteriów samodzielności (a liczy się nie zamieszkanie, a rodzina rozumiana jako rodzice i ich dzieci) pomijasz we wniosku rodziców i swoje rodzeństwo - ich w Twojej 'podstawowej komórce społecznej' po prostu nie ma.
      • przyszlastudentka Re: Stypendium socjalne 27.09.11, 11:23
        Dziękuję bardzo za odpowiedź.

W zeszłym roku wyszło ok 500 zł/os/mc.
        W tym roku , z racji tego że utraciłam dochód, wychodzi ok 350/os/mc lub 450, jeżeli wliczymy mój zasiłek wychowawczy, chociaż z tego co czytałam zasiłków się nie wlicza.

W jaki sposób mam udowodnić że utraciłam dochód. Czy w us wydają takie zaświadczenie?

I jeszcze jedno- wyczytałam że potrzebne jest zaświadczenie o zameldowaniu wszystkich członków rodziny, ja i dzieci jesteśmy zameldowani u moich rodziców,mąż u swoich. Czy to nie będzie problem?
        • stypendysta Re: Stypendium socjalne 27.09.11, 14:32
          Ważne jest nie zamieszkanie lub zameldowanie (swoisty relikt dawnych czasów), a rodzina. Wymaganie potwierdzenia wspólnego zameldowania jest bezprawne. Tego można wymagać (a właściwie potwierdzenia zamieszkania w siedzibie uczelni (co nie oznacza, że w akademikach)) jedynie w przypadku ubiegania się stacjonarnego studenta zamiejscowego o zwiększenie stypendium socjalnego z tytułu zamieszkania z niepracującym małżonkiem (nie mającym własnych uprawnień stypendialnych) lub/i z dzieckiem.

Na podstawie ustawy o zmniejszaniu barier administracyjnych wiele rzeczy możesz przedstawić w oświadczeniach, które później - gdy to będzie możliwe - i tak będzie weryfikowane zaświadczeniami (np. US za rozliczony rok podatkowy). Zgodnie z art. 3 pkt 23 Ustawy o świadczeniach rodzinnych uzyskanie prawa do urlopu wychowawczego jest utratą/zmniejszeniem dochodu. Zakończenie realizacji umów najprawdopodobniej teraz możesz udokumentować jedynie oświadczeniem.
      • Gość: pytajnik Re: Stypendium socjalne IP: *.centertel.pl 27.09.11, 12:22
        Ja mam pytanie - czy jeśli jestem mężatką to liczą się nasze wspólne dochody? Czyli jeśli ja np. zarabiam 1100, a mąż 300 to jesteśmy uważani za samodzielnych finansowo? I jeszcze, czy jesli oboje rozpoczynamy studia to możemy się oboje ubiegać o socjalne na podstawie tych samych dochodów?
        • stypendysta Re: Stypendium socjalne 27.09.11, 16:19
          Gość portalu: pytajnik napisał(a):

> Ja mam pytanie - czy jeśli jestem mężatką to liczą się nasze wspólne dochody? C
          > zyli jeśli ja np. zarabiam 1100, a mąż 300 to jesteśmy uważani za samodzielnych
          > finansowo? I jeszcze, czy jeśli oboje rozpoczynamy studia to możemy się oboje
          > ubiegać o socjalne na podstawie tych samych dochodów?

Jeżeli suma Waszych dochodów netto w roku 2010 i w bieżącym daje miesięcznie co najmniej 1,3*602 PLN, będziecie (każde z Was) uznane za samodzielnych finansowo. Z danych wynika, że jest to ok. 1400 PLN, a więc - jeśli były to dochody ubiegło- i tegoroczne - spełnicie kryterium samodzielności. Gdyby jednak 'per capita' wyszło Wam więcej od 1,3*602 PLN, nie możecie otrzymać stypendium. Trzeba sobie jasno powiedzieć, że dochód do 1,3*602 PLN/os. niekoniecznie musi zapewnić otrzymanie stypendium. Pewność mogą mieć wyłącznie osoby z dochodem nie wyższym od 1,3*602 PLN, natomiast między tą kwotą a 1,3*602 PLN/os. (to ustawowy próg maksymalnych dochodów) zawiera się strefa decyzji Rektora i Samorządu Studentów. Rzeczywisty próg zależeć będzie od:
          1. wielkości funduszu stypendialnego,
          2. liczby wniosków i sytuacji materialnej wnioskodawców,
          3. wysokości świadczeń pomocy materialnej.
          4. liczby uprawnionych do otrzymania stypendium specjalnego dla osób niepełnosprawnych, przyznawanego wyłącznie na podstawie ważnych orzeczeń o niepełnosprawności, z pominięciem kryteriów ekonomicznych.

Z tych czterech czynników w tej chwili znany jest tylko jeden - pierwszy.

Trzeba pamiętać, że do systemu powrócą w tym roku osoby, które wcześniej znalazły się poza nim (stypendia zewnętrzne, Erasmus, kierunki zamawiane itd) oraz te, które po ustawowym obniżeniu wskaźnika dochodów nabędą status samodzielności finansowej. Jeżeli bezdzietne, samodzielne finansowo małżeństwo studenckie miesięcznie (w 2010 i teraz) osiąga dochody nie wyższe od 912 PLN (netto), nie tylko ma status samodzielnego finansowo, ale ich dochód/os. lokuje ich w strefie dochodów oznaczających obligatoryjność przyznania świadczeń - ta granica - uprzednio na poziomie 351 PLN - obecnie ustalona została na poziomie 456 PLN/os.
          • Gość: Ania Re: Stypendium socjalne IP: *.ingram.com.pl 25.09.13, 16:27
            Jak Napisać oświadczenie o utracie pracy? Które potrzebne jest do wniosku o stypendium socjalne .
            Mój tata stracił prace w sierpniu i jest bez prawa do zasiłku poniewaz ma gospodarstwo rolne.
      • Gość: Magda Re: Stypendium socjalne IP: *.centertel.pl 12.06.12, 11:21
        Witam,
        ja jestem w takiej sytuacji: mieszkamy z mężem razem, ale jesteśmy zameldowani każdy z swoimi rodzicami. Mąż ma zawieszoną działalność gospodarczą (wcześniej działalność nie przynosiła dochodów), a ja posiadam umowę o pracę i pensję minimalną krajową. Czy ubiegając się o stypendium powinnam liczyć rodziców, nie męża? Czy mam szanse na stypendium? Jeśli tak, to jakie załączniki powinnam dołączyć do wniosku poza zaświadczeniami i oświadczeniami o dochodach? Z góry dziękuję za pomoc
    • Gość: marta Re: Stypendium socjalne IP: *.subscribers.sferia.net 29.10.11, 11:43
      a czy jest limit wieku na stypendium socjalne ?mam 27 lat ,przysluguje mi?
      • stypendysta Re: Stypendium socjalne 29.10.11, 18:38
        Nie ma żadnego limitu wieku. Brak uprawnień na studiach I stopnia wynika z ukończenia wcześniej innych studiów co najmniej I stopnia. Ukończenie studiów II stopnia lub jednolitych studiów magisterskich oznacza brak uprawnień na drugim kierunku studiów - UWAGA - do wszystkich form pomocy materialnej wymienionych w art. 173 ust. 1 PSW, a więc nie tylko do stypendium socjalnego, ale i do specjalnego, rektora dla najlepszych studentów, ministra dla najlepszych studentów i zapomogi.
    • Gość: gość Re: Stypendium socjalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.11, 01:54
      Jeśli się nie mylę, to jest taka możliwość, żeby brać pod uwagę tylko Twój dochód i dochód Twojego męża i podzielić między ilość osób w Twojej rodzinie (czyli Ty, Twój mąż i dzieci). Nie jestem pewna na 100%, ale dochodów Twoich rodziców nie bierze się pod uwagę, tylko chodzi o rodzinę, którą założyłaś. Z tego co ja np. dowiadywałam się na mojej uczelni, to wszędzie jest zasada, że zasiłków nie wlicza się do dochodów, więc jak masz zasiłek, to on nie wlicza się do dochodu, a jak zasiłek jest Twoim jedynym utrzymaniem, to weź ze skarbówki zaświadczenie o dochodach, jak dobrze rozumiem, to będziesz mieć zerowy dochód. Mąż też powinien wziąć papier ze skarbówki o dochodach za rok poprzedzający rozpoczęcie studiów. Wiem, że są uczelnie prywatne, które rozpoczynają zajęcia w lutym 2012r. Jeśli wtedy byś rozpoczynała studia, to wtedy musiałabyś przynieść zaświadczenie o dochodach za rok 2011, czyli obecny. Jeśli by to wyszło niedużo, to wtedy możesz liczyć na niezłe stypendium. Chodzi o to, że jak masz jedynie zasiłek i żadnych innych pieniędzy, to masz zerowy dochód, a jako jedyny dochód liczą się pieniądze zarobione przez Twojego męża. Jak macie np. 1 dziecko, to jego pensja jest dzielona przez 3 i wychodzi dochód na jedną osobę w rodzinie. Jak mąż ma ok. 1100zł miesięcznie, to przy np. jednym dziecku wyszłoby niecałe 400zł na jedną osobę i należy Ci się stypendium. Jako dochód u Ciebie liczyłaby się praca zarobkowa, renta (np. rodzinna czy inwalidzka) czy alimenty. Zresztą na stronie internetowej uczelni, którą sobie wybrałaś powinna napisać jakie pieniądze się wliczają do dochodu. Jakby wyszło to niecałe 400zł, to mogłabyś się ubiegać o zapomogę raz na semestr, może to być nawet 700zł na semestr i miałabyś to na jakieś zeszyty, długopisy czy inne potrzebne rzeczy, a książki możesz wziąć z biblioteki uczelni więc nie musisz się martwić o koszty zakupu podręczników. Popytaj się też w pomocy społecznej o jakieś dodatkowe zasiłki np. z powodu rozpoczętej edukacji czy coś.
      • stypendysta Re: Stypendium socjalne 30.10.11, 10:53
        Gość portalu: gość napisał(a):

> Jeśli się nie mylę, to jest taka możliwość, żeby brać pod uwagę tylko Twój doch
        > ód i dochód Twojego męża i podzielić między ilość osób w Twojej rodzinie (czyli
        > Ty, Twój mąż i dzieci). Nie jestem pewna na 100%, ale dochodów Twoich rodziców
        > nie bierze się pod uwagę, tylko chodzi o rodzinę, którą założyłaś.

BZDURA, BZDURA, BZDURA!!!

Przed ponownym napisaniem podobnych bredni przeczytaj art. 1789 ust. 3-6 PSW.

Podstawową sprawą jest stwierdzenie, czy spełnia kryteria samodzielności finansowej (art. 179 ust. 6 PSW).
    • Gość: Illa Re: Stypendium socjalne IP: *.warszawa.vectranet.pl 16.11.11, 13:06
      Sytuacja trochę skomplikowana, ja również ubiegałam się o stypendium socjalne, jestem zameldowana u rodziców i szkoła brała pod uwagę ich dochody. Ponieważ nie przekraczały jakiejś tam kwoty stypendium dostałam bez problemu, dzięki temu opłacam sobie szkołę.
    • Gość: nadia Re: Stypendium socjalne IP: *.wskiz.poznan.pl 12.06.12, 11:52
      Opowiem jak to wygląda w Wyższej Szkole Komunikacji i Zarządzania. www.wskiz.edu

Po pierwsze o stypendium socjalne może ubiegać się każdy pod warunkiem, że jest studentem (bez względu na wiek)
      Liczą się dochody najbliższych członków rodziny a więc rodzice (czy inni prawni opiekunowie), rodzeństwo (do 26 roku życia- uczące się)

Jeśli ktoś chce się rozliczać sam i jest na własnym utrzymaniu musi wykazywać co najmniej średnią krajową, na tej podstawie jest samodzielny finansowo. Jednak jeśli ktoś ma tą średnia krajową, czyli ok 1200 zł to przekracza magiczne 782 zł na osobę netto (chyba, że ma dziecko, czy płaci alimenty, ponieważ alimenty zmniejszają dochód.)

Jeśli Pani mąż ma najniższą krajową plus 500 zł jak najbardziej możecie państwo się wspólnie rozliczać biorąc pod uwagę, że jesteście Państwo małżeństwem i macie wspólne dzieci, to fakt, że nie jesteście Państwo zameldowani w tym samym miejscu nie jest istotny.
      • Gość: aga Re: Stypendium socjalne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.12, 11:29
        Witam. Ja mam taki problem. Od 2010 roku byłam na urlopie wychowawczym do marca 2012. Od kwietnia 2012 roku pracuje na czas określony. Mój mąż ma tylko umowę na 1/4 etatu cały czas. W tej sytuacji nie jestem samodzielna finansowo i muszę podawać dochody rodziców za 2011 czy tylko siebie i męża?? Pomózcie proszę, bo nie wiem czy mam składać papiery czy nie ;)
      • stypendysta Re: Stypendium socjalne 13.10.12, 09:28
        Gość portalu: nadia napisał(a):

> Jeśli ktoś chce się rozliczać sam i jest na własnym utrzymaniu musi wykazywać c
        > o najmniej średnią krajową, na tej podstawie jest samodzielny finansowo.
        >
        > Jeśli Pani mąż ma najniższą krajową plus 500 zł jak najbardziej możecie państwo
        > się wspólnie rozliczać biorąc pod uwagę, że jesteście Państwo małżeństwem i ma
        > cie wspólne dzieci, to fakt, że nie jesteście Państwo zameldowani w tym samym m
        > iejscu nie jest istotny.

CO ZA BREDNIE!!!

Na Twoim miejscu pisałbym takie teksty po zarejestrowaniu się, bowiem właśnie złożyłaś donos na swoją uczelnię, że przyznaje świadczenia pomocy materialnej finansowane z dotacji budżetowej niezgodnie z Ustawą, czyli po prostu łamie prawo, a dokładniej - art. 186 ust. 6 Ustawy.

Przed ponownym napisaniem takich sensacji (i oczywiście przed (nie)uznawaniem samodzielności finansowej studenta) radzę przeczytać przywołany przepis Ustawy.
        • stypendysta Re: Stypendium socjalne 13.10.12, 18:07
          Nawiasem pisząc, regulamin obowiązujący na tej uczelni zawiera błędy powodujące naruszenie ustawowych uprawnień studentów oraz zapisy naruszające zasady postępowania z decyzjami administracyjnymi oraz sposobem ich dostarczania, wnoszenia odwołań i zmiany ich przedmiotu.
    • millenqa83 Re: Stypendium socjalne 12.10.12, 14:16
      witam, moja sytuacja wygląda następująco: jestem mężatką, mam dziecko i od 2010 roku jestem bezrobotna bez prawa do zasiłku a co za tym idzie nie jestem samodzielna finansowo, jednak mój mąż spełnia kryterium samodzielności finansowej czy w tej sytuacji muszę załączać zaświadczenie o dochodach moich rodziców czy tylko wystarczy zaświadczenie moje i męża?
      • stypendysta Re: Stypendium socjalne 13.10.12, 09:33
        millenqa83 napisał(a):

> witam, moja sytuacja wygląda następująco: jestem mężatką, mam dziecko i od 2010
        > roku jestem bezrobotna bez prawa do zasiłku a co za tym idzie nie jestem samod
        > zielna finansowo, jednak mój mąż spełnia kryterium samodzielności finansowej cz
        > y w tej sytuacji muszę załączać zaświadczenie o dochodach moich rodziców czy ty
        > lko wystarczy zaświadczenie moje i męża?

Jeżeli miesięczne dochody netto męża w ub. roku i w bieżącym wynosiły min. 782,3 PLN (wniosek składany w październiku) lub 850,2 PLN (wniosek składany od listopada), będziesz uznana za samodzielną finansowo, a to oznacza, że dokumentujesz swoją sytuację z pominięciem dochodów rodziców.
    • Gość: studentka Re: Stypendium socjalne IP: *.elka.pw.edu.pl 07.01.15, 11:09
      Witam. Jest to stary watek ale mam nadzieje na odpowiedz.
      W roku 2013 bylam na zasilku macierzynskim, prowadzilam dzialalnosc gospodarcza. Obecnie po zakonczonym urlopie macierzynskim zastanawiam sie nad urlopem wyhowawczym. Oboje z mezem studiujemy i mieszkamy w akademiku. Mamy takze stypendium socjalne. Zostalam poinformowana o tym, ze zasilek macierzynski z ZUS jest normalnym dochodem i wlicza sie do dochodu przy skladaniu wniosku o stypendium. W zwiazku ze zmiana w przepisach jestesmy samodzielni finansowo. Moje pytanie brzmi, czy rzeczywiscie zasilek macierzynski z ZUS nie jest dochodem utraconym i musze go wliczyc normalnie do dochodu (nie dostane wtedy stupendium ani akademika) ? Czy jesli przejde na urlop wychowawczy to wtedy nim bedzie? Bylam przekonana, ze da sie utracic ten dochod. Sa rozne opinie i nie wiem, ktora prawdziwa. Z gory dziekuje za odpowiedz.
      • stypendysta Re: Stypendium socjalne 11.01.15, 02:12
        Zgodnie z art. 3 pkt. 23 Ustawy o świadczeniach rodzinnych jako utrata dochodu uznawana jest utrata zasiłku macierzyńskiego, ale jedynie przysługującego po utracie zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej. Tak więc w Twoim przypadku najprawdopodobniej wyrejestrowanie działalności gospodarczej w okresie otrzymywania zasiłku może skutkować uznaniem zmniejszenia/utraty dochodu z powodu utraty zasiłku.
    • Gość: Natalia Dochód utracony IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.09.15, 20:01
      Witam,
      staram się o stypendium socjalne i mam dość jak dla mnie skomplikowaną sytuację.Mianowicie mój tata miał staż w roku 2014 od kwietnia do października- czyli sumę osiągniętych wtedy dochodów uznaje się za dochód utracony tak ? Ale od 10 pazdziernika 2014 do 9 stycznia tego roku pracował na pół etatu i znowu- teraz juz nie pracuje czyli dochód utracony ale czy wczesniej wpisywac wyplatę z listopada jako dochód uzyskany ??
      Baaardzo proszę o pomoc.
    • Gość: StudentkaSmerfetka Czy dostanę stypendium IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.09.15, 19:08
      Witam,
      Moja sytuacja wygląda następująco: ja z mężem jesteśmy zameldowani w innych miejscowościach, każde ze swoimi rodzicami. Tylko mąż zarabia. Nie mamy dzieci. W roku 2014 mąż podjął pracę w lipcu. Rozliczaliśmy się razem. I gdyby liczyć nas dwoje to dochód na osobę wyniósł za rok 2014 jakieś 360 zł więc powinnam wtedy dostać stypendium.
      Moje pytanie jest takie: Czy do stypendium będziemy liczeni tylko ja z mężem czy moi rodzice też?
      • woto2012 Re: Czy dostanę stypendium 28.09.15, 01:16
        Witaj,

Są trzy podstawowe sposoby obliczania stypendium:
        1) Panna - mieszkasz z rodzicami, nie masz dochodu - w takim przypadku dochód oblicza się z rodziców, ewentualnie rodzeństwa, odejmuje się podatki, składki itp.
        2) Panna - mieszkasz z rodzicami lub nie, masz odrębny dochód - w takim przypadku nie liczy się dochód rodziców itd. Brany pod uwagę jest tylko twój dochód.
        3) Mężatka - niezależnie gdzie mieszkasz, niezależnie czy masz dochód, dzieci itp - twoja rodzina to ty i twój mąż i wy tworzycie gospodarstwo domowe więc wasz wspólny dochód będzie brany pod uwagę do stypendium.

Pamiętaj, że od każdej z tych zasad są wyjątki, a szczegółowe zasady przyznawania stypendium znajdziesz w regulaminie pomocy stypendialnej na swojej uczelni.
    • Gość: Autro Stypednium socjalne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.15, 11:32
      Moja sytuacja wygląda następująco. Rok wcześniej nie miałem dochodu, w tym roku przez ostatnie sześć miesięcy pracowałem i będę pracować do końca roku. Mieszkam z rodzicami. Mam umowę o pracę do końca roku.

No i teraz nie wiem jak się rozliczyć:
      1 pyt. Czy rozliczać się samodzielnie czy z rodzicami.
      2 i 3 pyt. Czy liczy się dochód z tego roku? Jeśli tak to te kwotę z 6 ostatnich miesięcy dzielę przez 12(poprzedni rok) czy 24 (poprzedni+bieżący rok)?
      4 pyt. Jak już dostanę stypendium to czy muszę jakoś te następne miesiące uwzględniać?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka