Dodaj do ulubionych

STUDIA NA INFORMATYCE-PROSBA O WYPOWIEDZ STUDENTOW

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 17:03
Witam.

/z gory przepraszam za brak polskich znakow/

Jestem w II klasie Liceum. zastanawiam sie powaznie nad wyborem studiow, i
wlasciwie jedyny kierunek, do ktorygo naprawde podszedlbym z ochota i pasja,
bylaby wlasnie informatyka.. Najwieksze obawy wiaze z tym, ze wszedzie gdzie
sie nie uslyszy, zawsze strasza matematyka.. Doskonale wiem, ze informatyka =
matematyka, tylko chcialbym sie dowiedziec, czy to rzeczywiscie tak kosmicznie
trudne! Chodzi oto, ze nigdy orlem z matmy nie bylem, po prostu, powiedzmy
nigdy specjalnie mnie ten przedmiot nie fascynowal /chociaz napewno mnie nie
nudzil, wrecz byl nawet przyjemny gdy sie przykladalem/, nie jestem tepy i
kapuje jak mi ktos tlumaczy dosc szybko jak mysle... ale naprawde bardzo sie
boje tej matmy na studiach.. Zawsze wszyscy robili ze mnie na sile humaniste i
prawnika, bo pisalem ladne wypracowania..a ja nie chce tego robic! nie chce
papierkowej roboty!! Od zawsze interesowaly mnie komputery, a na informatyce
zawsze bylem zmora mojego nauczyciela, ktoremu zawsze probowalem udowodnic, ze
jego siec, a zwlaszcza jej zabezpieczenia, nie sa gornych lotow.. Nawet mnie
za to chwalil:) Dobra, wiem ze to pewnie nie ma nic do rzeczy...ale zawsze
cholernie mnie to przyciagalo, fascynowalo, marze, zeby zwiazac z tym moj
przyszly zawod. Zawsze chcialem byc w tym najlepszy, bo chociaz to mi
wychodzilo.. Zdaje sobie jednak sprawe, ze liceum/gimnazjum niewiele ma
wspolnego ze studiami, prawdziwa informatyka,...i zupelnie nie wiem co
powinienem zrobic.. to mnie pasjonuje, wiem, ze jak sie upre, to nawet ta
matme pokocham, tylko czy nie jest na to juz za pozno?? Chce byc programista,
to takie niesamowite! I interesujace! Albo zajmowac sie zabezpieczeniami, i z
tym zwiazac moj przyszly zawod, a nie studiowac uprawianie burakow
cukrowych... Do matury z matmy szczerze sie nie przymierzam, chcialem wybrac
wshid w poznaniu - szkola prywatna. Prosze o szczere wypowiedzi, chociaz
mielibyscie byc nie wiadomo jak okrutni.. Nie chce "probowac". Zawsze
wychodzilem z zalozenia, ze albo cos robie, albo nie robie tego wcale. Chce
poznac opinie ludzi, ktorzy w tym siedza, ktorzy maja z tym do czynienia na
codzien, ktorzy poradza mi obiektywnie i prawdziwie, a nie chce czytac glupich
informatorow z zaleceniami ministrow i innych @#$%^&*...Prosze wypowiedzcie
sie. Z gory bardzo dziekuje, to bardzo wazne dla mnie, naprawde chcialbym to
robic, ale jesli jest cosm co juz na wstepie mnie wyklucza, nie chce poledz na
starcie i stracic caly zapal....
Obserwuj wątek
    • Gość: IIa Re: STUDIA NA INFORMATYCE-PROSBA O WYPOWIEDZ STUD IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.02.05, 19:42
      no to jak szczerze to bedzie tak:

na pierwszym i drugim roku jest przede wszystkim matematyka (calki, pochodne,
      logarytmy, objetosc bryl nieforemnych, liczby niewymierne, itp itd), a takze
      wszystkie jej pochodne, jak np matematyka dyskretna (kombinatoryka, grafy)
      bardzo rozbudowany rachunek prawdopodobienstwa i statystyka matematyczna,
      pozatym algorytmika i proste programiki w c i c++ - chodzi o to, zeby miec
      dobre podstawy, bo wszystko (przynajmniej u mnie) tak naprawde zaczyna sie od
      okolo 3 roku, ale to tez jest teoria...
      zeby to przezyc musisz nie tyle matematyke lubic, ile byc w stanie ja szybko
      zrozumiec

a teraz co sie tyczy probowania: sprobuj teraz np poszukac egzaminow wstepnych
      na studia, dobre sa te z ubieglych lat z uw - jezeli bedziesz umial je w miare
      szybko rozwiazac i na wiecej niz 85% to nie masz sie co bac ze nie poradzisz
      sobie, pozatym przejdz sie do jakiejs ksiegarni (chyba najl;epszy bedzie empik
      lub jakas techniczna), podejdz do dzialu IT i przejrzyj kilka najgrubszych (bo
      takie sa glownie wykorzystywane - najciensza literatura podstawowa zalecana ma
      ok 900 stron) pozycji, i ocen sam siebie, czy bedzie cie interesowala budowa
      ramki internetowej, historia rozwoju procesora i jego architektura etc.

a o takiej informatyce jaka znasz doi tej pory zapomnij
      • Gość: infoman Re: STUDIA NA INFORMATYCE-PROSBA O WYPOWIEDZ STUD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.05, 21:13
        Programowanie wiąże się z matematyką, więc jak chcesz być programistą, to
        lepiej się ucz matmy. Też jestem w 2 kl Lo i wybieram sie na informę - sieci
        komputerowe. Studiuje ktoś może z Was?
        • Gość: IIa Re: STUDIA NA INFORMATYCE-PROSBA O WYPOWIEDZ STUD IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.02.05, 23:52
          ja - i powiem tylko jedno: jest ciezko
          • Gość: . Re: STUDIA NA INFORMATYCE-PROSBA O WYPOWIEDZ STUD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.05, 18:22
            A gdzie, jaka uczelnia?
            • Gość: IIa Re: STUDIA NA INFORMATYCE-PROSBA O WYPOWIEDZ STUD IP: *.wsisiz.edu.pl / *.ibspan.waw.pl 24.02.05, 17:03
              wyzsza szkola informatyki stosowanej i zarzadzania w wawie
              • Gość: dionysos Re: STUDIA NA INFORMATYCE-PROSBA O WYPOWIEDZ STUD IP: *.devs.futuro.pl 06.03.05, 12:03
                Moje doswiadczenia z informatyka na Elce na PW:
                * w czesie liceum lepiej sie nie zastanawiac co bedzie pozniej, tylko przylozyc
                do tego, co aktualnie jest w szkole
                * na studiach jest tak, ze wykladowcy wymagaja zawsze tego, czego naucza, wiec
                nie ma egzaminow z wiedzy z liceum (poza wstepnymi :P, no i oczywiscie pewnych
                elementarnych rzeczy, ktore trzeba znac)
                * jesli chodzi o przedmioty typowo matematyczne to: analiza (calkowanie i
                rozniczkowanie - 2 sem.), algebra (macierze, przestrzenie liniowe, liczby
                zespolone), teoria mnogosci, matematyka dyskretna, probabilistyka, statystyka. A
                tak poza tym, to informatyka jest kierunkiem scislym, wiec tu sie po prostu duzo
                liczy roznych rzeczy (np. zlozonosc obliczeniowa algorytmow, optymalizacja, a
                jesli wyladujesz na politechnice to parametry obwodu elektronicznego i wiele,
                wiele innych).
                * na koniec dodam, ze to fascynujacy kierunek ;)
                Pozdrawiam
                • Gość: Ragnarok Re: STUDIA NA INFORMATYCE-PROSBA O WYPOWIEDZ STUD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 12:20
                  Wszyscy odpowiadacie na pytanie o matematyke, a zapominacie, ze na informatyce
                  (szczególnie tej politechnicznej) jest jeszcze fizyka(nie mylic z fizyką w
                  liceum -> to 2 różne rzeczy), elektrotechnika, elektronika, miernictwo,
                  algorytmika, technika mikroprocesorowa, ... -> Nie wiem jak inni studenci,
                  ale ja to pokochałem
      • Gość: kosiasz Re: STUDIA NA INFORMATYCE-PROSBA O WYPOWIEDZ STUD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 21:27
        ok. dzieki:)

A teraz spytam troszke inaczej: czy na studiach, wykladowcy po prostu wymagaja
        tego od Was?? zebyscie to umieli i tyle, czy tlumacza rzeczy od podstaw, cofajac
        sie nawet do materialu powiedzmy z LO? Czy ta matma zaczyna sie na studiach, czy
        trzeba byc mistrzem juz wczesniej? Nie mam problemow z matma, jesli mi ktos
        dobrze wytlumaczy. Chyba nie trzeba byc niewiadomo jakim omnibusem no nie?? Czy
        mozecie mi troszke dokladniej przyblizyc, czym zajmuje sie student informatyki??
        Jak wyglada ta matematyka?? I czy jest naprawde tak strasznie trudna, jak to
        wszyscy obrazuja?
      • Gość: kosiasz Re: STUDIA NA INFORMATYCE-PROSBA O WYPOWIEDZ STUD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 21:31
        o i jeszcze jedno: moze po prostu ktos moglby napisac, co dokladnie z matmy jest
        omawiane chociaz na I roku studiow, jestem przeciez dopiero w II kl LO, wiec mam
        jeszcze rok, moze moglbym pochodzic na korki, nabyc literature, i probowac ten
        material juz powoli probowac sobie przyswoic? zeby zwyczajnie na kierunku nie
        wyjsc na kompletnie zaskoczonego durnia, a tak na spokojnie moglbym juz sie z
        tym chociaz wstepnie zapoznac. Nie jest to glupi pomysl prawda?
        • Gość: IIa Re: STUDIA NA INFORMATYCE-PROSBA O WYPOWIEDZ STUD IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.02.05, 23:55
          no to tak jak napisalam: liczby zespolone, macierze, przestrzenie n-wymiarowe
          (n = np 3, 4, 5, 6...), funkcje w calej rozciaglosci, pochodne, calki
          pierwszego, drugiego i trzeciego stopnia, troche kombinatoryki, ale to zalezy
          jeszcze w duzej mierze od uczelni...
          • Gość: . Re: STUDIA NA INFORMATYCE-PROSBA O WYPOWIEDZ STUD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.05, 18:25
            Mysle, ze nie masz sie znowu czego obawiac. Znam goscia co mial 3 w lo z matmy,
            a jesli sie pouczy to egzamin na studiach zaliczy na 4. Mysle,ze masz szanse. A
            co masz z matmy? Jaki kierunek Cie interesuje i gdzie?
            • Gość: kosiasz Re: STUDIA NA INFORMATYCE-PROSBA O WYPOWIEDZ STUD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 20:01
              z matmy mam slabe 3. tyle ze, /nie chce sie usprawiedliwiac/ nie mialem nigdy za
              dobrych notatek, i ze sprawdzianow dostawalem przewaznie buta, potem pozyczalem
              zeszyt kolegi, 2 h nauki i 4. tyle ze ocena byla juz wtedy dzielona na 2;( no
              coz, ciemny nie jestem, tylko strasznie niesystematyczny! ale poprawie sie!
              kierunek? jeszcze nie wiem dokladnie, czy to trzeba od razu zdeklarowac co
              KONKRETNIE chce sie wybrac juz na 1 roku? myslalem miedzy bezpieczenstwem a
              programowaniem..naprawde nie wiem jeszcze do konca...poza tym startuje do wshid
              w poznaniu. to private szkul. co o niej sądzicie?
        • Gość: Ragnarok Re: STUDIA NA INFORMATYCE-PROSBA O WYPOWIEDZ STUD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 12:27
          jezeli jestes w klasie matematycznej to powinienes sobie poradzic, natomiast
          jezeli jestes w klasie humanistycznej to powinienes ponad podstawowy program
          nauczyc sie : logarytmów, pochodnych, zaleznie od uczelni czasami całek - a
          ogólnie jezeli sie przyłożysz to powinienes sobie poradzic - matma naprawde nie
          jest taka trudna jak sie wydaje
    • Gość: Gość Re: STUDIA NA INFORMATYCE-PROSBA O WYPOWIEDZ STUD IP: *.mimuw.edu.pl / *.mimuw.edu.pl 24.02.05, 13:46
      Jak widać, studiuję na MIM UW. Na egzaminie wstępnym - tylko matematyka -
      przejrzyj sobie testy. Można to przeskoczyć, radząc sobie świetnie na
      olimpiadzie :).

Na pierwszym roku były: analiza, algebra, matematyka dyskretna, wstęp do teorii
      mnogości i... wstęp do programowania, w drugim semestrze zamiast teorii mnogości
      logika, wstęp do programowania zmienił nazwę na metody programowania oraz
      doszło... laboratorium z metod programowania.

Jak już masz za sobą egzamin wstępny, nie musisz znać matematyki ze szkoły
      średniej na wyrywki. Ale musisz umieć myśleć ściśle. To chyba po prostu trzeba
      mieć we krwi, nie wyobrażam sobie programowania bez tego :).

Ostatnia większa porcja matematyki na MIM UW to metody numeryczne na drugim roku.

W pewnym sensie od matematyki nie uciekniesz, przynajmniej na początku, bez
      względu na to, czy wybierzesz uniwerek, czy polibudę.

Pamiętam natomiast, gdy mnie niegdyś straszono, że bez fizyki ani rusz, że nie
      mam co marzyć o informatyce. A to na szczęście okazało się nie być prawdą :).
      • Gość: Gosc2 Re: STUDIA NA INFORMATYCE-PROSBA O WYPOWIEDZ STUD IP: *.mimuw.edu.pl / *.mimuw.edu.pl 24.02.05, 14:18
        Hehe, jak widac jest nas wiecej ;))
        Moim zdaniem,jesli masz 3 w LO, to nie dasz rady z testami.Nie sa one moze tyle
        matematyczne co sa hmm... "testami kompetencji z elementami matematyki" :P
        Mnie niestety nie udalo sie przeskoczyc progu dostania sie na dzienne,ale moja
        milosc do MIMUW zaowocowala tym ze obecnie jestem na II roku studiow
        wieczorowych (ZSI) :)) Nie wyobrazam sobie lepszych studiow (poza dziennymi
        oczywiscie na tym wydziale) :P Jest ciezko, nawet bardzo.Z dostaniem sie nie
        ma specjalnego problemu(z CEWM uzyskaelem 18 p.) ,egzaminy sesyjne odrzucaja
        tych co dostali sie "przez przypadek" :))
        W jedym zgadzam sie z przedmowca:programowanie nie polega na bezmyslym
        wstukiwaniu kodu,tylko ciezkim algorytmicznym mysleniu co sprowadza sie do
        rozwiazywania zagadek matematycznych (patrz testy ;P).
        Pozdrawiam wszytskich studentow wydzialu MIMUW :]
    • Gość: TorV Re: STUDIA NA INFORMATYCE-PROSBA O WYPOWIEDZ STUD IP: *.devs.futuro.pl 05.03.05, 19:58
      Inf. na PG, przedmioty matematyczne (niekoniecznie ze słowem 'matematyka' w nazwie):

sem. 1:
      Struktury danych
      Algorytmy i programowanie
      Analiza matematyczna
      Matematyka dyskretna

sem. 2:
      Algebra liniowa

sem. 3:
      Teoria grafów i sieci
      Metody numeryczne

sem. 4:
      Złożoność obliczeniowa algorytmów