Dodaj do ulubionych

Polonistyka

IP: *.msk.net.pl / 213.17.190.* 17.05.05, 16:39
Prosze ow szelkie informacje o polonistyce,wlacznie zegzaminami...z góry
dziękuje..:)
Obserwuj wątek
    • Gość: Tawananna* Re: Polonistyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 20:34
      Venneziano, naprawdę chętnie bym Ci pomogła, ale nie mam pojęcia jak, czyt. od
      czego zacząć :). Nie napisałaś, o jaką uczelnię Ci chodzi, ani co tak naprawdę
      chcesz wiedzieć...

Polecam forum polonistyczne (link niżej) i KONKRETNE pytania.

Pozdrowienia,
      Tawi
      • Gość: Venneziana Re: Polonistyka IP: *.msk.net.pl / 213.17.190.* 19.05.05, 14:43
        Dziwekuje za zwrocenie uwagi...:)rzeczywiscie mas ztutajs woja racje..wiec
        wracajac do mego postu...na poczatek poprosze o informacje na jakich
        uczelanaich mozna zdawac filologie polska..oraz jak wygladaja egzaminy wstepne
        na filologie polska(studia dzienne):)
        • Gość: Xen Re: Polonistyka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.05.05, 17:42
          kilka minut spedzonych w necie i juz bedziesz wiedziala gdzie mozna studiowac
          filologie polska i jak wygladaja egzaminy - nie oczekujesz chyba ze ktos bedzie
          podawal Ci tak podstawowe informacje na tacy? to mozna znalezc samemu bez
          najmniejszego wysilku... gdyby chodzilo i atmosfere, wykladowcow, ludzi czy
          poziom to moglbym powiedziec troche o UWr, ale szkoda mi pisac o czyms, co na
          stronie UWr mozna znalezc ;)
        • Gość: Tawananna* Re: Polonistyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 17:59
          Obawiam się, że Xen ma rację... Włącz Google'a :). Filologię polską można
          studiować na mnóstwie uczelni - na wszystkich chyba uniwersytetach, na różnych
          wyższych szkołach pedagogicznych czy powstałych z nich akademiach, ponadto na
          stosunkowo nielicznych uczelniach prywatnych (np. bodaj na SWPS). Informacje o
          egzaminach wstępnych można bez problemu znaleźć na stronach uczelni; rekrutacja
          jest zróżnicowana, nawte pomijając już wszystkie te cuda z nową maturą - w
          ubiegłych latach w zależności od uczelni mogła być to rozmowa kwalifikacyjna,
          wypracowanie, test (z literatury / literatury i wiedzy o języku / literatury i
          historii / ogólnej wiedzy humanistycznej itd.)... kombinacje różne ;). Ja
          zdawałam (UAM) rozmowę kwalifikacyjną (zakres zagadnień: program
          przedmiotu "język polski" + orientacja we współczesnej kulturze) i test
          (głównie literatura, trochę wiedzy o języku; przewaga zadań zamkniętych lub
          wymagających co najwyżej uzupełnienia).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka