Dodaj do ulubionych

bibliografia, też już było, ale licze na pomoc

13.06.05, 17:13
ktoś tu fajnie nazwał to forum "centrum pomocy MISH". ta nazwa pasuje
idalnie, wiec mam kolejne pytanko. Otóż mam książkę w której mojego tematu
dotyczy tylko jeden rozdział. Czy więc jeśli dam ją w bibliografii to mogą
mnie zapytać o coś poza tym rozdziałem? czy moze mam wspomniec w biliografii,
że chodzi mi tylko o ten jeden rozdział?
I jeszcze jedno - czy w biliografii mają być tylko opracowania czy dzieła też
(mam temat z lietartury). Prosze o odpowiedź, jest mi wstyd, że tak męczę, no
ale mam wątpliwości różne,a widze, że tu wszystko pięknie jest wyjaśniane.
Mam nadzieje, ze to ostatni raz. Z góry dziekuje
Obserwuj wątek
    • yacques Re: bibliografia, też już było, ale licze na pomo 13.06.05, 17:50
      Wydaje mi się oczywiste, że jeśli korzystałeś tylko z jednego rozdziału to w
      bibliografii należy to zaznaczyć i wtedy nikt nie powinien pytać się z czegoś
      innego. Przy czym to też zależy jaką książkę masz na myśli. Weźmy taki banalny
      przykład, ktoś przygotowuje temat "wyprawy krzyżowe" ;-),podaje w bibliografii
      książkę Benedykta Zientary Historia powszechna średniowiecza i zaznacza, ze
      chodzi mu tylko o rozdział dotyczący krucjat. Wtedy wszystko jest w porządku.
      Ale jeśli ktoś podaje do tego tematu w bibliografii książkę Dzieje wypraw
      krzyżowych Runcimana i zaznacza, ze chodzi mu o jeden rozdział to może byc
      problem ;-) Trzeba bowiem pamietac, ze o tyle o ile profesor ktory bedzie
      prowadził rozmowę wie co o wyprawach krzyzowych napisał Zientara to już na
      pewno nie będzie wiedział co dokładnie w tym a tym rozdziale napisał Runciman i
      wątpię aby przed rozmową to sprawdził. Profesor będzie doskonale wiedział co
      Runciman pisze, ale nie, nazwijmy to "z podziałem na rozdziały" ;-) I może
      dojśc na rozmowie do głupiej sytuacji, bo nie wypada powiedzieć, ze ja akurat
      tego rozdziału nie czytałem ;-) Podsumowując, jesli w opracowaniu sowjego
      tematu korzystasz z jakiegos ogolnego, przekrojowego opracowania to oczywiscie
      zaznacz, ze chodzi Ci o wybrany temat, ale jesli ksiązka z ktroej korzystasz w
      calosci dotyczy Twojego tematu to radzę przeczytać ją całą ;-) Zdaję sobie
      sprawę, ze chyba zamieszałem, ale może ktos to zrozumie i doprecyzuje ;-)
      • tawananna Re: bibliografia, też już było, ale licze na pomo 13.06.05, 19:55
        U mnie w rekrutacji było zaznaczone wyraźnie - minimum 4 książki, co najmniej 1
        (a może 2, już nie pamiętam) naukowa. Dlatego czytałam książki w całości (mniej
        więcej;)) i tak podałam je w bibliografii, a rozmowa i tak toczyła się wokół
        tematu, a nie treści poszczególnych pozycji.

Widzę więc to tak: 4 książki w całości i do tego ew. rozdziały z innych książek
        lub artykuły. Oczywiście, do książek mogą wchodzić dzieła literackie, ale do
        tego muszą być jakieś opracowania - jako te "naukowe pozycje".

A na wszelki wypadek dobrze zadzwonić do dziekanatu i upewnić się, bo na każdej
        uczelni, ba! w każdym roku, szczegółowe zasady mogą się różnić.
        • endru2 Re: bibliografia, też już było, ale licze na pomo 13.06.05, 21:23
          no dzieki, wlasnie o to mi chodzi. w tym roku we wrocku są 2-3 opracowania w
          tym jedno o charakterze naukowym, no ale jakos sobie poradze, choć tak naprawde
          nie wiem od czego różni sie opracowanie o charakterze naukowym od opracowania o
          charakterze nie-naukowym. nie wiem czy akurat mam do czynienia z osobami
          obeznanymi w literaturze, ale czy "Czas formy otwartej" M. Janion lub "Dzieło
          otwarte" U. Eco to są te o charakterze naukowym? A zresztą niewazne, nie chce
          juz was zamęczać. Dzieki
          • yacques Re: bibliografia, też już było, ale licze na pomo 13.06.05, 22:07
            Jeśli chodzi o Wrocław to ja mogę pomóc, bo zmieniałem to specjalnie na
            stronie. Należy przygotować się z 2-3 książek, w tym przynajmiej jedno musi
            mieć charakter POPULARNO-NAUKOWY. Aby rozwiać wasze wątpliwości określenie
            popularno-naukowe zastąpiło określenie naukowe ;-) A zarówno Umberto Eco jak i
            Maria Janion jeśli nie są naukowi, to do popularno-naukowych z pewnością można
            ich zaliczyć;-) Pzodrawiam
    • akne1 Bibliografia 17.06.05, 20:25
      W biblografi w temacie omawiajacym twórczość i jej fenomen danego autora mogę zawrzeć także tytuły jego dzieł, czy wskazana byłoby raczej zamieszczenie tylko opracowań naukowych (ciężko o ich zdobycie)?
      • yacques Re: Bibliografia 17.06.05, 21:01
        ;-) Jeśli podano (we Wrocławiu), że nalezy podać 3 pozycje w tym przynajmiej
        jedną o charakterze popularno-naukowym to znaczy to, że 2 pozostałe mogą być z
        kanonu literatury pięknej. Zatem jeśli przygotowywujesz temat związany z
        twórczością danego pisarza to w bibliografii możesz umieścić jego książki;-),
        byle znalazło się też jedno opracowanie popularno-naukowe.
        • huelga Re: Bibliografia 17.06.05, 22:22
          Pytalam nizej, ale nikt nie odpowiedzial, to moze sie przypomne:) Jak zapisac w
          bibliografii filmy, jesli one sa moim tematem??
    • akne1 bibliografia :) 24.06.05, 16:45
      Jak powinna wyglądać prawidłowo napisana bibliografia?
      autor, dzieło, wydawnictwo, miejsce i rok wydania ???

Z góry dzięki za odpowiedź.

I jeszcze jedno: w bibilografi można umieścić także adresy stron internetowych czy filmy? Jak je wtedy zapisać?

Pozdrawiam!
      • yacques Re: bibliografia :) 24.06.05, 18:37
        Bibliografię najczęściej układa się w kolejności alfabetycznej, chociaż myślę,
        że w przypadku MISH-u gdzie kandydaci podają 3-4 pozycje nie jest to konieczne
        i można ułożyć książki wedłu ich ważności dla tematu. Można także podzielić
        bibliografię na bibliografię podmiotową i bibliografię przedmiotową. Wtedy
        jeśli ktoś ma temat dotyczący danego pisarza w bibliografii podmiotowej
        wypisuje książki tego pisarza, a w bibliografii przedmiotowej to co na temat
        tego pisarza napisano. Prawdiłowy zapis bibliograficzny wygląda na przykład tak:
        Bloch M., Społeczeństwo feudalne, przeł. E. Bąkowska, Warszawa 2002.
        Zwraca się uwage na to, aby zapis zaczynał się od nazwiska a dopiero potem
        inicjał, tytuł powinno się pisać kursywą, pamiętajcie że w zapisie
        bibliograficznym nie używa sie cudzysłowu. No i poza tym w Waszym przypadku
        można na koniec dodać ewentualnie numer stron z danej książki jeśli jest taka
        potrzeba czyli ............., Warszawa 2002, s. 134-170. Uffff, czasem na coś
        się przydają wstępy do badań, nauki pomocznicze i inne nudne zajęcia ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka