Dodaj do ulubionych

stypendium

IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 18.06.05, 12:41
MENiS informuje, że studenci mogą ubiegać się o następujące świadczenia:
1. stypendium socjalne,
2. stypendium specjalne dla osób niepełnosprawnych,
3. stypendium za wyniki w nauce lub sporcie,
4. stypendium ministra za osiągnięcia w nauce,
5. stypendium ministra za wybitne osiągnięcia sportowe,
6. zapomogę.

A także o tym, że "student może otrzymywać jednocześnie kilka świadczeń
pomocy materialnej np. stypendium socjalne jednocześnie ze stypendium za
wyniki w nauce lub sporcie i stypendium specjalnym dla osób
niepełnosprawnych. Wyjątek stanowią stypendium za wyniki w nauce lub sporcie
oraz stypendium ministra za osiągnięcia w nauce i stypendium ministra za
wybitne osiągnięcia sportowe - student, który otrzymuje stypendium ministra
nie może otrzymać stypendium za wyniki w nauce lub sporcie..."

Mnie osobiście interesuje stypendium za wyniki w nauce.
I moje pytanie: skoro nie mogę otrzymywać dwóch jednocześnie (3 i 4) to o
które sie starać? Które się bardziej opłaca, tj. za które dostaje się więcej
pieniędzy?
Obserwuj wątek
    • Gość: inga Re: stypendium IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 19.06.05, 01:41
      halo!!
      czyżby żaden z forumowiczów nie otrzymywał stypendium czy chociażby interesował
      się tym tematem? nie wierze.. :>
    • rachp Re: stypendium 19.06.05, 10:42
      Gość portalu: inga napisał(a):

> 3. stypendium za wyniki w nauce lub sporcie,
      > 4. stypendium ministra za osiągnięcia w nauce,
      > 5. stypendium ministra za wybitne osiągnięcia sportowe,
      > (...)
      > Mnie osobiście interesuje stypendium za wyniki w nauce.
      > I moje pytanie: skoro nie mogę otrzymywać dwóch jednocześnie (3 i 4) to o
      > które sie starać? Które się bardziej opłaca, tj. za które dostaje się więcej
      > pieniędzy?

Na pewno większe powinno być stypendium MENiS. Prawdą jest, że student może
      otrzymywać jedno z tych świadczeń, ale ...

Stypendium za wyniki w nauce i (lub) sporcie w części dotyczącej wyników w
      nauce może być przyznawane bez konieczności składania wniosku przez studenta (w
      Ustawie dopuszcza się przznawanie stypendium za wyniki w nauce bez konieczności
      składania wniosku przez studenta). To oznacza, że nie musisz specjalnie się o
      nie starać, bowiem w tej części Twoje uprawnienia wynikają bezpośrednio z
      Ustawy. Osiągnięcia w sporcie wymagają udokumentowania i w tej części
      stypendium za wyniki w nauce i sporcie, podobnie jak stypendium za wyniki w
      sporcie, przyznawane jest wyłącznie na wniosek studenta. W Twoim przypadku na
      UAM przyjęlibyśmy, że jeśli spełniasz kryteria średniej, stypendium za wyniki w
      nauce i sporcie w części dotyczącej wyników w nauce przyznane byłoby z mocy
      prawa, podczas gdy w zakresie wyników w sporcie wniosek kwalifikowany byłby jak
      inne wnioski o stypendium za wyniki w sporcie; w najgorszym przypadku
      otrzymałabyś tylko stypendium za wyniki w nauce.

A teraz o stypendium MENiS:
      co prawda tutaj część inicjatywy leży po Twojej stronie, ale znacznie więcej
      zależy od uczelni, a ściślej - od Rady Wydziału. Tak więc 'de facto' nie Ty
      starasz się o to stypendium, a wydział, który najczęściej ustosunkowuje się do
      wniosku Prodziekana lub (i) promotora. Stypendium MENiS możesz otrzymać, ale
      nie musisz. Z tego wynika, że jeśli na Twojej uczelni obowiązuje składanie
      wniosków o stypendium za wyniki w nauce - złóż je; po przyznaniu Tobie
      stypendium MENiS to Wydziałowa Komisja Stypendialna stwierdza wygaśnięcie
      Twojego prawa do uczelnianego stypendium za wyniki w nauce i zaprzestaje jego
      wypłacania.
      • Gość: inga Re: stypendium IP: *.akademik.ds.pw.edu.pl 19.06.05, 20:08
        O dziękuję bardzo za odpowiedź :> bardzo mi rozjaśniłeś działanie tego całego
        mechanizmu.
        Zastanawia mnie jeszcze pewien fakt, a mianowicie o czym świadczy niewielka
        ilość składanych wniosków o stypendium MENiS? Bo prawie 2000 na całą Polskę (w
        2004 roku)zawrotną liczbą nie jest. Sama średnia myślę nie jest tym powodem,
        więc to te szczególne osiągnięcia..
        Co takiego ministerstwo uzna za godne nagrodzenia a co za przeciętniactwo, które
        odrzuci?
        • Gość: Tawananna* Re: stypendium IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.05, 20:55
          Powodem jest pewnie to, że - jak napisano wyżej - stypendium wnioskuje nie
          student, a rada wydziału. A rada pewnie nie wytypuje osoby, która nie ma dużych
          szans na stypendium...

Co do informacji o osiągnięciach - wystarczy zajrzeć na stronę. Można tam
          przeczytać m.in., że:

"za osiągnięcia naukowe i aktywność naukową uważa się, w szczególności: pracę w
          kole naukowym, pracę naukową, udział w pracach naukowo-badawczych, współpracę
          naukową z innymi ośrodkami akademickimi lub naukowymi, w tym z zagranicznymi,
          publikacje, dzieła artystyczne, opracowania, referaty, udział w konferencjach
          naukowych, konkursach i festiwalach, nagrody, wyróżnienia, dyplomy otrzymane w
          olimpiadach, studia według indywidualnego programu studiów, studia równoległe
          na drugim kierunku studiów oraz praktyki, staże lub ukończone kursy nie objęte
          programem studiów, certyfikaty potwierdzające znajomość języków obcych
          wystawione przez inne placówki niż uczelnie".

I teraz pozostaje sobie odpowiedzieć, ilu studentów współpracuje z innymi
          ośrodkami akademickimi czy może pochwalić się publikacjami naukowymi... ;)

Pozdrowienia!

Tawi
        • rachp Re: stypendium 20.06.05, 09:38
          Gość portalu: inga napisał(a):

> Zastanawia mnie jeszcze pewien fakt, a mianowicie o czym świadczy niewielka
          > ilość składanych wniosków o stypendium MENiS? Bo prawie 2000 na całą Polskę (w
          > 2004 roku)zawrotną liczbą nie jest. Sama średnia myślę nie jest tym powodem,
          > więc to te szczególne osiągnięcia.

Raczej stawiałbym na to, że w budżecie MENiS (w części dotyczącej szkolnictwa wyższgo i spraw studenckich) jest określona, wydzielona pula na ten cel. W rezultacie, choć wniosków zapewne jest znacznie więcej, stypendiów nie przyznaje się więcej, niż to wynika z dokumentacji wniosków oraz rankingu (mam nadzieję!) tworzonego w skali kraju. Na to zresztą wskazuje zmieniająca się z roku na rok liczba przyznanych studentom każdej uczelni stypendiów MENiS.
          • Gość: yyy Re: stypendium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 10:50
            wniosków jest więcej ale nie wszystkie przechodzą sito rady wydziału, to taka
            wstępna selekcja
    • Gość: inga Re: stypendium IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 21.06.05, 11:25
      A może komuś z was (albo kogo znacie) przyznano takie stypendium? Pochwalcie
      się więc za co. Tych, którym się nie udało też proszę o opinie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka