Dodaj do ulubionych

!! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu !!!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.05, 09:27
Sprawa dotyczy rekrutacji na studia a konkretniej porównywania kandydatów ze
starą i nową maturą. Wiem, że problem ten pojawił się również na innych
uczelniach.

Kandydaci piszący w tym roku mature nową (czyli zdecydowana większość)
przyjmowani są na podstawie wyników z owej matury, poziom rozszerzony.
Dodatkowo piszą test predyspozycji, lecz maksymalna ilość punktów do zdobycia
na tym teście jest niewielka w porównaniu z punktami otrzymywanymi za maturę.
Taki sposób rekrutacji jest oczywisty i wprowadzony na większości uczelni.

Kandydaci posiadający mature starą (czy to absolwenci techników, osoby
podchodzące kolejy raz do egzaminu, czy uczniowie językowych, pięcioletnich
klas licealnych) przyjmowani są na podstawie egzaminu wstępnego tak, jak to
sie odbywało w latach poprzednich. O trudności testów na akademie medyczne,
przygotowywanych przez CEM (Centrum Egzaminów Medycznych) nie muszę chyba
nikogo przekonywać.

Akademia Medyczna w Poznaniu zrobiła jednak rzecz dziwną: wyniki egzaminu
wstępnego kandydatów ze starą maturą, po odpowiednim pomnożeniu wyniku tak, by
maksymalna liczba punktów była identyczna, porównała z wynikami nowych matur.
Zabieg taki praktycznie dyskwalifikuje kandydatów piszących test przygotowany
przez CEM! Test wstępny na akademie medyczne jest nieporównywalnie trudniejszy
od nowej matury. Efekt: Na famację z 220 kandydatów ze starą maturą
przyjętych zostało... 3, pomimo że grupa ta stanowiła 40% wszystkich
kandydatów na ten kierunek!!!! Na biotechnologię medyczną (test CEM trwał 5,5h
i zawierał 160 pytań) na liście przyjętych nie ma nikogo! ze starą maturą, a
najlepszy z piszących jest...57 na liście! To samo tyczy się wszystkich innych
kierunków.
70% z testu CEM daje miejsce daleko poza "kreską", pomimo że w latach
poprzednich wynik taki spokojnie zapewniał miejsce wśród przyjętych. I nie
świadczy to o słabym poziomie kandydatów (Akademia Medyczna w Poznaniu jest
najlepszą akademią w Polsce), lecz o bardzo wysokim poziomia trudności testu.

Próbując wyjaśnić sprawę osobiście, usłyszałem :"Faktycznie, tak
przeglądałyśmy te listy dzisiaj i patrzymy, a tu wszyscy są z nową
maturą.(...)Prosze pisać odwołania, może zostaną rozpatrzone pozytywnie" bądź
"Ale jak byśmy zrobili dla państwa łatwiejszy test, to znowu nowa matura by
się buntowała". Pozostawiam bez komentarza.

Jako osoba, która osobiście doświadczyła owego niesprawiedliwego sposobu
podziału miejsc, zwracam się z apelem do wszystkich, których spotkał ten sam
problem. Jako jednostka nic nie zdziałam, natomiast gdy liczba telefonów z
odwołaniami będzie duża, może AMP podejmie jakieś kroki. Sytuacja jest o tyle
trudna, iż w przyszłym roku odsetek osób ze starą maturą będzie tak nikły, że
nikt nie będzie sobie tym zawracał głowy. Sprawa musi być nagłośniona teraz i
to jak najszybciej, póki lista przyjętych nie została zatwierdzona.

Licze na odzew nie tylko poszkodowanych. Proszę o pomoc wszystkich, którzy
rozumieją, że porównywanie nowej matury i egzaminu wstępnego jest
niedorzecznością.

Marek Popielarski
gevinie@o2.pl

Obserwuj wątek
    • midi.max Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu 13.07.05, 09:46
      Drogi kolego
      trudno polemizowac z twoim pismem poniewaz zawiera on mase niescislosci i bledow

1/ testy na AM nie przygotowywalo CEM ale Okregowa Komisja Egzaminacyjana, i
      kwalifikatorzy tejze sparwdzali te testy.

2/ Test kompetencyjny przygotowywalo CEM

Co do trudnosci testow na AM w latach poprzednich.. coz uwazam ze jestes w
      bledzie.
      Byly o wiele latwiejsze niz ci sie wydaje. Przyznaj prosze ze twoj sposob
      przygotowan byl nie wlasciwy.
      Nie placz tylko bierz sie do roboty..za rok sprobuj i bedzie ok!
      • Gość: gevinie Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.05, 10:07
        Mój post nie zawiera błędów. Nie wiem jak to wyglądało na innych uczelniach
        medycznych, ale na AM w Poznaniu test przygotowywany byl i w tym roku przez CEM,
        budowa, zagadnienia, nawet sama książeczka z pytaniami była taka sama jak w
        latach poprzednich, nie zapominając o sposobie kodowania. Karty poprawiane były
        w Łodzi (siedziba CEMu) podobno przez komputery.

Co do testu kompetecyjnego masz rację, również układał go CEM, co nie przeczy
        niczemu, o czym napisalem wcześniej.

Jako dowód,że mój post nie jest wymysłem żalącego się kandydata, który nie
        dostał się na wymarzony kierunek, zapraszam na stronę AMP z wynikami.
        amp.edu.pl/pol/?strona=1_675_1121085591&am=383,675
        Przyjrzyj się uważnie stosunkowi przyjętych kandydatów z nową i starą maturą
        oraz, jak chcesz byc bardzo dociekliwy, policz jaki procent wszystkich podań
        stanowiła stara matura.

Co do przyszłego roku..niestety jeżeli nic się nie zmieni, to nadal mając starą
        maturę nie będzie szans dostać się na AM. Uzyskanie 90-95% z testu na akademie
        medyczną graniczy z cudem, potwierdzają to wyniki z lat poprzednich oraz tego
        roku, a taki wynik jest potrzebny by marzyć np o biotechnologii medycznej i
        konkurować z nową maturą.

Na koniec przedstawie może alternatywny sposób rekrutacji, stosowany na
        większości innych uczelni. Myśle, że jest najbardziej sprawiedliwym:

Na Uniwersytecie im Adama Mickiewicza w Poznaniu pula dostępnych miejsc dzielona
        jest na 2 grupy: dla kandydatów z nową i starą maturą. Ilość dostępnych miejsc
        jest proporcjonalna do ilości podań złożonych z taką a taką maturą.Tak więc gdy
        na jedno miejsce walczy 10 osób, to każdy z nową maturą musi pokonać 9
        pozostałych z nową maturą. Stara matura "bije się" również z takim samym
        przelicznikiem, a wiec 1 miejsce na 10 podań. Unika się natomiast porównania
        nowej matury i egzaminu wstępnego, gdyż nieważne nawet od poziomu, zawsze któraś
        strona będzie pokrzywdzona.Taki sposób rekrutacji wprowadziło większość uczelni
        w Polsce.

Pozdrawiam
        Marek Popielarski
        gevinie@o2.pl
        • Gość: MarTa Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 10:52
          Absolutnie się z Tobą Marku zgadzam. Chyba nikt nie zaprzeczy, że egzamin
          maturalny - w porównaniu z egzaminami na studia - gdzie przede wszystkich zna
          się swoją kadrę nauczycieli, często oceny się naciąga, zawyża, wyniki matur
          niejednokrotnie zależą od stosunków jakie się ma z pedagogami.. poza tym
          stricte psychiczne samopoczucie stawia maturzystę w znacznie większym komforcie
          aniżeli osobę egzaminowaną przez osoby kompletnie nieznane.
          Ja już studiuję - na szczęście udało mi się - ZA TRZECIM PODEJŚCIEM, dlatego
          doskonale Ciebie rozumiem. Jest to ogromna niesprawiedliwość. Nie chodzi mi już
          nawet o ten konkretny przykład z AM w Poznaniu. Uważam bowiem, że każdy
          powinien mieć szansę studiowania, szczególnie jeśli sam wyraża wielką ku temu
          chęć. W Polsce jest to jednak niemożliwe. Sądzę, iż konieczne byłyby zmiany nie
          tylko systemu nauczania, ale i ludzkiej mentalności i sprawiedliwego podejścia
          do wszystkich kandydatów .. Niestety nie jest to łatwe ( choć nie niemożliwe )
          i na pewno nie da się tego wprowadzić ot tak. Na swoim przykładzie wiem, iż to
          nie fakt, że ktoś jest leniem i nie chce mu się uczyć, dlatego nie dostaje się
          na wymarzony kierunek... umówmy się: powodów tego jest cała masa, a to, że ktoś
          wyjątkowo "niepredysponowany" próbuje się dostać i mu to nie wychodzi jest
          ostatnim... znam parę przypadków dostania się po znajomości, tudzież za pomocą
          tzw. "koperty" . . .i jak sądzę, nie są to jedyne przypadki.. teraz takie
          traktowanie osób ze starą maturą, które już na początku praktycznie odbiera
          nadzieje na pomyślne przejście przez proces rekrutacji jest kolejnym
          przykładem: JAK BARDZO NIE FAIR JEST SYSTEM NAUCZANIA W NASZYM KRAJU . . . i
          żeby poten nie mówiono czasami, że komuś nie chciało się uczyć (!) może po
          prostu ktoś nie miał takiej szansy.
          • Gość: :))))))!!!!!!! popieram walkę z nieuczciwością!! IP: *.chello.pl 13.07.05, 11:05
            Zadzwon do telewizji Najlepiej do tvn Moze to rozgłoszą i za rok cos sie zmieni
            w tym naszym kraju... bo jeszcze troche i wszystcy wartosciowi ludzie wyjadą...
          • Gość: !!!!!!! Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: *.is.net.pl 15.07.05, 23:51
            hahahaha oceny z matury naciagane, bo matury byly poprawiane pzrez 'naszych;
            nauczycieli??????/Ty chyba zwiariowałas całkiem, nowa matura? przeczytaj jakis
            informator, a bedziesz wiedziala jak to dziala..bo cofnęłas sie o rok.
            • Gość: yui Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: *.man.busko.pl 16.07.05, 00:00
              Kur...staromaturzysci pokrzywdzeni przez los..biedactwa.. tak mi ich zal..

nie ma co plakac tylko brac sie do roboty!!

trudne jest jak sie nie wie! latwe jak znasz odpowiedz..a z tymi waszymi
              umiejetnosciami to nie bylo do konca tak..
              Porzucone dzieci ktorym zabrano zabawki..
              Swoja droga ciekawa szkola do ktorej co niektorzy chodzili..
              "a pani to Mietkowi dawala latwe pytania a mnie takie trudne.."
        • midi.max Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu 14.07.05, 02:37
          Na Uniwersytecie im Adama Mickiewicza w Poznaniu pula dostępnych miejsc dzielona
          jest na 2 grupy: dla kandydatów z nową i starą maturą. Ilość dostępnych miejsc
          jest proporcjonalna do ilości podań złożonych z taką a taką maturą.Tak więc gdy
          na jedno miejsce walczy 10 osób, to każdy z nową maturą musi pokonać 9
          pozostałych z nową maturą. Stara matura "bije się" również z takim samym
          przelicznikiem, a wiec 1 miejsce na 10 podań.

TO AKURAT JEST NIEZGODNE Z PRAWEM!! KIEDYS NA MEDYCYNE BYLO TAK ZE BYL LIMIT
          PRZYJEC DLA KOBIET, POMIMO ZE MIALY MNIEJ PYNKTOW. TEN KAZUS FIGURUJE W
          ORZECZNICTWIE JAKO NARUSZENIA USTAWY ZASDNICZEJ I JEST SZEROKO OPISANY!!
          DODAM ZE OSOBA KTORA DWOLALA SIE DO SADU WYGRALA SPRAWE, PO UZYSKANIU WYROKU
          TRUBUNALU..PO 3 LATACH:)
      • Gość: schnablchen Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: 80.48.189.* 13.07.05, 15:03
        ojjjj droga kolezanko, badz drogi kolego!!! sama niedowierzam w to co
        przeczytalam... bo chyba wlasnie w twojej wypowiedzi zaistnialy bledy i wiele
        niejasnosci, czy raczej bledow wynikajacych z niedoinformowania badz z
        niewiedzy.... (nie bede wnikac w szczegoly, alecz tak wlasnie przypuszczam).
        Oczywiscie ze test zostal przygotowany przez CEM! Jestem tegoroczna maturzystka-
        przystepowalam do nowej matury m.in. do matury z biologii i z reka na sercu
        moge przyznac, iz nasza matura byla o wiele latwiejsza, anizeli testy utworzone
        przez AM!!! podkreslam jeszcze raz: NASZA MATURA BYLA O WIELE PROSTSZA!!!!!!!
        Zreszta do czego to podobne, by kandydat ze stara matura uzyskawszy wynik z
        egzaminu wstepnego (jakze trudnego!!!) rowny 70% nie dostał sie na ta uczelnie,
        skoro jeszcze w zeszlym roku taki wynik bez zadnych problemow gwarantowal
        przyjecie na studia....???- to nie miesci sie w glowie... tym bardziej ze
        wychodzi na to, iz w tym roku nie liczy sie ile masz w glowie, lecz to ile masz
        na papierku - mowa o swiadectwie maturalnym- nowa matura- ktorej wclae nie da
        sie porownac z egzaminami wstepnymi na AM!- jeszcze raz podkreslam- nie da sie
        tego porownac!!!!! a tu sie okazuje ze na AM zostali przyjeci
        takze "polglowki"! Dziwne jest to dlaczego AM nie przygotowala egzaminow
        wstepnych takze dla kandydatow nowej matury??? Oczywiscie wiem jaka bnyla idea
        i zalozenia nowej matury, ktora ma zwalniac z egzaminow na studiach, lecz czy
        to wlasnie nie bylo by najlepszym i najsprawiedliwszym rozwiazaniem w takiej
        sytuacji??? Dlaczego tak renomowana uczelnia jak AM, na ktora zawsze zdaje tyle
        mlodziezy, nie pomyslala o takim rozwiuazaniu dawno dawno temu????!!!!!! a tak
        powstał JEDEN WIELKI SKANDAL!!!!!!!!!! I CZAS BY ON WYBUCHŁ!!!!!!!!!!
        • Gość: bylo w gazecie Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 23:38
          Jakby ktos chcial dokładniej przeczytac oszustwo to zapraszam do gazety dwa dni
          temu o tym było...
      • Gość: Schnablchen MIDI.MAX- co ty wypisujesz za BZDETY!!!!! IP: 80.48.189.* 13.07.05, 15:09
        to juz moj drugi komentarz!!!!!! jak zajrzycie do tego pierwszego to
        znjadziecie moje uzasadnienie, iz osoba "midi.max" wypisuje bzdety!!!!!! no
        wlasnie BZDET BZDETY BZDETY!!!!!!!
      • Gość: banditierka Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.05, 15:44
        od razu zaznaczę, że nie mam niczego wspólnego z medycyną
        midimaxi - prawda jest taka, że gdyby były jednolite testy dla wszystkich,
        powtórzyłaby się sytuacja z lat ubiegłych, czyli dostałoby się dużo osób z
        maturą z ubiegłych lat, bo SĄ ONI LEPIEJ PRZYGOTOWANI od tych z roku bieżącego
        dlaczego? bo wielu z nich przez cały rok siedzi i kuje tylko te 2-3 przedmioty i
        są obryci jak dzikie świnie
        przepraszam za kolokwializmy w mojej wypowiedzi, ale takie są fakty
        tylko część osób, które otrzymały w tym roku indeks na AM naprawdę na niego
        zasługiwała
        a Ty sobie dalej zaprzeczaj, nie masz argumentów i tak Ci na rękę, ale to
        świadczy tylko o Tobie, o niczym więcej
        • Gość: żaba Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 20:19
          To skoro byli tacy obryci to tym bardziej powinni super napisac ten test i sie
          dostac!!!!!!!!ciekawe ze iles osob ze stara matura sie dostalo!!! trzeba sie
          bylo uczyc !!!!!!!
    • Gość: groszek Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 11:14
      Droga Marto. Radziłabym raczej zapoznać się ze specyfiką egzaminu maturalnego typu Nowa Matura, a dopiero potem wypowiadać się na temat niesprawiedliwości nowego systemu.
      • Gość: mihau Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 11:26
        popieram. uklady z nauczycielami to wlasnie byla bolaczka STAREJ matury - na
        nowej jest ktos z zewnatrz na KAZDYM egzaminie, a prace sprawdzane sa na drugim
        koncu kraju. skoro dostalas sie za trzecim podejsciem to o czym Ty mowisz? rok
        temu tez przeszkodzili Ci nowi maturzysci? za pierwszym razem pewnie tez?
        • Gość: mihau Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 11:29
          a dobrymi checiami pieklo jest wybrukowane... chce studiowac jakis kierunek,
          bardzo chce - czemu mnie wiec nie przyjma? bo to nie od samych checi zalezy,
          a "koperty" wcale nie pomogly wszystkim - to sa jakies promile zdajacych. ale
          najlatwiej jest zrzucic wine na innych, zamiast sie solidnie przygotowywac. moj
          brat jakos sie dostal na akademie bez problemow!
    • Gość: Tawananna* Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.07.05, 12:28
      Dlaczego od razu zarzucacie autorowi postu, że po prostu nie nauczył się, a
      teraz ma wielkie pretensje? Jeśli podania starych maturzystów to 40%
      wszystkich, najsprawiedliwiej byłoby dać tym osobom 40% miejsc i nie przeliczać
      punktów na punkty z matury. Ew. można by policzyć średni wynik kandydatów z
      nową maturą i średni wynik kandydatów piszących testy, założyć, że poziom
      jednych i drugich jest zbliżony i na podstawie tych uśrednionych wyników
      ustalić przelicznik jednych egzaminów na drugie.

Jeśli prawie połowa osób ma starą maturę, a dostaje się z nich garstka, to coś
      jest nie tak.
      • Gość: Deidre Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: *.aster.pl 13.07.05, 12:44
        glupie gadanie....
        poprostu sie nie dostales i teraz szukasz guza, trzeba bylo sie wiecej uczyc!!
        A jest powszechnie wiadome, ze test na AM przygotowala OKE
        • Gość: Tawananna* Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.07.05, 14:02
          > glupie gadanie....
          > poprostu sie nie dostales i teraz szukasz guza, trzeba bylo sie wiecej
          > uczyc!!

To było do mnie?:)))

Ja nie mam nic wspólnego z medycyną. Po prostu czytam forum i nawet czasem
          umiem liczyć ;).
      • Gość: PRZYCZEPKA NIC- TYLKO ZBOJKOTOWAC WYNIKI NA AM!!!!!!!!!!!!!! IP: 80.48.189.* 13.07.05, 15:47
        OCZYWISCIE- WIELE RZECZY JEST NIE TAK W TYM SYTEMIE REKRUTACJI- ZWLASZCZA NA AM
        W POZNANIU!!!! WIADOMO- ZAWSZE NA TA UCZELNIE DOSTAWALO SIE SPORO OSOB PO
        ZNAJOMOSCIACH CZY TEZ DZIEKI OKAZANIU WYPCHANEJ KOPERTY!!!! ALE CO MAJA ZROBIC
        OSOBY, KTORE NIE MAJA ANI ZNAJOMOSCI ANI KASY, ALE ZA TO MAJA COS O WIELE
        WAZNIEJSZEGO, CZYLI WIEDZE!!!!!!!! DLACZEGO W TYM ROKU DOSZLO DO TEGO,
        ZE "MOZGOM" - BO PRZECIEZ WYNIK 70 Z EGZAMINU WSTEPNEGO JEST BARDZO DOBRYM
        WYNIKIEM- KANDYDATOM ZE STARA MATURA ZAMYKA SIE DROGE DO SPEŁNIENIA WLASNEGO
        POWOLANIA, DO STUDIOWANIA NA WYMARZONYM KIERUNKU!!!???? DLACZEGO???

NIEDORZECZNOSCIA JEST OKRESLANIE AUTORA POSTU- A ZARAZEM WIELU INNYCH, KTOZY
        ZNAJDUJA SIE ZA KRESKA- JAKO "LENIA", KTORY NIE DOSTAL SIE BO SIE NIE UCZYL,
        CZYLI SAM SOBIE JEST WINIEN- NA TO ZASLUZYL!!!!! - MOGLABYM ZASMIAC SIE PROSTO
        W TWARZ OSOBIEM, KTORA WYPISUJE TAKIE BZDURY!!!!!!

JESTEM TEGOOCZNA MATUZYSTKA... PRZYSTEPOWALAM DO "NOWEJ MATURY" M.IN. Z
        BIOLOGII.. OPROCZ TEGO JESTEM ZORIENTOWANA W TRUDNOSCI EBZAMINOW WSTEPNYM NA AM
        PRZYGOTOWYWYANYCH PRZEZ CEM I BEZ CHWILI WAHANIA MOGE POWIEDZEC ZE ZADANIA Z
        NOWEJ MATURY SA O WIELE LATWIEJSZE OD TYCH EGZAMINOW!!!!!!!!!! TAK NAPRAWDE NIE
        MA SPOSOBU BY POROWNAC JEDNO DO DRUGIEGO!!!!!!!

PROBLEM TEGOROCZNEGO OSZUSTWA NA AM NIE DOTYCZY MNIE BEZPOSREDNIA, LECZ JEST MI
        BARDZO BLISKI!!!!! MOJ CHLOPAK - KANDYDAT ZE STARA MATURA- ZDAWAL NA
        FARMACJE.... PODOBNIE JAK AUTOR- MAREK P. ZNALAZL SIE W PIERWSZEJ DZIESIATCE
        WSROD 220 OSOB ZDAJACYCH EGZAMIN WSTEPNY, DAL Z SIEBIE WSZYSTKO!!!!!! -
        OISIAGNAL DOBRY WYNIK- W TAMTYM ROKU MOGLBY SOBIE SPAC SPOKOJNIE I NIE MARTWIAC
        SIE CZY ZOSTANIE PRZYJETY, ALE NIESTETY NASZA SZARA, BRUTALNA -POLSKA
        RZECZYWISTOSC DAJE POPALIC NA KAZDYM KROKU:((((( JAK SIE OKAZUJE W TYM ROKU TO
        NIE WYSTARCZY!!!!!!!!! DLACZEGO??????? DLATEGO, ZE KTOS WYMYSLI SOBIE SPOSOB
        EKRUTACJI POLEGAJACY NA POROWNYWANIU WYNIKOW NOWEJ MATURY I EGZAMINOW WSTEPNYCH
        NA AM!!!!!!!!!!!!!! TO JAK BY POROWNYWAC MROWKE ZE SLONIEM!!!!!!!!! (NIE MUSZE
        CHYBA TLUMACZYC ODPOWIEDNIKOW TYCH ZWIERZATEK :))) W TYM ROKU ZAMYKA SIE DROGE
        KANDYDATOM ZE STARA MATURA DO PODJECIA STUDIOW NA WYMARZONYCH KIERUNKACH I
        UCZELNIACH, POZBAWIA SIE ICH MARZEN I SAMOREALIZACJI A WRESZCIE PODAZANIA DROGA
        ZGODNIE Z ICH ZYCIOWYM POWOLANIEM!!!!!!!!! JAK TAK MOZNA????? DLACZEGO NIKT NIE
        CHCE IM POMOC???? USLYSZC ICH????

POZWOLE SOBIE PRZYTOCZYC TERAZ BARDZIEJ OSOBISTY AKCENT.... MARKA P. ZNAM
        OSOBISCIE... RAZEM Z MOIM CHLOPAKIEM I JESZCZE KILKU INNYMI OSOBAMI, KTORZY
        TAKZE ZDAWALI NA AM OD PRAWIE DWOCH LAT INTENSYWNIE PRZYUGOTOWYWALI SIE DO
        EGZAMINOW WSTEPNYCH!! OSTATNI ROK BYL NAJGORSZY- WYMAGAL WIELU POSWIECEN I
        UPLYNAL NA BARDZO WYTEZONEJ, INTENSYWNEJ PRACY- NAUCE... PRZEZ CALY CZAS ICH
        PODZIWIALAM... CHOC ZAWSZE BYLI DOBRYMI UCZNIAMI- BARDZO DOBRYMI- MOWIAC
        KROTKO "MOZGAMI" ZWLASZCZA Z ICH UKOCHANYCH PRZEDMIOTOW CZYLI BIOL-CHEM, PRZEZ
        OSTATNI ROK NIE SPOCZYWALI NA LAURACH, LECZ PARLI CORAZ TO WYZEJ... GDY MOJ
        ZAPAL W PRZYGOTOWANIACH DO NOWEJ MATURY NIEJEDNOKROTNIE GASL, ICH WRECZ
        PRZECIWNIE- WZRASTAL!!!!! ICH ZAPALU DO NAUKI, DO OSIAGNECIA WYMARZONEGO CELU-
        NIE DALO SIE ZGASIC!!!!!!!! NAUCE POSIWECALI WEEKENDY I KAZDA WOLNA CHWILE...
        NIE BYLO TESTOW, KSIAZEK IP... KTORYCH BY NIE PRZEROBILI W RAMACH
        PRZYGOTOWAN... WIEDZIELI ZE EGZAMINY WSTEPNE SA TRUDNE- BARDZO TRUDNE, ALE NIE
        SKARZYLI SIE NA TO... NIE OCZEKIWALI TARYFY ULGOWEJ... PO PROSTU LICZYLI NA
        SWOJA WIEDZE!!!!! - KTORA BEZ ZADNYCH WATPLIWOSCI MAJA!!!!! I KTORA ODWAZE SIE
        WRECZ POWIEDZIEC- MOZE PRZEWYZSZAC WIEDZE NIEKTOWYCH OSOB, KTORE JEDNAK MIALY
        SZCZESCIE ZNALEZC SIE NA LISCIE OSOB PRZYJKETYCH NA AM!!!!!!! DLATEGO JAK MOZNA
        MOWIC, IZ TE OSOBY SIE LENILY, BADZ SOBIE NA TO NIE ZASLUZYLY????? JAKIM
        PRAWEMMOZNA WYSUWAC TAKA OPINIE?????

OSOBISCIE JESTEM BARDZO ZROZPACZONA!!!!! NIE ZNAJDUJE NAWET SLOW BY POCIESZYC
        MOJEGO CHLOPAKA ORAZ ZNAJOMYCH... BO JAKIE TU ZNALEZC SLOWA W SYTUACJI, GDY
        DALI Z SIEBIE WSZYSTKO I ZASLUZYLI, LECZ NIESTETY ZDAWALI STARA
        MATURE......???????????

GDYBY TAK KTOS MOGL IM POMOC!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: Tawananna* Re: NIC- TYLKO ZBOJKOTOWAC WYNIKI NA AM!!!!!!!!!! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.07.05, 16:20
          Przy pisaniu wyłączaj Caps Locka - źle się czyta, co jest chyba efektem
          odwrotnym do zamierzonego;).
    • Gość: jajko Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 13:09
      Znajduje sie w takiej styuacji jak autor postu.
      zdawalem na akademie medyczna w poznaniu na biotechnologie i farmacje i w obu
      przypadkach znajduje sie w pierwszej dziesiatce wyniko, ale i tak jestem "pod
      kreska".Czy 2 lata nauki samej bioli i chemii to malo?czy jak z ponad 200 osob
      piszacych ten test jestem w czolowce znaczy, ze sie nie nauczylem?nawet gdybym
      posiadal olimpiade nic by mi ona nie dalo jak oze mam stara mature, a
      "nowomaturzysci" otrzymywali 100pkt czyli maks. Jak ogladalem nowa mature, to
      pod wzgledem wiedzy odbiega ona w duzym stopniu od wiedzy w testach. Najkrocej
      mowiac, zostalismy poprostu pozbawieni szans na dostanie sie na studia.
      Odpowiadajac na post Deidre: OKE przygotowywala egzaminy "nowomaturalne".Sam
      dostalem karte odpowiedzi na ktorej byla pieczatka CEM i tak samo ksiazeczka z
      pytaniami na ktorej byla podpisana CEM.I odpowiedzi rowniz byly przesylane do
      CEM do Lodzi.A nawet jesli te testy przygotowywalaby OKE, to o roznica w
      poziomie trudnosci miedzy nowa matura a egzaminem testowym swiadczy tylko o
      niekompetencji i glupocie ludzi z OKE.
      • Gość: Deidre Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: *.aster.pl 13.07.05, 13:20
        Ja poprostu w to nie wierze, ze byla roznica w poziomie! Moja kolezanka pisala
        teraz niedawno test na AM w Poznianiu (ma stara mature) i sie poprostu
        zasmiewala jaki byl latwy...wiec cos w tym jadnak musi w tym tkwic. A tak
        pozatym jeszcze to olimpiada daje ci bardzo duzo!! Ale jest wazna tylko przez 3
        lata
        • Gość: jajko Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 13:47
          Wierzyc nie musisz. W sumie na AM pewnie tez nikt nie wierzy ze mogloby byc
          trudniejsze, czego dowo wlasnie przezywam na wlasnej skorze. AL problem w tym ze
          ja nowa mature przegladalem robiac i 95% wiedzy ktora byla na nia byla potrzbna
          mialem opanowana miesiac przed egzaminem (a z egzaminu mialem powyzej 70% i to 2
          tygodnie przed egzaminem robilem tylko testy z poprzednich lat i uczac sie tego
          czego jeszcze nie wiedzialem).Roznica polega tylko na tym, ze na tescie sie
          zaznazca a b c lub d, a tam musisz to napisac, co w sumie tylko to jest
          trudniejsze. A poza tym jesli ponad 200 osob pisze test ze starej matury i tylko
          3 ma porownywalne wyniki z nowa, to nie mozesz zaprzeczyc mowa matura musiala
          byc latwiejsza. Chyba ze chcesz mi udowodnic ze 220 osob sie nie nauczylo i
          olalo egzamin na studia a uczyli sie tylko ci co maja nowa mature
        • Gość: Tawananna* Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.07.05, 14:01
          > Ja poprostu w to nie wierze, ze byla roznica w poziomie! Moja kolezanka
          pisala
          > teraz niedawno test na AM w Poznianiu (ma stara mature) i sie poprostu
          > zasmiewala jaki byl latwy...wiec cos w tym jadnak musi w tym tkwic. A tak
          > pozatym jeszcze to olimpiada daje ci bardzo duzo!!

Deidre, zawsze są osoby, które twierdzą, że test jest śmiesznie łatwy. W końcu
          ta garstka osób ze starą maturą się dostała. Bywają osoby, które przygotowane
          są rewelacyjnie, np. olimpijczycy właśnie. To, że test był trudny, można łatwo
          udowodnić - był taki, jak te w poprzednich latach, a ile procent potrzeba było
          wtedy, żeby się dostać?
          • Gość: gevinie Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.05, 14:34
            masz absolutną rację Tawananna. Ja nie protestuję, że test był za trudny. Był
            taki jak zawsze, wiele się ich narozwiązywałem podczas nauki. Natomiast wynik
            jaki osiągnąłem (z grupy 220 piszących test byłem 13ty)w zupełności
            wystarczyłby mi by się dostać na ten kierunek w latach poprzednich, gdzie próg
            wynosił na famację zawsze około 70%. Taka jest specyfika tego testu. Naturalnie
            zdarzą się geniusze (podkreśle to jescze raz - geniusze) którzy ten test
            rozwiązują w granicach 90% (mówię o farmacji)i to są te 3 osoby, którym się
            udało znaleźć w grupie 130 przyjętych. Powtarzam: porównywanie nowej matury z
            egzaminem wstępnym jest niedorzecznością za którą płaci teraz wielu! dobrych,
            lecz odrzuconych kandydatów. Pomyślcie jak czuje się ten, co napisał test CEM
            na biotechnologię najlepiej ze wszystkich, a mimo to jest daleko poza czołówką,
            która została przyjęta.
    • Gość: bartolomeo Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: 80.48.189.* 13.07.05, 14:29
      no ladnie...a tez tak sobie myslelem by to naglosnic...i widze ze nie jestem
      sam...rowniez zdawalem na AM na farmacje i co???...osiagnalem to co chcialem-
      dobry wynik....ale jestem poza lista...z takim procentem bylbym pewnaikiem w
      zeszlych latrach a teraz???...KPINY!!!...porownali nas z nowymi maturami i
      gowno z tego wyszlo...nasz test byl zdecydowanie trudniejszy i nie bylo szans
      na zdobycie tylu punktow co ci na nowej maturze...a najgorsze jest to ze bylem
      w dziesiatce najlepszych z testy (na 220 zdajacych stara mature i piszacych ten
      test) i co???...jestem POD KRESKA!!! to jest JAWNE OSZUSTWO!!!...teraz widac
      jak latwo zniszczyc czyjes marzenia!!!
      uwazam to za kompletny balagan!!! jak mozne porownac wyniki tych testow z
      matura jak organizacje typu: CEM, CKE, OKE i AM kompletnie ze soba nie
      wspolpracuje i nikt nie mial pojecia jak bedzie na maturze nowej...dlatego ten
      sposob rekrutacji jest KATASTROFICZNY!!!...i co ja mam wiecej
      napisac???...zrobilem wszystko...uczylem sie caly rok do tego
      testu...kosztowalo mnie to wiele wyrzeczen...na tescie swoje osiagnalem...z
      wynikju jestem zadowolony...ale co z tego???...KTO MNIE USLYSZY???...i zrozumie
      ze depta sie tu czyjes marzenia...
      dla mnie jesdynym rozwiazaniem byloby (mowie tu w imieniu poszkodowanych- patrz
      stara matura) przyjecie dodatkowo z 20 osob najlepszych ze stara matura i
      zrobienie jakiegos przesiewu na I roku...kto wie czy gdyby wszyscy pisali ten
      test czy lista przyjetych nie zostalaby odwrocona do gory nogami...
      no i jeszcze te udogodnienia dla nowej matury- max punktow za olimpiade...znam
      przypdaek gdzie dziewczyna z nowa matura jest laureatka olimpiady z biologii a
      na rozszerzonej maturze miala 52 punkty!!! AKADEMIO MEDYCZNA zobaczcie kogo
      przyjmujecie!!!...nie wspomne juz o tym ze my ze stara matura choc moglibysmy
      byc olompijczykami i laureatami nie mamy takich zwolnien i maxa opunktow!!!

z ciezkim sercem to pisze ale takie sa fakty i realia...SPISALI MNIE NA PORAZKE
      JUZ NA STARCIE!!! DLACZEGO???? DLACZEGO???? DLACZEGO???? DLACZEGO????
      DLACZEGO???? DLACZEGO???? DLACZEGO???? DLACZEGO???? DLACZEGO???? DLACZEGO????
    • Gość: sliwka Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: 82.139.26.* 13.07.05, 14:32
      a tak odbiegajac lekko od tematu,to wiecie jak wygladal test kompetencyjny dla
      nowomaturzystow? Caly test trwal 30 minut, byl tekst na 4 strony ktorego
      przeczytanie zajmowalo co najmniej 15 minut oraz 50 pytan z czego polowa byla
      ze zrozumienia tekstu a polowa to test jakby na inteligencje typu odgadywanie
      kolejnej liczby w ciagu. Mysle ze napisanie tego testu w calosci graniczylo z
      cudem i na szczescie (a pewnie na nieszczescie dla zdajacych stara mature) nie
      stanowi duzego procentu w przyjmowaniu na studia.Ale czy to nie sa jaja? To
      jedyna uczelnia na ktorej na medycyne nie bylo konieczne zdawanie fizyki na
      maturze i w konsekwencji bylo ok 45 osob na miejsce!! nie mogac pomiescic
      ludzi,zdawali oni egzamin na hali targowej!! Akademia Medyczna w Poznaniu
      stracila troche w moich oczach,gdyz pokazala ze zalezy jej przede wszystkim na
      pieniadzach a nie na tym aby zdobyc naprawde dobrych studentow...
      • Gość: ktosia Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 13:08
        Czytając te posty wywnioskowałam, że niektóre osoby nie wiedzą co piszą.
        Czytałam, że AM w Poznaniu JAKO JEDYNA W KRAJU testy miała przygotowane przez
        CEM. Natomiast na pozostałych AMach dla starych maturzystów był przygotowany
        egzamin przez CKE, pytania otwarte jak na nowej maturze. Ponadto na każdym AM
        (poza Poznaniem) WSZYSCY (staro- i nowomaturzyści) pisali ten test kompetencji.
    • Gość: kacha Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: *.icpnet.pl 13.07.05, 15:43
      Osobiście wkrótce zacznę 3 rok na AM Poznań, moja siostra w tym roku pisała
      nową maturę i wydaje mi się, że była dużo trudniejsza niż wstępny na AM,
      zwłaszcza fiza, chociaż w Poznaniu akurat niepotrzebna. Do tradycyjnego
      wstępnego wystarczyło przerobić wszystkie testy Medyka i nie było siły żeby
      ktoś się po tym nie dostał, a do nowej matury ludzie nawet za bardzo nie
      wiedzieli z czego się uczyć bo to eksperyment. Dziwię się tylko, że kandydatów
      z nową i starą wrzucili do jedego worka, powinni ustalić limit 50/50 a nie
      jakieś dziwne przeliczenia.
      • Gość: banditierka Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.05, 15:51
        z całym szacunkiem, tegoroczna matura szczególnie z biologii obrażała
        maturzystów swoim poziomem
        chemia trudna? daj spokój
        jedynie fizyka była pokręcona
      • Gość: Tawananna* Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.07.05, 16:18
        > Dziwię się tylko, że kandydatów
        > z nową i starą wrzucili do jedego worka, powinni ustalić limit 50/50 a nie
        > jakieś dziwne przeliczenia.

Nie limit 50/50, tylko liczba miejsc dla osób z daną maturą proporcjonalna do
        liczby kandydatów z nią. Prosto i bardziej sprawiedliwie.
        • Gość: Deidre Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: *.aster.pl 13.07.05, 16:23
          najbardziej sprawiedliwie jest chyba branie osob NAJLEPSZYCH, a nie >limit
          50/50 a ni
          > e
          > > jakieś dziwne przeliczenia.
          >
          > Nie limit 50/50, tylko liczba miejsc dla osób z daną maturą proporcjonalna do
          > liczby kandydatów z nią. Prosto i bardziej sprawiedliwie.
          Ktos kto zawalil test niech sie teraz nie bulwersuje

• Gość: Tawananna* Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.07.05, 16:28
            > Ktos kto zawalil test niech sie teraz nie bulwersuje

A kogo masz na myśli?:)
            • Gość: Deidre Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: *.aster.pl 13.07.05, 16:30
              Mam nadzieje, ze nie ciebie...ja cale szczescie naleze do grona przyjetych w
              Warszawie. Skad wiem? Bo jestem lauretka olimpiady biologicznej
              • Gość: Tawananna* Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.07.05, 16:34
                > ja cale szczescie naleze do grona przyjetych w
                > Warszawie. Skad wiem? Bo jestem lauretka olimpiady biologicznej

Zawsze miło się pochwalić, co?

Deidre, mnie zawalenie testu nie dotyczy, bo nie zdawałam na medyczną - ani w
                tym roku, ani w ubiegłych latach, ani nie mam zamiaru zaglądać w przyszłości. A
                że zaglądam na to forum - nie tylko w okresie rekrutacji - to i wyrażam swoją
                opinię: moim zdaniem taki sposób przeprowadzenia rekrutacji był
                niesprawiedliwy. I tyle.
                • Gość: Deidre Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: *.aster.pl 13.07.05, 16:38
                  Oczywiscie, ze milo sie jest pochwalic...ale teraz mnie zadziwiles; bo jezeli
                  nie interesujesz sie medycyna ani nie zamierzasz na nia zdawac, to kto ciebie
                  upowaznia do oceniania poziomu jaki panowal podczas rekrutacji...przeciez ty
                  nie masz zielonego pojecia o tym...
                  • tawananna Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu 13.07.05, 16:49
                    > jezeli
                    > nie interesujesz sie medycyna ani nie zamierzasz na nia zdawac, to kto ciebie
                    > upowaznia do oceniania poziomu jaki panowal podczas rekrutacji...przeciez ty
                    > nie masz zielonego pojecia o tym...

Czy ja gdzieś z własnego doświadczenia wypowiadałam się o poziomie tych testów
                    na podstawie _widzianych_ _testów_?

Swoje wnioski wysnuwam na podstawie liczby osób przyjętych i liczby punktów
                    potrzebnych do dostania się teraz i w latach ubiegłych - i nie uważam, że jest
                    to błędne z metodologicznego punktu widzenia.

A do wypowiadania się nikt nikogo nie upoważnia - każdy może się wypowiadać :)

Poza tym Tawananna to nick żeński ;).
                    • Gość: Deidre Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: *.aster.pl 13.07.05, 17:04
                      No to jak moze widzialas, w ubieglych latach trzeba bylo miec 2/3-3/4
                      maksymalnej ilosci punktow, a teraz jest inaczej?? Trzeba tyle samo...
                      A mowienie ze ludzie ze stara matura mieli ciezej jest poprostu glupie
                      • Gość: jajko Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 17:34
                        deidre: popatrz jeszcze na moj ostatni post ten do wypowiedzi kachy bo nie nie
                        umiescilem go na odp do twojego w sensie ze nie kce wklejac tego samego
              • Gość: kacha Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: *.icpnet.pl 13.07.05, 17:04
                Mnie chyba też nie masz na myśli bo właśnie skończyłam 2 rok w Poznaniu:-)
          • Gość: kacha Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: *.icpnet.pl 13.07.05, 17:01
            Najbardziej sprawiedliwy byłby jednolity egzamin dla wszystkich bo wtedy
            dostaliby się obiektywnie najlepsi.
            • Gość: jajko Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 17:27
              tak do tej pory bylo ze egzamin byl a zalozeniem nowej matury jest zeby nie bylo
              egzaminow i takie podejscie jest dobre, ale wprowadzajac egzaminy i nowa mature
              nikt nawet nie pomyslal,ze to moze byc niesprawiedliwe i to mnie poprostu
              przeraza, bo taka glupota jest zarazliwa.
              a wracajac do wypowiedzi deidre i stwierdzenie, olimpiada cos daje:owszem daje
              na tym kierunku co wybralas, ale mnie akurat warszawa nie interesowala i czemu
              ma tak byc ze nie chcialem warszawy to mam sie nie dostac do poznania.ja
              wybieram tam gdzie sie chce dostac a nie tam gdzie mi laskawie dadza szanse sie
              dostac.inaczej edukacje moge skonczyc na liceum.
              i jeszcze do wczesniejszej wypowiedzi: przerobilem medyka od a do z i testy z
              wczesniejszych lat.I jak widac nie chodzi o to zeby sie nauczyc czegos tylko
              wkuc - na zasadzie kto wiecej wkuje w danej jednostce czasu to ja poprosze o
              robota bo o ile dobrze mi wiadomo inteligencja na tym nie polega.
              poza tym jezeli nowa matura jest porownawalna bezposrednio z egzaminami, czyli
              wszczyscy ci ktorzy sie dostali mieliby te 90% z egzaminu wstepnego to w takim
              razie, jezeli jestesmy tacy zdolni, czemu ostatni naukowy nobel byl dla
              sklodowskiej curie?
              czekam jeszcze na wyniki z niemieckich uczelni i w tej chwili ze swoim
              swiadectwem mam wieksze szanse dostac sie na uczelnie w monachium ktora pod
              wzgldem poziomu nalezy do czolowki europejskiej i swiatowej - po prostu to co
              zrobila AM jest zalosne..
              • Gość: asa Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: *.aster.pl 13.07.05, 17:52
                Warto dodać że AM w Poznaniu nie jest jedyną uczelnią gdzie rekrutacja
                przebiegała tak niesprawiedliwie, choc z tego co czytam tu niesprawiedliwość
                jest chyba najbardziej rażąca.

Ja miałam szczęście się dostać(ale nie w POznaniu i nie na AM), ale mój chłopak
                już nie, mimo ze w poprzednich latach dostałby się z takąilością punktów bez
                żadnych problemów, a liczba osóbna miejsce spadła, przynajmniej względem
                zeszłego roku.
                Nie mówię test na uczelnię był łatwy, ale mimo to wypadł o wiele gorzej niź
                nowa matura z czego wynika że tych dówch egzaminów poprostu nie można porównywać!!
                Co do testy predyspozycji to myślałam że dla wszystkich AM był taki sam. W
                Warszawie w każdym razie zdwalai go i nowo i staromoaturzyść. Tekst zajmował 2,5
                strony, pytań była dwadzieścia, a czas na rozwiązanie to 30min.
              • Gość: kacha Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: *.icpnet.pl 13.07.05, 18:08
                Ja nie pisałam testu w tym roku więc w sumie nie mogę wypowiadać się na temat
                jego poziomu, ale 2 lata temu był prosty. Muszę Cię zmartwić bo na medycynie,
                przynajmniej do 3 roku, większość przedmiotów polega niestety na mechanicznym
                wkuwaniu, tylko amerykański wydział ma lepiej pod tym względem.
      • Gość: PRZYCZEPKA NIEbyłoSIŁYżebyKTOSsięPOtymNIEdostał- HAHAHA!!!!! IP: 80.48.189.* 14.07.05, 22:16
        pewna osoba (prosze mi wybaczyc ale nie przywiazalam szczegolnej uwagi do
        ksywki...)napisała...:

"moja siostra w tym roku pisała
        nową maturę i wydaje mi się, że była dużo trudniejsza niż wstępny na AM..."
        otoz chcialabym jeszcze raz kotko to skomentowac- jestem tegoroczna maturzystka-
        pisalam mature- nowa- z biologii... i moim zdaniem naprawde nie ma co
        porownywac tej matury z egzaminami wstepnymi na AM przegotowanymi przez
        CEM!!!!!!!! gdyz poziom trudnosci examow byl zdecydowanie wyzszy anizeli nowej
        matury!!!!!!!!!

"do nowej matury ludzie nawet za bardzo nie wiedzieli z czego się uczyć bo to
        eksperyment " ---> owszem zgodze sie to byl eksperyment... ale bez przesady-
        nie trzeba robic wielkiej sensacji z tego ze nie bylo 'niby' wiadomo z czego
        sie uczyc do nowej matury...!!! osoba, ktora ma dobrze poukladane w glowce i
        doskonale zdaje sobie sprawe na jakie studia sie wybiera- powinna doskonale
        wiedziec jaki material musi opanowac... i na jakim poziomie.. tak by realnie
        oceniac swoje szanse i umiejetnosci, a przede wszystkim swoja wiedze.. sama
        musi wiedziec czy umie wystarczajaco duzo czy nie.... a jesli to drugie- to
        uczyc sie dalej,a moliwosci ku temu sa duze i nieograniczone.. bez problemu
        mozna znalezc w ksiegarniach odpowiednie pozycje ksiazkowe, podreczniki, testy,
        informatory maturalne, repetytoria... i mnostwo innych pozycji, ktorych nie
        sposob nawet wymienic... dlatego nie stwarzajmy sobie dodatkowych problemow!!!!
        skoro ich nie ma...:)

Moim zdaniem wokol NOWEJ MATURY powstal zbyt duzy szum!!!!! Owszem wiem ze bylo
        sporo niejasnosci i niedomowien odnosnie sposobu przeprowadzenia nowego
        egzaminu maturalnego- przezywalam to na wlasniej skorze- ale prawda jest taka
        ze osoby ktore juz duzo wczesniej wyznaczyly sobie cel (dokladnie okreslily
        kierunek studiow) dazyly do niego niestrudzenie.... tzn.. zaczely sie uczyc
        odpowiednio wczesnie, wkladaly w to wiele wysilku i sporo wyzeczen... i takim
        osobom oprocz stresu przed wielka niewiadoma nie przeszkadzal sposob nowej
        matury i typ zadan, gdyz pewnosc dawala im swiadomosc posiadanej wiedzy!!!!! i
        nabytych w okresie ksztalcenia umiejetnosci potrzebnych do rozwiazywania zadan,
        a przede wszystkim umiejetnosc logicznego myslenia.... i takie osoby po prostu
        daly sobie rade!!!! :)))

"Do tradycyjnego
        wstępnego wystarczyło przerobić wszystkie testy Medyka i nie było siły żeby
        ktoś się po tym nie dostał..."----->>>> zdecydowanie nie zgadzam sie z taka
        opinia!!!!!!!!!!!!!! znam wiele osob- pozdrawiam bartolomeo, mareczka, jajka,
        wojtiego i innych.... ktorzy przerobili wszystkie wszystkie mozliwe z mozliwych
        testow!!!!!!!!! (zeby to byly tylko testy....!!!) a jak sie niestety okazalo-
        to nie wystarczylo, gdyz zabrakl im 1pkt, 2... i tym sposobem znalezli sie tuz
        za KRESKA!!!! :(((
        :((((((( :(((((( :((((((((
        • Gość: Przepraszam! Re: NIEbyłoSIŁYżebyKTOSsięPOtymNIEdostał- HAHAHA! IP: *.icpnet.pl 14.07.05, 22:58
          To ja napisałam wczoraj, zanim pogadałam z przyjaciółmi wolnymi słuchaczami i
          zanim się dowiedziałam, że musieli napisać egzamin na ponad 80% żeby się
          dostać. Moja siostra zdaje do Krakowa i strasznie się stresowała fizą a ja na
          AM 2 lata temu przerobiłam tylko Repetytorium i testy Medyka i miałam 38/40 bo
          zadania były schematyczne. Nigdy jednak nie było tak, żeby próg na AM wynosił
          ponad 100 punktów, a tak wychodzi teraz jeśli przeliczyć stary system na nowy,
          ja miałam 98, byłam w pierwszej 50 a w tym roku bym się nie dostała. Jeśli tak
          wielu nowych maturzystów ma wyniki po 90% to znaczy że egzamin na AM był dużo
          trudniejszy bo tam takich osób zawsze była tylko garstka. AM Poznań po prostu
          potraktowała starych maturzystów po chamsku, na marne pocieszenie mogę dodać,
          ze studentów nieraz też się tam tak traktuje.
    • Gość: marta Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 20:45
      No tak...a dla mnie studia w tym kraju to od zawsze było jedno wielkie bagno,
      krętactwo.. totalna głupota....
      Pech chce jednak, że (owa) głupota w tym kraju jest w cenie...
      cóż
    • Gość: gosc21 Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.05, 22:09
      Powiem wam,ze to nie tylko w Poznaniu wyglada tak idiotycznie.Tak samo bylo w
      Lublinie na UMCS.Na lingwistyke dostali sie Ci z nowa matura,a dziewczyna,ktora
      studiowala za granica i uzyskala bardzo dobre oceny na egzaminie nie dostala
      sie.To jest chore:jak porównać umiejętności osoby,która studiuje za granicą, z
      licealistą,który ma 2-3godz języka obcego w tygodniu?I dostaje się.Nie wierzę w
      to,że ktoś taki jest lepszy.Bez porównania są ustne z języka obcego na nowej
      maturze z egzaminem ustnym na lingwistykę, gdzie pytają o partie
      polityczne,szczegółową historię,gospodarkę itp.Nie mogę w to uwierzyć.
    • midi.max Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu 14.07.05, 02:34
      drodzy staromaturzysci, lata mi co wy sobie w tych glowach myslicie ale fakty
      sa takie ze

TEST na AM zostal ukladany przez Centaralna Komisje Egzaminacyjna /nie myslic z
      CEntrum egzaminow Medycznych, ktore to tworzylo test na predyspozycje doz awodu/
      Zawodowi egzaminatorzy OKE sprawdzali tez ten test!!

Mijacie sie z prawda..
      Co do trudnosci..
      Byc moze blad tkwil w przygotowaniach?
      czytalem kilka postow jakichs dziewczat ktore dowiadywaly sie o nowej formule
      egzaminu tydzien pzred egzamnem.. czyja to wina?

Mysle ze nauka niektorych z was byla pod katem zwyklego testu, ktory nie byl
      zbyt trudny /w/g mnie kwestia treningu w testach i nauki. Wezcie chocby pod
      uwage % prog przy przyjeciach w latach ubieglych i teraz. Egzamin byl
      trudniejszy teraz niz pzredtem!!

Nowi maturzysci byli lepiej przygotowywani w szkolach pod katem wlasnie nowej
      formuly egzaminu!! co nie znaczy ze wiecej umieja!!
      Zdac a umiec to dwie rozne rzeczy. Nobla temu ktory powie i udowodni ze egzamin
      maturalny zdany na 100proc np z Biol i CHEm zagwarantuje komus bezproblemowe
      przejscie pzrez studia medyczne..

Nad zmiana zasad rekrytacji trzeba bylo myslec w ubieglym roku, znaliscie
      zasady i milczac akceptowaliscie je. Teraz, wydaje sie wam ze matura byla
      latwiejsza a wasz test trudniejszy..za rok moze byc odwrotnie..
      Czytajac wielu staromaturzystow /nie wszystkich/ odnosze wrazenie ze duzo osob
      bylo przygotowanych na rekrutacje w/g starych zasad..a pytania otwarte
      dopelnily reszty..

Rozumiem wasze rozgoryczenie i zycze powodzenia w przyszlym roku..
      Co do formuly rekrutacji w przyszlym roku, sprawa jest juz raczej pzresadzona,
      poniewaz zgodnie z ustawa warunki rekrutacji powinny byc ogloszone do konca
      maja roku poprzedzajacego rok rekrutacji.Zmiana warunkow zatem bylaby
      naruszenie prawa. Choc ten kraj to zaiste dziwny kraj
      • Gość: bartolomeo Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: 80.48.189.* 14.07.05, 10:19
        czlowieku opanuj sie...ile razu mamy ci powtarzac ze test na AM w Poznaniu
        ukaladal CEM a nie CKE. CKE uklaalo testy dla wszystkich innych akademii
        medycznych ale nie w poznaniu...i skoncz z tymi twoimi beznadziejnie blednymi
        opiniami...w koncu wiem co mialem napisane na tescie w tym roku...CEM!!!
        • midi.max Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu 14.07.05, 12:25
          szanowny kolego..rozumiem twoja frustracje, ale jestes w bledzie

zestawy pytan egzaminacyjnych dla staromaturzystow. zgodnie z umowa miedzy CEM
          a CKE ukladala Centralna Komisja Egzaminacyjna!! Moglbys to znalezc ale ci sie
          nie chce:)

zweryfikuj swoje "info" na innych stwonach AM i u innych zrodel!!
          CEM ukladal jedynie test kompetencyjny. Toze mniales ksiazeczke ze znakiem CEM
          i niczym nie swiadczy, prawda jest inna. test sprawdzali tez EGZAMINATORZY
          CKE!!!
          widze ze masz trudnosci z rozumieniem tekstu pisanego, masz zawsze racje etc..
          i takie wyniki .. Trudne jest jak sie nie wie!!
          • Gość: bartolomeo Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: 80.48.189.* 14.07.05, 12:49
            co do czytania ze zrozumieniem to nie ja mam problem...
            jak nie wystarcza ci to ze wkleilem tobie w poprzednich uwagach fragment
            teskstu ze strony AM w poznaniu to nie moj problem...popros kogos starszego by
            i to przeczytal...jk nie na stronie internetowej to chociazby w dzisiejszej
            wyborczej (dodatek poznanski)...alebo chociazby zapytaj na uczelni w
            poznaniu...i skoncz bo robisz z siebie glaba wobec calej polski...
            ja test pisalem...przez rok sie do niego uczylem i doskonale wiem kto to
            przygotowywal...czesto o to pytalem w biurze rektutacji...i co???...odpowiedz
            zawsze ta sama...CEM!!! skoncz juz swoje wywody o tym jak my napisalismy i o
            tym ze moglismy sie lepiej przygotowac...jak nie jestes wtajemniczony to sobie
            mozesz tylek truc ale swoj a nie nasz...
            • Gość: Malinia Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: *.rene.com.pl 16.07.05, 14:13
              Czytajcie, to www.usoms.poznan.pl/pol/?strona=sub_382_1107782667 :
              Wydział Lekarski I - Kierunek: lekarski

Studia dzienne 6 - letnie

I. Kandydaci legitymujący się starą maturą zobowiązani są:
              - przystąpić do testowego egzamin wstępnego z 2 przedmiotów, po 50 pytań każdy,
              w tym obowiązkowo z biologii oraz - do wyboru - z fizyki lub z chemii. Za
              prawidłową odpowiedź na każde pytanie przyznawany jest jeden punkt.
              Test przygotuje Centrum Egzaminów Medycznych.
              - rozwiązać test oceniający predyspozycje intelektualne, składający się z 20
              pytań, z których każde oceniane jest na 0,5 pkt.; łącznie za zaliczenie
              wszystkich pytań można uzyskać 10 pkt. Test przygotuje CEM.
              Informacje na temat testu znajdują sie na stronie Centrum Egzaminów Medycznych.
      • Gość: bartolomeo Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: 80.48.189.* 14.07.05, 10:24
        a tu masz cos zywcem wyciete ze strony AM w poznaniu...(www.amp.edu.pl):

.Kandydaci legitymujący się tzw. „starą maturą” zobowiązani są:
        a)przystąpić do testowego egzamin wstępnego z dwóch przedmiotów, po 50 pytań
        każdy, w tym obowiązkowo z biologii oraz - do wyboru - z fizyki lub z chemii.
        Za prawidłową odpowiedź na każde pytanie przyznawane są 2 punkty. Łącznie za
        zaliczenie wszystkich pytań można uzyskać 200 punktów. Test przygotuje CEM.
        b)rozwiązać test oceniający predyspozycje intelektualne, składający się z 20
        pytań, z których każde oceniane jest na 0,5 pkt.; łącznie za zaliczenie
        wszystkich pytań można uzyskać 10 pkt. Test przygotuje CEM.

czy mam podkreslac to CEM czy sam sie doczytasz???
        • Gość: brum Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: 148.81.128.* 14.07.05, 10:59
          Błagam Cibie Midi.max skoncz juz z tym bo mi sie Ciebie zluchac nie chce.
          Odbierasz innych jakby sie nie przygotowali do testu, a moze Cibie mozna
          odbierac tak jak osobe ktora sie dostala z nowa matura i teraz przyjmuje
          postawe obrony zeby przypadkiem nie wyjsc na barana.Plakac mi sie chce.Koncze
          to juz bo mi sie czytac Ciebie nie chce.I nie ocieniaj przygotowania innych bo
          nawet nie masz o tym pojecia.Narka
          • Gość: chorzy staromat. Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: *.man.busko.pl 14.07.05, 12:05
            bzdetu gadacie!!

testy byly wszedzie takie same na AM

i przygotowywala je CKE

sprawdz na innych stronach..
            • Gość: kacha Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: *.icpnet.pl 14.07.05, 12:21
              to ty sobie sprawdź na stronie AM w Poznaniu zanim zaczniesz pisać bzdury i
              osmieszać się publicznie...chyba, że nie masz co robić i głupio prowokujesz,
              ale to by o tobie świadczyło jeszcze gorzej...jakby co to jestem na 3 roku AM
              Poznań i nie piszę tego z rozpaczy tylko dlatego, że głupotę trzeba tępić
            • Gość: bartolomeo Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: 80.48.189.* 14.07.05, 12:43
              nastepny sie znalazl...prosze bardzo ...wejdz sobie na www.amp.edu.pl
              jak nie umiesz czystac to nie moj problem...ale popros kogos innego by ci to
              przeczytal...sam wiem co pisalem...wiem co bylo na ksiazeczce tetowej...i nien
              mam zadnych watpliwosci co do tego kto przygotowywal testy...to bylo
              CEM!!!...potwierdenie na stronie AM w Poznaniu bo tylko tam tak bylo...dla
              reszty polskich akademii medycznych testy przygotowywalo CKE...
              • Gość: ~PRZYCZEPKA ~~NIE PODDAWAJCIE SIE!!- PRZECZYTAJCIE!!!! IP: 80.48.189.* 14.07.05, 21:47
                chcialabym powrocic na chwilke do mojego wczorajszego komentarza... mianowicie
                chcialabym napisac krotko: przepraszam za tego caps locka!!!!!!! ale NIE
                PODDAWAJCIE SIE - PRZECZYTAJCIE TEN KOMENTARZ!!!!!!!!!

• Gość: PRZYCZEPKA NOWImaturzysciBYLIlepiejPRZYGOTOWwSZKOLACH-HAHAHA! IP: 80.48.189.* 14.07.05, 22:55
        > Nowi maturzysci byli lepiej przygotowywani w szkolach pod katem wlasnie nowej
        > formuly egzaminu!!

co za bzdury!!!!!! hahahaha- chyba wiem najlepiej jakie bylo przygotowanie do
        nowej formuly egzaminu maturalnego- MATURA 2005... a zreszta o jakich
        przygotowaniach jest mowa????? czyzby o tym ze na kazdym kroku nauczyciele
        powtarzali nam ze oni nic nie wiedza, ze nie moga nam pomoc... ze nie chca nas
        wprowadzac w blad.... ze tak szybko wiele rzeczy sie zmienia co do procedury
        egzam. matur. ze trudno im powiedziec..... niestety nie mozemy wam pomoc.... oj-
        na te pytania moze wam odp jedynie ktos z CKE lub OKE...... i tak w
        nieskonczonosc..... a tych przykladow mozna by wymienic jeszcze sporo\!!!!!!
        prawda jest taka, ze nauczyciele sami nie wiedzieli wielu rzeczy, uczyli sie na
        wlasnych bledach nawet w trakcie egzaminu maturalnego czy to ustnego czy
        pisemnego..... bali sie zabierac glos by nie wprowadzac nas- maturzystow w
        blad.... tylko nieliczni byli chetni do tego by nam pomoc i poswiecic swoj czas
        i by za damo udzielac nam korepetycji...- nprawde nieliczni- tylko nauczyciele
        z powolania, dla ktorych wazniejsza jest satysfakcja anizeli stan konta
        bankowego.... i ktorzy traktuja swoj zawod jako misje... a nie jako forme
        spedzania wolnego czasu.... i prawda jest taka ze nawet u mnie w szkole-
        najlepsze liceum ogolnoksztalcace w moim miescie.... rozpoczelo przygotowania
        do matury na kilka- ok 4- miesiace przed ich rozpoczeciem.... nauczyciele wielu
        przedmiotow nawet nie zapoznali nas z przykladowymi zadaniami maturalnymi, nie
        mowiac juz o przerobieniu calego wymaganego materialu i wszystkich
        zagadnien......
        a zatem o czym ty mowisz???? ze niby my- nowomaturzysci- bylismy lepiej
        przygotowani....???? hahaha

prawda jest taka.... ze trzeba bylo sie uczyc samemu!!!!!!!!!! zwlaszcza jesli
        ktos myslal o zdawaniu matury rozszerzonej.....!!!!!! ten ktory mial zapal,
        checia, a przede wsztystkim przed oczami swoj wymarzona uczelnie i wymarzony
        kierunek studiow- ten tak robil- uczyl sie przede wszystkim sam- w domu lub na
        dodatkowych zajeciach...!!!!1 lecz niestety nie wszystkich na to stac....

oki- kwestia przygotowan do egzam mat. 2005- nowa matura- to jedna
        sprawa!!!!!!!!

jestem zdania, iz... choc te przygotowania w szkolach byly slabe, minimalne,
        lub tylko w nielicznych szkolach zadawalajace.... to wynik matury zalezal
        przede wszystim od osobistych, samodzielnych przygotowan kazdego
        maturzysty..... ci co sie uczyli- dali sobie rade!!!!!! i ogolnie matura
        wypadla dobrze!!!!!!

niemniej jednak uwazam... iz nie nalezy, a raczej nie wolnmo porownywac nowej
        matury z trudnoscia zadan przygotowanych do egzaminow wstepnych na AM przez
        CEM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

najwieksze mozgi z tej nowej matury, ktore uzyskaly maxa badz wynik zblizony do
        tego nie daja sobie rady z rozwiazaniem testow na AM z takim samym
        wynikiem!!!!!!!! - nie zdobywaja z tych testow 100% bo to jest dla nich
        NIEMOZLIWE!!!!!!!!!! no ciekawego dlaczego???- chyba nie musze tlumaczyc!!!!!
        • gosia_86 Re: NOWImaturzysciBYLIlepiejPRZYGOTOWwSZKOLACH-HA 14.07.05, 23:09
          ale glupoty facet piszesz!!!!

puknij sie w czolo..
          NOWI maturzysci gdy pisali pierwszy raz egzamin w nowej formule uzyskali bardzo
          rzenujace wyniki, statystyke znajdziesz za ostatnie dwa lata na stronach CKE

widze ze ci owalilo rowno, kombinujesz cos..najlatwiej zwalic wine na "pania"
          bo nie umiala nauczyc. Kules pod katem testow w/g starej formuly i masz wynik.
          Znajdz troche winy w sobie i nie spamuj tego forum swymi bredniami!!
          • Gość: banditierka Re: NOWImaturzysciBYLIlepiejPRZYGOTOWwSZKOLACH-HA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.05, 08:35
            panienko, nie podniecaj się tak, bo nawet nie chciało ci się zapoznać dokładnie
            z tematem, a zaraz tu nam się ssikasz
            oto link:
            miasta.gazeta.pl/poznan/1,36045,2818993.html
            rozumiesz to? to był inny egzamin, inna forma, inny poziom trudności
            jedynie w Poznaniu na coś takiego się zdecydowano

zeby nie bylo watpliwosci: z medycyna nie mam niczego wspolnego, o testach
            natomiast troche wiem (i o maturze, i o tradycyjnych)
          • Gość: PRZYCZEPKA "Znajdz troche winy w sobie i...." - hahahaha IP: 80.48.189.* 15.07.05, 18:49
            krotki komentarz do wypowiedzi osoby: gosia_86...

otoz pragne najpierw dokonac poprawki: nie facet, lecz kobieta :D

no a teraz przejdzmy do najwazniejszej sprawy... wydaje mi sie ze przydaloby ci
            sie przeczytac moj wczesniejszy komentarz jeszcze raz... no i chyba znacznie
            dokladniej!!!!! albo po prostu nie dorabiac sopbie samodzielnie blednych wersji
            na temat moich przygotowan do egzaminu maturalnego!!!!!! :)))

a co do rzenujacych wynikow.... - bez komentarza....

i oczywiscie bez zrzucania na "pania" lecz po prostu z obiektywna ocena
            sytuacji jaka panowala przed egzaminem maturalnym i o owych przygotowaniach,
            ktorych w rzeczywistosci nie bylo!!!!!! :))) jako przyszla pani profesor mam
            jasno wykreowany plan przygotowan do jakiegokolwiek wazniejszego egzaminu- w
            tym przypadku np. do matury..., ktore powinny zostac przeprowadzone, a ktore w
            tym roku byly bardzo mizerne....

"Znajdz troche winy w sobie i nie spamuj tego forum swymi bredniami!!"- hahaha
            "droga kolezanko" poponuje zaczerpnac dodatkowych lekcji z czytania ze
            zrozumieniem... widac owa koniecznosc skorzystania z takich korepetycji... moze
            w najblizszej przyszlosci przyniosa one jakies efekty...:)))

...tak wlasciwie to niby czemu jestem winna??? temu ze w przeciwienstwie do
            wielu nowomaturzystow uzyskalam bardzo dobre wyniki egzaminu
            maturalnego... ???:))) nie tylko dobre, lecz przede wszyustkim takie ktore mnie
            satysfakcjonuja i ktore pozwolily mi sie dostac juz na jedna z wymarzonych
            uczelni... na wymarzony kierunek bez problemu.... i to z najlepsza iloscia
            pkt???? tak???- oto chodzi..??? za to mam czuc sie winna???? o nieeeeeeeee
            kolezanko- mylisz pojecia!!!!!!!!!!! JA JESTEM SZCZESLIWA!!!!!!!!!!! I
            DUMNA!!!!!!!!!!!!!!!

A O KUCIU RZECZ JASNA NIE MOZE BYC MOWY... :))) uczylam sie tego- co mi
            sprawialo radosc... :))) <jupi> i z czym wiaze swoja przyszlosc... wiec wyniki
            byly jakie byly- czyli bardzo dobre! :)))

no koniec chwalenia sie....
            pozdrawiam
            i zycze poprawniejszego czytania miedzy wierszami....;]

• Gość: wwwwwwwwwww Re: "Znajdz troche winy w sobie i...." - hahahaha IP: *.man.busko.pl 15.07.05, 21:59
              jakos ta nauka ci nie wychodzi..2 podejscie i padaka..

kupa mosci panowie..kupa!!

ale kupa to taki cyc jak ty..niedouczony a sie stawia..
      • Gość: Malinia Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: *.rene.com.pl 16.07.05, 14:08
        Niestety mylisz się, ja w tym roku zdwalam egzamin wstępny na AMP i moge
        powiedziec, ze obie ksiązeczki byly opatrzone napisem CEM (Centrum Egzaminów
        Medycznych!!!). Jest to wiadomość w 100% rzetelna.
    • Gość: cuki PROTEST !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.05, 13:32
      Drodzy staromaturzysci!!

Doskonale zdajemy sobie sprawę z rozczarowania, jakie teraz przeżywacie.
      Przeszliśmy przez to samo, sprawdzając nasze własne wyniki na innych Akademiach
      Medycznych w kraju. Uważamy, że obecny system rekrutacji jest niesprawiedliwy i
      krzywdzący dla osób legitymujących się starą maturą.

W związku z tym postanowiliśmy apelować do najwyższych władz w państwie o
      umożliwienia zdawania nam egzaminu identycznego jak nowa matura i w tym samym
      czasie.

Przyłącz się do Nas i podpisz się pod petycją, jaką skierujemy do wielu
      instytucji publicznych! Nie tracisz nic, możesz jedynie zyskać!!!

Więcej informacja oraz tekst petycji na: www.wspolnyegzamin2006.neostrada.pl
      Chęć pomocy zgłaszajcie pod adres: wspolnyegzamin2006@op.pl
      • Gość: W a w latach wczesniejszych?? jak wam poszlo????? IP: *.man.busko.pl 14.07.05, 21:48
        HONORU TROCHE!!!
      • Gość: lol Re: PROTEST !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 23:36
        powinny bys testy dla wszystkich a tak jakies głąby za pare lat nas będą leczyc
        boshe
        • Gość: bartolomeo Re: PROTEST !!!! IP: 80.48.189.* 15.07.05, 09:00
          ...nie chce poddawac pod watpliwosc tego co potrafia ci z obecnej listy na
          AM...ale gdyby wszyscy pisali ten test...to boje sie ze lista bylaby
          odwrocona...
    • Gość: gevinie CEM czy CKE - by to definitywnie wyjaśnić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.05, 10:45
      Uwaga!
      "Akademia Medyczna w Poznaniu, jako jedyna w Polsce, zdecydowała się na to, by
      test dla kandydatów ze starą maturą przygotowało Centrum Egzaminów Medycznych w
      Łodzi. Wszystkie inne uczelnie medyczne o przygotowanie testu poprosiły
      Centralną Komisję Egzaminacyjną, która była odpowiedzialna za przygotowanie
      nowych matur. Test oceniali ci sami egzaminatorzy, którzy sprawdzali prace
      maturalne. - Zależało nam na tym, by wszyscy mieli jednakowe szanse i by
      egzamin wstępny był porównywalny merytorycznie z nową maturą - tłumaczy
      prorektor Akademii Medycznej we Wrocławiu, prof. Zygmunt Grzebieniak." Gazeta
      Wyborcza

Ja wiem co pisalem w Poznaniu, to nie byl test a'la nowa matura jak to mialo
      miejsce na wszystkich innych uczelniach medycznych w Polsce, lecz to co
      przygotowywalo CEM do tej pory od wielu lat. Niemniej sam jestem zaskoczony, ze
      tylko tu w Poznaniu, tylko na tej jednej uczelni podjęto taką decyzję. Cała
      klótnia na forum wynikła z nieznajomości tego drobnego, ale jakże ważnego
      precedensu.
      A tak przy okazji, rozumiecie teraz, że na serio coś tu jest nie tak.
      • Gość: Asia Re: CEM czy CKE - by to definitywnie wyjaśnić IP: *.attu.pl 15.07.05, 12:18
        Witam! Marku w 100 % się z Tobą zgadzam! Ja zdawałam w tym roku egzamin,własnie
        na AM w Poznaniu na kierunek lekarski.I na 204 osoby przyjęte tylko 23 osoby to
        osoby ze starą maturą!!! To mówi samo za siebie...Pozostawie TO BEZ
        KOMENTARZA...Oczywiscie nie dostałam się,bo te "rewelacyjne" wyniki nowych
        maturzystów nas poprostu wygryzły.Po egzaminie rozmawiałam z jedną z dziewczyn
        i powiedziała mi,że na nowej maturze z biologii były pytania typu: jak można
        się zarazić wirusem HIV albo np jakie są różnice między kobietą,a
        mężczyzną...Nie wiem ile w tym prawdy,bo nie widziałam tych arkuszy
        maturalnych,ale sądzę,że coś w tym musi być.Więc gdzie jest ten wyrównany
        poziom pomiędzy naszymi egzaminami,a nową maturą???Przecież to śmieszne! Nie
        twierdze,że wszystkie osoby zdające na AM z nową maturą to głąby,bo tak na
        pewno nie jest,ale jeśli były takie pytania na maturze,to kto by jej nie zdał
        na tyle dobrze,żeby się nie dostać na AM.I bardzo możliwe,że przypadkowo
        wyląduje na tej uczelni,ale cóż jak tylko przyjdzie sesja albo inne
        zaliczenia,to wtedy to wszystko "wyjdzie".Jestem rozgoryczona tym wszystkim,ale
        mam zamiar zdawać znowu w przyszłym roku,bo nic nie jest w stanie mnie
        zniechęcić od realizacji marzenia o studiowania na lekarskim.
        Pozdrawiam wszystkich rozgoryczonych i rozczarowanych maturzystów.
        • Gość: rysiopysio Re: CEM czy CKE - by to definitywnie wyjaśnić IP: *.man.busko.pl 15.07.05, 12:23
          skoro wiesz ze podobno..
          tzn ze nic nie wiesz o nowych maturach!

nawet nie zadalas sobie trudu zeby odnalezc arkusze egzaminacyjne, ktotre byly
          porownywalne z egz na AM!!!
          to swiadczy o twoim przygotowaniu!!
          rylo sie do testow:):)
          i masz efekt..skrzywdzeni

i do autora tego postu!!
          nie nazywaj kogos OSZUSTEM bo mozesz drogo za to zaplacic!!
        • Gość: bartolomeo zapraszamy:poniedzialek o 10 na rynku w poznaniu IP: 80.48.189.* 15.07.05, 14:17
          czesc
          jestem bartek i jestem w podobnej sytuacji jak ty...jestem z leszna jak marek i
          jeszcze kilku chlopakow (ta sama klasa)...wszyscy zdawalismy na farmacje...i
          co??...swietne wyniki (70%) i pod kreska...zabrakly nam doslownie grosze...wiec
          organizujemy wspolne wejscie na AM w Poznaniu w poniedzialek o 10 na rynku
          poznanskim...oczywiscie pelna kultura...ale cos trzeba zrobic...ja zdawalem
          pierwszy raz na AM i uwazam ze z takim wynikiem z tego trudnego testu
          powinnismy byc juz studentami AM...tak wiec zapraszam...POZDRAWIAM
        • Gość: ktosia Re: CEM czy CKE - by to definitywnie wyjaśnić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 13:33
          Przykłady pytań, które podajesz owszem i były na maturze, ale na poziomie
          PODSTAWOWYM. Dodam tylko, że punkty nowym maturzystom liczono tylko z poziomu
          ROZSZERZONEGO. Więc jesteś trochę niedoinformowana koleżanko.
    • Gość: Wiki Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.05, 12:41
      Witam wszystkich

Jestem osobą ze starą maturą. I należę do nielicznych osób z tego kręgu , która
      się dostała na AM . zaznaczam ,że pracowałam na etat i przygotowywałam się do
      egzaminu + mam małe dziecko. Opłaciłam to tytaniczną pracą + dopisało mi trochę
      szczęścia. I spełniłam swoje największe marzenie , będę lekarzem. I zgadzam sie
      z wami my praktycznie nie mieliśmy szans. Fizyka była abstrakcją , chemia,
      biologia -znośna . Przerobiłam przez 2 lata chyba wszystkie książki jakie były
      dostępne... Dzień miałam zaplanowany z terminarzem ... Ale dało się.. I wam tez
      tego życzę w przyszłym roku...
      • Gość: brum Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: 148.81.128.* 15.07.05, 14:01
        no hej!Test nie byl jednakowy dla wszystkich i nie mozna go porwnywac z nowa
        matura. Koniec kropka. A to ze dla kogos byl on trudniejszy od nowej matury to
        rzecz indywidualna.pzdr
      • Gość: Ela Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.05, 14:32
        Gratuluję , Wiki!
        Jesteś chyba jedyną osobą ze starą maturą w tym wątku, która postanowiła liczyć
        na siebie, a nie użalać się nad swoim losem i liczyć na ulgowe traktowanie.
        Niski procent "staromaturzystów" wśród przyjętych jest całkiem naturalnym
        zjawiskiem. Przecież większość z nich nie dostała się w ubiegłym roku, bo po
        prostu byli słabsi. Tylko część z nich mogła mieć przed rokiem gorszy dzień pod
        względem formy psychofizycznej i prawdopodobnie ci sprężyli się i dostali się w
        tym roku. Niestety, nowa matura stworzyła sytuację nierównych szans, ale
        przecież "staromaturzyści" nie wykorzystali swojej pierwszej, równej szansy w
        ubiegłym roku. Nie można wymagać, aby uczelnie rezerwowały odrębną pulę miejsc
        dla "staromaturzystów" proporcjonalnie do ich udziału w ogólnej liczbie
        kandydatów, bo jednak statystycznie średni poziom kandydatów z nową maturą,
        startujacych pierwszy raz, musiał być wyższy od średniego
        (podkreślam : "średniego") poziomu "staromaturzystów". Zawsze było tak, że na
        medycynę ludzie startowali drugi lub trzeci raz, ale też zawsze większość
        przyjętych stanowili ci, którzy zdawali po raz pierwszy.
        Niewątpliwie w tym roku równych szans nie było, ale w życiu takich, a może
        jeszcze większych nierówności jest i będzie znacznie więcej.
        • Gość: bartolomeo Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: 80.48.189.* 15.07.05, 14:41
          powoli...powoli...
          nie rozpedzaj sie...
          owszem wielu bylo takich co podchodzilo do testy ktorys raz z rzedu...
          ALE NIE WSZYSCY!!!
          jestem z leszna...i jestem jednym ze sporej grupy uczniow ktora chodzila do
          liceum ogolnoksztalcacego z poszerzonym niemieckim na bazie klasy
          wstepnej...czyli jak nie patrzac 5 lat...tak wiec ten egzamin byl moim
          pierwszym...razem z kolegami postanowilismy sie uczyc i robilismy to juz od
          wrzesnia...i co z tego ze mimo wysokich wynikow (70%) jestesmy pod kreska...w
          zeszlym roku wystarczylo 60%...a nowa matura jest kompletnie nie
          porownywalna...bylismy pytac o rade naszego dyrektora liceum...i co nam
          powiedzial o nowej maturze...UWAGA!!! tu cytuje: "to byla pierwsza taka matura
          i zeby nie bylo kanalu to byla zawyzana..."...pozostawiam to bez
          komentarza...tak wiec jakie my mielismy szanse z nowa matura...czy ci ze
          szczytu listy co maja po 100% oni napisaliby na 100% ten test???...ciekawe...
          • Gość: ktosia Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 13:42
            Zawyżane to były te wyniki z poziomu PODSTAWOWEGO, aby umożliwić niektórym
            ludziom jej ZDANIE. Ale to dotyczyło pewnie tylko matematyki, która naprawdę
            była trudna. Sama pisałam biologię, chemię i fizykę i mówię, że biologii i
            chemii nie dało się "nie zdać" bo były naprawdę proste. Z fizyką było trochę
            inaczej gdyż niewile osób brało ją jako przedmiot obowiązkowy. Muszę dodać, że
            wyniki na AM były brane z ROZSZERZONEJ.
    • Gość: bartolomeo PONIEDZIAŁEK, g.10:00, rynek, Poznań IP: 80.48.189.* 15.07.05, 14:31
      ...każdy wie o co chodzi w ty,m wszystkim...nie można mieć watpliwości ze my-
      kandydaci ze stara matura- zostalismy zdyskwalifikowani na starcie...poprostu
      nie bylo rownych szans na zdobycie odpowiedniej ilosci punktow...

TAK WIEC OGLASZAM WSZEM I WOBEC!!!:
      w poniedzialek- 18 lipca, na rynku w Poznaniu (pod koziolkami) o godz
      10...spotykaja sie wszyscy poszkodowani zdajacy na wszystkie kierunki na AM w
      Poznaniu...musimy walczyc o swoje marzenia i pojsc na AM...oczywiscie z kultura
      i gracja...do zobaczenia.

P.S. Prosze rozgloscie to innym znajomym i nieznajomym ktorych ta sprawa
      dotyczy. Z gory dziekuje
      • asdfhjkl Re: PONIEDZIAŁEK, g.10:00, rynek, Poznań 15.07.05, 21:15
        do staromaturzystow.
        spojrzcie na to z innej strony. mieliscie swoaja szanse juz rok temu.co wam
        wtedy przeszkodzilo sie dostac?
        • Gość: bartolomeo Re: PONIEDZIAŁEK, g.10:00, rynek, Poznań IP: 80.48.189.* 15.07.05, 21:25
          nastepny....
          wyobraz sobie ze sa tez tacy jak ja...
          zdaje pierwszy raz...i mialem stara mature...
          chodzilem do liceum do klasy z j. niemieckim na bazie klasy wstepnej....
          i co???...sposrod tylu zdajacych ten test napewno nie wszyscy zdawali ktorys
          raz...WIEC OPANUJ SIE I NIE OBRAZAJ TAKICH JAK JA...BO JA JUZ ZNAM Z 10 OSOB!!!
        • Gość: Adam Kuc Re: PONIEDZIAŁEK, g.10:00, rynek, Poznań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.05, 12:52
          ZE CO ??????????? jak rok temu? a uczniowe 5 letnich techników??
          daj se luz.
    • Gość: MarzenaJAKmarzenie KARGULOWSKIE podejscie do sprawy!! IP: *.man.busko.pl 15.07.05, 22:05
      Sad sadem ale sprawiedliwosc musi byc po naszej stronie

KTO WAS upowaznil do wypowiadania sie w imieniu wszystkich staromaturzystów?

:):) Moze trzeba bylo sie zajac przed egzaminem wadami rekrutacji?

• Gość: jajko Re: KARGULOWSKIE podejscie do sprawy!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.05, 23:41
        przed egzaminem nie bylo czego porownywac.a jezeli mialo ono byc to nie mozna
        czegos osadzac zanim sie to pojawilo. nie wmowie juz o tym ze to nie my jestesmy
        prawodawcami i kwestia sprawiedliwosci podzialu miejsc lezy w rekach wladz
        uczelni.to sa ludzie odpowiedzialni za tego typu dzialania a nie mozna byc
        uczniem, przygotowywac sie do egzaminow wstpenych i jeszcze samemu ustalac
        reguly rekrutacji bo to jest chore.to co zrobila am to jest tak zwane posjcie po
        najmniejszej linii oporu i bez jakiegokolwiek zastanwienia sie przyjecie zasad
        ktore pierwsze przyszly na mysl. tak nie robia ludzie inteligentni do ktorych
        powinni sie zaliczac ludzie z akademii medycznej.
        poniedzialek 10.00 rano poznan pod koziolkami!!
    • Gość: taaa Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: *.is.net.pl 15.07.05, 23:58
      i to jest własnie 'kara' za to jak wyglądała stara matura, a wszyscy wiemy jak
      wygladała, milion sciag odpisywanie itd.(oczywiscie były jednostki
      nie-ściągające) a nowi maturzysci nie mieli takiego komfortu więc mają łatwiej z
      przyjmowaniem na uczelnie. Zresztą czy to ich wina ze tak jest? Napiszcie list
      do Pana Boga ,że pozwolil na takiego ministra edukacji a nie wyzywajacie nowych
      maturzystów, to jest dziecinada
      • Gość: jajko Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 00:50
        nie mam zamiaru wyzywac nowomaturzystow bo to ze musieli podjac egzamin ktorego
        do stycznia nikt nie wiedzial jak ona wygaadac bedzie to naprawce wielkie
        wyzwanie. sam przez ta iewiedzie nie wybralem nowej matury tylko stara.wszystko
        idzie o glupote ludzi dla ktorych taka osoba jak uczen nie istnieje albo
        istnieje tylko na papierze.
        stara matura nie ma tu nic do rzeczy bo to nie od niej zalezy dostanie sie na
        studia.nie daje zadnych profitow w przypadku akademii medycznej.to co sie liczy
        to egzamin wstepnya nie stara matura bo ona to tylko papieremm jest takim samym
        jaki daja jezeli zdasz nowa matyre na 30% z pozimou rozszerzonego.
        A jezeli twoj sposob myslenia polega na tym ze pan bog alles zaltwi to lepiej
        nie zabieraj glosu
        • Gość: oprny Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: *.man.busko.pl 16.07.05, 01:15
          re jajko

nie miej pretensji to nowomaturzystow..
          gdy przejrzysz inne fora az zionie nienawiscia o starych do nowych
          glupota i ignorancja jest mowic ze cos bylo latwe czy trudne
          byl egzamin do zdania..i go zdali
          reguly gry byly jasne, zapewniam cie ze wielu ze starych uczylo sie
          mechanicznie jak do testu.. a tu niespodzianka
          w pewnych kwestiach macie racje, jednak sposob w jaki sie do tego zabieracie
          jest pod psem..chodzi o brak strategii..
          • Gość: jajko Re: dla oprny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 01:30
            oprny: nie mam do nich pretensji. oni sa takimi samimi maturzystami jak ja a oni
            byli do tego krolikami doswiadczalnymi reformy.to jest najgorsza rzecz jaka moze
            byc wojna miedzy staro i nowmaturzystami bo to nie nasza wina.
            to nie jest glupota i ignorancja kometnowac to co sie stalo bo bez tego nic nie
            mozna zmienic.to tak jak nie powiedziec ze cos jest dobre i zle. wiem czego sie
            nauczylem i co jestem wart.dostalem sie na jeden z najlepszych kierunkow
            biotechniologii w tym kraju i wiem ze jest to mozliwe. niemozliwe jest dostac
            sie tam gdzie dowiadujesz sie po fakcie ze z gory byles skazany na niepowodzenie.
            jesli masz sposob jak sie do tego zabrac inaczej to porsze cie o rade bo nigdy
            nie bylem w takiej sytuacji. jelsi sie za to nie wezmiemy to ujdzie to wszystko
            winnym na sucho.dlatego chcemy sie spotkac razem i to przedyskutowac.
            wiec jeszcze raz jak masz pomysl to sie nim podziel bo ze to ze to nazwiesz ze
            jest pod psem to to zadna rada
        • Gość: Ola Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: *.is.net.pl 16.07.05, 10:16
          Przecież nie w tym rzecz, kto tu jest lepszy. Ale siłą rzeczy Ci którzy czują
          sie poszkodowani najeżdżają na nowych maturzystów, co najmniej jakby to była ich
          wina. Kazdy się podprządkował takim zasadom jakie obowiazywały na uczelni. (nikt
          mi nie bedzie mowil czy moge zabierać głos, czy nie- to tyle.narazie)
    • Gość: Marysia PROTEST!!! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poz. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 22:40
      Zdyskryminowano nas ( staromaturzystow)!!!! Nasz egzamin byl duzo trudniejszy.
      Mielismy duzo mniejsze szanse.... godne uwagi jest tez to, ze w naszym
      przypadku brak udzielenia odpowiedzi na jedno pytanie kosztowal strata 2
      pkt.Maturzysta dostawal % nawet za probe podejscia do jakiegos zadania Kiedy
      protest?? slyszalam ze w poniedzialek. moze ktos wie cos wiecej na ten temat??
      • Gość: --- Re: PROTEST!!! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w P IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.05, 22:46
        w poniedziałek w poznaniu

wejdz tutaj:
        free4web.pl/3/1,42783,310721,,Threads.html;jsessionid=72937F0FCDDC07505ECC26476B5E034B

to jest forum protestacyjne ;) tam sie wszystkiego dowiesz
      • Gość: LOOTTO Re: PROTEST!!! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w P IP: *.man.busko.pl 16.07.05, 22:50
        Maturzysta dostawal % nawet za probe podejscia do jakiegos zadania Kiedy
        protest?

PIERD....J SIE BABO W GLOWE.. nie dziwie sie ze cie nie przyjeto
      • Gość: bartolomeo Re: PROTEST!!! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w P IP: 80.48.189.* 17.07.05, 17:27
        czesc marysia
        jestem bartek z leszna...(jak czytalas wyborcza...to ja)jestes pewnie w tej
        samej sytuacji co ja...nie dostalem sie na farmacje mimo bardzo dobrego wyniku
        testy...i wiem wiecej na temat jutrzejszego spotkania staromaturzystow...
        ...a wiec o 10 na rynku w poznaniu pod koziolkami...zbieramy sie i cos musimy
        wykombinowac...mysle ze mozna powalczyc o posszerzenie liczby przyjetych i
        zmiane zasad rekjrutacji na przyszly rok....tak wiec zapraszam w imieniu swoim
        i innych
    • Gość: l Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 12:32
      l
    • Gość: js trzeba bylo sie uczyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 23:29
      jezeli myslisz ze nowa matura byla latwa to kochana jest w duzym bledzie !
      jestem z malego miasta i nic o maturze w mojej szkole nie bylo wiadomo! jedynym
      oparciem byly probne matury i co ? w maju dostalismy zadania z zupelnie innej
      beczki. Mieliscie takie same szanse jak my . a skoro jestes taka zbulwersowana
      to dlaczego nie wpomnisz o tym iz na innych AM np. we wroclawiu proporcie ludzi
      ze SM i z NM nie sa tak rozne. sytaucja z poniania jest tynikiem wymagac
      uczelni - cala polska rzucila sie na poznac bo tam bylo najlatwiej sie dostac -
      trzeba bylo wlozyv najmniej pracy - tylko dwa przedmootya nie trzy jak w innych
      AM . TO JEST SPORA ROZNICA
    • Gość: Wroclawianin Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 10:36
      Szanowni kandydaci i studenci (tegoroczni) AM Poz.Jest co najmiej dla mnie
      dziwnym fakt , ze zdajecie na medyczna bez najomosci FIZYKI.Wszyscy sie tam
      pchali , a dla minie 70% z Was nie powinno studiowac medycyny ale biologie lub
      chemie. I nie ma co plakac i dzielic sie na starych i nowych.A to ,ze Poz.
      zrobil takie udogodnienie to tylko dla Was .Za 6 lat medycyna to sprzet ,
      fizyka,operacje laserowe i z czym Wy do ludu , chyba ,ze na prowincje .Ktos
      napisal ,ze am Poz jest najlepsza medyczna w kraju -DAJ SOBIE NA WSTRZYMANIE.I
      na koniec korki z 3 przedmiotow to nie korki z dwoch.Kolego Marku nie mow o
      oszustwie bo to be slowo tylko do roboty (biol,chem i fiza)i w przyszlym roku
      bedzie lepiej.Powodzenia
      • Gość: Saloonika Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 13:14
        Zgadzam się z przedmówcami:)
        • Gość: kamilabr Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: *.sylwex.pl / *.sylwex.pl 03.08.05, 13:34
          na uniwerku slaskim na filologie romanska przyjeli 34 nowych maturzystow i
          tylko 5 starych. na 43 osoby bylam 6 na liscie - ze starych mat. i nie dostalam
          sie... test byl duzo trudniejszy niz matura...
          • Gość: ktosia Re: !! OSZUSTWO na Akademii Medycznej w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 14:24
            Największym waszym błędem bylo to, że startowaliście na AM w Poznaniu.
            Zrobiliscie tak, że ta uczelnia umożliwiała zdawanie bez fizyki. Wiadomo, że
            dużo osób sie na to połasi.Poza tym miała tesy nieporównywalne do tych z całego
            kraju. Więc jesteście sami sobie winni

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka