Dodaj do ulubionych

zwolnienie z wf-u

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.05, 18:49
czy jeżeli będę zwolniona z wf-u na studiach to będę mieć przez to niższą średnią?
Obserwuj wątek
    • Gość: Tawananna* Re: zwolnienie z wf-u IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 22.07.05, 20:52
      Nie. Na uczelniach, gdzie liczą się do średniej tylko egzaminy, w ogóle nie ma
      tej kwestii. Jeśli gdzieś liczą się wszystkie zaliczenia, to po prostu będziesz
      miała sumę wszystkiego dzieloną przez mniejszą liczbę przedmiotów. Nie wiem,
      jak jest przy innych metodach obliczania - ale generalnie wf w ogóle nie jest
      brany pod uwagę.
    • olcialz Re: zwolnienie z wf-u 22.07.05, 21:52
      jak to jest z wf na studiach? wiem że jest obowiazkowy w pierwszym roku , ale
      czy jak ktos chce później tez uprawiac jakis sport to mozna- tzn. czy sa jakies
      odpowiedniki sks-ów itp.
    • Gość: Aga Re: zwolnienie z wf-u IP: 194.146.128.* 22.07.05, 22:06
      A w liceum obniżało ci to średnią? Nie. No właśnie.
      • gdabski Re: zwolnienie z wf-u 23.07.05, 00:20
        To zależy jaką ocenę miałoby się z tego wf-u, gdyby się na niego uczęszczało ;)

/Gdabski
      • Gość: dabad Re: zwolnienie z wf-u IP: *.wmc.net.pl 23.07.05, 11:53
        oczywiscie ze nie, bo podwyzało ;]
        w-f w liceach (wiekszosci zdecydowanej) byj i jest brany pod uwage
        • Gość: Aga Re: zwolnienie z wf-u IP: 194.146.128.* 23.07.05, 12:56
          Nie rozumiem. Skoro masz zwolnienie z w-fu, czy w LO, czy na studiach, to nie
          masz z niego oceny, a śrenią ci się liczy z mniejszej ilości przedmiotów. Zatem
          w-f nie wpływa w żaden sposób na średnią.
          • gdabski Re: zwolnienie z wf-u 23.07.05, 19:55
            Chodzi tu o hipotetyczną sytuację, w której osoba zwolniona z wf-u ma ze
            wszystkich swoich przedmiotów średnią niższą od oceny z wf-u, którą otrzymałaby,
            gdyby na wf uczęszczała. Wtedy fakt zwolnienia z wf-u skutkowałby obniżeniem
            średniej w stosunku do tego, co byłoby gdyby zwolnienia nie było. ;)

/Gdabski
    • Gość: Ania Re: zwolnienie z wf-u IP: *.adsl.inetia.pl 22.07.05, 22:09
      Ja kończyłam AE Krakó w 1993 r.
      Wf był brany do średniej.
      WF był OBOWIĄZKOWY przez trzy pierwsze lata.
      • Gość: omamma Re: zwolnienie z wf-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 14:12
        pfff, obowiązkowy jest też w liceum przez pierwsze trzy lata, obowiązkowy dla
        osób bez zwolnienia lekarskiego :P
      • Gość: student_ae Re: zwolnienie z wf-u IP: *.is.net.pl / 217.144.192.* 23.07.05, 15:32
        aniu, pewnie tak było za "twoich czasów" ;) teraz na ae w krakowie w-f jest
        tylko przez 3 pierwsze semestry i nie robią już takich problemów ze
        zwolnieniami jak kiedys, ja jak mam zwolnienie to po prostu nie cwicze i nie
        musze nawet chodzic na zadne wycieczki ani rehabilitacje
    • Gość: olek Re: zwolnienie z wf-u IP: *.inter / *.inter-c.pl 23.07.05, 20:58
      np w poznaniu,jesli ma sie zwolnienie z wfu to TRZEBA chodzic na "cwiczenia
      korekcyjne" czyli de facto wf tyle ze "specjalisci" pilnuja czy aby sobie nie
      szkodzisz :P a najwiekszym idiotyzmem jest to co odchodzi na medycznej - tam jak
      masz zwolnienie z wfu to musisz chodzic na WYKLADY Z WF - wiec raczej lepiej
      sobie pocwiczyc niz kombinowac ze zwolnieniami
      • Gość: Tawananna* Re: zwolnienie z wf-u IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 23.07.05, 22:06
        > np w poznaniu,jesli ma sie zwolnienie z wfu to TRZEBA chodzic na "cwiczenia
        > korekcyjne"

Ale na jakiej uczelni w Poznaniu?

> a najwiekszym idiotyzmem jest to co odchodzi na medycznej - tam jak
        > masz zwolnienie z wfu to musisz chodzic na WYKLADY Z WF

Na medycznej w ogóle WF jest traktowany baaardzo poważnie - czasami zakrawa to
        wręcz na paranoję ;). Żeby dostać zaliczenie z wf, nie można opuszczać zajęć -
        zajęcia z jakiegoś powodu opuszczone odrabia się, czyli idzie się dodatkowo na
        zajęcia z inną grupą. I nieważne, że w tym czasie masz jakiś wykład czy
        ćwiczenia ;). Według mnie to przesada, choć rozumiem, jak ważne są te zajęcia
        na medycznej.
    • Gość: miriana Re: zwolnienie z wf-u IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 23.07.05, 22:34
      a jak jest ze zwolnieniem na uw? po prostu sie nie chodzi czy jest cos
      zastepczego?
      • olcialz Re: zwolnienie z wf-u 23.07.05, 23:13
        po pierwsze to zenujace ze tyle ludzi miga sie od cwiczenia na wf- a potem
        biedactwa nawet nie potrafia na rowerze ujechac kilometra albo sie meczą co by
        pod górke wejsc- no ale coż nie brakuje na swiecie sprawnych inaczej (nie chce
        obrazac ludzi kórzy sa naprawde chorzy, ale przez cała szkołe nie spotkałam ani
        jednej takiej a nie cwiczyło prawie pół mojej klasy- dziewczyny oczywiscie) a
        po drugie czy ktos mi odpowie na pytanie które wczesniej zadałam??- czy na
        studiach jak sie juz zaliczy ten wf na pierwszym roku to mozna później tez coś
        robić? czy sa jakies odpowiedniki sks-ów??
        • gdabski Re: zwolnienie z wf-u 23.07.05, 23:25
          Z tego co widzę na stronie UW, na tej uczelni są takie zasady:

ZASADY REJESTRACJI NA ZAJĘCIA WYCHOWANIA FIZYCZNEGO
          (...)
          10. Jeśli student wykorzystał już żetony [tzn. zaliczył już wymaganą programem
          studiów liczbę semestrów wf - przyp. Gdabski], to może się zarejestrować na
          wybrane zajęcia w terminie późniejszym. Musi w tym celu napisać list na adres
          wf@usos.uw.edu.pl, podać w nim swój PESEL i poprosić o przyznanie dodatkowych
          żetonów. Mając żetony będzie się mógł zarejestrować w II turze, przez Internet
          (i TYLKO w ten sposób), w miarę wolnych miejsc w grupach.
          11 Studenci, którzy nie mają obowiązku zaliczania zajęć wychowania fizycznego, a
          chcą w nich uczestniczyć, mogą zostać przyjęci do grup po zakończeniu terminu
          rejestracji, w miarę wolnych miejsc, bez obowiązku rejestracji internetowej.

/Gdabski
        • Gość: Tawananna* Re: zwolnienie z wf-u IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 23.07.05, 23:47
          Odpowiedniki SKS-ów są, czasami nawet dość egzotyczne ;) - u mnie np. dosyć
          prężnie działały np. zajęcia z szermierki.

Ponieważ nie ma u mnie rejestracji elektronicznej i innych cudów, proces
          rejestracji na zajęcia WF nie jest specjalnie kontrolowany i nie sądzę, by były
          problemy z zapisaniem się na zwykły WF - nawet, gdy obowiązek uczęszczania już
          się skończy. Trzeba tylko się pospieszyć, bo miejsca na najpopularniejszych
          zajęciach w najdogodniejszych porach są szybko pozajmowane.
          • olcialz Re: zwolnienie z wf-u 24.07.05, 00:01
            dzieki bardzo:) pozdro
            • Gość: Tawananna* Re: zwolnienie z wf-u IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 24.07.05, 00:04
              Nie ma za co :).

Na Twoim miejscu dobijałabym się osobiście do prowadzących zajęcia ;).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka