Gość: problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.05, 18:49 czy jeżeli będę zwolniona z wf-u na studiach to będę mieć przez to niższą średnią? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tawananna* Re: zwolnienie z wf-u IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 22.07.05, 20:52 Nie. Na uczelniach, gdzie liczą się do średniej tylko egzaminy, w ogóle nie ma tej kwestii. Jeśli gdzieś liczą się wszystkie zaliczenia, to po prostu będziesz miała sumę wszystkiego dzieloną przez mniejszą liczbę przedmiotów. Nie wiem, jak jest przy innych metodach obliczania - ale generalnie wf w ogóle nie jest brany pod uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
olcialz Re: zwolnienie z wf-u 22.07.05, 21:52 jak to jest z wf na studiach? wiem że jest obowiazkowy w pierwszym roku , ale czy jak ktos chce później tez uprawiac jakis sport to mozna- tzn. czy sa jakies odpowiedniki sks-ów itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: zwolnienie z wf-u IP: 194.146.128.* 22.07.05, 22:06 A w liceum obniżało ci to średnią? Nie. No właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gdabski Re: zwolnienie z wf-u 23.07.05, 00:20 To zależy jaką ocenę miałoby się z tego wf-u, gdyby się na niego uczęszczało ;) /Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dabad Re: zwolnienie z wf-u IP: *.wmc.net.pl 23.07.05, 11:53 oczywiscie ze nie, bo podwyzało ;] w-f w liceach (wiekszosci zdecydowanej) byj i jest brany pod uwage Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: zwolnienie z wf-u IP: 194.146.128.* 23.07.05, 12:56 Nie rozumiem. Skoro masz zwolnienie z w-fu, czy w LO, czy na studiach, to nie masz z niego oceny, a śrenią ci się liczy z mniejszej ilości przedmiotów. Zatem w-f nie wpływa w żaden sposób na średnią. Odpowiedz Link Zgłoś
gdabski Re: zwolnienie z wf-u 23.07.05, 19:55 Chodzi tu o hipotetyczną sytuację, w której osoba zwolniona z wf-u ma ze wszystkich swoich przedmiotów średnią niższą od oceny z wf-u, którą otrzymałaby, gdyby na wf uczęszczała. Wtedy fakt zwolnienia z wf-u skutkowałby obniżeniem średniej w stosunku do tego, co byłoby gdyby zwolnienia nie było. ;) /Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: zwolnienie z wf-u IP: *.adsl.inetia.pl 22.07.05, 22:09 Ja kończyłam AE Krakó w 1993 r. Wf był brany do średniej. WF był OBOWIĄZKOWY przez trzy pierwsze lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omamma Re: zwolnienie z wf-u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 14:12 pfff, obowiązkowy jest też w liceum przez pierwsze trzy lata, obowiązkowy dla osób bez zwolnienia lekarskiego :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student_ae Re: zwolnienie z wf-u IP: *.is.net.pl / 217.144.192.* 23.07.05, 15:32 aniu, pewnie tak było za "twoich czasów" ;) teraz na ae w krakowie w-f jest tylko przez 3 pierwsze semestry i nie robią już takich problemów ze zwolnieniami jak kiedys, ja jak mam zwolnienie to po prostu nie cwicze i nie musze nawet chodzic na zadne wycieczki ani rehabilitacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olek Re: zwolnienie z wf-u IP: *.inter / *.inter-c.pl 23.07.05, 20:58 np w poznaniu,jesli ma sie zwolnienie z wfu to TRZEBA chodzic na "cwiczenia korekcyjne" czyli de facto wf tyle ze "specjalisci" pilnuja czy aby sobie nie szkodzisz :P a najwiekszym idiotyzmem jest to co odchodzi na medycznej - tam jak masz zwolnienie z wfu to musisz chodzic na WYKLADY Z WF - wiec raczej lepiej sobie pocwiczyc niz kombinowac ze zwolnieniami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: zwolnienie z wf-u IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 23.07.05, 22:06 > np w poznaniu,jesli ma sie zwolnienie z wfu to TRZEBA chodzic na "cwiczenia > korekcyjne" Ale na jakiej uczelni w Poznaniu? > a najwiekszym idiotyzmem jest to co odchodzi na medycznej - tam jak > masz zwolnienie z wfu to musisz chodzic na WYKLADY Z WF Na medycznej w ogóle WF jest traktowany baaardzo poważnie - czasami zakrawa to wręcz na paranoję ;). Żeby dostać zaliczenie z wf, nie można opuszczać zajęć - zajęcia z jakiegoś powodu opuszczone odrabia się, czyli idzie się dodatkowo na zajęcia z inną grupą. I nieważne, że w tym czasie masz jakiś wykład czy ćwiczenia ;). Według mnie to przesada, choć rozumiem, jak ważne są te zajęcia na medycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miriana Re: zwolnienie z wf-u IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 23.07.05, 22:34 a jak jest ze zwolnieniem na uw? po prostu sie nie chodzi czy jest cos zastepczego? Odpowiedz Link Zgłoś
olcialz Re: zwolnienie z wf-u 23.07.05, 23:13 po pierwsze to zenujace ze tyle ludzi miga sie od cwiczenia na wf- a potem biedactwa nawet nie potrafia na rowerze ujechac kilometra albo sie meczą co by pod górke wejsc- no ale coż nie brakuje na swiecie sprawnych inaczej (nie chce obrazac ludzi kórzy sa naprawde chorzy, ale przez cała szkołe nie spotkałam ani jednej takiej a nie cwiczyło prawie pół mojej klasy- dziewczyny oczywiscie) a po drugie czy ktos mi odpowie na pytanie które wczesniej zadałam??- czy na studiach jak sie juz zaliczy ten wf na pierwszym roku to mozna później tez coś robić? czy sa jakies odpowiedniki sks-ów?? Odpowiedz Link Zgłoś
gdabski Re: zwolnienie z wf-u 23.07.05, 23:25 Z tego co widzę na stronie UW, na tej uczelni są takie zasady: ZASADY REJESTRACJI NA ZAJĘCIA WYCHOWANIA FIZYCZNEGO (...) 10. Jeśli student wykorzystał już żetony [tzn. zaliczył już wymaganą programem studiów liczbę semestrów wf - przyp. Gdabski], to może się zarejestrować na wybrane zajęcia w terminie późniejszym. Musi w tym celu napisać list na adres wf@usos.uw.edu.pl, podać w nim swój PESEL i poprosić o przyznanie dodatkowych żetonów. Mając żetony będzie się mógł zarejestrować w II turze, przez Internet (i TYLKO w ten sposób), w miarę wolnych miejsc w grupach. 11 Studenci, którzy nie mają obowiązku zaliczania zajęć wychowania fizycznego, a chcą w nich uczestniczyć, mogą zostać przyjęci do grup po zakończeniu terminu rejestracji, w miarę wolnych miejsc, bez obowiązku rejestracji internetowej. /Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: zwolnienie z wf-u IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 23.07.05, 23:47 Odpowiedniki SKS-ów są, czasami nawet dość egzotyczne ;) - u mnie np. dosyć prężnie działały np. zajęcia z szermierki. Ponieważ nie ma u mnie rejestracji elektronicznej i innych cudów, proces rejestracji na zajęcia WF nie jest specjalnie kontrolowany i nie sądzę, by były problemy z zapisaniem się na zwykły WF - nawet, gdy obowiązek uczęszczania już się skończy. Trzeba tylko się pospieszyć, bo miejsca na najpopularniejszych zajęciach w najdogodniejszych porach są szybko pozajmowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: zwolnienie z wf-u IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 24.07.05, 00:04 Nie ma za co :). Na Twoim miejscu dobijałabym się osobiście do prowadzących zajęcia ;). Odpowiedz Link Zgłoś