Dodaj do ulubionych

TAK PŁATNYM STUDIOM !!!!

IP: *.kablowka.waw.pl 16.01.06, 21:28
Przestańmy, my jako społeczeństwo, utrzymywać nierobów i balangowiczów.
Jak chcą studia za darmo to niech podpiszą kontrakt ze społeczeństwem -
studiujesz 5-lat to potem pracujesz też 5-lat dla tych co płacili za twoje studia.
To będzie układ fair.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Richelieu* Re: TAK PŁATNYM STUDIOM !!!! IP: *.localdomain / 80.48.249.* 16.01.06, 21:47
      ;) zabawne. Na taki układ z chęcią poszłaby większość absolwentów.
      • Gość: Podatnik Re: TAK PŁATNYM STUDIOM !!!! IP: *.kablowka.waw.pl 16.01.06, 21:48
        Tylko płacę też ustalają podatnicy :)))
        • Gość: Richelieu* Re: TAK PŁATNYM STUDIOM !!!! IP: *.localdomain / 80.48.249.* 16.01.06, 22:02
          No i poprzez takie ustalanie płacy absolwent woli na Zachodzie myć przysłowiowe
          gary niż w Polsce tyrać 12 h za 889 brutto lub co gorsza na um. zlecenie za 5
          stów. Twoje posty się kupy nie trzymają
      • Gość: zły do Riszerie IP: 87.207.198.* 16.01.06, 22:05
        Riszerie - twój post jest obiektywny (nie wynika z niego czy jesteś za czy
        przeciw); celny; nie jest agresywny i nie jest prowokujący - jak na prawdziwego
        moderatora przystało - czyżbyś trochę złagodniała ? oby tak dalej -
        powodzenia ;P
        • Gość: Podatnik do złego IP: *.kablowka.waw.pl 16.01.06, 22:11
          "zły" idź na forum „psychologia” lub „psychiatria” tam Ci pomogą. A może nawet
          jakiś zabieg dostaniesz gratis np. lobotomię? A zresztą co tam dorzucę się na
          zabieg i pewnie kilka osób z tego forum także. Może nawet da się to odpisać od
          podatku :))))
          • Gość: zły do podatnika IP: 87.207.198.* 16.01.06, 22:20
            a dziękuję bardzo serdecznie za radę - najbardziej mi jednak pomagają
            elektrowstrząsy podczas zabawy z komputerem bez obudowy gdy zapominam odłączyć
            napięcie ;D
    • Gość: z. Re: TAK PŁATNYM STUDIOM !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 21:53
      Dla tych czyli dla kogo? może tak sprecyzuj? a poza tym w dzsiejszych czasach
      żadne studia nie są bezpłatne ( studia dzienne-koszt dojazdów,utrzymania się w
      danym mieście ,opłaty za mieszkanie/akademik,ksera,podręczniki ).Za granicą
      owszem studia są płatne ale student ma przynajmniej możliwość podjąć jakąś
      pracę w trakcie studiów , która pozwala mu pokryć w znacznej mierze koszty
      nauki.Czy studenci muszą być kolejną grupą na , której ma oszczędzać państwo?
      może by tak zmniejszyć diety poszczególnych ''parlamentarzystów''-podatniku?
      aaa jaką stawkę podatku płacisz , tak a'propos?
      • Gość: Podatnik Re: TAK PŁATNYM STUDIOM !!!! IP: *.kablowka.waw.pl 16.01.06, 22:01
        40% i to mnie wkurza. Podatki w Polsce to ^)%##@)!*&%#^*
        Kto chce, może studiować ale niech podpisuje kontrakt i potem to może odpracować.
        O jakim oszczędzaniu mówisz??? Ja tylko widzę haracz na studentów, górników,
        rolników…

Uprzedzając następne pytanie, studiowałem nie za pieniądze podatnika,
        przynajmniej nie polskiego.
        • Gość: z. Re: TAK PŁATNYM STUDIOM !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 22:13
          Skoro jest jak ty to określasz haracz na te 3 gr.społeczne to dlaczego tyle
          ludzi w naszym kraju żyje poniżej minimum socjalnego? pyt.2 czy tam gdzie
          studiowałeś odpracowywałeś te lata ? pyt.3 czy od razu wróciłeś do Polski ?
          pyt.4 myślisz,że tak kontrowersyjna ustawa przejdzie w sejmie? pyt.5 naprawdę
          sądzisz,że zachamowałoby to drenaż mózgów?
          • Gość: Podatnik Re: TAK PŁATNYM STUDIOM !!!! IP: *.kablowka.waw.pl 16.01.06, 22:23
            1. Minimum socjalne to także wyjazdy na wakacje i kupno książek. Jak wiadomo
            Polacy nigdy nie lubili czytać.
            2. Po drugie studiowałem w Polsce (studia płatne) Belgii i USA, miałem stypendia
            lub sam płaciłem.
            3. W Polsce pracuję i mieszkam ale zastanawiam się nad powrotem do USA. Tam moja
            pensja (pięciocyfrowa rocznie w PLN) jest na skraju minimum socjalnego (ale tam
            do tego minimum dolicza się np. własny samochód i nie tylko).
            4. Sejm w Polsce jest ……..
            5. Drenaż mózgów właśnie dlatego istnieje bo coś się rozdaje za darmo a później
            nie wymaga odpracowania. Jest to normalne iż jedzie się tam gdzie jest łatwiej.
            Typowy przykład służba zdrowia, wiele osób pracuje za granicą ale leczy się w
            Polce bo tu jest taniej lub za darmo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka