Dodaj do ulubionych

Dodatkowy urlop

06.07.07, 14:51
Zwracam się z prośbą o wyjaśnienie .
Z racji przyznanego umiarkowanego stopnia niepełnosprawności przysługuje mi
10 dni dodatkowego urlopu. Moje pytania brzmią :
1.
Czy wracając od 1 września 2007r do pracy ( po urlopie wychowawczym) należy
mi się pełny wymiar tego urlopu , czy ilośc proporcjonalna do
przepracowanych miesięcy ?
2.
Czy jeżeli nie wykorzystam tych dodatkowych dni w 2007 roku przechodzą one
na rok nastepny ?
3.
Jeżeli orzeczenie o stopniu niepełnosprawności wygasa we wrześniu 2008 r to
czy za 2008 rok należy mi się 10 dni dodatkowego urlopu czy proporcjonalna
jego częśc ?
Będę wdzięczna za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • faustine Re: Dodatkowy urlop 12.07.07, 16:59
      Czy naprawdę nikt nie zna odpowiedzi na moje pytanie ? Moja kadrowa jest
      niedoinformowana , myślałam że znajdę pomoc u specjalistów .
    • dobrakobieta3 Re: Dodatkowy urlop 12.07.07, 21:10
      1/ telefon do PIP
      2/ telefon do PFRON (infolinia)
      3/ to obowiązek kadrowej się doinformować - wiedza nie boli.
    • niepelnosprawni.info Re: Dodatkowy urlop 13.07.07, 10:51
      USTAWA z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych (Dz. U. z dnia 9 października 1997 r.) artykuł 19 reguluje kwestię dodatkowego urlopu:
      "Osobie zaliczonej do znacznego lub umiarkowanego stopnia niepełnosprawności przysługuje dodatkowy urlop wypoczynkowy w wymiarze 10 dni roboczych w roku kalendarzowym. Prawo do pierwszego urlopu dodatkowego osoba ta nabywa po przepracowaniu jednego roku po dniu zaliczenia jej do jednego z tych stopni niepełnosprawności.
      2. Urlop, o którym mowa w ust. 1, nie przysługuje osobie uprawnionej do urlopu wypoczynkowego w wymiarze przekraczającym 26 dni roboczych lub do urlopu dodatkowego na podstawie odrębnych przepisów.
      3. Jeżeli wymiar urlopu dodatkowego, o którym mowa w ust. 2, jest niższy niż 10 dni roboczych, zamiast tego urlopu przysługuje urlop dodatkowy określony w ust. 1."

Urlop ten jak widać przysługuje tylko w danym roku kalendarzowym i nie przechodzi na rok następny.
    • niepelnosprawni.info Re: Dodatkowy urlop 13.07.07, 16:27
      Jak z powyższego wynika prawo do dodatkowego urlopu uzależnione jest od zaliczenia osoby do znacznego lub umiarkowanego stopnia niepełnosprawności , a z prawa tego można skorzystać po przepracowaniu jednego roku licząc po dniu zaliczenia jej do jednego z tych stopni.
      Ustawodawca określił że urlop przysługuje w roku kalendarzowym ,czyli od stycznia do grudnia zatem można z tego wywieźć że będzie on pracownikowi należny po powrocie do pracy we wrześniu jeżeli oczywiście już nabył do niego prawo.
      Jeżeli uprawnienie do urlopu wygasa we wrześniu, to po wrześniu nie można udzielić już dodatkowego urlopu albowiem pracownik nie ma już do niego prawa.
      • agulka295 Re: Dodatkowy urlop 15.07.07, 20:38
        Czyli reasumując, mam 3gr, - stopień niepelnosprawności,i pracuje prawie 2 lata
        w zakladzie i nie mam jeszcze 26 dni urlopu, tylko 21to czy należy mi sie
        dodatkowe 10 dni urlopu? pozdrawiam
        • dobrakobieta3 Re: Dodatkowy urlop 15.07.07, 20:50
          No wybacz, ale naprawdę aż się prosisz o małą złośliwość...
          Prosisz o informacje, otrzymujesz je, nie czytasz ich - i znowu zadajesz to
          samo pytanie.
          Prawo do dodatkowego 10-dniowego urlopu mają osoby ze znacznym i umiarkowanym
          stopniem niepełnosprawności. Ty masz lekki. Temat wyczerpany.
          • dobrakobieta3 Re: Dodatkowy urlop 15.07.07, 20:51
            Przepraszam, nie zauważyłam, że ostatnie pytanie zadała inna osoba - nie
            założycielka wątku. Zagalopowałam się, wybacz:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka