Dodaj do ulubionych

filologia turecka, duńska, fińska, węgierska...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 11:54
Jest sens? Uwielbiam uczyć się jezyków, chcę zdawać na filologię, do tej pory
myślałam jedynie o angilstyce lub o f. włoskiej lub hiszpańskiej, ale
przeglądając ostatnio informator dość mocno zaciekawiły mnie te właśnie
kierunki...
z góy dziękuje za wszystkie radyi porady:-)
Obserwuj wątek
    • Gość: Adi Re: filologia turecka, duńska, fińska, węgierska. IP: *.net.autocom.pl 04.02.06, 11:58
      Filologia duńska jest bardzo dobrym pomysłem, tak myślę. Taki egzotyczny język
      w centrum Europy, myślę, że się przyda :D Pzdr
      • Gość: marcy Re: filologia turecka, duńska, fińska, węgierska. IP: *.zvid.net 04.02.06, 12:04
        kierunki ;inne; niz te standardowe ktore wybiera wielu studentow np japonistyka
        sinologia itd sa ok, jest malo wydzialow w pl niewielu studentow na niach
        studiuje wiec maja wieksza szanse na prace niz studenci kierunkow bardziej
        masowych jak np fil angielska, gdzie mozna ja studiowac od uniwerkow po kolegia
        jezykowe az po szkoly prywatne

• Gość: m Re: filologia turecka, duńska, fińska, węgierska. IP: *.chello.pl 04.02.06, 12:40
          Tu akurat nie masz racji - na anglistow jest ogromny popyt. Najgorzej moim zdaniem sprawa wyglada z germanistyka i romanistyka, za jakis czas do tego grona dolaczy pewnie iberystyka, ktorej sie zrobilo na peczki. A z rzadkimi filologiami jest tak, ze albo czeka cie praca poza zawodem (jak po wiekszosci innych kierunkow) za 1000 albo bedziesz wyjatkowo poszukiwanym specjalista. Ja mam w planie w ramach drugiego kierunku wlasnie dosc egzotyczna filologie. I przypuszczam, ze to po niej predzej znajde prace ;)
          • Gość: maturzystka germanistyka??? IP: *.icpnet.pl 04.02.06, 17:45
            "Najgorzej moim zdaniem sprawa wyglada z germanistyka i romanistyka..."

Serio? Tez podzielacie te opinie? Bo zamierzam rozpoczac w przyszłym roku
            germanistyke. Jezyk niemeicki to moja pasja (tak.. tak.. wiem, ze studia
            jezykowe to przede wszystkim kultura, literature, jezykoznawstwo..., ale nie o
            tym teraz). Jak oceniacie szanse na zatrudnienie w zawodzie (tlumacz, lektor) po
            filologii germanskiej?
            • Gość: Tawananna* Re: germanistyka??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 21:10
              Jeśli jesteś przekonana do studiów germanistycznych, to nie przejmuj się i idź
              na nie.

Ja z kolei słyszałam, że z zatrudnieniem po germanistyce jest stosunkowo dobrze
              (choć po anglistyce bez porównania lepiej), natomiast znacznie gorzej jest z
              romanistyką.

Dużo też zależy na pewno od regionu kraju. W każdym razie ogłoszenia o
              poszukiwaniu lektorów czy tłumaczy z niemieckim widuję, choćby u siebie na
              uczelni, całkiem sporo. Do tego rozwijają się kontakty z Niemcami, a oprócz
              firm jest sporo organizacji polsko-niemieckich.

Jeśli będziesz dobra i będziesz miała siłę przebicia, nie ma się czym
              martwić :).
              • Gość: m Re: germanistyka??? IP: *.chello.pl 05.02.06, 12:33
                No to chyba na zachodzie ;) Mam znajoma po germanistyce - rok szukala pracy w zawodzie - bezskutecznie, a oprocz tego ze jest mgr germanistyki (z jakiegos zapupia) to jeszcze studiowala 3 lata w Niemczech na jakims porzadnym uniwerku. Przypuszczam, ze na wschodzie najlepiej maja rysycysci ;) Reguly nie ma, ale uwazam, ze wszystko sie moze jeszcze zminic i nie tym sie trzeba kierowac przy wyborze studiow.
              • Gość: maturzystka Re: germanistyka??? IP: *.icpnet.pl 05.02.06, 12:53
                Dzieki Tawananna. Do studiów jestem raczej przekonana, ale wiadomo: jedno to
                glos serca, drugie to rozsadek. Ale milo przeczytac, ze jednak nie jest
                beznadziejnie :). Jesli chodzi o region, to mieszkam w Poznaniu i zamierzam
                rozpoczac i skonczyc (jak sie uda) tutejsza germanistyke. Wielkopolska - niby
                prezne kontakty z Niemcami, ale pewnie i tez duza konkurencja. Nio, ale damy
                rade :)) W kazdym razie dzieki za post. pozdr. :*
                • Gość: Tawananna* Re: germanistyka??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 13:20
                  Nie przejmuj się rozsądkiem, czasem nie ma po co. ;)

Jestem właśnie z Poznania, i widuję naprawdę sporo ogłoszeń o poszukiwaniu
                  lektorów niemieckiego. Możliwe, że to jest właśnie ta przewaga zachodu Polski
                  nad wschodem, jeśli chodzi o germanistów.

A germanistyka to podobno ciekawe studia, oczywiście na dzień dobry przywalają
                  studenta stertą lektur napisanych niemczyzną niekoniecznie najwspółcześniejszą,
                  ale to w końcu filologia ;). Poza tym te studia dają Ci jedyną i niepowtarzalną
                  szansę nauczenia się (i to po niemiecku) jakie Knorpel znajdują się
                  Kehlkopf ;).
            • Gość: m Re: germanistyka??? IP: *.chello.pl 05.02.06, 12:30
              Wiesz, to ze tak uwazam wcale nie oznacza, ze kierunek jest do kitu, wrecz przeciwnie ;) Po prostu germanistow produkuje sie chyba tylu co anglistow, romanistow niewiele mniej, no a zapotrzebowanie jakies 10x mniejsze. Uwazam jednak ze kazda filologia na DOBREJ uczelni ma przyszlosc inie ma sie co przejmowac tylko kierowac zainteresowaniami. Lepszy filolog z powolania niz ekonomista czy inny prawnik z przymusu :P
            • Gość: przyszly mgr germ. Re: germanistyka??? IP: *.acn.waw.pl 18.02.06, 16:58
              powiem Ci, ze z germanistami jest coraz gorzej.
              kupilam w poniadzialek wyborcza z ofertami pracy (woj. mazowieckie - Wawa).
              na 30 ogloszen "poszukujemy lektorow" 27 dotyczylo anglistow, a 3 "anglistow i
              innych".
              podobnie na stronie mazowieckiego kuartorium oswiaty, gdzie zglaszane sa wakaty
              do szkol - jest kilkanascie ogloszen dla anglistow, dla germanisty widzialam
              tylko 1.
              Podobnie z posada w biurach 95% pracodawcow wymaga by znac biegle angielski.
              Mile widziany angielski i inny jezyk.
              Jesli planujesz germanistyke to radze Ci wybrac studia w stylu łaczonym (np.
              lingwistyke stos.)z jakas inna filologia np angielska, rosyjska.
              Ale mimo wszystko i tak uwazam , ze warto:)))
              • Gość: maturzystka Re: germanistyka??? IP: *.icpnet.pl 18.02.06, 19:50
                Dzięki za wszystkie posty. Nie wieje z nich zbytnim optymizmem, ale ja jednak
                bedę próbowac na filologię germańską, bo coś czuje, że nawet jak pójde na coś
                innego, to wgłębi będę żałować. O lingwistyce stosowanej myśłałam, ale niestety
                z drugim jezykiem obcym nie jest u mnie tak dobrze, wiec niestety pozostaje
                tradycyjna filologia. Pozdr.
    • Gość: Tawananna* Re: filologia turecka, duńska, fińska, węgierska. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 12:40
      > Uwielbiam uczyć się jezyków, chcę zdawać na filologię,

Mam nadzieję, że Twoje uwielbienie uczenia się języków nie jest jedynym powodem
      wyboru studiów. Ani nawet najważniejszym.

Dobra rada: na tym etapie nie myśl, które kierunki Cię interesują, ale pomyśl,
      który język i kraj Cię pasjonuje. Poczytaj trochę o Turcji, Danii, Finlandii,
      Węgrzech, o Włoszech czy Hiszpanii też nie zaszkodzi - w końcu przez następne 5
      lat zgłębiałabyś kulturę, literaturę, historię któregoś z tych krajów. Warto o
      tym pamiętać.

Z czysto praktycznego punktu widzenia: odradzam fiński - bardzo trudny i
      większość Finów mówi dobrze po angielsku. Dania to z kolei mały kraj, i też
      znajomość języka angielskiego, jak to w Skandynawii dobra. Z wymienionych przez
      Ciebie "egzotycznych" filologii stawiałabym na węgierską.

Tyle, że jeśli Finlandia jest Twoją pasją, to warto właśnie na nią postawić...
      itd. - tak to już jest z filologiami.
      • Gość: z. Re: filologia turecka, duńska, fińska, węgierska. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 12:48
        Ja bym polecała filologie turecką ,podobno nie jest aż tak trudno sie jje
        nauczyć ,a myślę ,że literatura i kultura tego kraju mogłaby Cię naprawdę
        zafascynować.
        • Gość: BUH Re: filologia turecka, duńska, fińska, węgierska. IP: *.net128.okay.pl 04.02.06, 21:17
          a filologia szwedzka?? co o tym myslicie??
          • Gość: Daniela Re: filologia turecka, duńska, fińska, węgierska. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 10:54
            Szwedzka - jak najbardziej popieram - piękny kraj, piękny język, a Szwedzi po
            prostu miodzio :)
            • bobbymcgee Re: filologia turecka, duńska, fińska, węgierska. 17.02.06, 09:06
              a ja tak czy inaczej jestem za filologią duńską :) jako, że sama Dunką jestem
              w połowie, stwierdzam, że język łatwy, tradycja piękna i ciekawa :) a ludzie,
              coż... nie chce zapeszać :P ale to prawda, trzeba robić przede wszystkim, co
              się lubi, bez pasji, bez polotu nie wiele zdziałasz :) pzdr
              • n_nicky Re: filologia turecka, duńska, fińska, węgierska. 18.02.06, 17:17
                > że język łatwy,

tak, zwłaszcza jego wymowa- wystarczy spróbować powiedzieć "rødgrød med fløde" ;))

Z podanego zestawu wybrałabym fil. duńską, na którą zresztą zdawałam w zeszłym
                roku. Fiński jest pasjonującym językiem, zupełnie odmiennym. Węgierski(miałam
                okazję posłuchać go na żywo, chyba nie ma wyrazu, w którym nie byłoby "sz")
                należy do tej samej grupy językowej, co fiński, a są zupełnie niepodobne.
                Turecki odpada zupełnie, tak samo jak arabski, jako że kompletnie mnie te rejony
                nie interesują. Ale to moja subiektywna ocena i nie bierz sobie jej zbytnio do
                serca ;)) pozdrawiam
    • Gość: GM filologia turecka;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 12:50
      Filologia turecka to super pomysł. Turcja za kilka lat wejdzie do Unii, poza
      tym to ciekawy kraj, piękna kultura i chyba jedyne tak zdemokratyzowane i
      zlaicyzowane państwo islamskie łączące w sobie muzułmańską iskrę i europejskie
      standardy w wielu dziedzinach.
      • zresetowany_berbec Re: filologia turecka;) 06.02.06, 11:49
        więc tak:
        przez rok studiowałam turkologię. poszłam tam bo lubię uczyć się języków - bez
        sensu, to za mało, nie starczyło mi siły - trzeba się tym naprawdę interesować
        żeby tam wytrzymać. w końcu to nie tylko nauka języka ale też historii,
        literatury itp.
        potem poszłam na romanistykę - bingo, ten język non stop mi pomaga.
        angielski znam, bo uczę sie od zawsze.

a teraz jak to się przekłada na pracę zawodową:

pracuje w miejscu gdzie ang. jest normą - zna go każdy, to obowiązek. jeśli
        ktoś zna drugi język ( chodzi mi o znajomosc bdb/biagla) to ma dobrze: kilka
        osób zna niemiecki - są bardzo pożadani. kilka hiszpański i włoski - przydają
        się. z francuskim jest niewiele- wiec jestem doceniana. bardzo przydaje się
        rosyjski. i mamy dwóch specjalistów
        z japońskim.

wniosek:

jeśli chcesz iść na orientalistykę pamiętaj, że taki język zazwyczaj będzie w
        cv wyglądał jako ciekawostka, niekoniecznie Ci się przyda. Poza tym nie idz na
        takie studia tylko dlatego, ze lubisz uczyc sie jezykow - to bez sensu. wydaje
        mi sie ze lepiej doprowadzic którys z jezykow, które znasz do perfekcji ( czyli
        germanistyka itp). nie jest problemem nauczyc sie jezyka tak, zeby sie
        doagadac, ale niewiele jest osób, które dany jezyk znaja perfect.to bedzie Twoj
        atut
      • Gość: Beata Kosmalska Re: filologia turecka;) IP: *.dynamic.chello.pl 22.08.13, 21:27
        Witam,
        Poszukujemy osoby z dobrą znajomością w mowie i piśmie j. tureckiego (najchętniej mężczyzna). Mile widziana osoba dyspozycyjna, która będzie skłonna od czasu do czasu (np. raz na pół roku) poświęcić czas na wyjazd służbowy do Turcji.
        Z wyrazami szacunku,
        Beata
        PS Sprawa pilna.
        • Gość: Tawananna* Re: filologia turecka;) IP: *.adsl.inetia.pl 22.08.13, 21:58
          Kiepskie miejsce na poszukiwania, lepiej spróbować na jakimś portalu zawodowym typu goldenline.pl.
    • Gość: majoka5 Re: filologia turecka, duńska, fińska, węgierska. IP: *.telpol.net.pl 25.02.06, 21:04
      ja studiuje język słoweński i nie żałuje. To wspaniały język, a mała Słowenia
      jest jeszcze piękniejsza. Jeszcze nie wiem co bede robic po studiach, narazie
      fajnie sie bawie w gronie obcokrajowców. Ale myślę, że nie powinno być
      wiekszycgh problemow. Jest to język na tyle rzadki, ze zna go niewiele osób w
      Polsce, a firm słoweńskich jest sporo. Poza tym Słowenia jest w Unii.
      aha....nie myslic ze Słowacja :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka