21.05.06, 15:37
hey chcialam sie dowiedziec jak jest z łaciną na studiach czy ciezko bedzie
jesli ktos nie ma zielonego pojecia na temat laciny?z jakich ksiazek korzystacie?
Obserwuj wątek
    • mmrozek Re: łacina 22.05.06, 18:08
      Lacina to male piwo i nie warto sie nia w ogole przejmowac.
      • aniolkodiabelko Re: łacina 22.05.06, 19:09
        nio to zależy na jakiej uczelni ... na ślamie czasem (lub też często) są niezłe
        jazdy z latinką :)
      • aniolkodiabelko Re: łacina 22.05.06, 19:15
        iii jeszce może dodam ... korzystamy z takiej zielonej książki z językiem ;D
        autor kołodziej nio i jeszcze ćwiczeni do tego,
        a co do tego czy może sobie poradzić ktoś kto nie miał łaciny ... łatwo nie
        będzie , ale owszem można, a po znajomych widzę że jeżeli ktoś miał już łacinę
        wcześniej to mu dużo lepiej idzie ...
        • slodkamonisia Re: łacina 22.05.06, 20:32
          hehhe na ŚLAM ligota- jest to wręcz mały koszmarek, który z czasem przerasta nawet anatomię...
          a ksiązeczka jest oczywiście rewelacyjna :) i wymagane jedynie 1800 słówek do egzaminu :)
          cóż aż chce się żyć..wracam waśnie do latiny bo jeszcze muszę poprawić 4 kolosa :)
          • pula20 Re: łacina 23.05.06, 07:48
            kurcze no to widze ze powinnam zaczac sie uczyc tej laciny bo wybieram sie do
            Katowic na lekarski hmmmm
            • aniolkodiabelko Re: łacina 23.05.06, 12:44
              hmm ... tez takie plany miałam w wakacje przed pierwszym rokiem :D (nic z nich
              nie wyszło namęczylam się zeby wkuć jakieś kilka głupich "a ae ae am a " itd ,
              co za 2 dni nie pamiętałam, a w ciągu roku weszło w głowe nawet nie wiedziam
              kiedy , po kolejnych zabójczych zajęciach z SS ;) ) powiem Ci ze będzie Ci
              ciężko samej się uczyc lacinki, bo jak uczysz sie jednoczesnie anatomii i ktoś
              na bieżąco tłumaczy, to jest zupełnie co innego niż tak samemu się w to gapić.
              Nic Ci to nie da, albo bardzo niewiele ... takie moje zdanie ... Ale jak chcesz
              to ucz sie słowek, bo jest tego multum ... Tylko że nie mając żadnych podstaw z
              gramatyki będziesz się pewnych rzeczy uczyć niepotrzebneie i męczyła się z
              nimi, siłą rzeczy , ale zwracaj uwagę na końcóweczki :D przydadzą Ci się ;)
              • pula20 Re: łacina 23.05.06, 14:53
                hmm moze masz racje, moze warto wykorzystac te wakacje przed studiami i wyszalec
                sie na zapas:)
                • aniolkodiabelko Re: łacina 23.05.06, 15:48
                  nio teraz to mówisz jak prawdziwa studentka medycyny :)
    • alias88 Re: łacina 26.05.06, 15:07
      a jeśli w liceum mialam łacine to czy jestem z niej zwolniona na medycynie ??
      słyszałam różne opinie i chce sie upewnic.
      • aniolkodiabelko Re: łacina 26.05.06, 15:26
        na ślamie na 100 % nie jestes zwolniona , zreszta .... lacina w liceum a na
        medycynie ... drobna roznica :)
        • magdaam Re: łacina 26.05.06, 15:51
          hehe ja miałam w liceum:) trzy lata:) i to tak mniej więcej całe tzry lata na
          pierwszych zajęciach:D a tak naprawdę to przyda Ci się to, że będziesz
          przyzwyczajona do odmian, i łatwiej będzie gramatykę załapać, tylko, że w
          łacinie na medycynie to najgorsze jest to 1800słówek w różnych odmianach, a w
          tym duża część to wyjątki wyjątków:D cudooownie...powodzenia:D
          • nikitka87 Re: łacina 26.05.06, 19:00

Wiecie co, przerażacie mnie.......... Ja już chyba nie chce iśc na medycyne,
            coraz częściej jak czytam wasze posty to się zastanawiam, po co Ja składam
            papiery na SAM.....eh zrestzą chyba się nie dostanę:/ to tyle eh....
            • demolkaaa Re: łacina 27.05.06, 11:06
              ja jestem na ślamie w Zabrzu i wcale nie jest tak strasznie, miałam super
              nauczyciela, duzo smiechu na zajęciach, potrafiła bardzo dobrze wszystko
              wytłumaczyć, z niejakim żalem pisałam we wtorek 4 ostatni sprawdzian.U mnie w
              grupie 7 osób jest zwolnonych z egzaminu.Jezeli sie zrozumie gramatyke to nauka
              słowek nie jest bardzo trudna, część poznaje sie na anatomii no i te 1800 to
              nie tak naraz tylko w ciagu całego roku.Pozdrawiam, nie ma sie czego bać a tym
              bardziej rezygnowac ze studiów z powodu łaciny, strach ma wielkie oczy.
              • magdaam Re: łacina 27.05.06, 21:19
                rezygnować z powodu łaciny to lekka przesada:) bo wbrew pozorom to całkiem
                przyjemny przedmiot, znam takich co to w ramach relaksu ćwiczonka z łacinki
                robią;p więc nie jest źle jeśli się uczy systematycznie...
            • demolkaaa Re: łacina 27.05.06, 11:08
              jeszce dodam że w Katowicach może byc inaczej ja opisałam łacine w Zabrzu, tez
              mamy zielona ksiazkę z jezykiem.
              • magdaam Re: łacina 27.05.06, 21:22
                mysle ze nauki pewnie ta sama ilosc, nie wiem tylko jak u Was jest z
                zaliczaniem, bo u nas sporo osob powtarza rok przez lacine wlasnie.... ale...
                damy rade:)
                • student_pierwszego_roku Re: łacina 05.06.06, 21:11
                  > mysle ze nauki pewnie ta sama ilosc, nie wiem tylko jak u Was jest z
                  > zaliczaniem, bo u nas sporo osob powtarza rok przez lacine wlasnie.

Przez łacinę?
                  tylko?

niby mają jakieś teraz wyjściówki i w ramach łaciny piszą koła z greki

ale powtarzać rok ze względu na łacinę?

Ee...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka