Gość: Gregory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 12:49 Mam pytania do wymienionych w temacie... Jak wspominacie studia? Jaką uczelnię ukończyliście (lub jaką kończycie)? Czy polecacie te studia? Jak z pracą po ich ukończeniu (jaka specjalizacja)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ina Re: studenci matematyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 16:48 ja zrezygnowałam z matematyki po roku. to nie bylo jednak to co chciałam w życiu robić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yooy Re: studenci matematyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 17:59 gregory gdzie chcesz studiować matme?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gregory Re: studenci matematyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 21:47 Raczej na Śląsku... UŚ albo POLŚL... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BeBe Re: studenci matematyki IP: *.iim.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.06, 18:19 Ja jestem na pierwszym roku UW. Właśnie dziś pisałam bardzo trudny egzamin z analizy matematycznej:). Muszę powiedzieć ze te studia są świetne. TYlko nie dla każdego. Sporo ludzi rezygnuje po kilku miesiącach. Ja polecam wypożyczenie pierwszego tomu Fichtenholza ("Rachunek różniczkowy i całkowy" G.M.Fichtenholz). Poczytasz, zobaczysz. To jest mniej więcej to co robimy w pierwszym semestrze (polowa pierwszego tomu, bo potem sa funkcje wielu zmiennych). Jeśli Cię to nie zrazi, przestraszy etc. no to jest szansa, że będziesz zadowolonym studentem matematyki :). Matematyka na studiach ma niezbyt dużo wspólnego z tą w liceum. Pozdrawiam serdecznie, Beata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: studenci matematyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 23:10 niekoniecznie.... wszystko zalezy od uczelni. u mnie funkcje wielu zmiennych to druga połowa drugiego semestru.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hepimorfizm Re: studenci matematyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 16:04 A u mnie dopiero od 3-go semestru. Co kraj (uczelnia) to obyczaj. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beverly Re: studenci matematyki IP: *.devs.futuro.pl 23.06.06, 17:44 Jest super :) Jestem na UŚ. Polecam, polecam, polecam (ale tylko dla tych, którzy lubią matematykę i nie zniechęcają się szybko). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: studenci matematyki IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 23.06.06, 21:40 jeszcze tylko obrona :) a dzisiaj udalo mi sie niezle skopac egzamin na studia doktoranckie :( uczelnia: uw (jak mozna sie domyslec) studia: super, duzo fajnych i inteligentnych ludzi; no i kopnietych w ten wlasciwy sposob praca: ja chcialam zostac na uczelni :(, poza tym mam lic. z informatyki (tez uw), wiec zawsze moge popracowac kolejnych pare lat jako programista, chociaz zaczyna mi sie to powoli nudzic; moze poslucham dobrych rad i zrobie jakies studia podyplomowe z finansow/ubezpieczen/itp.? ogolnie jesli nie chcesz zostac na uczelni lub uczyc w szkole, to warto zrobic jakas specjalizacje wlasnie w kierunku finansow itp.; bo jak rozumiem informatyka jako drugi kierunek nie wchodzi w rachube (jest to dosyc popularne rozwiazanie)? czy polecam: tak, jesli cie to naprawde bawi; a co do "dobrych" rad o czytaniu fichtenholtza - wez do tego rasiowa (wstep do matematyki wspolczesnej) i np. "matematyke konkretna"; nie wszyscy lubia analize, jeszcze mnie lubi fichtenholtza; o ile bardziej zaawansowana analiza lubie i chyba nawet umiem, o tyle alergia na fichtenholtza zostala mi jeszcze z pierwszego roku :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-) Re: studenci matematyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 22:39 Racja. Fichtenholz jest to cegła której czytanie nie sprawia przyjemności. Nawet najmniejszej. :-) Ale Rasiowej też bym nie polecał. Mimo wszystko jest to książka, którą dobrze czyta się mając już pewną (niewielką bo niewielką) wiedzę. Dla całkowitych laików może być także ciężkostrawna. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiek Re: studenci matematyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 22:54 ja tam fichtenholza lubie. ale nie czytajac do poduszki... ;p Odpowiedz Link Zgłoś