margaretka20 27.07.06, 11:03 gdzie moge znalezc program studiow na stronie int chyba przeoczylam albo rzeczywiscie go nie ma a bardzo jest mi to potrzebne! pomozcie studenci UG . jeszcze nie umiem byc moze poruszac sie na stronie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
post_scriptum Re: prawo UG - program!!! 28.07.06, 23:15 Strona główna WPiA - tam masz plany zajęć od I - V roku (ale tylko semestry letnie) . Semestry zimowe dla I-V roku będą dostępne przed październikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
supervixen Re: prawo UG - program!!! 29.07.06, 22:53 program prawa tak pi razy oko;) pierwszy rok całoroczne: prawo rzymskie, powszechna historia państwa i prawa, łacina, język, wf I semestr: wstęp do prawoznawstwa, historia państwa i prawa polskiego II semestr: logika jest też chyba ekonomia, ale nie wiem ile trwa, bo to się zmieniło od 'moich czasów':) no i wykłady społeczne typu filozzofia, socjologia. drugi rok całoroczne: prawo cywilne I, karne, konstytucyjne, finansowe, język, wf I semestr: historia doktryn politycznych i prawnych bodajże jest też przedmiot o nazwie informatyka prawnicza czy coś w tym rodzaju, ale szczegółów nie znam, mój rocznik tego jeszcze nie miał trzeci rok całoroczne: prawo cywilne II, karne procesowe, administracyjne, język I semestr: prawo międzynarodowe publiczne, teoria i ustrój samorządu terytorialnego II semestr: prawo gospodarcze publiczne czwarty rok całoroczne: prawo handlowe, pracy, postępowanie cywilne I semestr: prawo morskie, postępowania administracyjne piąty rok I semestr: teoria państwa i prawa, prawo europejskie, prawo prywatne międzynarodowe oprócz tego na semestrach VI-X trzeba wyrobić 5 wykładów do wyboru, tu nazw nie podam, bo jest ich dużo, ale bywają całkiem ciekawe. uff;) Odpowiedz Link Zgłoś
margaretka20 Re: prawo UG - program!!! 30.07.06, 13:33 dzieki za informacje ajak to jest z tymi ekonomia, socjlofia , filozofia to sa wykaldy iobowiazkowe i egzamin czy tylko dodatowe a z laciny przepisuja ocene jak ktos mial w liceum? pozdrawiam ale mnie denerwuje to ze nie ma programu na stronie :( a mieszkam zbyt daleko Odpowiedz Link Zgłoś
margaretka20 Re: prawo UG - program!!! 30.07.06, 13:36 jescze jedno :) jak wyglada sparwa z jezykami , trzeba sie duzo naparacowac zeby zlaiczyc ? warto zaczynac nauke nowego jezyka na studach czy lepiej poswiecic sie poglebianiu tych troche znanych i skupic sie na przedmiotach scisle parwniczych ? jakie jezyki polecasz na UG? Odpowiedz Link Zgłoś
supervixen Re: prawo UG - program!!! 30.07.06, 17:22 Nie wiem czemu nie ma programu na stronie, kiedys chyba był, a teraz jest tylko 'w przygotowaniu'. Może szykują się jakieś zmiany:) Łacinę przepisują. Ekonomia jest jak najbardziej obowiązkowa, są wykłady i ćwiczenia, co więcej - jest podzielona na mikro i makroekonomię, więc egzaminy są dwa. Wykłady społeczne też są obowiązkowe, z tym że jak sama nazwa wskazuje, są to tylko wykłady:) Wybiera się z podanych, ale nie wiem jakie teraz są do wyboru. Jeśli jest etyka z prof. Dziemidokiem - polecam:) Na jego wykładach brakuje miejsca na audytorium i zdarzało mi się siedzieć na schodach:D Są zazwyczaj jakieś egzaminy bądź inne formy zaliczeń (np praca do napisania), ale to są przedmioty 'na luzie' i nie wiem czy komuś się z nich udało mieć poprawkę:) Co do języków natomiast, to ciężko mi odpowiedzieć. Lektoraty raczej nie mają najlepszej opinii. Zwłaszcza ludzie chodzący na angielski kręcą nosem, no ale może ich po prostu jest najwięcej, dlatego najwięcej było narzekań;) Słyszałam za to dobre opinie o rosyjskim. Czasem tworzą się grupy ze szwedzkiego, chyba też fajne. Przyznam, że ja po prostu na lektorat nie chodziłam - mój rocznik był ostatnim, który mógł nie chodzić i zdać egzamin eksternistycznie bądź zwolnić się z niego certyfikatem, no i sporo ludzi z tej możliwości skorzystało. Zapomniałam jeszcze dodać przy programie, że na IV i V roku ma się oczywiście seminarium magisterskie;) Odpowiedz Link Zgłoś
margaretka20 Re: prawo UG - program!!! 05.08.06, 12:58 bardzo dziekuje za pomoc :) bede miala jeszcze kilka pytan, mam nadzieje ze sie nie obrazisz jak jeszce troche pomecze :) co mozesz napisac ogolnie o studiowaniu prawa na ug? czy oba przedmioty spoleczne sa obowiazkowe czy nalezy wybrac tylko jeden? jak traktuje sie studenta na ug? spisalam program, ale nadal nie wiem wszystkiego :) mam nadzieje ze jakos sobie poradze w nowym zyciu dzieki za pomoc, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
margaretka20 Re: prawo UG - program!!! 05.08.06, 13:00 jeszcze jedno pytanie dotyczace jezykow. polecasz rozpoczecie nowego jezyka czy tez zaglebianie tych ktore juz sie zna? masz jakies doswiadczenia z tym zwiazane? bo ja nawet tu mam dylemat :) Odpowiedz Link Zgłoś
supervixen Re: prawo UG - program!!! 14.08.06, 15:23 Nie potrafię powiedzieć jak jest z tymi językami. Jak napisałam, ja na lektorat nie chodziłam, nie chciało mi się rano wstawać:D Wybierz po prostu język, jaki Cię interesuje - to chyba zawsze najlepsza polityka:) Co do wykładów społecznych, nie daję gwarancji, że teraz też tak jest, ale ja wybierałam dwa, jeden na semestr. Zapisuje się na nie w specjalnym zeszycie w dziekanacie, zresztą na pewno będzie wisiała kartka na tablicy I roku:) Jak się traktuje studenta?:) Zależy o kim mowa. Ludzie są różni, to i różnie studentów traktują:) Dużo zależy, na jakich ćwiczeniowców trafisz - bo to przecież z nimi ma się w ciągu roku kontakt oko-w-oko, to oni Cię będą maglować, robić wejściówki itd. Ale pocieszę Cię, że jest naprawdę wielu sympatycznych ćwiczeniowców:) A wykładowcę możesz zobaczyć pierwszy raz na egzaminie - i zdać:D (Lub nie, ot i ryzyko;) I panie w dziekanacie są w porządku:) Nie wiem co tu jeszcze napisać, jakbyś miała jakieś konkretne pytania, to możesz napisać na maila gazetowego. Odpowiedz Link Zgłoś