Dodaj do ulubionych

Rodzice i wybor studiów

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.06, 16:03
Rodzice namawiają mnie na studiowanie w jednej szkole (nie bede podawal nazwy
zeby nie robic reklamy). mowia, ze znaja tam 2 wykladowcow i ze to dobra
szkola i w ogole...., ale ja mam inne plany :( rodzice maja jeden mocny
argument, tj. oni beda placic za studia. Jak sobie radzicie z takimi
sytuacjami? Jak przekonac rodzicow do swoich racji?
Obserwuj wątek
    • mish_a Re: Rodzice i wybor studiów 15.08.06, 16:08
      Skoro mają to być studia łatne to sam sobie na nie zarób.Masz jeszcze półtora
      miesiąca.Zapracuj chociaz na pierwszy semestr
      a jeśli chodzi odrugi to myślę,że rodzice się zlitują jęsli zobaczą,że jesteś
      ambitny i dążysz do celu.
      • Gość: tyska Re: Rodzice i wybor studiów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.06, 17:13
        Przeciez studia nie są obowiązkowe. Jeśli już studiować to to- o czym się marzy
        i co się chce w życiu robić. Przynajmniej takie jest moje zdanie;) Ale wybór
        nalezy do Ciebie
      • lol_niezly Re: Rodzice i wybor studiów 16.08.06, 17:18
        No tak... semestr kosztuje ok 3-4 000 na dobrej uczelni, wiec powiedz nam
        prosze, jak chlopak po maturze ma zarobic na czysto ta kase?
        Sam chetnie sie dowiem :)
    • Gość: ja Re: Rodzice i wybor studiów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.06, 16:09
      Moim zdaniem tych dwóch znajomych wykładowców moze byc dobreym argumentem.
      Powiedz, że nie chcesz aby ludzie myśleli i mówili (nawet jeśli tak nie będzie,
      ale mimo wszystko plotki się rodzą), że studiujesz i zaliczasz po znajomości.
      Poza tym powiedz im, że nie chcesz studiować czegoś co cię nie interesuje, bo
      wtedy, robiąc to pod przymusem nie będziesz z tego dobrym. powiedz też że studia
      to nie przedszkole i musisz powoli (podkreśl to powoli) stawać się sam
      odpowiedzialny za siebie. Jako początek tego powiedz że powinni Ci pozwolić
      podejmować własne dezycje bo życie skłąda sie z decyzji, uczyć na własnych
      błedach. powiedz im, że jeśli bedą decydować za ciebie, to jak już ich zabraknie
      (tfu tfu) to masz mniejsze szanse żeby w życiu sobie poradzić...
    • ambeer Re: Rodzice i wybor studiów 15.08.06, 17:38
      To Ty będziesz studiował, a nie Twoi rodzice.
      • Gość: m-j Re: Rodzice i wybor studiów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.06, 18:18
        Spróbuj przekonać rodziców, że będziesz studiować to, o czym marzysz i że potem
        znajdziesz pracę, może tym ostatnim się kierują, żeby nie utrzymywać Cię po
        studiach przez lata?
    • Gość: , sluchaj rodzicow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.06, 18:43
      bo pozniej jak skonczysz te studia i nie bedziesz mial pracy to im powiesz, a nie mowilem :P Napisz cos wiecej, jaki Ty chcesz kierunek wybrac, a jaki rodzice.
      • Gość: Everybody Re: sluchaj rodzicow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 16:38
        To jest dobra motywacja :) Wiem że to zabrzmi głupio, ale z perspektywy czasu
        widze, ze rodzice miewają sporo racji czasami, a życie nie jest tak proste jakby
        sie wydawało. Napewno warto ich przynajmniej wysłuchać w temacie wyboru szkoły
    • pani_kasia Re: Rodzice i wybor studiów 16.08.06, 19:06
      najwazniejsze jest to co ty chcesz robic w zyciu... moim zdaniem argument pt.
      rodzice placa za studia jest bardzo kiepski. jesli bedziesz studiowal cos czego
      nie lubisz jest wielce prawdopodobne ze na ktorejs sesji polegniesz i pozegnasz
      sie z uczelnia, a rodzice wyrzuca tylko pieniadze w bloto ;) a jesli chodzi o
      znajomosci u wykladowcow to niestety nie unikniesz glupich komentarzy gdy to
      sie wyda...
      mam nadzieje ze bedziesz realizowal swoje plany... powodzenia
      • Gość: Maskar Re: Rodzice i wybor studiów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 16:47
        Ale że rodzice uczestniczą w wyborze szkoły to fak nie do zmiany chyba nigdy :)
        Dlatgo ważne by rodzice też rozsądnie myśleli. Ja nie byłem wcale zorientowany,
        rodzice doradzali informatykę i badzo dobrze zrobili! Choć oczywiscie to była
        moja decyzja ;)
        • Gość: snapin Re: Rodzice i wybor studiów IP: *.gprspla.plusgsm.pl 19.08.06, 21:18
          a ja sam wybralem informe i nikt mi nie musial nic doradzac. tym bardziej rodzice;)
    • mish_a Re: Rodzice i wybor studiów 17.08.06, 17:26
      Semestr na dobrej uczelni kosztuje -2000-2500 -jęsli mówimy o uczelni
      państwowej.
      Prywatych uczelni za dobre nie uważam -ale to taki margines wstępny.

Nie wiem jak Marek zdał maturę,ale chyba raczej kiepsko skoro myśli tylko o
      studiach płatnych.
      W innym przypadku radzilabym opcje taką:studia dzienne na państwowej na jego
      wymarzonym kierunku.
      • Gość: normalnie Re: Rodzice i wybor studiów IP: 62.233.197.* 20.08.06, 19:05
        Tak naprawdę to powinna być twoja decyzja, bo odnosi się do twojej przyszłości.
        To już nie liceum, czy podstawówka, że znajomość nauczyciela może w czymś pomóc.
    • Gość: attic Re: Rodzice i wybor studiów IP: *.gprspla.plusgsm.pl 20.08.06, 20:49
      a ja za swoje studia place sam. jestem na III roku w wit i robie rozne fuchy,
      wiec stac mnie na to
      • Gość: kla Re: Rodzice i wybor studiów IP: *.dwtele.pl 20.08.06, 21:15
        maskar zgadzam sie z toba warto czasem posluchac rad rodzicow nie koniecznie na
        nie przystac ale wziasc rozne ewentualnosci

ja wybralam studia dla mnie ciekawe ale malo przyszlosciowe tzn duzo kasy po
        nich nie bede zarazbiac a z praca tez roznie a mam takich starych ze wiem ze mi
        to pozniej beda do konca wypominac juz teraz jak wybieralam mi wypominali przy
        kazdej okazji i mialam takie wrazenie ze chcieli zebym wybrala jakiekolwiek
        inne studia byle nie te co teraz zaczne zadnego wsparcia ale i tak na nie
        poszlam
        tyle ze stary mi tyle mowil zebym szla na budownictwo a ja sobie tak myslalam
        ale gdzie ja dziewczyna na budownictwo przeciez to typowy kierunek dla facetow
        ale jak troche zaczelam sie wiecej dowiadywac o tym kierunku co po nim jak
        wygladaja te studia to zaczelam zalowac ze wczesniej sie nie zainteresowalam a
        teraz to juz wiem ze zaczne ten kierunek studiowac po 2 czy 3 roku napewno jako
        drugi

roznie wychodzi w zyciu ale jak cie ten kierunek zupelnie nie interesuje co
        starzy ci prponuja to lepiej chyba sobie odpuscic i isc na to co chcesz
        mnie zainteresowalo ale za pozno;) pozdr
        • Gość: pw Re: Rodzice i wybor studiów IP: 193.0.116.* 22.08.06, 20:29
          Trzeba zawsze pamiętać, że to ty będziesz miał do końca życia ten zawód, wię
          należy wcześniej pomyśleć o tym co się chce studiować. Jeżeli się nie jest w
          stanie przekonać rodziców, to widać, że argumenty, którymi się posługujesz są
          wystarczające. Moja siostra, tak przekonała do socjologii moich rodziców, że są
          święcie przekonani, że to najleprzy zawód pod słońcem.
          • Gość: racja Re: Rodzice i wybor studiów IP: 62.233.197.* 24.08.06, 19:39
            To twoje życie, ty podejmujesz decyzje. Ja studiuję politologię i czuję się
            odpowiedzialny za moje życie. Wiem dokąd zmierzam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka