Dodaj do ulubionych

czy po tych studiach mozna uczyc

IP: 212.160.111.* 16.08.06, 19:12
ukonyczlam w PWSZ studia lic. na kierunku matematyka specjalnosc matematya z infomratyka czy moge uczys w szkole postawoej, gimnaziujm? liceum??
dzieki
Obserwuj wątek
    • r.richelieu Re: czy po tych studiach mozna uczyc 16.08.06, 19:18
      Opadają ręce i nogi. Pani licencjat, Pani ma już wyższe wykształcenie..

miałaś kurs pedagogiczny?
    • pani_kasia Re: czy po tych studiach mozna uczyc 16.08.06, 19:23
      a czy nie trzeba miec mgr zeby uczyc w szkole??? no i uprawnienia
      nauczycielskie chyba tez by sie przydaly...
      • Gość: mili Re: czy po tych studiach mozna uczyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 19:30
        Magistra trzeba miec zeby wykładac na uczelni, po licnecjacie mozna uczyc w
        ksozłach do liceum, przynajmniej tak jest jak sie skonczy kolegium.
        • Gość: Aga Re: czy po tych studiach mozna uczyc IP: *.cnb.com.pl 16.08.06, 19:37
          Po licencjacie można uczyć w podstawówce i gimnazjum, a w liceum - po mgr. Tak
          jest na polonistyce UW (oczywiście, trzeba mieć specjalizację nauczycielską).
          Ale wzrusza mnie, że autorka wątku po trzech latach studiów nie wie, jak to
          jest po jej uczelni - co ona robiła przez ten czas?
          • Gość: haha Re: czy po tych studiach mozna uczyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 20:36
            >> (oczywiście, trzeba mieć specjalizację nauczycielską)
            nic nie trzeba,
            >> Po licencjacie można uczyć w podstawówce i gimnazjum, a w liceum - po mgr
            -z tym to się zgodze , ale to że trzeba mieć specjalność auczycielską ..buhaha
            musisz mieć kurs pedagogiczny (jak masz nauczycielską to masz z głowy) , moja
            kumpela po geologi zrobiła kurs pedagogiczny i uczy matmy w szkole:))))
            • Gość: Aga Re: czy po tych studiach mozna uczyc IP: *.cnb.com.pl 16.08.06, 20:53
              Wiem, że są kursy pedagogiczne, ale nie wiem, o co ci chodzi. Napisałam,
              zgodnie z prawdą, że żeby po polonistyce iść uczyć w szkole, trzeba mieć
              specjalizację zrobioną. Bez tej specjalizacji trzeba się po studiach postarać i
              dodatkowo robić kurs.
              • Gość: kasia Re: czy po tych studiach mozna uczyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 20:55
                Z tego co wiem to uczelnie powoli rezygnują z kursów pedagogicznych (po ktorych
                mozna zdobyc uprawnienia). Albo specjalnosc nauczycielska, albo podyplomówka
                • Gość: ejcz Re: czy po tych studiach mozna uczyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 23:36
                  a czasami to jest tylko kwestia zmiany nazwy. na moim kierunku to
                  jest "specjalizacja nauczycielska", na sąsiednim "kurs pedagogiczny", a wszytko
                  wygląda tak samo, wliczając liczbę godzin, prowadzących, program, zagadnienia
                  na ćwiczenia i egzaminy. z tym, że mój kochany kierunek pozwala mi na tyle
                  specalizacji, ile tylko zdołam upchnąć w czasie, inne nie.
      • Gość: kasia Re: czy po tych studiach mozna uczyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 20:43
        po licencjacie nie mozna uczyc w liceum (studiuje matematyke na UWr specjalnosc
        nauczycielska jest tylko na mgr). w SP i gimnazjum mozna...
        • Gość: jot Re: czy po tych studiach mozna uczyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 22:44
          Od września zaczynają obowiązywać nowe przepisy,np. po fizyce będzie można
          uczyć tylko fizyki, matmy już nie, oczywiście jeszcze musi być przygotowanie
          pedagogiczne. Na stronach kuratorium można poczytać.
          • Gość: jj Re: czy po tych studiach mozna uczyc IP: 212.160.111.* 17.08.06, 17:04
            ale sie rozpisalisci dzieki
            do moderatorki. ze po lic uczyc moge to wiem tylk pytanie z lekka inne czy po matmie ze specjalnosci matma z infromatyka moge uczcy przemiotu INFORMATYKA? o to tylko chodzi!! bo w kierunku matma daltego pytam!!! oczywiscie z pedagogika ten dyplom. tylko kłoci sie ze mna inny nauczyciel informatyki po podyplomowce ze jego uprawnienia sa bardziej pelne (co to znaczy?) niz moje bo ja mam specjalnosc mamtama z informatyka a kierunek matma wiec jakis przekret jestm dodaje. daltego prosilam o odpowiedz czy moge uczyc. niby dyro obiecal pod koniec sierpnia dac godziny daltego sie pytam
            dzieki
            • Gość: Petunia Re: czy po tych studiach mozna uczyc IP: *.wroclaw.mm.pl 17.08.06, 21:42
              Dziewczyno ?? Przepraszam za krytykę i czepianie się, ale czy jesteś po
              studiach a robisz okropne błędy gramatyczne ... aż wstyd z nimi uczyć dzieciaki
              w szkole - nawet informatyki.
      • Gość: Petunia Re: czy po tych studiach mozna uczyc IP: *.wroclaw.mm.pl 17.08.06, 21:38
        Nie trzeba mieć mgr aby uczyć w szkole, z tym, że licencjat uprawnia do nauki w
        szkole podstawowej czy gimnazjum, a mgr wyżej np: w skzole średniej, zawodowej,
        techniku itd, jakoś tak.
    • mish_a Re: czy po tych studiach mozna uczyc 17.08.06, 17:12
      a ja na marginesie wtrące,ze w moim gimnazjum uczyła języka polskiego
      kobieta,która nawet licencjatu nie miała.
      Ale to było "wieki"temu.Teraz jestem na studiach ;)
      • Gość: beti Re: czy po tych studiach mozna uczyc IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.08.06, 18:38
        Tylko nauczyciele języków nie muszą mieć magistra i to na każdym etapie nauki.
        Muszą mieć przynajmniej kolegium.
        • Gość: ANKA Re: czy po tych studiach mozna uczyc IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.08.06, 18:45
          Nie znam nauczycieli, którzy nie maja wyższego wykształcenia mgr.
          • Gość: alo Re: czy po tych studiach mozna uczyc IP: 212.160.111.* 17.08.06, 20:01
            czy to prawda ze od wrzesnia nauczyciele nei moga uczyc juz drugieko przedmiotu po podyplomowkach? nie mowie o jezykach bo to jzu od jakiegos czasu ale np.: informatyki???
            jak to jest? wszedzie mowia ze musi byc wyzsze z uczonego przedmiotu a podyplmowka to nie wyzsze!wlasciwie nie wiadomo co.
            czy to prawda ze traca jzu waznosc?
            • Gość: al Re: czy po tych studiach mozna uczyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 21:33
              poszukaj przepisów na stronie kuratorium, od września zmieniają się przepisy
            • Gość: ejcz Re: czy po tych studiach mozna uczyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 22:53
              nieprawda.

w ogóle wyobrażałeś sobie, co by się stało ze szkołami w takiej sytuacji? ile %
              nauczycieli z 700 tysięcy ma ukońćzone studia amgisterskie z dówch przedmiotów?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka