Gość: jj IP: 212.160.111.* 16.08.06, 19:12 ukonyczlam w PWSZ studia lic. na kierunku matematyka specjalnosc matematya z infomratyka czy moge uczys w szkole postawoej, gimnaziujm? liceum?? dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
r.richelieu Re: czy po tych studiach mozna uczyc 16.08.06, 19:18 Opadają ręce i nogi. Pani licencjat, Pani ma już wyższe wykształcenie.. miałaś kurs pedagogiczny? Odpowiedz Link Zgłoś
pani_kasia Re: czy po tych studiach mozna uczyc 16.08.06, 19:23 a czy nie trzeba miec mgr zeby uczyc w szkole??? no i uprawnienia nauczycielskie chyba tez by sie przydaly... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mili Re: czy po tych studiach mozna uczyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 19:30 Magistra trzeba miec zeby wykładac na uczelni, po licnecjacie mozna uczyc w ksozłach do liceum, przynajmniej tak jest jak sie skonczy kolegium. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: czy po tych studiach mozna uczyc IP: *.cnb.com.pl 16.08.06, 19:37 Po licencjacie można uczyć w podstawówce i gimnazjum, a w liceum - po mgr. Tak jest na polonistyce UW (oczywiście, trzeba mieć specjalizację nauczycielską). Ale wzrusza mnie, że autorka wątku po trzech latach studiów nie wie, jak to jest po jej uczelni - co ona robiła przez ten czas? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha Re: czy po tych studiach mozna uczyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 20:36 >> (oczywiście, trzeba mieć specjalizację nauczycielską) nic nie trzeba, >> Po licencjacie można uczyć w podstawówce i gimnazjum, a w liceum - po mgr -z tym to się zgodze , ale to że trzeba mieć specjalność auczycielską ..buhaha musisz mieć kurs pedagogiczny (jak masz nauczycielską to masz z głowy) , moja kumpela po geologi zrobiła kurs pedagogiczny i uczy matmy w szkole:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: czy po tych studiach mozna uczyc IP: *.cnb.com.pl 16.08.06, 20:53 Wiem, że są kursy pedagogiczne, ale nie wiem, o co ci chodzi. Napisałam, zgodnie z prawdą, że żeby po polonistyce iść uczyć w szkole, trzeba mieć specjalizację zrobioną. Bez tej specjalizacji trzeba się po studiach postarać i dodatkowo robić kurs. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: czy po tych studiach mozna uczyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 20:55 Z tego co wiem to uczelnie powoli rezygnują z kursów pedagogicznych (po ktorych mozna zdobyc uprawnienia). Albo specjalnosc nauczycielska, albo podyplomówka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ejcz Re: czy po tych studiach mozna uczyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 23:36 a czasami to jest tylko kwestia zmiany nazwy. na moim kierunku to jest "specjalizacja nauczycielska", na sąsiednim "kurs pedagogiczny", a wszytko wygląda tak samo, wliczając liczbę godzin, prowadzących, program, zagadnienia na ćwiczenia i egzaminy. z tym, że mój kochany kierunek pozwala mi na tyle specalizacji, ile tylko zdołam upchnąć w czasie, inne nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: czy po tych studiach mozna uczyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 20:43 po licencjacie nie mozna uczyc w liceum (studiuje matematyke na UWr specjalnosc nauczycielska jest tylko na mgr). w SP i gimnazjum mozna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot Re: czy po tych studiach mozna uczyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 22:44 Od września zaczynają obowiązywać nowe przepisy,np. po fizyce będzie można uczyć tylko fizyki, matmy już nie, oczywiście jeszcze musi być przygotowanie pedagogiczne. Na stronach kuratorium można poczytać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj Re: czy po tych studiach mozna uczyc IP: 212.160.111.* 17.08.06, 17:04 ale sie rozpisalisci dzieki do moderatorki. ze po lic uczyc moge to wiem tylk pytanie z lekka inne czy po matmie ze specjalnosci matma z infromatyka moge uczcy przemiotu INFORMATYKA? o to tylko chodzi!! bo w kierunku matma daltego pytam!!! oczywiscie z pedagogika ten dyplom. tylko kłoci sie ze mna inny nauczyciel informatyki po podyplomowce ze jego uprawnienia sa bardziej pelne (co to znaczy?) niz moje bo ja mam specjalnosc mamtama z informatyka a kierunek matma wiec jakis przekret jestm dodaje. daltego prosilam o odpowiedz czy moge uczyc. niby dyro obiecal pod koniec sierpnia dac godziny daltego sie pytam dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Petunia Re: czy po tych studiach mozna uczyc IP: *.wroclaw.mm.pl 17.08.06, 21:42 Dziewczyno ?? Przepraszam za krytykę i czepianie się, ale czy jesteś po studiach a robisz okropne błędy gramatyczne ... aż wstyd z nimi uczyć dzieciaki w szkole - nawet informatyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Petunia Re: czy po tych studiach mozna uczyc IP: *.wroclaw.mm.pl 17.08.06, 21:38 Nie trzeba mieć mgr aby uczyć w szkole, z tym, że licencjat uprawnia do nauki w szkole podstawowej czy gimnazjum, a mgr wyżej np: w skzole średniej, zawodowej, techniku itd, jakoś tak. Odpowiedz Link Zgłoś
mish_a Re: czy po tych studiach mozna uczyc 17.08.06, 17:12 a ja na marginesie wtrące,ze w moim gimnazjum uczyła języka polskiego kobieta,która nawet licencjatu nie miała. Ale to było "wieki"temu.Teraz jestem na studiach ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beti Re: czy po tych studiach mozna uczyc IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.08.06, 18:38 Tylko nauczyciele języków nie muszą mieć magistra i to na każdym etapie nauki. Muszą mieć przynajmniej kolegium. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANKA Re: czy po tych studiach mozna uczyc IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.08.06, 18:45 Nie znam nauczycieli, którzy nie maja wyższego wykształcenia mgr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alo Re: czy po tych studiach mozna uczyc IP: 212.160.111.* 17.08.06, 20:01 czy to prawda ze od wrzesnia nauczyciele nei moga uczyc juz drugieko przedmiotu po podyplomowkach? nie mowie o jezykach bo to jzu od jakiegos czasu ale np.: informatyki??? jak to jest? wszedzie mowia ze musi byc wyzsze z uczonego przedmiotu a podyplmowka to nie wyzsze!wlasciwie nie wiadomo co. czy to prawda ze traca jzu waznosc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al Re: czy po tych studiach mozna uczyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 21:33 poszukaj przepisów na stronie kuratorium, od września zmieniają się przepisy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ejcz Re: czy po tych studiach mozna uczyc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 22:53 nieprawda. w ogóle wyobrażałeś sobie, co by się stało ze szkołami w takiej sytuacji? ile % nauczycieli z 700 tysięcy ma ukońćzone studia amgisterskie z dówch przedmiotów? Odpowiedz Link Zgłoś