Dodaj do ulubionych

kierunek mgr a kierunek dr

IP: *.klaudyny.waw.pl 19.08.06, 04:44
Zapytuje -a nuz ktos wie:
Jak to jest ze studiami doktoranckimi? - mozna zdawac (to to zawsze mozna
ale czy mozna sie dostac...) na doktoranckie na innym wydziale niz ten na
ktorym zrobilo sie magisterke?
taki przyklad na przyklad;) :
mgr z neofilologii (ang-specjalizacja kulturowo-literaturoznawcza)
a dr na wydziale historii (antropologia kulturowa)
i co wy na to?mozna tak?
a zeby jeszcze zamieszac:
a gdyby tak dorzucic dla przekonania komisji egzaminacyjnej licencjat
zrobiony juz na docelowym kierunku? po prostu chodzi o to zeby nie 'tracic'
czasu na drugie mgr - bo to jednak 2lata ktore mozna by juz poswiecic na
nastepny stopien
wszystkich ktorzy choc troche orientuja sie w temacie b prosze o podzielenie
sie swoja cenna wiedza:)

ps jeszcze jedna opcja przyszla mi do glowy - a gdyby tak nie rzucac sie od
razu na studia doktoranckie tylko poszukac sobie promotora... - czy jest
jakis przepis ktory precyzuje na ile pokrewne musza byc kierunki mgr i dr?
czy to juz zalezy tylko od promotora i jak ten ma taka ochote to moze na dr z
polonistyki 'promowac' mgr fizyki molekularnej (prosze zauwazyc jednak ze
moj przyklad nie jest tak ekstremalny-dwa kierunki humanistyczne)?
w regulaminie UW jest tylko zapis ze nalezy posiadac stopien magistra - ale
ani slowa o tym czy kierunek musi sie pokrywac - to dlatego ze nie musi
czy...ze kazdy glupi wie ze musi?:)
Obserwuj wątek
    • Gość: Dugo Re: kierunek mgr a kierunek dr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.06, 09:16
      No pewnie że możesz po filologii robić doktoranckie z antropologii, tym bardziej
      o takiej specjalizacji. Nie będzie problemu z tymi kierunkami
    • Gość: Aga Re: kierunek mgr a kierunek dr IP: *.cnb.com.pl 19.08.06, 09:49
      Nie wiem, jak by było z polonistyką i fizyką molekularną, ale przy pokrewnych
      kierunkach jeszcze komisja się ucieszy, że przyszły doktor ma szaerszą
      perspektywę dzięki ukończeniu innego kierunku.
      • Gość: atocidopiero Re: kierunek mgr a kierunek dr IP: *.klaudyny.waw.pl 19.08.06, 15:04
        bardzo bardzo byloby milo gdyby tak to wlasnie wygladalo:) - musze zaczac
        scigac ludzi na uczelni i zaczac sie dopytywac
        Ewentualnym problemem jaki tu widze a o jakim w powyzszym poscie nie bylo ani
        slowa jest zupelnie inna metodologia badan na obu kierunkach - chodzi
        konkretnie o takie cudo jak badania terenowe i wywiady na antropologii -
        promotor moglby sie obawiac ze ja nie mam pojecia w co sie pakuje i ze po
        prostu nie jestem w stanie takich badan po swojej pozalSieBoze;) filologii
        przeprowadzic tak jak trzeba - na moja korzysc przemawialoby jednak zaliczenie
        praktyk na studiach licencjackich no i sama praca juz na ich podstawie
        napisana - czyli pojecie mam:)
        dobra-juz wam glowy nie zawracam (choc jak ktos sie jeszcze wypowie bedzie mi b
        milo) a 'zawroce ja' komus z Wydzialu Hist:)
        Dzieki wielkie za tak optymistyczne odp
    • Gość: atocidopiero Re: kierunek mgr a kierunek dr IP: *.klaudyny.waw.pl 19.08.06, 15:13
      nie moge dac wam spokoju:)
      jeszcze jedna watpliwosc:
      na UW np doktoranci maja obowiazek prowadzenia zajec dydaktycznych dla studentow
      o ile komisja nie mialaby juz watpliwosci czy dam rade napisac doktorat to
      moglaby miec watpliwosc czy nadaje sie do prowadzenia zajec - skoro kandydat
      sam nawet nie przeszedl przez studia mgr...
      i co wy na to wszystko?:)
      • Gość: Aga Re: kierunek mgr a kierunek dr IP: *.cnb.com.pl 19.08.06, 17:51
        1. Metodologia: dla osób spoza danego kierunku na I roku doktoranckich są
        zwykle zajęcia z tego typu rzeczy, więc nadrobisz szybko zaległości. :)
        2. Zajęcia: Myślę raczej, że uznają, że skoro jesteś wystarczająco kompetentna,
        by pisać doktorat, to wiedzy starczy ci tez na prowadzenie zajęć.
      • Gość: Alina Re: kierunek mgr a kierunek dr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 19:36
        moga, moga... jesli chodzi o etnologie. sa zajecia z doktorantami, ktorzy jak ty
        maja tylko licencjat tego kierunku...
    • Gość: atocidopiero Re: kierunek mgr a kierunek dr IP: *.klaudyny.waw.pl 19.08.06, 20:54
      Dzieki!
      Teraz to im nie odpuszcze;)
      • Gość: arczi_86 Re: kierunek mgr a kierunek dr IP: *.compnet.com.pl 20.08.06, 12:23
        Mogą prowadzić zajęcia a nwet muszą ;) Powodzenia :)
        • Gość: Aga Re: kierunek mgr a kierunek dr IP: *.cnb.com.pl 20.08.06, 14:21
          Muszą tylko stypendiowani, niestypendiowani nie.
          • Gość: dr Re: kierunek mgr a kierunek dr IP: 62.233.197.* 20.08.06, 19:02
            a czy nie lepiej robić podyplomówkę zamiast dr?
            • Gość: Aga Re: kierunek mgr a kierunek dr IP: *.cnb.com.pl 20.08.06, 19:49
              To chyba trochę nieporównywalne jest. Zwłaszcza jak ktoś chce pracowac naukowo,
              to podyplomówka mu na guzik. :P
    • Gość: Andrzejko Re: kierunek mgr a kierunek dr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.06, 19:51
      atocidopiero, pozwól że cię spytam, czy ty skończyłeś już studia magisterskie i
      planujesz doktorat? Bo jeśli tak, to jestem zaskoczony, że ktoś kto obronił
      dyplom i myśli o karierze naukowej zadaje takie pytania na forum, a nie
      dowiaduje się u źródeł ;)
      • Gość: atocidopiero Re: kierunek mgr a kierunek dr IP: *.klaudyny.waw.pl 21.08.06, 00:47

Jak dobrze pojdzie to skoncze w ciagu paru miesiecy (mam nadzieje ze
        doslownie 'paru'!)
        co do zrodel - to dowiaduje sie u... wszelkich zrodel np tutaj
        jedno zrodlo mam w domu - prof dr hab i ma juz troche dr 'na sumieniu' - ale z
        takim problemem sie nie spotkal - fakt ze z jego dyscypliny bez mgr ciezko
        byloby sie zabrac za dr - nikomu sie nie chcialo do tej pory w kazdym razie -
        inna sprawa ze poki nie mam mgr to dla niego moje rozwazania pozostaja na razie
        w sferze zbyt abstrakcyjnej -jak juz bede miec dyplom to bede i jego meczyc
        skuteczniej i mniej abstrakcyjnie;)
        z tego samego powodu nie 'napastuje' jeszcze zadnego profa na uczelni - nie ma
        dyplomu nie ma o czym gadac
        za to teraz - bez dyplomu - w wolnej chwili mecze forumowiczow - na szczescie
        na zasadzie czystego wolontariatu:)

lepiej sie zdziwic niz przejsc obojetnie - pozdrawiam zdziwionych i nie tylko:)
        • Gość: zimowadziewczyna Re: kierunek mgr a kierunek dr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 08:18
          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=16566
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka