Dodaj do ulubionych

AJD w Czestochowie

IP: *.masterkom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.06, 13:40
Co sadzicie o tej uczelni? Czy warto do niej startowac? Jak trudno jest sie
dostac? czy mozna potem znalezc prace?
Obserwuj wątek
    • Gość: ``` Re: AJD w Czestochowie IP: *.masterkom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.06, 22:11
      czemu nie komentujecie?
      • Gość: Lukasz Re: AJD w Czestochowie IP: *.prenet.pl 21.08.06, 23:34
        Mieszkam w Czestochowie i mam wielu znajomych zarowno na politechnine jak i na
        AJD,wiekszosc moich znajomych marzy tylko o tym,jak wyrwac sie z miasta,a
        podjecie studiow na AJD jest taka furtka awaryjna,tak samo jak kierunki na
        politechnice(moze oprocz informatyki)gdzie wszedzie Cie przyjma,a takim typowym
        miejscem jest Widzial zarzadzania:D,slawny na cala Czestochowe,jezeli chodzi o
        zaplecze to bardzo marnie to wyglada:/No i samo miasto,ktore moze nie jest
        najgorsze,jednak zycia studenckiego tu nie ma,wyjdziesz o godz 23 w prawie
        kazdy dzien tygodnia i wszedzie jest juz pusto(moze oprocz okolic budek z
        frytkami),ale bez przsady jest Cinema City wiele pub-ow itp.Chyba najciezej
        dostac sie na pedagogike,chociaz jak popytac ludzi z cz-wy to polowa z nich to
        studiowala badz studiuje,a pracy dla nich nie ma,tak samo jak po innych niby
        popularnych kierunkach jak filologia polska czy historia,a o admisnistracji i
        politologii juz nie wspomne,bo wogole nie ma o czym pisac:/Ogolnie to szkola
        jest nastawiona na ksztalcenie kadry nauczycielskiej(dawna WSP)a niestety pracy
        dla padagogow jest coraz mniej i raczej juz sie to nie zmieni,jezeli juz bardzo
        chcesz isc na AJD to moze na filologie angielska??No chyba ze masz jakas
        pasje,to nie rezygnuj z niej oczywiscie:)Osobiscie uwazam,ze lepiej skonczyc
        juz nawet gorszy uniwersytet niz Akademia czy to w kielcach czy czestochowie,no
        chyba ze nigdzie sie nie dostaniesz to idz na ajd.hmm,co mozna wiecej napisac?
        Decyzja nalezy do Ciebie,aha no i co do trudnosci dostania sie??Mysle ze w
        wynikami srednio 60-65% wszedzie Cie przyjma:)Pozdrawiam
    • Gość: Petunia Re: AJD w Czestochowie IP: *.wroclaw.mm.pl 22.08.06, 16:30
      Różnie to bywa z tą "łatwością" - dziwne, że na pedagogikę startuje 1600 osób a
      dostaje się 400 - to wcale nie tak łatwo - jeśli chodzi o studia to jak ja
      startowałam to miałam jeszcze egzamin wstępny, który masa osób oblała -
      studiuje mi się dobrze, od października zaczynam drugi rok już na swojej
      wybranej specjalizacji tj. terapia pedagogiczna - jeśli chodiz o średnią z
      wynikami między 60 - 65% nie przyjmą napewno, bo w tym roku próg był: 75% a na
      filologię angielską jakieś 80% (średnia zpoziomu rozszerzonego i podstawowego)
      a na germańską 76,5% - a więc progi wcale nie są takie, że na wszystko można
      się dostać - komu jak komu, mnie podoba się na moim kieurnku: są fajni ludzie,
      miła atmosfera i dobrze czuję się w tej uczelni mimo, że Częstochowa duża nie
      jest a życie studenckie nie tętni jak np: we Wrocławiu, to myślę, że studia nie
      są tylko po to aby włóczyć się po mieście i imprezować - choć wiem ,ze
      większość ludzi właśnie tak definiuje słowo: studia. Jeśli chodzi o jakieś
      spotkania z grupą, to życie tętni ale do pewnej godziny np: do 21:00 (ja ze
      swoją grupą po zajęciach często wychodziłam a to do pubu, kina i było ok). Tak
      więc jak spedzisz czas w Częstochowie zależy od Ciebie a pamiętaj, że WSP a AJD
      to co innego bo Akademia ( od razu po uniwerku) stoi wyżej niż Wyższa Szkoła.

Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka