Gość: ``` IP: *.masterkom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.06, 13:40 Co sadzicie o tej uczelni? Czy warto do niej startowac? Jak trudno jest sie dostac? czy mozna potem znalezc prace? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ``` Re: AJD w Czestochowie IP: *.masterkom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.06, 22:11 czemu nie komentujecie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Re: AJD w Czestochowie IP: *.prenet.pl 21.08.06, 23:34 Mieszkam w Czestochowie i mam wielu znajomych zarowno na politechnine jak i na AJD,wiekszosc moich znajomych marzy tylko o tym,jak wyrwac sie z miasta,a podjecie studiow na AJD jest taka furtka awaryjna,tak samo jak kierunki na politechnice(moze oprocz informatyki)gdzie wszedzie Cie przyjma,a takim typowym miejscem jest Widzial zarzadzania:D,slawny na cala Czestochowe,jezeli chodzi o zaplecze to bardzo marnie to wyglada:/No i samo miasto,ktore moze nie jest najgorsze,jednak zycia studenckiego tu nie ma,wyjdziesz o godz 23 w prawie kazdy dzien tygodnia i wszedzie jest juz pusto(moze oprocz okolic budek z frytkami),ale bez przsady jest Cinema City wiele pub-ow itp.Chyba najciezej dostac sie na pedagogike,chociaz jak popytac ludzi z cz-wy to polowa z nich to studiowala badz studiuje,a pracy dla nich nie ma,tak samo jak po innych niby popularnych kierunkach jak filologia polska czy historia,a o admisnistracji i politologii juz nie wspomne,bo wogole nie ma o czym pisac:/Ogolnie to szkola jest nastawiona na ksztalcenie kadry nauczycielskiej(dawna WSP)a niestety pracy dla padagogow jest coraz mniej i raczej juz sie to nie zmieni,jezeli juz bardzo chcesz isc na AJD to moze na filologie angielska??No chyba ze masz jakas pasje,to nie rezygnuj z niej oczywiscie:)Osobiscie uwazam,ze lepiej skonczyc juz nawet gorszy uniwersytet niz Akademia czy to w kielcach czy czestochowie,no chyba ze nigdzie sie nie dostaniesz to idz na ajd.hmm,co mozna wiecej napisac? Decyzja nalezy do Ciebie,aha no i co do trudnosci dostania sie??Mysle ze w wynikami srednio 60-65% wszedzie Cie przyjma:)Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Petunia Re: AJD w Czestochowie IP: *.wroclaw.mm.pl 22.08.06, 16:30 Różnie to bywa z tą "łatwością" - dziwne, że na pedagogikę startuje 1600 osób a dostaje się 400 - to wcale nie tak łatwo - jeśli chodzi o studia to jak ja startowałam to miałam jeszcze egzamin wstępny, który masa osób oblała - studiuje mi się dobrze, od października zaczynam drugi rok już na swojej wybranej specjalizacji tj. terapia pedagogiczna - jeśli chodiz o średnią z wynikami między 60 - 65% nie przyjmą napewno, bo w tym roku próg był: 75% a na filologię angielską jakieś 80% (średnia zpoziomu rozszerzonego i podstawowego) a na germańską 76,5% - a więc progi wcale nie są takie, że na wszystko można się dostać - komu jak komu, mnie podoba się na moim kieurnku: są fajni ludzie, miła atmosfera i dobrze czuję się w tej uczelni mimo, że Częstochowa duża nie jest a życie studenckie nie tętni jak np: we Wrocławiu, to myślę, że studia nie są tylko po to aby włóczyć się po mieście i imprezować - choć wiem ,ze większość ludzi właśnie tak definiuje słowo: studia. Jeśli chodzi o jakieś spotkania z grupą, to życie tętni ale do pewnej godziny np: do 21:00 (ja ze swoją grupą po zajęciach często wychodziłam a to do pubu, kina i było ok). Tak więc jak spedzisz czas w Częstochowie zależy od Ciebie a pamiętaj, że WSP a AJD to co innego bo Akademia ( od razu po uniwerku) stoi wyżej niż Wyższa Szkoła. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś