Dodaj do ulubionych

2 kierunki studiów - po co ?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.06, 09:01
W mojej grupie - jest dość spora liczba osób na 2 kierunkach jednocześnie.
Pomijam fakt - dość znaczący zresztą - że logistycznie trudno im ogarnąć 2
uczelnie, co kończy się tym iż nie ma ich na jakiejś częsci zajęć.
Na podstawie mojej grupy widzę jedno - Ci ludzie studiują na zasadzie
kolekcjonowania kierunków do swojego CV.
Po co państwo ma płacić na takiego studenta, który z żadnych 2 dziedzin
nie "studiuje" de facto ?
Po co ludzie studiują bardzo podobne kierunki ?

Jestem jak najbardziej za tym, żeby ludzie się kształcili i korzystali z
tego, do czego mają prawo TYLKO nich mi ktoś wytłumaczy PO CO takie
studiowanie ?
Obserwuj wątek
    • szpilkaaa Re: 2 kierunki studiów - po co ? 13.10.06, 09:16
      wiesz, ja jestem na bułgarystyce i po pierwszym dniu czułam się jak idiotka bo
      90% ludzi na moim roku studiuje./studiowało 2 kierunek.
      są tacy z prawa, z psychologii, nawet tacy co studiują jeszcze jakąś filologię..
      osobiście uważam,że nie da się ogarnąć 2 filologii gdyż język to tworzywo które
      się wciąż rozwija i z którego trzeba się ciagle doskonalić..
      ale jedna dziewczyna z mojego roku powiedziała''e...jeden kierunek to za mało,
      trzeba studiować coś więcej''a kiedy zapytałam ja :co będziesz umiała z tego
      drugiego kierunku(stosunki międzynarodowe) to ona odpowiedziała:niewiele.więc
      zapytałam jak ona chce pracować w zawodzie , a ona na to ,że

''nauczę się w pracy'':):):)
    • Gość: Err Re: 2 kierunki studiów - po co ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.06, 10:06
      Studiuję ekonomię i prawo. Fakt, nie mam 100% frekwencji na wykładach, ale
      chyba nikt nie zaprzeczy, że większość przedmiotów polega na wykłuciu książek,
      ustaw itp (a i tak uznawane jest to przez wielu za nadgorliwe, bo część osób
      uczy się tylko notatek z wykładów). I tak, przyznaję, robie to dla wpisu w CV.
      Może jak mi coś z moimi planami nie wyjdzie i będę szukał pracy u kogoś, to ten
      ktoś zobaczy, że się nie obijałem całe studia (=> 2 kierunki) i, że mam tam
      jakieś praktyki i mnie łaskawie przyjmie:P A po co mi akurat te 2 kierunki? No
      więc chciałbym mieć własną kanclerię czy biuro zajmujące się doradztwem
      (prawnym, finansowym, podatkowym) i mysle, że wiedza ekonomiczna pomoże mi w
      jakimś stopniu prowadzić, reklamować moją "firemkę", a także w udzielaniu tych
      porad.
      • Gość: gienio Re: 2 kierunki studiów - po co ? IP: *.astral.lodz.pl 13.10.06, 10:14
        Gość portalu: Err napisał(a):
        >Fakt, nie mam 100% frekwencji na wykładach,

Ja tez nie , definicje np. przestrzeni probabilistcznej (ktora wykladowca czyta
        nie tlumaczac jej) to ja mam w ksiazkach.
    • Gość: Flower Re: 2 kierunki studiów - po co ? IP: *.netia.piekary.net 13.10.06, 11:18
      ja studiuje prawo zaocznie(2 rok) i filozofie dzienie (1 rok) prawo studiuje bo
      czuje to:), a filozofie z pasji. Pozatym uważam to za swietne polaczenie:) ale
      prawda jest taka, ze z filozofii wyzyc sie w dzisiejszych czasach nie da.
    • klymenystra Re: 2 kierunki studiów - po co ? 13.10.06, 11:57
      jakas dziewczynka wyzej krytykuje tu studiowanie dwoch filologii. a ja tak
      wlasnie studiuje i jest dobrze. jesli nie ma mnie na zajeciach, to dlatego, ze
      mi sie nie chce (to samo byloby w przypadku jednego kierunku). moralnie
      wazniejszy jest dla mnie pierwszy kierunek, ale na drugim tez sie nie obijam,
      bo po prostu- intersuje mnie. obie filologie sa pasja, uzupelniaja sie, daja mi
      szeroki pojecie o sprawach, ktore, studiujac tylko jeden kieurnek, mialabym
      zawezone.
      poza tym przyszlosc nauki to interdyscyplinarnosc. malo kto to bierze pod uwage.
      • fabianno Re: 2 kierunki studiów - po co ? 13.10.06, 12:11
        Dla mnie to trochę dziwne, studiowanie 2 kierunków i to dziennie. Ja i większość
        moich znajomych studiujemy i szukamy na te wolne chwile praktyk, pracy itp. Mam
        na tyle elastyczny dziekanat, że pozwala na ewentualnie takie przepisywanie się
        do grup, żeby mieć na 2-3 dni szkołę, a reszta dni na praktyki. Mój kumpel, na
        CC wogóle ma bajer, bo sam sobie wybiera zajęcia, na które chce chodzić i
        dzięki temu łączy studia z hobby. Ale też szuka praktyk, bo chyba doświadczenie
        się teraz najbardziej liczy. Takie jest moje zdanie.
        • Gość: Q Re: 2 kierunki studiów - po co ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.06, 12:32
          Właśnie tego jestem świadkiem ludzie mający 20 parę lat <przestrzał od 22-28>,
          którzy sobie TYLKO studiują i nigdy nie "splamili" się pracą ...

A już ogromnym ZDZIWIENIEM jest - kombinacja: studia zaoczne + studia
          wieczorowe i zero pracy ...

Gros z tych osób będzie mieć problem potem na rynku pracy - takie jest moje
          zdanie. A pracuję już trochę i widzę - jak to potem wygląda.
          • Gość: z. Re: 2 kierunki studiów - po co ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.06, 13:15
            nie rozumiem jezeli ktos ma czas i chęci to dlaczego ma nie studiować tych
            dwoch czy wiecej kierunkow? chyba lepiej teraz niz po 40-tce? mnie naprawde nie
            obchodzi co kto robi ze swoim zyciem ,chcesz to studiuj nie chcesz nie studiuj
            i zajmij sie swoimi pasjami ,stazami,wolnymi dniami itp.itd.
        • klymenystra Re: 2 kierunki studiów - po co ? 13.10.06, 21:49
          to sobie postudiuj dwie filologie i to na 2 i 3 roku- porozmawiamy.nie wiesz,
          ile tam jest zajec. na praktyki nie mam zamiaru isc (poza pedagogicznymi), bo
          zawsze sie znajdzie szkola jezykowa, ktora mnie zatrudni- i to juz na czwartym
          roku. nie dosc, ze zdobede doswiadczenie, to jeszcze mi za to zaplaca. na razie
          dorabiam lekcjami i korkami, na wakacje tez znalazlam cos bardzo ciekawego.
          dla mnie studia to nie tylko zarobek w przyszlosci, ale takze rozwijanie. i
          kilka jezykow. ktore sa moim hobby.
          • Gość: z. Re: 2 kierunki studiów - po co ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.06, 21:56
            a o co ci chodzi bo nie za bardzo rozumiem? pisalam ,ze to indywidualna sprawa
            jesli ktos ma ochote moze studiowac sobie ile chce fakultetow ,a praktyki na
            moim kierunku sa obligatoryjne wiec musialam je zrobić tak czy inaczej.Jedne
            studia juz koncze w tym roku a drugie za pare lat jak pojdzie.
            • klymenystra Re: 2 kierunki studiów - po co ? 14.10.06, 07:47
              moze lepiej sprawdz, pod czyim to jest wpisem...
              • Gość: z. Re: 2 kierunki studiów - po co ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 17:29
                ok.sprawqdzilam;)),przepraszam.
              • Gość: Q Re: 2 kierunki studiów - po co ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.06, 10:44
                To co teraz studiuję - jest moim DRUGIM kierunkiem, po I magisterskim.
                Więc się tak nie ekscytuj nie znając faktów.
                • klymenystra Re: 2 kierunki studiów - po co ? 15.10.06, 11:18
                  a to do kogo?
                  • Gość: z. Re: 2 kierunki studiów - po co ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.06, 14:44
                    no wlasnie nie wiem...;)
    • Gość: Takatamjedna Re: 2 kierunki studiów - po co ? IP: *.echostar.pl 13.10.06, 16:06
      A choćby i po to, żeby mieć jakiś konkretny zawód. Ja na przykład uświadomiłam
      sobie na 3 roku biologii, że po tak ogólnym kierunku będzie mi trudno znaleźć
      pracę. Dlatego właśnie poszłam na drugi kierunek (techniczny), żeby solidne
      podstawy teoretyczne wesprzeć wiedzą praktyczną. Zajęć nie opuszczam, wyniki
      mam niezłe i jeszcze mam czas dla znajomych :)
      • Gość: Pallo Re: 2 kierunki studiów - po co ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.06, 16:30
        Dzielna dziewczynka! Brawo! Moje serdeczne gratulacje;-)
    • alex_koz Re: 2 kierunki studiów - po co ? 13.10.06, 18:47
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=245&w=43578814
      • ratyzbona Re: 2 kierunki studiów - po co ? 13.10.06, 19:50
        Moim zdaniem studentów którzy wybrali dwa kierunki można podzielić zasadniczo
        na trzy grupy:
        1.) Studiują prawo + ekonomię, albo politologię + europeistykę starając się
        żeby te dwa kierunki pomogły im znlaeźć w przyszłości lepsza prace - nie
        przejmują się za bardzo średnią frekwencją na wykładach bo nie studiują
        hobbistycznie czy z żądzy wiedzy ale dlatego, że chcą mieć lepsze kfalifikacje.
        2.) Studiują historię + italianistykę , biologię+ astronomię, stosunki
        międzynarodowe + japonistykę - ci studiują powdówjnie - z jednej strony
        wybierają jakiś rozsądny kierunek który znajdzie uznanie w oczach płacących za
        nic rodziców z drugiej to co ich naprawdę interesuje ale po czym nie ma pracy (
        albo jest tylko nie ma takiej powszechnej śwadomości)
        3.) Tu nie można podać jakie kierunki ktoś wybierze - to wieczni studenci -
        chcą studiowac wszystko bo tak naprawdę nie chcą opuszczać uczelni i nie są do
        końca pewni czy podjęli dobry wybór przy wyborze kierunku. Bardzo często mają
        świetne wyniki z jednego i średnie z drugiego.

No i sa jeszcze tacy jak ja - zarzekałam się że nie będę studiowac na dwóch
        kierunkach ale spolot okoliczności sprawił że mam taką okazję - i dobrze gdybym
        nie miała tego drugiego kierunku ( zaocznego na prywatnej uczelni) pewnie dawno
        straciłabym wiarę w siebie
        • Gość: z. Re: 2 kierunki studiów - po co ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.06, 20:02
          ja chyba jestem pomiedzy grupą I i II ,hmmmm
          • Gość: uuu Re: 2 kierunki studiów - po co ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 09:36
            2 kierunki jeszcze stykną i nie jest to nic nadzwyczajnego że ludzie je
            studiują. nie rozumiem ludzi którzy studiują 3 w tym 2 często pokrewne jak
            socjologię z psychologią, stosunki z europeistyką, politologię ze stosunkami
            itd. po..i.
            • r.richelieu Re: 2 kierunki studiów - po co ? 14.10.06, 17:56
              Od socjologii do psychologii jest jak z Warszawy do Zakopanego. Od politologii
              do stosunków jest jak z Warszawy do Łodzi, a nawet do Wołomina.
            • Gość: uuu Re: 2 kierunki studiów - po co ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 18:25
              programy tych kierunków np. politologii i stosunków są do siebie bardzo
              podobne, różnią się niewiele. Ludzie którzy studiują je razem są chyba fanami
              spędzania czasu przy pisaniu prac magisterskich. nie ilość tylko jakość i jakiś
              pomysł na dalszą działalność się liczy!!!
              • Gość: cv bo to ma sens IP: *.eranet.pl 15.10.06, 00:52
                A ja jestem na historii i prawie i chce pracować na uczelni. A ile osób robi
                dwa kierunki tyle jest powodów dla których to robią

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka