Dodaj do ulubionych

Studia podyplomowe?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 02:38
Mam pytanie, czy studia podyplomowe dają drugi tytuł mgr?? To tak jakby
skończyło się dwa kierunki?
Obserwuj wątek
    • Gość: pola Re: Studia podyplomowe? IP: *.cnb.com.pl 14.01.07, 02:40
      NIE
      • Gość: adam Re: Studia podyplomowe? IP: 212.160.111.* 14.01.07, 08:50
        mgr kiedys nazwywano podyplomowymi bo robilo sie je po inz. a od 1991 po wejsciu lic takze i po tym dyplmowe. jednak podyplmowe studia koncza sie uzyskaniem swiadectwa ich ukonczenia. daja uprawnienia zgdone z kierunkiem studiow jednak sa to studia nietytularne!!!!!! mozesz je podjac pod warunkiem ukonczenia studiow wyzszych badz jezeli jestes na 5 roku w danej uczelni. (czasem na innej mozna byc studentem ostatniego pyytac na uczelni!)
        wielu wuaza ze nie warto tych studiow roboc. a ja zadam opytanie. konczylem studia z jakiegos kierunku. okazuje sie ze to nie jeste dokladnie to! dodatkowo dostaje robote w innej dzioedzinie z ktorej nie mam papieru. wiec ide na podyplomowe. dlaczego mam od nowa robic 3 lata czy 4, 5 ?? poza tym wiemy ile kosztuja studia a ja z praktyki wiem ze najwazniejsze jest co potrafisz. jednak jakis papier trzeba miec i nie wstydz sie ze masz z czegos tylk podyplomowe (jak podejmiesz-ukonczysz!) bo nie oto biega! umierz mi.ilu to ludzi ma mgr i to zwykla ciemnota! moge jedynie polecic posukac troche lepszych podyplmowek.!!jak cos to pisz. pomozemy.
        • Gość: Maja Re: Studia podyplomowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 11:15
          Więc co się uzyskuje po skończeniu podyplomowych? Przeciez to też sa studia, nie
          kurs, i odbywają się na uczelniach wyższych i trzeba mieć tytuł mgr aby na nie
          pójść. Trochę tego nie rozumiem, to te studia dają jakies uprawnienia, zmieniają
          zawód czy jak? Jak np skończe sobie dajmy na to polonistykę na Uniwersytecie a
          potem pójde na tej samej uczelni na dziennikarstwo to kim jestem?? Dziennikarzem
          czy polonistą? Przecież mam przygotowanie dziennikarskie i tez mogę wykonywać
          ten zawód, mam nadzieję. A jak sobie po polonistyce pójde na 5 lat
          dziennikarstwa to nagle mam drugi tytuł mgr dziennikarz? Na podyplomowych nie
          pisze się pracy dyplomowej?? Ja tam mogę pisać.
          Niech mi toi ktos wyjaśni :)
          • Gość: Magda Re: Studia podyplomowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 12:01
            Maja, ty widać mylisz pojęcia i nic nie wiesz o studiach podyplomowych.
            Na studiach podyplomowych nie trzeba mieć zawsze tytułu magistra, na wielu
            wystarczy licencjat.
            Mimo że w nazwie są "studia", nie masz na nich statusu studenta, ale słuchacza
            (co wiąże się np. z brakiem legitymacji studenckiej i zniżek).
            Jak pójdziesz na dziennikarstwo po polonistycie to jesteś magistrem polonistyki
            ze skończonymi dodatkowo studiami podyplomowymi z dziennikarstwa, ale same
            studia podyplomowe nie dają ci żadnego tytułu.
            Studia podyplomowe zmieniają zawód? A skąd. Dziennikarzem przecież może być
            fizyk czy geodeta, niekoniecznie polonista, dziwne, że tak upraszczasz wszystko
            w swojej wypowiedzi.
            Nawet po polonistyce możesz pracować jako informatyk (teoretycznie mówię) i
            skończone studia czy podyplomówki nie mają tu wiele do rzeczy.
            Studia podyplomowe to studia podwyższające kwalifikacje, pamiętaj o tym.

"A jak sobie po polonistyce pójde na 5 lat dziennikarstwa"
            Miśka, studia podyplomowe trwają najczęściej rok lub dwa lata. Jak zrobisz 2
            pięcioletnie kierunki studiów i napiszesz dwie prace magisterskie, wtedy masz 2
            tytuły magistra jeden z polonistyki, drugi z dziennikarstwa, proste.

Poza tym nie obraź się, ale jako aspirujący dziennikarz musisz wykazać się choć
            odrobiną własnej inicjatywy i poszukać w wiarygodnych miejscach WIARYGODNYCH
            informacji na interesujące cię tematy, a nie wypisywać (jak tu na forum) swoich
            pobożnych życzeń i tego, co WYDAJE CI SIĘ lub co byś chciała, bo generalnie
            naiwność i ignorancja w tym temacie pokazana na forum są porażające.

Najlepiej wejdź na strony www uczelni i ich studiów podyplomowych w
            interesującym Cię zakresie i poczytaj o samych studiach jak i stawianych tam
            wymaganiach.

• Gość: Maja Taaaaa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 16:05
              No własnie dlatego pytam że nie wiem. Gdybym wiedziała to bym nie pytała. Chce
              zrobić studia podyplomowe aby troche zmienić zawód. Ale mam też do wyboru 1 -
              roczny kurs w podobnej cenie i zastanawiam się co ma wiekszy sens, kurs czy
              studia, co jest wiarygodniejsze dla pracodawcy też.
              Dziennikarstwo to jest przykład. A jak polonista zrobi studia podyplomowe
              prawnicze - dosyć popularne, to nie ma uprawnień do wykonywania zawodu prawnika?
              To po co robić takie studia?? Teoretycznie to sobie wszędzie można pracować ale
              praktycznie trzeba miec do tego przygotowanie i wiedzę, które jak mi sie wydaje
              studia podyplomowe też powinny dawać. Czy może nie? Wiem ile trwają studia
              podyplomowe.
              O jakiej naiwności mówisz? Jesli chcesz mnie obazić to idź może pokłóc sie z
              sąsiadem bo ja sobie nie życzę.
              Pytam o to bo chcę iść na studia podyplomowe, MAM PRAWO czegoś nie wiedzieć,
              nigdy się tym nie interesowałam, i włąsnie miałam nadzieje że ktoś tutaj cos
              odpowie w tym temacie bo wie więcej ode mnie. BEZ OBRAŻANIA.
              I dla wyjaśnienia dziennikarstwo i polonistyka to przykłąd :) Kończyłam inne
              studia i na inne podyplomowe chcę iść.
    • Gość: adam Re: Studia podyplomowe? IP: 212.160.111.* 14.01.07, 12:57
      studia te koncza sie uzyskaniem swiadeecwa ukonczenia studiow podyplomowych!
      mozna na nie isc maja nawet licencjat - w zaleznosci od uczleni.
      studia te daja nauczycielom (dobe i nie) uprawnienia do nauczania drugiego (kolenego o zgrozo!!!!) przedmiotu. innym (jak mnie) daja papier ktory jest zgodny z wykonywanym przeze mnie (z wielka pasja) zawodem informatyka. nie konczylem polonistyki (vide post wyzej) ale wiem ze nie trzeba konczyc pelnych studiow ttularnych aby byc naprawde dobrym ....temat rzeka.
      wielki dziennikarz- szowman K. Ibisz konczyl podyplomowo dziennikarstwo w UW. 2 lata! malo kto po dziennikartwie sie nadaja do tego zawodu. pytanie ktory z lepszych (czy. tez lepiej oplacanych aktorow) konczyl aktorstwo.??
      wiem z mojej praktyki ze studia te moga dac podstawy do zmiany zawodu! dlaczego nie!! dalczego musze po 5 latach studiowania robic nastepne ?? skad kasa. po to sa podylo,owe! jestm za!!
      • Gość: portalu Re: Studia podyplomowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 16:06
        Adam, studia podyplomowe z pisania na klawiaturze by ci się przydały. ;-)
      • Gość: Maja Re: Studia podyplomowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 16:09
        No dzięki za odp :) Czyli juz mniej więcej wiem. Ja właśnie mam pewną pasję,
        którą chcę rozwijać, zresztą jest ona deko powiązana z moim zawodem wyuczonym na
        ukończonych studiach. Nie pójde na 5 letnie magisterskie bo w końcu zanim to
        wszystko pokończe to mnie zastanie emerytura!!
        Zastanawiam sie jeszcze jak to traktuja pracodawcy, czy dla nich podyplomowe się
        liczą?
        • Gość: gosc Re: Studia podyplomowe? IP: *.aster.pl 14.01.07, 16:33
          Najczesniej ludzie robie podyplomowe zwiazane z ich praca (niezgodna, lub nie do
          konca zgodna z wyuczonym zawodem), zeby uzupelnic papiery w kadrach. Z tego co
          wiem na rozmowie kwalifikacyjnej podyplomowe maja minimalne znaczenie, albo ktos
          szuka osoby z konkretnym magistrem, albo z obojetnie jakim wysztalceniem ale z
          umiejetnosciami lub predyspozycjami, w zadnym z tyc wypadow podyplomowe nie pomogą.
          • Gość: Maja Re: Studia podyplomowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 12:37
            No zaraz, ale jeśli 2 letnie podyplomowe studia ukierunkowały mnie własnie i
            nauczyły zawodu o jaki się ubiegam??? Nie rozumiem.
    • Gość: ggggg Re: Studia podyplomowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 19:32
      Studia podyplomowe nie dają tytułu. Dają natomiast świadectwo ukończenia
      studiów podyplomowych, a niektóre z nich dają też dodatkowe kwalifikacje.
      Trzeba zacząć od tego, że studia podyplomowe dzielą się na:
      1. doskonalące
      Trwają zazwyczaj 2 semestry. Pozwalają poszerzyć wiedzę i zdobyć nowe
      umiejętności. Są czymś w rodzaju kursu. Nie dają kwalifikacji do wykonywania
      zawodu - przecież nie do każdej pracy trzeba mieć formalne kwalifikacje.
      Zostańmy przy przykładzie z polonistyką. Załóżmy, że kończysz polonistykę i
      idziesz pracować w jakimś wydawnictwie. Nagle okazuje się, że na Twoim
      stanowisku pracy potrzebna jest wiedza z zakresu marketingu. Idziesz na studia
      podyplomowe z marketingu, zdobywasz wiedzę i wykorzystujesz ją w pracy. Nie
      jesteś mgr marketingu, tylko polonistą z dyplomem ukończenia studiów
      podyplomowych z marketingu
      2. kwalifikacyjne
      Trwają zazwyczaj 3-4 semestry. Dają kwalifikacje do wykonywania konkretnego
      zawodu, który takich kwalifikacji wymaga. Np. kończysz polonistykę sp.
      edytorstwo, lecz postanawiasz zostać nauczycielem języka polskiego. Nie możesz
      zostać nauczycielem, gdyż nie posiadasz dokumentu potwierdzającego odpowiednie
      kwalifikacje. Idziesz na kwalifikacyjne studia pedagogiczne dla nauczycieli bez
      przygotowania pedagogicznego. Po takich studiach możesz pracować jako
      nauczyciel. Takie kwalifikacje można zdobyć też na kursie, który trwa krócej i
      jest tańszy, ale studia są lepiej widziane, a przez to że dłuższe to można
      przypuszczać, że nauczysz się więcej:)
      • Gość: Maja Re: Studia podyplomowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 12:40
        Dzięki :) To ja powiem o co mi chodzi, jestem historykiem sztuki a chcę zrobić
        podyplomowe z architektury wnętrz bo chcę zająć sie dekoratorstwem i
        projektowaniem wnętrz, to moja pasja. Ale brakuje mi fachowej wiedzy i
        ukierunkowania. Studia sa 2 letnie. Czy to są własnie kwalifikacyjne??
        • Gość: aga Re: Studia podyplomowe? IP: *.chello.pl 15.01.07, 13:51
          nie do końca się zgodze, że studia podyplomowe nie dają żadnego tytułu- to
          zależy
          Ukończyłam biologie na UJ a teraz studiuje podyplomowo Zarządzanie BHP i po
          ukończeniu tych studiów uzyskuje m.in. tytuł "Starszego inspektora do spraw
          BHP"
        • Gość: adam Re: Studia podyplomowe? IP: 212.160.111.* 15.01.07, 18:09
          podaj linka do strony www tej szkoly. wg. nie mowisz zapewne o studium ktore konzy sie tytulem teechnik.a chyba ze sie myle? podaj najlepiej linka.
          dodam ze juz na forum ktos pytal o uprawnienia architekta i ktos podpowiedzial ze lepiej bedzie ukonczyc technika czyli 2 lata ale studium !rzekomo lepsze!podaj linka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka